23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/01
Purškimo technikos naujovės
  • Dr. Remigijus ZINKEVIČIUS, ASU
  • Mano ūkis

Tarptautinės žemės ūkio technikos parodos „Agritechnica 2015" medaliais buvo įvertintos net šešios pesticidų purškimo technikos naujovės. Aukso medaliu apdovanota intuityvi sistema, padedanti priimti augalų apsaugos produktų purškimo sprendimus. Sidabro medaliais įvertinti naujieji dvisraučiai pneumohidrauliniai purkštukai, originali purštuvo sijos padėties valdymo sistema, pesticidų supylimo ir dozavimo įranga, lauko purkštuvas su tiesioginio pesticidų tiekimo sistema bei piktžolių atpažinimo ir selektyvios kontrolės sistema.

Intuityvią sistemą Connected Crop Protection su pesticidų naudojimo vadovu kūrė net šešios verslo, mokslo, valstybinės įstaigos ir įmonės. Iki šiol žemdirbiai, norėdami priimti augalų apsaugos produktų naudojimo sprendimus, informaciją turėdavo susirasti patys. Didėjant reikalingos įvertinti informacijos ir apsaugos reikalavimų kompleksiškumui, atliekant purškimo darbus nenoromis galima užteršti šalia esančius plotus ar atvirus vandens telkinius.

Į naująją sistemą yra integruotos ir pagrindinės augalų apsaugos technologijų rekomendacijos, ir purkštuvo pripildymo bei pesticidų purškimo patarimai operatoriui, ir automatinis apsauginių atstumų išlaikymas, ir atlikto darbo dokumentavimas. Duomenys perduodami ISO-XML formatu, kurį palaiko visų gamintojų purškimo kompiuteriai. Taigi, ateityje šią sistemą bus galima papildyti kitų partnerių medžiaga ar pagalbinėmis sistemomis sprendimams priimti. Siekiant užtikrinti optimalią ir tikslią augalų apsaugą, į vieną visumą apimta visa reikalinga informacija, t. y. duomenys, žinios ir priemonės. Naudotojas valdo operacijų eigą, planuoja ir atlieka purškimo darbus, juos dokumentuoja ir suteikia prieigą konsultantams. Taigi, naujoji sistema padeda žemdirbiams ne tik atpažinti piktžoles, ligas ar kenkėjus, bet ir pasirinkti tinkamus augalų apsaugos produktus, saugiai juos išpurkšti ir dokumentuoti atliktus darbus.

Lazerinis skeneris - pasėlio paviršiaus modeliui sudaryti

Kompanija „Horsch Maschinen GmbH" sukūrė originalią purkštuvo sijos padėties valdymo sistemą su ant traktoriaus kabinos montuojamu lazeriniu skeneriu. Per visą darbinį plotį nuskenavus aplinką prieš purškimo agregatą ir jo šonuose, sudaromas paviršiaus modelis. Skirtingai negu įprastose purkštuvo sijos padėties valdymo sistemose su ultragarsiniais jutikliais, purškimo proceso valdymui neturi įtakos pasėliuose esančios tuštumos, pvz., žvėrių išgulėti ar sunaikinti plotai, technologinės vėžės.

Darbo metu lauko purkštuvo sijos padėtis reguliuojama pagal sudarytą pasėlių paviršiaus modelį. Tiksliai nustatomos ir pasėliuose esančios kliūtys, o lauko purkštuvo sijos padėties valdymo sistema sprendžia, ar pakanka tik ją pakelti, ar reikia sustabdyti visą purškimo agregatą.

Tiksli pesticidų tiekimo sistema

Įvairių kompanijų mėginimai sukurti tiksliai veikiančias tiesioginio pesticidų tiekimo sistemas nepasiteisino, nes ilgas įjungimo laikas, ribotas tinkamumas (tik skystiems augalų apsaugos produktams) ir yra vamzdynų valymo problemų. Firma „Herbert Dammann GmbH" sukūrė kelis rezervuarus turintį lauko purkštuvą, kurio tiesioginio pesticidų tiekimo sistema DIS veikia be jokio uždelsimo.

