23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/07
Ekologinis levandų ūkis Prancūzijoje
  • Ramunė VLASENKIENĖ
  • Mano ūkis

Levandų laukai - viena iš Provanso vizitinių kortelių. Bent vieną kartą apsilankę juose per žydėjimą įspūdžio nepamiršite ilgai, gal net visą gyvenimą. Bekraštės Albiono plynaukštės ne tik nusidažo violetine spalva, bet ir svaigina paslaptingu aromatu, būdingu tik Viduržemio jūros regionui, kuris vadinamas tikrosios levandos (Lavandula officinalis) gimtine.

Provanso regionas, garsus savo vynuogynais, alyvmedžių ir vaismedžių giraitėmis, prieskoninėmis žolelėmis, išskirtinio skonio sūriais, vasarą dar labiau išpopuliarėja dėl žydinčių levandų. Edukacinį turizmą mėgstantys prancūzai ir šalies svečiai tuo metu pažintinius kelionių maršrutus mielai kreipia Provanso link, kur lėtai vingiuodami kaimelių keliukais grožisi aromatingomis levandų lysvėmis, vietinėse užeigose ragauja levandų skonio ledų ir įsigyja pačių šviežiausių levandų produktų. Regiono mikroklimatas, kalkakmenio žemė ir tradicinės auginimo technologijos formuoja daug vaistinių savybių turinčius levandų krūmus.

„Kas turistams yra nauja ir neįprasta, vietiniams gyventojams - neatskiriama gyvensenos dalis", - taip apie save prabyla ekologinio levandų ūkio savininkė Natali Busi (Nathalie Busi), kartu su vyru Žanu Pjeru (Jean Pierre) jau 18 metų gyvenanti levandų ritmu. „Mes esame įsimylėję levandas ir viską, kas su jomis susiję", - savo šiltų jausmų šiems augalams neslepia moteris, karštą vasaros popietę priimdama pažintinio turizmo mėgėjų grupę iš Lietuvos.

Netoli Ferrassieres miesto gyvenantys sutuoktiniai Busi levandų auginimo tradicijas ir patirtį paveldėjo iš tėvų. Šiandien šeima levandas augina 50 ha laukuose. Pristatydama kvapias valdas Natali didžiuodamasi pabrėžia savo ūkio išskirtinumą - jame auginamos tik ekologiškos levandos, derliui prižiūrėti ir nuimti naudojama nedaug technikos, todėl tenka daug ką daryti rankomis, į talką kviestis pagalbininkus. Jų ypač prireikia, kai ūkyje pradedamos pjauti levandos dekoratyvinėms puokštėms, nes šis procesas atliekamas senovinio tipo pjautuvais. Tokia yra sena šeimos tradicija.

Norėdama pademonstruoti, kaip taisyklingai turi būti nupjaunamas levandų krūmas, suformuojama ir surišama dekoratyvinė puokštė, Natali tai demonstruoja lankytojams tiesiog levandų lauke. Šeimininkės padedami, edukacinės programos dalyviai patys sau nusipjauna levandų, pasigamina dekoratyvinių puokščių, kurios, kaip, beje, ir visa programa, yra nemokamos, tik būtina iš anksto susitarti su šeimininkais.

Pasakodama apie produktus, gaunamus nuėmus levandų derlių, šeimininkė pakviečia į didelį angarą, skirtą žaliavai apdoroti: dekoratyvinėms puokštėms džiovinti, formuoti, kalibruoti. Gerai vėdinama ir nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugota patalpa kasmet liepą priglaudžia dešimtis tūkstančių dekoratyvinių levandų puokščių, kurios vėliau, kaip tikino Natali, siunčiamos į visas pasaulio šalis.

Išdžiovintos Provanso levandų puokštės dar ilgai lieka kvapios, todėl labai populiarios kaip įvairių patalpų dekoro elementai. Jas lankytojai gali užsisakyti dar žalias, šeimininkai tinkamai išdžiovins ir atsiųs nurodytu adresu.

Iš didžiosios ūkyje užauginamų levandų dalies distiliuojamas eterinis aliejus ir hidrolatas, gaminami levandų kvapo muilai, prausikliai, patalpų kvapai, dekoratyvinės pagalvėlės su levandų užpildais. Levandų kvapas žmogų veikia raminamai, o eteriniai aliejai tinka odos problemoms gydyti (ypač nudegus saulėje), veikia kaip analgetikas, antiseptikas ir antibiotikas, todėl aliejumi patariama gydyti peršalimą, kosulį, sinusitą, raumenų skausmus, stiprinti organizmą.

Visų produktų gamyba užsiima pati ūkio šeimininkė. „Tam būna skirtas nuostabus kūrybinis laikas vėsiuoju metų laiku, kai darbai laukuose baigti, sandėliuose daug levandų produkcijos. Aš galiu jai suteikti naują rūbą ir išsiųsti užsakovams", - apie savo užaugintų produktų apipavidalinimą pasakojo ūkio šeimininkė, mielai pati sėdanti prie siuvimo mašinos ir siūnanti lininius maišelius, pagalvėles ir įvairias provansiškas dekoracijas levandų tematika.

Albiono plynaukštėse ūkininkaujanti Biusi šeima, be ekologinių levandų, dar augina speltas ir bitininkauja. Pastarąją aistrą glaudžiai sieja su ekologinėmis levandomis, todėl, pristatydami savo levandų produktus, visada kviečia paragauti levandų medaus.