23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/01
Daržovių laikymas
  • Dr. Edita DAMBRAUSKIENĖ, LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
  • Mano ūkis

Derlingas ruduo žada sočią žiemą. Deja, dažnai trečdalį ar net pusę daržovių derliaus prarandame netinkamai jį laikydami. Kaip išvengti klaidų?

Didieji augintojai paprastai pasirūpina ir moderniomis saugyklomis, kurios užtikrina ilgalaikį daržovių saugumą ir aplinkos sąlygų kontrolę. Tačiau likusiems tenka pavargti, kol viską „sudėlioja į lentynėles". Dažnai koją kiša ne tik prastos laikymo sąlygos, bet ir ne laiku nuimtas derlius ar atsainiai paruoštos daržovės.

Laikyti skirtos daržovės nuimamos sulaukusios vartojimo brandos, kai yra geriausios cheminės sudėties, būdingos išvaizdos, spalvos ir skonio. Fiziologinės brandos daržovių minkštimas turi būti minkštas arba miltingas, sėklos visai subrendusios, lengvai atsiskiriančios nuo minkštimo. Tuo metu nuimami moliūgai ir laikyti skirti svogūnai ir česnakai. Iki pirmųjų šalnų reikėtų nukasti burokėlius, lapkočius paliekant ne ilgesnius kaip 2 cm ilgio.

Morkų nereikia skubėti nurauti, nes visą rudenį jose kaupiasi biologiškai vertingos medžiagos. Svogūnų ir česnakų derlius nuimamas, kai pagula apie 70 proc. laiškų. Jie pakeliami nuo žemės, apdžiovinami lauke, o baigiami džiovinti pastogėse ar džiovyklose, kol kakleliai suplonėja, o lukštai pradeda čiužėti. Valant nupjaunamos išdžiūvusios laiškų liekanos, nuimami nešvarūs lukštai.

Kopūstai geriausiai laikosi, kai nukertami sausi, nepernokinti, tai yra gūžės nepradėjusios skilinėti, kietos. Skirti ilgai laikyti kertami taip, kad liktų bent 3 dengiamieji lapai, kurie apsaugo nuo sužalojimo transportuojant.

Rūšiavimas ir tara

Mažos morkos, burokėliai greičiau suvysta, nes daugelis jų dar nėra subrendę. Mechaniškai sužaloti šakniavaisiai pirmieji pradeda gesti, o nuo jų puvinių sukėlėjai pažeidžia ir greta esančias daržoves. Todėl svarbu daržoves surūšiuoti į mechaniškai sužalotas, kurios bus suvartotos pirmos; smulkias ir nesubrendusias, skirtas trumpai saugoti, ir visiškai subrendusias daržoves, kurių tikėsimės paragauti pavasarį.

Vis rečiau daržovės laikomos medinėje taroje. Plastmasinės dėžės pranašesnės, nes yra lengvos, ilgaamžės, nesunkiai išplaunamos ir greitai paruošiamos kitam naudojimui. Didesniam kiekiui daržovių laikyti naudojami talpūs konteineriai arba maišai. Šiuo metu populiarūs tinkliniai maišai parankūs prekybininkams, nes juose telpa nedaug daržovių. Polietileniniai maišai ar maišeliai gali būti naudojami tik trumpalaikiam daržovių laikymui ar transportavimui, nes daržovės kvėpuoja ir susidaręs vandens kondensatas tik paspartins žaliavos puvimo procesus.

Laikymo trukmė ir sąlygos

Ramybės būklė - tai tokia būklė, kai labai sulėtėja daugelis laikomų vaisių ir daržovių fiziologinių procesų ir brendimas beveik nepastebimas. Ramybės būklė būdinga bulvėms ir dvimetėms daržovėms. Bulvės ir svogūnai tuo metu nedygsta net ir palankiausiomis sąlygomis, kvėpavimas ir kiti fiziologiniai procesai visai sulėtėja. Šakniavaisiai ir kopūstai ramybės laikotarpiu dygsta, tačiau jų dygimas yra vegetatyvinis. Žemoje temperatūroje daržovių ramybės būklė trunka ilgiau, o jai pasibaigus, suintensyvėja daržovių fiziologiniai, biocheminiai procesai, menkėja maistinė vertė ir atsparumas ligoms.

Trumpalaikis - nuo kelių dienų iki kelių savaičių trunkantis laikymas. Taip dažniausiai laikomos vaisinės daržovės: agurkai, pomidorai, paprikos, baklažanai. Ilgalaikis - kelis mėnesius trunkantis saugojimas. Skirtingoms daržovių grupėms reikia vis kitų sąlygų - optimalios nurodytos lentelėje. Šiltai ir sausai galima laikyti visiškai sunokusius moliūgus, cukinijas, svogūnus ir česnakus. Prisiminkime, kaip mūsų močiutės krepšį su svogūnų ropelėmis pakabindavo palubėje, kur sausa ir šilčiau, palyginti su asla. Arba supindavo į kasas, kurios ir virtuvę puošė, ir buvo visada po ranka, kai prireikdavo česnako skiltelės ar svogūno ropelės.

Šiuolaikinis iššūkis - per sausi daugiabučių rūsiai, kur ilgesnį laiką sandėliuoti daržovių beveik neįmanoma. Santykinį oro drėgnį juose galima padidinti periodiškai grindis apliejant vandeniu, o nedidelį kiekį šakninių daržovių reikėtų pasluoksniuoti drėgnu smėliu.

Šalti ir drėgni rūsiai palankūs daugelio rūšių daržovėms, tačiau tokiose vietose greičiau plinta puviniai, čia dažnas perteklinis vanduo ant grindų. Tokiu atveju pravers paletės, ant kurių statysite dėžes ar maišus su rudens gėrybėmis. Tiks ir paprasčiausios plytos. Jei yra pakankamai vietos, kopūstų galvas išdėliokime taip, kad nesiliestų viena su kita, skirtingų rūšių daržovės būtų atokiau, kaip ir vaisiai. Nešildomose patalpose žiemoti paliktas daržoves reikėtų apsaugoti nuo šalčio. Tam tiks sausų durpių, lapų arba šiaudų „kailinukai"

Nepamirškime, kad daržoves mėgsta ir graužikai. Todėl pastariesiems reikėtų parūpinti kito pašaro, geriau su nuodais. Priešingu atveju sriubas virsime iš burokėlių puselių ir morkų uodegėlių.