23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/04
Pagrindinės daržovių daigų auginimo klaidos
  • Dr. Julė JANKAUSKIENĖ, LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
  • Mano ūkis

Dažnas daržininkas daigus augina pats, tačiau tai nėra lengva ir paprasta. Daigai turi būti kokybiški ir sveiki – tvirti, neištįsę, su stipriomis šaknimis. Norint išauginti tokius daigus, reikia ne tik noro, žinių ir patyrimo, bet ir sudaryti tinkamas sąlygas.

Kiekviena daržovių rūšis turi ypatumų. Štai baklažanai labiau mėgsta šilumą negu pomidorai ar paprikos. Saldžiosios paprikos reikalauja didesnės oro drėgmės, palyginti su pomidorais. Baklažanai, augant daigams, naudoja daug vandens, nes jų lapų paviršius didelis. Agurkų ir paprikų daigai nemėgsta didelės koncentracijos trąšų tirpalo. Taigi, kokių klaidų nedaryti, norint sėkmingai užsiauginti daržovių daigus.

Nekokybiškos sėklos

Visų pirma, reikia sėti tik kokybiškas sėklas. Ant sėklų pakelio turi būti nurodytas sėklų kiekis, galiojimo laikas ir partijos numeris. Geros sėklos turi būti pilnos, apvalios, joms būdingo kvapo ir spalvos. Ar sėklos šviežios, galima nustatyti pagal sėklų luobelės spalvą. Subrendusios ir šviežios sėklos yra ryškios, o senos – nublukusios, pilkšvos. Juo aštresnis ir stipresnis kai kurių sėklų kvapas (petražolių, salierų, krapų, mairūnų), tuo sėklos yra šviežesnės. Kartais norima sutaupyti ir perkamos pigesnės sėklos, tačiau vėliau gali tekti gailėtis prarastų pinigų, jėgų ir laiko.

Kai sėklos nesudygsta, dar nereiškia, kad jos nekokybiškos. Yra nemažai kitų veiksnių, kurie turi neigiamos įtakos sėklų dygimui, pvz., netinkamas sėjos gylis, temperatūra, drėgmė ir kita. Jeigu sėjate ankstesniais metais pirktas sėklas, jos gali nesudygti todėl, kad buvo netinkamai laikytos arba tapo nedaigios.

Netinkamas substratas

Substrato kokybė lemia daigų šaknų sistemos vystymąsi. Daigams auginti geriausia naudoti jau paruoštus durpių substratus, nes jų struktūra ir trąšų kiekis yra pritaikyti tam tikslui. Net ir naudojant paruoštą durpių substratą, kartais atsitinka taip, kad daigai jame prastai auga arba net žūna. Priežastis gali būti netinkamas rūgštumas, per didelis amoniakinio azoto kiekis ir kita.

Prieš naudojant paruoštą durpių substratą, reikėtų jį paskleisti, kad prasivėdintų ir sušiltų. Taip pat būtina jį gerai sudrėkinti. Tada suaktyvėja mikroorganizmų veikla, amoniakinis azotas, kurio perteklius kenksmingas daigams, virsta nitratiniu. Aeracinėms substrato savybėms pagerinti durpes įvairiu santykiu galima maišyti su žvyru, perlitu ar ceolitu.

Ruošiant nedidelį kiekį durpių, geriausia jas sudrėkinti trąšų tirpalu. Tam galima naudoti ilgo veikimo trąšas, kurias augalai pasisavina pamažu, per 3–4 mėnesius. Tinkamo rūgštumo (nerūgščios) durpės trąšų tirpalu sudrėkinamos tiek, kad iš suspaustų saujoje lašėtų atskiri lašai. Be to, į substratą rekomenduojama įterpti trichodermino: tada suaktyvės mikrobiologiniai procesai, bus sumažinta patogenų plitimo galimybė.

Netinkamas priešsėjinis sėklų apdorojimas

Jeigu sėjate beicuotas arba dražuotas sėklas, jų prieš sėją mirkyti arba kuo nors papildomai apdoroti nereikia. Jeigu norite, kad sėklos greičiau sudygtų, jas galima daiginti. Sėklos paberiamos ant drėgno skudurėlio arba filtrinio popieriaus, kuris nuolat sudrėkinamas vandeniu. Sėkloms dygti reikia deguonies, todėl daigindami jų nemirkykite vandenyje. Ilgą laiką apsemtos laikytos sėklos nedygsta, nes stovinčiame vandenyje yra mažiau deguonies. Sudaigintas (ir dražuotas) sėklas galima sėti tik į drėgną substratą.