Purškiamo skysčio likučiai ir purkštuvo vidaus nuoplovos yra surenkamos atskirame 200 l talpos rezervuare ir, reikiamu santykiu praskiedus, išpurškiamos lauke. Naujajame purkštuve yra iš viso penki rezervuarai: trys skirtingiems purškiamiems skysčiams (4 500, 1 500 ir 500 l talpos), švariam vandeniui (500 l) ir nuoplovoms (200 l).

Sistema veikia visiškai automatiškai. Siekiant sutrumpinti vamzdynus ir iki minimumo sumažinti sistemos uždelsimą, tiesioginio pesticidų tiekimo įranga ir debitmačiai yra sumontuoti ant rezervuarų. Kol kas sistemą valdo septyni valdymo pultai, tačiau ateityje jų bus tik du. Pesticidų dozavimo tikslumas - ± 5 proc.

Universali ir tiksli

Kompanija „Agrotop GmbH" sukūrė universalią ir tikslią augalų apsaugos produktų paėmimo ir dozavimo įrangą EasyFlow QF, kuri užtikrina itin akcentuojamą ES naudotojų apsaugą. Ši įranga gali būti naudojama tiek nedidelės talpos pakabinamuose, tiek našiuose savaeigiuose purkštuvuose.

Sistema vienu metu leidžia naudoti įvairaus dydžio pesticidų pakuotes ir negaišti laiko paėmimo ir (arba) dozavimo įtaisams perjungti ar pertvarkyti. Nebereikia ir valyti atskirų pesticidų pakuočių. Išvalyti augalų apsaugos produktų paėmimo ir dozavimo įrangą EasyFlow QF labai paprasta, net ir visai nesunaudojus pakuotėje esančių pesticidų. Naujoji įranga ne tik taupo laiką, bet ir gerokai sumažina preparatų perdozavimo riziką.

Atpažįsta piktžoles

Piktžolių atpažinimo ir selektyvios kontrolės sistema Ama Spot taip pat yra bendras kelių kompanijų („Amazonen- Werke", „Agrotop GmbH" ir „Rometron B. V.") kūrinys. Ji sugeba atpažinti dirvoje augančius žalius augalus ir juos tiksliai apipurkšti herbicidais.

Vageningeno universiteto mokslininkų atlikti tyrimai rodo, kad Vidurio Europos sąlygomis herbicidais apipurškiant tik piktžoles, augalų apsaugos produktų sąnaudas galima sumažinti nuo 20 iki 60 proc. Naudojant tiesioginės sėjos technologiją, herbicidų sąnaudos gali būti mažesnės net iki 80 proc. Mažėjant herbicidų sąnaudoms, didėja purškimo agregato darbo našumas, nes purkštuvą pildyti reikia rečiau. Padidinus darbo našumą, herbicidus galima išpurkšti optimaliu laiku, kad galimybės purškiamo skysčio lašeliams išgaruoti ar dreifuoti pavėjui būtų minimalios. Taigi, mažėja ne tik išlaidos augalų apsaugos produktams, bet ir saugoma aplinka.

Jutikliai GreenSense žalius augalus (pvz., piktžoles ar iš iškritusių sėklų sudygusius kultūrinius augalus) dirvos paviršiuje atpažįsta pagal chlorofilo fluorescenciją. Jutikliu nuskenuojamas apie 1 m pločio (keturi sektoriai po 25 cm) pasėlių ruožas. Ant purkštuvo sijos sumontavus pakankamą skaičių jutiklių, neskenuojamas visas lauko paviršius. Atpažinti augalai apipurškiami labai tiksliai (paklaida ± 1 cm), purškimo agregatui važiuojant iki 20 km/val. greičiu. Galima dirbti ir tamsiuoju paros metu.

