23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/05
Gyvulininkystės parodos dalyviai pasigedo lankytojų
  • Dovilė ŠIMKEVIČIENĖ
  • Mano ūkis

Tarptautinė žemės ūkio ir maisto pramonės paroda „AgroBalt" antrą kartą surengta tuo pačiu metu, kaip ir tradicinė paroda „Ką pasėsi...". Kai kurių dalyvių manymu, dvi vienu metu rengiamos žemės ūkio parodos - ne pats geriausias sprendimas.

Veislinių gyvulių paviljonas buvo įrengtas šalia „Žalgirio" arenos, kurioje ir vyko „AgroBalt 2016". Nors dėl vietos stokos buvo galima atvežti labai ribotą gyvulių kiekį, parodoje eksponuota daug gražių įvairių rūšių gyvūnų. Deja, gyvulininkystės parodos dalyviai pasigedo daugiau lankytojų.

Per dieną sunku aplankyti dvi parodas

Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos (LMGAGA) direktorė Vilma Živatkauskienė išsakė bendrą galvijus eksponavusių ūkininkų nuomonę, kad netikslinga vienu metu skirtingose vietose rengti dvi parodas ta pačia tema. Iš įvairių Lietuvos vietovių atvykę žmonės paprasčiausiai nespėja dviejų parodų per dieną aplankyti. „Nesutvarkyta automobilių parkavimo infrastruktūra, daugybę laiko užima vien tik automobilio pastatymas, atėjimas iki parodos. Todėl retas ryžosi atvargęs vienoje parodoje dar keliauti į kitą", - kalba V. Živatkauskienė.

Pirmą parodos dieną lankytojų gyvulių paviljone buvo labai mažai, bet antrąją jį aplankė jau kiek daugiau kauniečių. Pasak LMGAGA direktorės, gyvulių parodos tikslas - pažintinis, todėl eksponuodami mėsinius galvijus auginto-jai orientavosi į miesto žmones, stengėsi jiems parodyti geriausias veisles, pateikti kuo daugiau informacijos apie galvijieną, ekologinį ūkininkavimą, galvijų auginimą ant žalienų, bioįvairovės išsaugojimą.

Specialiame stende buvo galima įsigyti ir kokybiškos jautienos, tačiau pirkėjų srauto nesulaukta. V. Živatkauskienė mano, kad ne tai yra svarbiausia, o paskleista informacija apie ūkininkus, gaminančius kokybišką jautieną. „Tai - investicija į ateitį", - sako ji.

Lietuvos juodmargių galvijų gerintojų asociacijos vadovas Virginijus Urbonavičius apgailestavo, kad dėl trūkstamos vietos paviljone pieninių veislių galvijų augintojai galėjo atvežti tik kelias karves - po vieną veislės atstovę. Dotnuvos eksperimentinis ūkis eksponavo juodmargę su veršeliu - miesto vaikams parodyti.

„Per mažai vietos čia, norėtume atvežti į parodą daugiau gerų eksponatų. Turime gražių, produktyvių gyvulių, net senojo genotipo Lietuvos juodmargių, kurios mums yra labai svarbios, nes nyksta, nors yra unikali mūsų juodmargių veislės dalis. Tai ilgaamžiai, prie mūsų klimato gerai prisitaikę galvijai, pasižymintys gera vaisa, duodantys geros sudėties, daugiau baltymų, riebalų turintį pieną", - aiškina V. Urbonavičius.

Eksponavo gražiausius veislių pavyzdžius

Galovėjų veislės galvijus auginantis nuolatinis parodų dalyvis Lazdijų r. ūkininkas Algirdas Salyklis šįkart atvežė karvę žindenę su veršeliu. Parodos išvakarėse jie pirmieji įsikūrė jiems skirtame aptvare, tačiau naujoje aplinkoje apsiprato nelengvai, karvė jautė didelį stresą. Nuolat į visas parodas savo augintinius vežantis A. Salyklis supranta, kaip svarbu jose dalyvauti, bet, matydamas jų stresą, be to, pasigedęs parodos lankytojų, šįkart svarstė, ar kitą kartą eksponuos gyvulius.

LSMU Veterinarijos akademijos Gyvulininkystės institutas parodoje demonstravo saugomas nykstančias Lietuvos veisles: šėmųjų, baltnugarių ir žalųjų veislės veršelius bei Lietuvos šiurkščiavilnes avis. Lietuvos ūkinių gyvūnų genetinių išteklių apsaugos koordinavimo centro vadovė dr. Rūta Šveistienė teigė, kad nykstančių ir grynų veislių populiacija šalyje po truputį didėja, ne tik pavieniai augintojai, laikantys galvijus savo šeimos reikmėms, juos renkasi. Jie ne tokie produktyvūs, tačiau jų pienas labai tinka sūriams gaminti. Šie galvijai nereiklūs pašarams, nelepūs, lengvai veršiuojasi. Be to, už juos augintojai gauna ir išmokas.

