23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/06
Įranga pesticidams saugiai supilti ir dozuoti
  • Dr. Remigijus ZINKEVIČIUS, ASU
  • Mano ūkis

ES skiria ypatingą dėmesį, kad augalų apsaugos produktai būtų naudojami saugiai. Šiuolaikiniuose pesticidų purkštuvuose diegiamos saugios augalų apsaugos produktų supylimo sistemos. Senesniems purkštuvams yra siūlomos uždaros augalų apsaugos produktų paėmimo ir dozavimo sistemos.

Naujas pagalbines technines priemones, skirtas purškimo tirpalui paruošti, intensyviai kuria Vokietijos kompanija „Agrotop GmbH". Viena naujai sukurtų sistemų yra easyFlow, skirta skystiems augalų apsaugos produktams iš mažų rezervuarų ar kanistrų paimti be jokių matavimo indų ir visai be kontakto su pesticidais.

Sistemą sudaro du adapteriai: vienas tvirtinamas prie purkštuvo rezervuaro, o kitas - ant pesticidų pakuotės. Prie rezervuaro adapterio yra prijungiama plovimo linija, skirta pesticidų pakuotėms švariu vandeniu išplauti. Prie pesticidų pakuotės adapteris prisukamas veržle. Ištuštinimo procesas pradedamas pasukus lanko formos rankeną. Keičiant šios rankenos pasukimo kampą, galima belaipsniškai reguliuoti skysčio tekėjimo angos plotą, o kartu ir pesticidų pakuotės ištuštinimo greitį. Pripylus norimą preparatų kiekį, pakuotės ištuštinimo procesas nutraukiamas rankeną pasukant į dešinę. Visai ištuštintus pesticidų pakuotę, ją tuoj pat galima išplauti švariu vandeniu ir atiduoti utilizuoti. Nuoplovos supilamos į pagrindinį purkštuvo rezervuarą, o adapterį galima panaudoti kitą kartą.

Kuriant šią įrangą, buvo galvojama apie jos kainą. Kadangi dažniausios įjungimo funkcijos buvo perkeltos į rezervuaro adapterį, tai jis reikalingas tik vienas. Dėl to pesticidų pakuotės adapterį buvo galima padaryti paprastesnį ir lengvesnį. Taigi, nesunku įvairiems preparatams įsigyti po atskirą pakuotės adapterį. Ideali pesticidų pakuotė turi būti su aiškiai matoma skale, o skystis joje turėtų kontrastuoti. Kad pesticidai būtų tiksliai dozuojami, purkštuvas turėtų stovėti lygioje aikštelėje.

Įvertintos inovacijos

Šiek tiek sudėtingesnė yra firmos „Agrotop" universali ir tiksli augalų apsaugos produktų paėmimo ir dozavimo įranga easyFlow QF, kuri buvo apdovanota tarptautinės žemės ūkio technikos parodos „Agritechnica 2015" sidabro medaliu. Ši įranga, užtikrinanti ES pabrėžiamą naudotojų apsaugą, gali būti įrengiama ir nedidelės talpos pakabinamuose, ir našiuose savaeigiuose purkštuvuose.

Sistema vienu metu leidžia naudoti įvairaus dydžio pesticidų pakuotes ir negaišti laiko paėmimo ir (arba) dozavimo įtaisams perjungti ar pertvarkyti. Nebereikia ir valyti atskirų pesticidų pakuočių. Išvalyti augalų apsaugos produktų paėmimo ir dozavimo įrangą easyFlow QF yra labai paprasta, net ir visai nesunaudojus pakuotėje esančių pesticidų. Naujoji įranga ne tik taupo laiką, bet ir gerokaisumažina preparatų perdozavimo riziką bei sąnaudas perdozavimo pasekmėms pašalinti.

Ši kompanija gamina ir originalius skystų augalų apsaugos produktų automatinio dozavimo įrenginius Quantofill M. Jie iš gamyklinės pakuotės siurbia reikiamą preparato kiekį ir tam tikra tvarka, kad nesureaguotų, tiekia į purkštuvo rezervuarą. Įrenginys gali savarankiškai apskaičiuoti penkis reikalingus skirtingų augalų apsaugos produktų kiekius. Supylus į purkštuvo rezervuarą reikiamą atskiro preparato kiekį, įrenginys įjungia plovimo funkciją. Atskiru pridedamu plovimo įtaisu gali būti išplaunamos augalų apsaugos produktų pakuotės.