23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/05
Drenažo klojimo mašinos
  • Otilija MISECKAITĖ ASU
  • Mano ūkis

Žemės sausinimas yra esminis dalykas, siekiant, kad dirva nebūtų per drėgna. Tai leidžia augalams vešėti ir užtikrina, kad technika įvažiuos į laukus visais metų laikais, tęs darbus tada, kai reikia. Tai efektyviausias ir ekonomiškiausias būdas sudaryti optimalios drėgmės sąlygas ir taip padidinti derlių.

Žemės sausinimas apima vandens surinkimo, transportavimo ir šalinimo iš dirvos paviršiaus bei viršutinio dirvos sluoksnio darbus, kad sumažėtų vandens perteklius. Kad sistema veiktų tinkamai, drenažo drenos turi būti įrengtos su nuolydžiu. Vandens imtuvai, į kuriuos nukreiptos drenos, taip pat turi būti su nuolydžiu. Šiuolaikinėje technikoje yra įmontuota automatinė arba pusiau automatinė lazerinė nuolydžio reguliavimo sistema (arba GPS sistema) drenažo nuolydžiui ir gyliui reguliuoti. Ją sudaro šviesos jutiklis, fotopriimtuvas, programinės įrangos blokas, fotoliniuotė ir akumuliatorius: priekyje statomas ant stovo sumontuotas šviesos jutiklis, o fotopriimtuvas pritvirtintas prie tranšėjų kasimo mašinos rėmo.

Kasimo mašinos

Drenažo tranšėjos kasamos daugiakaušiais ir vienakaušiais ekskavatoriais, specialiomis drenažo įrengimo mašinomis, pakabinamų tranšėjų kasimo ir plastiko drenažo vamzdžių įrengimo mašinomis. Ekskavatoriai dažniausiai montuojami ant ratinės arba vikšrinės važiuoklės. Pranašesnės vikšrinės mašinos, nes, esant toms pačioms darbo sąlygoms, ratai buksuoja 15-20, o vikšrai - tik 3-5 proc.

Plastiko vamzdžių drenažas gali būti įrengiamas tranšėjiniu arba netranšėjiniu būdu. Kasimo agregatai gali būti su grandikliniais grandininiais arba grandikliniais rotoriniais darbo įrenginiais. Tranšėjiniu būdu plastiko drenažas daž-niausiai įrengiamas grandikliniais arba siaurais tranšėjiniais daugiakaušiais ekskavatoriais. Vienakaušiais ekskavatoriais drenažo tranšėjos kasamos, kai dugno nuolydis mažas, gylis - daugiau kaip 2 m, gruntas akmenuotas, labai kietas ar slankus, arba labai šlapiose vietose, kur daugiakaušiai ekskavatoriai negali įvažiuoti. Netranšėjiniu būdu drenažas rengiamas peilio tipo ir V formos prikabinamaisiais agregatais. V formos mašinos privalumas yra tas, kad virš drenos išpurenamas V formos skersplotis, todėl vanduo lengviau patenka į drenas.

Didelių sistemų technika

Didelėms drenažo sistemoms pakloti naudojamas daugiakaušis ekskavatorius su automatiniu drenos klojimo mechanizmu, pavyzdžiui, Tesmec 775DT. Ši mašina turi vikšrinę savaeigę važiuoklę, hidraulinę transmisiją, automatinę lazerinę nuolydžio reguliavimo sistemą.

Technika sveria apie 15,5-19 t, maksimali galia - 168 kW. Ji gali kasti iki 244 cm gylio tranšėjas, kurių plotis - nuo 46 iki 61 cm. Slėgis į gruntą siekia 0,39- 0,43 kg/cm2. Ekskavatorius gali dirbti, kai reljefo nuolydis iki 10o. Maksimalios degalų sąnaudos - 46 l/val., greitis - iki 3,3 km/val.

Anksčiau buvo populiari rusiška technika. Dažniausiai buvo naudojami rusiški ETC serijos ekskavatoriai. Prieš ketverius metus pagamintas tobulesnis ETC-203 modelis. Jis gaminamas su vikšrine savaeige važiuokle, hidrauline transmisija, automatine lazerine nuolydžio reguliavimo sistema. Apie 12 t sveriančioje mašinoje montuojamas 60-77 kW galios MMZ D-245 variklis. Ekskavatorius gali kasti iki 200 cm gylio tranšėjas. Klojamų plastiko drenų skersmuo 50-110 mm, slėgis į gruntą - apie 0,36 kg/cm2. Gali dirbti, kai reljefo nuolydis iki 12o. Greitis iki 4,7 km/val., darbinis greitis - 14-590 m/val.

Pakabinamos kasimo mašinos

Daugiakaušius ekskavatorius dažniausiai turi įmonės, kurios specializuojasi žemės kasimo darbuose. Ūkininkams, kuriems nuosavybės teise priklauso drenažo sistemos iki 125 mm skersmens, geriausia turėti universalius įrankius, ir dažniausiai užtenka pakabinamųjų tranšėjų kasimo mašinų. Jų įvairovė taip pat didelė: su grandikline rotorine, su grandikline grandinine darbine dalimi. Kokio tipo mašiną pirkti, lemia traktoriaus galia ir žemės, kurioje reikia įrengti drenažą, plotas. Palyginti su savaeigėmis mašinomis, pakabinamoji technika yra manevringesnė, mažesnės ir degalų sąnaudos.

Pakabinama tranšėjų kasimo mašina WizzWheel 75 (Didžioji Britanija) su grandikline rotorine darbine dalimi tinka 60-105 kW galios traktoriams su trim prijungimo taškais. Jos svoris 1 600 kg. Tai gana spartus įrenginys (apie 2 km/ val.), kasamos tranšėjos plotis - nuo 50 iki 155 mm, gylis - nuo 15 iki 75 cm. Tranšėjos nuolydis gali būti kontroliuojamas lazeriniu nuolydžio reguliatoriumi, taip pat gali būti įrengta drenažo klojimo ir žvyro užpylimo sistema, t. y. per vieną operaciją atliekami trys darbai.

Pakabinama tranšėjų kasimo mašina AFT 100 (Didžioji Britanija) yra su grandikline grandinine darbine dalimi. Technika agreguojama su 48-105 kW galios traktoriais. Kasamos tranšėjos gylis iki 160 cm, plotis - nuo 125 iki 400 mm. Mašina sveria 1 250 kg. Projektiniam drenažo gyliui ir nuolydžiui pasiekti gali būti naudojama pusiau automatinė arba visiškai automatinė lazerinė nuolydžio reguliavimo sistema. Yra galimybė iškart užpilti filtracinį sluoksnį.

Jeigu reikia pakloti labai nedidelę drenažo sistemą kieme ar lauke, galima pasinaudoti ir nedideliais tranšėjų kasikliais, kurie kasa iki 121 cm gylio, 150 mm pločio tranšėjas. Tuomet drenos tiesiamos rankiniu būdu. Tokius įvairių modifikacijų įrenginius siūlo firmos „Barreto", „Toro", „Ditch Witch" (JAV), tačiau tokiomis mašinomis sunku kontroliuoti tranšėjos nuolydį ir gylį.