Akį parodoje traukė ir avys bei ožkos. Garsiausios šalies ožkininkės Dalios Ėmužytės čekų baltieji ožiukai surėmę vos matomus ragus grūmėsi, kuris stipresnis. Reginos Vaitkevičienės (Kauno r.) pieninės Anglo-Nubian veislės ožka Aurora, įvertinta parodos diplomu, po aptvarą išdidžiai vaikščiojo lyg manekenė.

Neseniai ožkas pradėjusi auginti Panevėžio r. ūkininkė Renata Petkevičienė į parodą atvežė „jaunimą". Kol kas Anglo-Nubian veislės ožkas ji augina veislei. „Norime populiarinti šią labai įdomią ožkų veislę. Tai labai gero charakterio, gražios, įvairiaspalvės ožkos, pieno primilžis kaip ir kitų veislių - 3-6 l, bet baltymingesnis ir riebesnis", - gyrė savo augintines R. Petkevičienė.

Ūkininkai neturi būti silpniausia grandinės dalis

„AgroBalt" parodos akcentas buvo politinis forumas „Maisto tiekimo grandinė - laikas pokyčiams (?)". Jame nuskambėjo aiški mintis - ūkininkai neturėtų būti silpniausia šios grandinės dalis.

„Pripažindama kiekvieno maisto gaminimo grandinės dalyvio indėlį, esu tvirtai įsitikinusi, kad be pirminės grandies - ūkininko, neturėtume ir tokios produktų gausos. Todėl, siekdami, kad ši įvairovė mus džiugintų ir toliau, kad ūkininkai turėtų reikiamas sąlygas dirbti, gautų pajamų ir plėtotų savo verslą, turime ieškoti sprendimų, kurie užtikrintų sektoriaus gyvybingumą ir konkurencingumą, sušvelnintų kainų svyravimo pasekmes ir sustiprintų derybines jų galias", - kalbėjo žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Forume dalyvavęs EK žemės ūkio ir kaimo plėtros komisaras Filas Hoganas (Phil Hogan) sako, kad reikia būti sąžiningiems ir pripažinti - daugelis mūsų maisto grandinės grandžių šiuo metu yra sutrikusios.

Jis nedviprasmiškai tvirtino - ūkininkai turi gauti tinkamą atlygį už darbą. Juk be gamintojų nebūtų produktų, kuriuos galima perdirbti ir nebūtų tokio maisto, kurį galėtų parduoti prekybininkai. Todėl neteisinga, kad didžiausia maisto grandinės pridėtinė vertė atitenka perdirbėjams ir mažmenininkams. Europos Komisijos pirmininkas Žanas Klodas Junkeris (Jean- Claude Juncker) rudenį taip pat sakė, kad iš tikrųjų kažkas negerai maisto grandinėje, jeigu litras vandens kainuoja brangiau negu litras pieno.

„EK priėmė ataskaitą dėl nesąžiningų maisto tiekimo grandinės verslo praktikų ir pripažįsta, kad vis dėlto egzistuoja nesąžiningos verslo (prekybos) praktikos ir dažnai dėl to nukenčia būtent ūkininkai. Labai apgailestauju dėl to. Ūkininkai neturėtų likti silpniausia grandis ir aš lauksiu specialiosios darbo grupės rekomendacijų, kaip sustiprinti ūkininkų derybinę galią", - teigė eurokomisaras F. Hoganas.

EK žemės ūkio rinkų darbo grupės nario Andžejaus Babuchovskio nuomone, situacija turi pasikeisti pačioje rinkoje - reikia sumažinti į rinką pristatomo pieno kiekį. „Nemanau, kad jūs sutinkate su tuo, tačiau tokia yra realybė. Manau, turime svarstyti galimybę kai kuriems pienininkystės ir kiaulininkystės ūkiams persiorientuoti, keisti ūkininkavimo sritį arba nutraukti gamybą, jeigu ji nėra rentabili. Dabar svarstome, kokia galėtų būti kompensacija kai kurių dalykų atsisakiusiems ūkininkams", - pareiškė žemės ūkio rinkų specialistas.

***

„AgroBalt" gyvulių parodos aukso medaliais apdovanoti:

  • Dotnuvos eksperimentinio ūkio Lietuvos juodmargių veislės karvė;
  • ūkininko Audriaus Stačkūno limuzinų veislės bulius;
  • UAB „Šeduvos avininkystė" Lietuvos juodgalvių veislės avinas;
  • ūkininkės Dalios Ėmužytės čekų baltųjų veislės ožka;
  • veisėjo Aloyzo Mitrikevičiaus Vienos mėlynųjų veislės triušis;
  • Daliaus Juknos Lietuvos sunkiųjų veislės eržilas.

Parodos aukso medaliai įteikti 25 dalyviams. Tarp nugalėtojų taip pat pateko ūkininkė Daiva Kvedaraitė, gaminanti šaltalankių girą; bitininkas Linas Kazėnas - už kreminį medų; Radviliškių kaimo kepykla - už duoną „Kanapėlė"; Žagarės ir Lukšių pieninės - už „Žagarės" ir „Belvederio" sūrius.