Netinkama daigų tara

Persodinant daigus į nuolatinę augimo vietą, svarbu nepažeisti šaknų. Todėl daigus geriausia auginti daigyklose, tabletėse, puodeliuose. Dalis daržininkų, norėdami sutaupyti substratą, daigus augina per mažuose indeliuose, kurių talpa vos 0,15– 0,2 l. Tokio dydžio puodeliuose daigai gali būti auginami iki 2–3 tikrojo lapelio. Po to juos būtina persodinti į didesnius puodelius arba į nuolatinę auginimo vietą.

Puodelio dydis priklauso nuo daigų auginimo trukmės. Juo ilgiau auga daigai, tuo puodelio dydis turi būti didesnis. Paprastai puodelis turėtų būti ne mažesnis negu 0,5 l. Daigams auginti netinka indeliai nuo jogurto, grietinės, kefyro – pieno rūgšties bakterijos, likusios ant indelių sienelių, gali sukelti šaknų ligas. Galima naudoti indelius nuo sulčių, pieno.

Puodeliai, kuriuose auginami daigai, turi būti nelaidūs šviesai. Tada šaknys bus apsaugotos nuo temperatūros svyravimų ir nuo perkaitimo. Daigyklose rekomenduojama auginti salotų, ankstyvųjų ir žiedinių kopūstų, brokolių daigus. Auginant ankstyvuosius ir žiedinius kopūstus, rekomenduojamas daigyklų puodelių dydis 5 x 5 x 5 cm, auginant vėlyvuosius kopūstus – 3 x 3 x 3 cm.

Netinkamas sėjos laikas

Daržoves reikia sėti atsižvelgiant į daigų auginimo trukmę. Taip pat reikia atsižvelgti į tai, kur jos bus sodinamos (į stiklinį ar šildomą šiltnamį, lauką ir pan.) ir pagal tai koreguoti sėjos laiką. Nors kartais pavasaris būna itin ankstyvas ir, rodos, kad pats laikas pradėti sėją, tačiau nereikia skubėti. Per anksti pasėtų daržovių daigai būna silpni, blogai prigyja. Auginant daigus sausio-vasario mėnesiais, juos būtina papildomai švitinti.

Blogas sėjos gylis

Labai svarbu pasėti sėklas tinkamu gyliu. Yra sėklų, kurioms sudygti reikia šviesos, jų negalima užberti substratu. Labai smulkioms sėkloms sudygti taip pat reikia šviesos – jos neturi sukaupusios daug maisto medžiagų atsargų, todėl šviesa stimuliuoja jų dygimą. Viena iš tokių daržovių yra salierai, kurių sėklos sveria mažiau negu miligramą.

Paprastai daugumos sėklų sėjos gylis lygus dvigubam sėklos skersmeniui. Pasėjus per giliai, daigai sudygs silpni, o per sekliai – gali išdžiūti. Pavyzdžiui, kopūstų sėklos sėjamos 0,5–1 cm gyliu. Pasėtos giliau sudygsta 3–4 dienomis vėliau, atsilieka augimas.

Laistymas po sėjos

Dėžutes ir puodelius, kuriuose bus sėjamos sėklos, reikia laistyti iki sėjos. Laistydami po sėjos, sėklas ne tik priplaksite, bet kartu su vandeniu jos nugrims giliau, todėl gali net ir nesudygti. Kad sėklos labiau prisispaustų prie substrato, po sėjos lengvai sudrėkinkite paviršių purkštuvėliu. Kad mažiau garuotų drėgmė, po sėjos dėžutes ar puodelius uždenkite plėvele arba agrodanga.

Netaisyklingas augalų pikavimas

Daržovių daigus galima auginti juos pikuojant ir be pikavimo, t. y. sėjant tiesiai į puodelius. Agurkus, patisonus, cukinijas, moliūgus, paprikas, baklažanus rekomenduojama auginti nepikuotus.

Pikavimas – svarbus ir atsakingas darbas. Augalus reikia pikuoti laiku, 1–2 tikrųjų lapelių tarpsniu. Svarbu mechaniškai nepažeisti augalų, jų šaknų, stengtis neužlenkti pagrindinės šaknies, tinkamai prispausti substratą. Neimkite daigelių už stiebelio, nes jie labai gležni, geriau suimkite juos už skilčialapių. Pasodinę paspauskite substratą šaknų zonoje, jokiu būdu ne stiebelį. Pikuodami neišsivysčiusius, silpnai augančius augalus išmeskite. Pirmąsias 2–3 dienas po pikavimo augalai pridengiami ir taip saugomi nuo tiesioginės saulės.

Netinkamos auginimo sąlygos

Viena svarbiausių užduočių – sudaryti optimalias sąlygas daigams augti. Šviesa – vienas pagrindinių veiksnių. Kai trūksta šviesos, daigai ištįsta, būna gležni.

Temperatūra – dar vienas svarbus daigų auginimo veiksnys. Optimali temperatūra šalčiui atsparių daržovių sėkloms dygti – 18–25 oC, šilumamėgių daržovių – 25–30 oC. Jei dygstant sėkloms temperatūra žema, gerokai pailgėja sudygimo laikas arba jos visai nesudygsta.

