23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/07
Paramai perduotų produktų apmokestinimas pridėtinės vertės mokesčiu
  • Rita DABKUVIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Ūkininkas, PVM mokėtojas, savo ūkyje užaugintą produkciją gali ne tik parduoti, bet ir suvartoti asmeniniams poreikiams ar padovanoti kitam asmeniui. Ar reikia skaičiuoti pardavimo PVM, kai produkcija yra ne suvartojama asmeninėms reikmėms, o neatlygintinai perduodama kitam asmeniui?

Kada produkcijos perdavimas yra PVM objektas, o kada ne? Kai ūkininkas, PVM mokėtojas, perdavė neatlygintinai kitam asmeniui savo užaugintus žemės ūkio produktus, kuriems užauginti sunaudotų trąšų, degalų ir kitų medžiagų (ar paslaugų) pirkimo pridėtinės vertės mokestį (PVM) jis buvo įtraukęs į PVM atskaitą, tokį prekių perdavimą reikia laikyti PVM objektu. Todėl būtina sumokėti į biudžetą pardavimo PVM, apskaičiuotą nuo perduodamų prekių savikainos.

Tačiau yra atvejų, kai neatlygintinai perduota produkcija yra neapmokestinama. Tai paramai ir labdarai skirta produkcija. Tokiam produkcijos perdavimui taikomi apribojimai. Ūkininkas, PVM mokėtojas, perdavęs neatlygintinai užaugintą produkciją paramai, net ir tuo atveju, jei įsigytų prekių pirkimo PVM buvo įtrauktas į PVM atskaitą, neprivalo skaičiuoti pardavimo PVM, jei:

  • prekės perduotos kaip parama paramos gavėjui, turinčiam teisę teikti labdarą, nurodant jam šias prekes sunaudoti labdarai, o paramos gavėjas įsipareigojo tai daryti, ir kai kiekvieno konkretaus labdaros gavėjo gaunamų šių prekių apmokestinamoji vertė neviršija 75 eurų per kalendorinį mėnesį;
  • prekės perduotos paramos gavėjui vykdyti visuomenei naudingą veiklą (biudžetinei įstaigai - jos nuostatuose nustatytiems uždaviniams ir funkcijoms įgyvendinti), o perduotų kaip parama prekių apmokestinamoji vertė neviršija 145 eurų per ūkininko, PVM mokėtojo, mokestinį laikotarpį.

1 pavyzdys

Ūkininkas, PVM mokėtojas, pagal sutartį su paramos gavėju - labdaros ir paramos fondu - kartą per mėnesį jam tiekia po 100 kg daržovių už 200 eurų, kurios turi būti išdalytos socialiai remtinoms šeimoms (pagal Labdaros ir paramos įstatymą esančioms labdaros gavėjais). Vienai šeimai daržovių skiriama ne daugiau kaip už 30 eurų. Kadangi labdaros ir paramos fondui ūkininko perduotos daržovės yra skirtos labdaros gavėjams išdalyti, o vieno labdaros gavėjo gaunamų prekių apmokestinamoji vertė ne didesnė kaip 75 eurai per mėnesį, šitoks perdavimas nelaikomas prekių suvartojimu ūkininko privatiems poreikiams tenkinti, todėl pardavimo PVM neskaičiuojamas. Šiuo atveju neatsižvelgiama, kad daržovėms užauginti kitų prekių ir paslaugų pirkimo PVM ūkininkas buvo įtraukęs į PVM atskaitą.

2 pavyzdys

Ūkininkas, PVM mokėtojas, pagal sutartį su paramos gavėja - mokykla - perdavė savo užaugintų daržovių, kurios turi būti išdalytos vaikams našlaičiams ir be tėvų globos likusiems vaikams (pagal Labdaros ir paramos įstatymą esantiems labdaros gavėjais). Mokykla, sudariusi vaikų sąrašus, padalijo po 30 kg daržovių, t. y. kiekvienam vaikui už 15 eurų. Šiuo atveju ūkininko mokyklai atiduotos daržovės, kurios visos skirtos išdalyti labdaros gavėjams, kai vieno labdaros gavėjo gautų prekių apmokestinamoji vertė ne didesnė kaip 75 eurai per mėnesį, nelaikoma prekių suvartojimu ūkininko privatiems poreikiams tenkinti, todėl nuo jų vertės pardavimo PVM neskaičiuojamas, neatsižvelgiant, kad daržovėms užauginti kitų prekių ir paslaugų pirkimo PVM ūkininkas buvo įtraukęs į PVM atskaitą.

3 pavyzdys

Ūkininkas, PVM mokėtojas, neatlygintinai perdavė senelių namams savo išaugintų daržovių už 100 eurų. Daržovės buvo naudojamos gaminant maistą senelių namų gyventojams. Nemokamas daržovių perdavimas nelaikomas prekių suvartojimu ūkininko privatiems poreikiams tenkinti ir PVM neskaičiuojamas, nes senelių namai daržoves naudojo visuomenei naudingai veiklai - jos nuostatuose numatytiems uždaviniams ir funkcijoms įgyvendinti, o perduotų daržovių apmokestinamoji vertė neviršija 145 eurų per ūkininko mokestinį laikotarpį.

Jei prekės perduodamos asmenims, kurie pagal Labdaros ir paramos įstatymą nelaikomi paramos gavėjais, ar perduodamas didesnės vertės prekių kiekis, negu leistina, ar nesilaikoma kitų teisės aktų reikalavimų, tai neatlygintinas prekių perdavimas kitiems asmenims apmokestinamas apskaičiuojant pardavimo PVM.

***

Paramos gavėjais gali būti:

  • labdaros ir paramos fondai;
  • biudžetinės įstaigos;
  • asociacijos;
  • viešosios įstaigos;
  • religinės bendruomenės, bendrijos;
  • tarptautinės visuomeninės organizacijos;
  • kiti juridiniai asmenys, gavę paramos gavėjo statusą.

Labdaros gavėjais gali būti:

  • neįgalieji;
  • ligoniai;
  • vaikai našlaičiai ir be tėvų globos likę vaikai;
  • nedirbantys pensininkai, negaunantys kitų pajamų, išskyrus pensijas ir kitas socialines išmokas;
  • bedarbiai;
  • asmenys, kuriems įstatymų nustatyta tvarka pripažintas nukentėjusiųjų teisinis statusas;
  • šeimos, kurių gaunamos pajamos negali patenkinti jų minimalių socialiai priimtinų poreikių, kurių mastą nustato savivaldybės;
  • asmenys, savivaldybių nustatyta tvarka pripažinti nukentėjusiais nuo karo ir gaivalinių nelaimių, gaisrų, ekologinių katastrofų, epidemijų, užkrečiamųjų ligų protrūkių.