23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/03
Pieninių ožkų melžimo rodiklių svarba
  • Birute ŠLYŽIENE, dr. Evaldas ŠLYŽIUS LSMU Veterinarijos akademija
  • Mano ūkis

Ožkininkystė yra ekonomiškai svarbi ir perspektyvi gyvulininkystės šaka. Pieninės ožkos auginamos daugelyje pasaulio šalių. Jos nereiklios šėrimo ir laikymo sąlygoms, yra atsparios, puikiai aklimatizuojasi.

Ožkų pienas vertingas maisto produktas, vartojamas tūkstančius metų. Iš ožkų pieno gaminamas sviestas, kefyras, varškė, jogurtas, sūris ir kiti produktai. Lietuvoje populiariausi įvairių rūšių sūriai.

Produkcijos gausa ir kokybė priklauso nuo ožkų pieno kokybės. Sūrio gamyboje pieno kokybei įtakos turi daug veiksnių: gyvulių genetika, mityba, laikymo sąlygos.

Ožkų pieno gaminiai svarbūs milijonams žmonių, nes turi antialerginių savybių, organizmas juos lengvai pasisavina, todėl tinka kūdikiams maitinti. Taip pat nustatyta, kad ožkų pienas stiprina imunitetą, lengvina kepenų, tulžies ligas, bronchinę astmą. Jis rekomenduojamas žmonėms, sergantiems virškinimo ligomis, kadangi jo virškinamumas yra pats didžiausias (nuo 94 iki 98 proc.).

Europoje ožkų pieno gamyba yra ypač svarbi ekonomiškai, jai skiriama daug investicijų. Būtent iš Europos kilo pieningiausios ožkų veislės: Alpių, Zaaneno, Togenburgo, čekų baltosios ir kitos. Šių veislių ožkos buvo plačiai eksportuotos į kitas šalis vietinių ožkų pieninėms savybėms gerinti.

Paskutiniuosius kelerius metus ožkininkystė Lietuvoje populiarėja. VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro sausio mėnesio duomenimis, šalyje veisiamos Lietuvos vietinių, Zaaneno, čekų baltųjų, Latvijos vietinių, Alpių ir kitų veislių ožkos. Šiuo metu Lietuvoje auginamos 12 655 ožkos, iš kuriu 4 769 yra ožkavedės.

Lietuvoje iš ožkos per metus vidutiniškai primelžiama po 877 kg 4,13 proc. riebumo ir 3,09 proc. baltymingumo pieno.

Vertino melžimo savybes

Naujų ir pažangių technologijų diegimas ir geriausios tarptautinės praktikos panaudojimas ožkininkystės sektoriuje yra labai svarbūs veiksniai, siekiant gyvulininkystės plėtros. Lietuvoje auginamų ožkų primilžis, melžimo savybių parametrai, pieno elektrinis laidumas gali būti nustatomi naudojant modernią melžimo įranga.

Tuo tikslu 2015 m. atlikome tyrimą su 167 čekų baltųjų veislės ožkomis. Melžimo savybės buvo įvertintos prietaisu „Lactocorder®" (Šveicarija), kuriuo nustatomi pieno kiekio, melžimo trukmės, melžimo greičio ir elektrinio laidumo rodikliai.

Iš viso įvertinti 26 melžimo savybių rodikliai.

Pieno kiekio rodikliai:

  • primelžto pieno kiekis (iš viso), kg;
  • didžiausias primelžto pieno kiekis per min., kg;
  • per pirmąją min. primelžto pieno kiekis, kg;
  • per pirmąsias dvi min. primelžto pieno kiekis, kg;
  • per pirmąsias tris min. primelžto pieno kiekis, kg;
  • primelžto pieno kiekis per mažąją melžimo fazę, kg.

Melžimo trukmes rodikliai:

  • melžimo trukmė (iš viso), min.;
  • didžiausio pieno tekėjimo greičio trukmė, min.;
  • trukmė, kol pasiekiamas 250 g/min. melžimo greitis, min.;
  • pagrindinio melžimo fazės trukmė, min.;
  • stabilizavimo fazės trukmė, min.;
  • mažėjimo fazės trukmė, min.;
  • permelžimo fazės trukmė, min.;
  • mažojo melžimo fazės trukmė, min.;
  • permelžimo fazės trukmė po mažojo melžimo fazės, min.;
  • melžimo fazė (trukmė, kol pasiekiamas nuo 0,2 iki 0,1 kg/min.) melžimo greitis, min.;
  • trukmės skirtumas, kol stabilizavimo fazė didėja, min.;
  • trukmės skirtumas, kol stabilizavimo fazė mažėja, min.;
  • didėjimo fazės trukmė, min.