Kad daigai būtų geros kokybės, svarbu po sudygimo 4–7 dienoms sumažinti temperatūrą. Antrą kartą temperatūra mažinama, siekiant daigus užgrūdinti, t. y. likus 10–15 dienų iki daigų persodinimo.

Jeigu augant daigams temperatūra per aukšta, netinkamai formuojami žiedynai, jie sunyksta, deformuojasi, augalai ištįsta. Jeigu temperatūra per žema, pristabdomas maisto medžiagų pasisavinimas, silpnai vystosi šaknys ir augalai blogai auga. Temperatūra labai susijusi su apšvietimu. Apsiniaukusiomis dienomis oro temperatūra turėtų būti ne aukštesnė kaip 20 oC.

Svarbu palaikyti tinkamą substrato temperatūrą. Kai substrato temperatūra yra žemesnė negu 15 oC, šilumamėgių augalų šaknys funkcionuoja ne taip efektyviai, sulėtėja vandens ir maisto medžiagų pasisavinimas, augalai greičiau suserga.

Oro ir substrato drėgmę būtina reguliuoti pagal daigų augimo tarpsnį. Daigams vienodai kenksminga, ir kai substratas per drėgnas, ir kai per sausas. Per drėgname substrate daigai būna gležni, gali pradėti sirgti. Kai substratas per sausas, daigai gali žūti arba sumažėja ankstyvasis, o kai kada – ir bendrasis daržovių derlius.

Didesnius daigus laistykite iš apačios, t. y. įpilkite vandens į indą, kuriame sustatyti puodeliai. Taip laistant bus stimuliuojamas šaknų augimas, jos geriau vystysis.

Netaisyklingas tręšimas

Daigus tręšti reikia saikingai. Maisto medžiagų trūkumas arba jų perteklius vienodai kenkia daigams. Kai trūksta maisto medžiagų, pailgėja daigų auginimo trukmė, pablogėja jų kokybė. Kai daigai pertręšiami, padidėja druskų koncentracija substrate. Todėl taip pat pablogėja daigų kokybė, jie tampa neatsparūs ligoms. Pagal poreikį daigus vieną tris kartus tręškite trąšų tirpalais, iš pradžių azoto, o vėliau – kompleksinėmis arba fosforo ir kalio trąšomis.

Per tankiai auginami daigai

Tankiai augantys daigai ištįsta, vystosi nevienodai, būna gležni, greičiau suserga juodąja kojele. Todėl, kai jų lapai tarpusavyje liečiasi, puodelius reikia sustatyti rečiau. Pasodinus peraugusius pomidorų daigus, paprastai pirmosios kekės žiedai nukrinta ir prarandamas pirmasis derlius.

Kai paprikų daigai auginami tankiai, blogai vystosi atžalos, vėliau formuojasi žiedynai. Optimali kopūstų daigų sėjos schema 4 x 4 cm arba 5 x 5 cm. Jeigu daigai yra ištįsę, reikia sumažinti oro temperatūrą, rečiau laistyti, daigus per lapus patręšti superfosfato trąšų tirpalu (1 valg. šaukštas 1 l vandens).

Profilaktikos nebuvimas, ligų ir kenkėjų ignoravimas

Daugkartinio naudojimo dėžutes, daigyklas, puodelius prieš naudojimą reikėtų dezinfekuoti (kalio permanganato tirpalu, karštu vandeniu ir pan.). Profilaktiškai daigus rekomenduojama palaistyti 0,15 proc. koncentracijos Previcur Energy tirpalu (15 ml į 10 l vandens). Tada mažesnė tikimybė, kad jie susirgs juodąja kojele. Be to, šis fungicidas stimuliuoja šaknų sistemos ir viso augalo vystymąsi.

Kad daigai geriau augtų ir būtų atsparesni ligoms, juos galima palaistyti natrio gumato tirpalu: pirmą kartą praėjus 10 dienų po sėjos, antrą kartą – likus 5 dienoms iki daigų sodinimo. Kopūstai tampa atsparesni šaknų puviniui, derlius didesnis, kai daigai palaistomi cinko sulfato ir mangano sulfato tirpalu (po 0,25 g 10 l vandens).

Nepakankamas vėdinimas

Šiltnamius arba kitas patalpas, kur auginami daigai, reikia intensyviai vėdinti. Augalų reakcija į vėdinimo intensyvumą yra skirtinga: stiprios ventiliacijos reikia daugumai kopūstų rūšių, silpnesnės – žiediniams kopūstams. Be to, orui judant, daigų audiniai tampa mechaniškai tvirtesni ir elastingesni. Tačiau atminkite, kad agurkų, saldžiųjų paprikų ir baklažanų daigai jautrūs skersvėjui.