23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/06
Daržovių pasėlių apsauga nuo piktžolių
  • Dr. Danguolė KAVALIAUSKAITĖ LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
  • Mano ūkis

Piktžolės paplitusios visame pasaulyje, nes jos yra gerokai vislesnės už kultūrinius augalus, sugeba greitai prisitaikyti prie aplinkos sąlygų pokyčių ir turi stebėtiną galią stelbti žemės ūkio augalus. Daržovių augintojams piktžolės kelia daug problemų, nes gležni daržovių daigeliai augimo pradžioje sunkiai pajėgia konkuruoti su sparčiai kerojančiomis piktžolėmis.

Agrotechnikos priemonių sistemoje piktžolių kontrolė užima labai svarbią vietą, nes piktžolės dėl savo biologinių ypatumų gali dygti visą vegetacijos periodą. Kadangi nėra būdų joms visai išnaikinti, svarbiausias tikslas yra sumažinti jų skaičių iki pasėliams nekenksmingos ribos. Tinkamas herbicidų ir jų panaudojimo laiko parinkimas visuomet padeda palyginti ilgą laiką išvengti piktžolių pasėlyje ir užauginti geros kokybės daržovių derlių.

Apsauga nuo pat augimo pradžios

Piktžolės labai žalingos ilgai dygstančioms ir iš pradžių lėtai augančioms daržovėms. Morkos ir svogūnai dygsta ilgai, ilgai jų lapija būna reta, neuždengia dirvos ir menkai konkuruoja su piktžolėmis. Būtent dėl to tiek morkų, tiek svogūnų pasėlyje labai svarbu taisyklingai kontroliuoti piktžoles jau pačioje jų vegetacijos pradžioje. Pradedama nuo purškimo herbicidais po sėjos, kad anksčiau sudygusios ir paaugusios piktžolės nestelbtų bedygstančių daržovių, nestabdytų jų augimo.

Nuo 2015 m. gruodžio 1 d. sąvoka „Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktai“ (IKP) pakeista į pagal „Nacionalinę žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemą pagamintu produktu“ (NKP). IKP tapus NKP, išliko tie patys reikalavimai naudoti herbicidus daržovių pasėliuose. Piktžolės daržovių pasėliuose herbicidais gali būti purškiamos tik pirmoje vegetacijos pusėje, antroje vegetacijos pusėje jas naikinti leidžiama tik mechaninėmis priemonėmis.

Daržovių pasėliuose draudžiama piktžolėms naudoti labai nuodingus (etiketėje ženklinamus rizikos fraze „Labai toksiškas“ ir (arba) simboliu „T+“) ir nuodingus (etiketėje ženklinamus rizikos fraze „Toksiškas“ ir (arba) simboliu „T“) herbicidus. Herbicidus su ta pačia veikliąja medžiaga galima naudoti ne dažniau kaip 2 kartus per vegetaciją. Daržovių pasėliuose panaudojus herbicidus, nuimti derlių ir tiekti rinkai NKP galima tik praėjus ne mažiau kaip 1,5 karto ilgesniam laikotarpiui, negu herbicidų techninėje dokumentacijoje numatytas išlaukos (karencinis) laikotarpis, reikalingas jiems suskilti.

Sunkiausia – svogūnų augintojams

Kokie herbicidai šiuo metu Lietuvoje gali būti naudojami daržovių, auginamų pagal Tausojančią vaisių ir daržovių auginimo sistemą, pasėliuose? Pastaruoju metu praplėstas herbicidų, skirtų naikinti varpines piktžoles, sąrašas morkų pasėlių apsaugai nuo vienmečių ir daugiamečių vienaskilčių piktžolių ir šiuo metu morkų pasėlyje jau galima naudoti tokius herbicidus: Agil 100 EC, Centurion Plus, Focus ultra, Leopard, Pantera 40 EC ir Targa super. Tiek herbicidų tikrai pakanka sukontroliuoti varpines piktžoles.

Morkų pasėlyje paprastai didesnė problema būna vienmetės dviskiltės piktžolės. Šioms piktžolėms naikinti skirtų profesionalaus naudojimo augalų apsaugos produktų sąrašas Lietuvoje jau kurį laiką beveik nesikeičia, yra tie patys vos keli herbicidai: Activus 330 EC, Stomp 330 EC, Stomp CS, Fenix 600 SC, Nuflon 450 SC. Tiek, deja, tikrai nepakanka.

Turint galimybę naudoti tik šiuos herbicidus, reikia labai profesionaliai ir išmoningai derinti juos su mechaniniu piktžolių naikinimu ir su įvairiomis kitomis agrotechnikos priemonėmis, ypač dirvos dirbimu ir sėjomaina.

Svogūnams apsaugoti nuo varpinių piktžolių herbicidų sąrašas taip pat šiek tiek praplėstas. Vienmetėms ir daugiametėms vienaskiltėms piktžolėms naikinti svogūnų pasėlyje galima naudoti herbicidus Agil 100 EC, Centurion Plus ir Leopard. Tačiau svogūnų pasėlyje dažniausiai daug didesnių problemų sukelia vienmetės dviskiltės piktžolės. Šių piktžolių kiekiui svogūnų pasėlyje mažinti profesionalaus naudojimo augalų apsaugos produktų sąrašas, deja, nė kiek nepailgėjo. Jame yra penki herbicidai: Activus 330 EC, Fenix, Lentagran WP, Stomp 330 EC, Stomp CS. Taigi, ko gero, didžiausio profesionalumo, saugantis nuo piktžolių, reikia svogūnų augintojams.

Valgomųjų burokėlių pasėliuose piktžolės žalingiausios būna tuomet, kol burokėliai dygsta ir užauga bent jau iki keturių tikrųjų lapelių. Burokėliams apsaugoti nuo varpinių piktžolių herbicidų yra užtektinai. Vienmečių ir daugiamečių vienaskilčių piktžolių skaičiui mažinti pasėlyje galima naudoti tokius herbicidus: Agil 100 EC, Centurion Plus, Focus ultra, Pantera 40 EC. O pasėlyje vyraujančių vienmečių dviskilčių piktžolių kiekiui mažinti herbicidų taip pat yra pakankamai, tai: Belvedere extra, Betanal Maxx Pro OD, Powertwin 400 SC, Goltix 700 SC, Goltix super, Goltix Queen, Lontrel 72 SG.

Piktžolėms kopūstuose naikinti herbicidų sąrašas šiuo metu taip pat šiek tiek praplėstas ir profesionaliems augintojams jų turėtų pakakti. Vienmečių ir daugiamečių vienaskilčių piktžolių kontrolei pasėlyje galima naudoti herbicidus Agil 100 EC, Centurion Plus, Focus ultra, Leopard. Vienmečių dviskilčių piktžolių kiekiui kopūstų pasėlyje mažinti tinka herbicidai Activus 330 EC, Butisan 400, Devrinol, Lentagran WP, Lontrel 72 SG, Stomp 330 EC, Stomp CS.