Melžimo greičio rodikliai:

  • didžiausias pieno tekėjimo greitis, kg/min.;
  • vidutinis melžimo greitis, kg/min.

Elektrinio laidumo rodikliai:

  • elektrinis laidumas melžimo pradžioje, mS/cm;
  • elektrinis laidumas stabilizavimo fazėje, mS/cm;
  • elektrinis laidumas mažėjimo fazėje, mS/cm;
  • elektrinis laidumas pagrindinio melžimo fazėje, mS/cm;
  • elektrinis laidumas didžiausio pieno tekėjimo greičio metu, mS/cm.

Tyrimų rezultatai

Atlikti tyrimai parodė, kad melžimo savybių rodikliai priklauso nuo ožkų laktacijos. Įvertinus skirtingų laktacijų ožkų pieno kiekio rodiklius, nustatyta, kad didžiausias primelžto pieno kiekis yra II laktacijos ožkų. Šis rodiklis buvo 0,14 kg didesnis, palyginti su III ir vyresnės laktacijos ožkų grupe, ir 0,34 kg didesnis, palyginti su I laktacijos ožkų grupe.

Taip pat nustatytas didžiausias II laktacijos ožkų primelžto pieno ir didžiausias primelžto pieno kiekis per minutę per pirmąsias dvi ir pirmąsias tris minutes. Įvertinus skirtingų laktacijų ožkų melžimo trukmės rodiklius, ilgiausia viso melžimo trukmė nustatyta III ir vyresnės laktacijos ožkų, o didžiausio pieno tekėjimo greičio trukmė - II laktacijos ožkų. Įvertinus melžimo greičio rodiklius, nustatyta, kad didžiausias pieno tekėjimo greitis ir didžiausias vidutinis melžimo greitis buvo I laktacijos ožkų. Laktacijos ir melžimo trukmės bei didžiausio pieno tekėjimo greičio ryšį taip pat patvirtino teigiama šių rodiklių koreliacija.

Kitas svarbus rodiklis, kurį galima nustatyti naudojant prietaisą „Lactocorder ®", yra pieno elektrinis laidumas. Šis rodiklis naudojamas mastito prognozei atlikti. Laktacijos laikotarpiu slaptasis arba klinikinis mastitas pasireiškia iki 50 proc. ožkų, todėl, laiku sustabdžius ligą, galima pagerinti bandos sveikatingumą ir sumažinti ekonominius nuostolius. Mūsų atlikti tyrimai parodė, kad mastitu sergančių ožkų pieno elektrinis laidumas didėja. O didėjant pieno elektriniam laidumui, didėja ir somatinių ląstelių skaičius ožkų piene.

Ožkų laktacijos, melžimo savybių ir pieno sudėties tarpusavio koreliacine analizė parodė ryšį tarp primelžto pieno kiekio ir didžiausio pieno tekėjimo greičio bei primelžto pieno kiekio ir melžimo trukmės. Somatinių ląsteliu skaičiaus koreliacija su pieno kiekiu rodo didesnį greitai melžiamų ožkų jautrumą uždegimui.

Pieninių ožkų atranka anksčiau buvo pagrįsta morfologinių požymių įvertinimu, nes nebuvo f¡ksuojami produktyvumo duomenys. Šiuo metu, be produktyvumo duomenų, daugelyje šalių ožkų augintojai selekcijoje naudoja ir melžimo savybių rodiklius. Tai yra svarbūs parametrai, kurie turi būti registruojami ir vertinami, kadangi jie teikia informaciją, kuri palengvina ožkų ūkio valdymą. Tyrimai rodo, kad būtų naudinga į ožkų selekciją įtraukti melžimo savybių parametrus.

***

FAOSTAT (Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos statistikos tarnybos) duomenimis, per metus pasaulyje pagaminama 1 792 milijonai tonų ožkų pieno. Daugiausiai ožkų laikoma ir didžiausia pieno gamyba yra Azijos ir Afrikos žemynuose (FAOSTAT, 2015). Europai tenka 11 proc. viso pasaulyje pagaminto ožkų pieno.