23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/03
Drenažo sistemų priežiūros ir plovimo technika
  • Otilija MISECKAITĖ, ASU
  • Mano ūkis

Gerai veikianti drenažo sistema pagerina ariamosios žemės būklę ir yra labai svarbi, norint gauti gerą derlių. Drenuojamuose laukuose augalai sudygsta ir auga tolygiau, nebūna apsemti, tad sumažėja nuostolių. Kad drenažo sistema veiktų gerai, ją reikia nuolat prižiūrėti ir valyti.

Televizinė vamzdynų diagnostika

Vienas iš šiuolaikinių vamzdynų apžiūros būdų yra televizinė diagnostika (naudojant telekameras). Šiam darbui naudojamos įvairios formos ir konstrukcijos kameros, kuriomis apžiūrimas vamzdyno vidus ir taip įvertinama jo būklė. Kameros nuleidžiamos į vamzdynus kontroliniuose šuliniuose ir judėdamos specialia važiuokle perduoda vamzdžio vidaus vaizdą į žemės paviršiuje esantį ekraną.

Ekrane matyti drenos vidus: drenų sujungimas, įtrūkimai, įvairios deformacijos, nuosėdos, šaknys ir kiti defektai. Taip galima įvertinti drenų įrengimo darbų kokybę, senų drenų susidėvėjimo lygį, nustatyti pažeidimus, jų pobūdį ir vietą.

Tiek naujos, tiek ir eksploatuojamos drenažo sistemos drenų apžiūra telekameromis leidžia laiku aptikti gedimus ir nedelsiant juos pašalinti. Tai pailgina sistemos eksploatavimo laiką, leidžia sutaupyti lėšų jos remontui, o kartais net rekonstrukcijai.

Su telekameromis lengva nustatyti gedimų vietą. Jos gali dirbti įvairaus skersmens vamzdynuose. Telekamerai judant drenos viduje, fiksuojamas nuvažiuotas atstumas, nuolydis. Duomenys gali būti apdorojami kompiuteriu, t. y. filmavimo medžiaga gali būti įrašoma į elektroninę laikmeną, ir vėliau išanalizuojamos pažeidimų vietos ir jų pobūdis. Galima padaryti nuotraukas ir drenų nuolydžio grafikus.

Telekameros gali būti maitinamos baterijų arba generatoriaus energija. Rinkinį sudaro vandeniui atspari kamera su apšvietimu, didelės raiškos LCD monitorius, atminties kortelė vaizdui įrašyti, kabelis (iki 500 m), maitinimo baterija, taip pat gali būti klaviatūros ir mikrofono prievadas. Nešiojamomis minikameromis galima atlikti vamzdžių nuo 30 mm skersmens televizinę diagnostiką.

Vamzdžių plovimas

Nustačius, kad drenažo linijos užsikimšo sąnašomis arba apaugo žolių šaknimis ir dėl to sugedo, paprastas ir efektyvus būdas jas sutvarkyti - drenų plovimas. Profilaktiškai plaunant drenas, sistema ilgiau ir efektyviau veikia. Jai sugedus, kartais taip pat pakanka tik drenas praplauti: išplovus nuosėdas, sistema gali veikti efektyviai. Praplauti drenas yra kur kas efektyviau nei drenose esantį kamštį pramušti trosu, nes padaromas tik plyšys, o nuosėdos lieka. Plaunant vamzdžius hidrodinamiškai, išplaunamos visos nuosėdos.

Plauti galima specialia vakuumine arba hidrodinamine mašina. Tai agregatai, kuriuos sudaro plovimo ir laistymo mašina, aukšto slėgio stūmoklinis siurblys, lankstūs vamzdžiai ir plovimo antgaliai. Hidrodinaminėmis mašinomis valomi įvairaus skersmens vamzdynai. Drenažo vamzdžiams praplauti dažniausiai naudojamos mašinos, kurios ima vandenį iš griovio ir jį išpurškia į dreną. Įrenginį sudaro būgnas, ant jo susuktas lankstus plovimo vamzdis (iki 500 m), lankstus įsiurbimo vamzdis (apie 10 m), siurblys, reguliatorius ir papildomi filtrai. Dažniausiai mašinose yra įrengta hidraulinė reguliuojamo aukšcio ir ilgio sistema, taip pat horizontalaus valdymo svirties petys, kad būtų galima patogiau ir efektyviau dirbti. Plovimo vamzdis su hidrauline pavara įleidžiamas į dreną per šulinį arba žiotis, plovimo įtaiso galvutė valo drenažo vamzdį ir išplauna nuosėdas bei augalų šaknis.

Naudojantis hidrodinaminiu būdu, drenos kamščiai yra išardomi ir išplaunami aukšto slėgio vandens srove, kuri yra purškiama į dreną pro specialią plovimo galvutę. Atsižvelgiant į vietos sąlygas, drenoms valyti gali būti naudojamos įvairios galvutės. Jos gali būti ir su priekine anga, per kurią trykštanti stipri srovė (maksimalus darbo slėgis 80 bar) pramuša drenoje esancius kamščius.

Kieti drenų kamščiai ir šaknys šalinamos specialia plovimo galvute - hidrodinamine freza. Hidrodinaminę galvutę sudaro nerūdijančio plieno arba keraminiai purkštukai. Pavyzdžiui, Pipe Wolf aštriabriaunė freza yra su turbinos mechanizmu, joje sumontuoti rutuliniai guoliai leidžia pasiekti iki 20 tūkst. apsisukimų per minutę greitį, todėl veiksmingai smulkina šaknis ir atkemša visiškai užakusius vamzdynus.