Firma „Agrotop GmbH" sukūrė specialų šiai sistemai pritaikytą inžektorinį pneumohidraulinį purkštuką SpotFan 40-03, kurio purškimo kampas yra tik 40º. Šie purkštukai yra valdomi labai tiksliai ir greitai. Naudojamas vadinamasis purškiamo skysčio srauto pločio dažninės moduliacijos principas. Per purkštuką išpurškiamo skysčio srauto plotis vožtuvu reguliuojamas 50 Hz dažniu, t. y. 50 įjungimų per sekundę. Papildomai dar galima keisti ir įjungimo trukmę. Būtent keičiant šiuos abu veiksnius, sistema sugeba nuo 100 iki 20 proc. laipsniškai keisti atskirų purkštukų našumą arba visai išjungti bet kurį purkštuką. Labai svarbu, kad, taip valdant purkštukus, nesikeičia darbinis slėgis ir išpurškiamų lašelių dydis. Be to, dėl didesnio greičio išpurškiami lašeliai labai greitai nusėda ant apipurškiamų paviršių. Augalai padengiami gerai ir gerokai sumažėja išpurkšto skysčio lašelių nunešimo pavėjui pavojus.

Sistema tinka ir įprastiniam purškimui vienoda pesticidų norma ir tiksliajam, kai atskirose lauko vietose išpurškiamas skirtingas augalų apsaugos produktų kiekis. Pavyzdžiui, visa herbicidų norma išpurškiama tik ten, kur jutikliai aptinka piktžolių židinius, o didžiojoje lauko dalyje paskleidžiama tik 30 proc. rekomenduojamo jų kiekio.

Efektyvus apipurškimas

Kompanija „Lechler GmbH", siekdama pagerinti apipurškiamų paviršių padengimą ir užtikrinti augalų apsaugos produktų naudotojų saugumą, sukūrė naują dvisrautį nuo 02 iki 08 dydžio inžektorinį pneumohidraulinį purkštuką IDTA. Jo inžektorius ir kiaurymė gaminami iš keramikos.

Pirmyn, t. y. purškimo agregato važiavimo kryptimi purškiantis srautas nuo vertikalės nukreiptas 30º, o atgal - 50º kampu. Tokie nustatymai užtikrina efektyviausią vertikalių paviršių (pvz., javų stiebų ir varpų) padengimą ir optimalų lašelių pasiskirstymą ant priekinės ir užpakalinės augalų dalies, važiuojant didesniais greičiais. Pirmyn nukreipto skysčio srauto purškimo kampas yra 120º, o atgal - tik 90º, todėl efektyvus srauto plotis gaunasi vienodas ir neapipurškiami greta augantys augalai. Siekiant tolygesnio išpurškiamo skysčio skersinio pasiskirstymo ir esant purkštuvo sijos svyravimams, pirmyn išpurškiama 60 proc., o atgal - 40 proc. skysčio kiekio.

Pirmyn purškiančio skysčio srauto lašeliai yra truputį smulkesni, negu nukreiptame atgal. Padidėjus lašelių skaičiui, paviršiai padengiami optimaliai. Tyrimai rodo, kad dvisraučiais inžektoriniais pneumohidrauliniais IDTA purkštukais apipurškiamų vertikalių paviršių padengimo laipsnis yra du kartus didesnis, negu purškiant įprastais inžektoriniais plokščiasraučiais purkštukais.

Siekiant užtikrinti augalų apsaugos produktų naudotojų saugumą, IDTA purkštukų antgalis ir greitajungė veržlė sudaro vieną nedalomą vienetą. Tai gerokai palengvina jo montavimą ant purkštuvo sijos. Patentuota ir purkštuko inžektoriaus konstrukcija. Norint išardyti purkštuką, nebereikia jokių įrankių, inžektorių galima saugiai išimti rankomis, apsimovus apsaugines pirštines. Naujieji purkštukai pateikti registruoti kaip nuostolius mažinanti technika ne tik Vokietijoje (JKI), bet ir Anglijoje (LERAP) bei Nyderlanduose.