23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/12
Socialinio ir sveikatos draudimo naujovės
  • Lina MINKEVIČIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Pranešimų apie darbuotojų nedarbingumą pateikimas

Nuo 2015 m. spalio 2 d. įsigaliojo nauja pranešimų apie darbuotojų nedarbingumą pateikimo tvarka.

Darbdavys, gavęs informaciją apie išduotą elektroninį nedarbingumo pažymėjimą per Elektroninę draudėjų aptarnavimo sistemą (EDAS) arba kai pats apdraustasis asmuo kreipiasi į darbdavį, turi apskaičiuoti ligos pašalpą iš darbdavio lėšų už pirmąsias dvi ligos dienas ir SODROS teritoriniam skyriui pateikti NP-SD formos pranešimą, kuris reikalingas ligos socialinio draudimo pašalpai skirti.

Nauja yra tai, kad jei sergančio darbuotojo liga truks ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų, pranešimus reikės teikti kas 14 dienų. Jei asmens laikinasis nedarbingumas tęsiasi trumpiau negu 14 kalendorinių dienų, pranešimą NP-SD darbdavys turi užpildyti ir pateikti pasibaigus laikinajam nedarbingumui. Jei laikinojo nedarbingumo trukmė viršija 14 kalendorinių dienų, tai šis pranešimas teikiamas už kiekvieną pasibaigusį 14 kalendorinių dienų laikotarpį, elektroninius nedarbingumo pažymėjimus sujungiant iki pažymėjimo, kuriame yra 14-oji laikinojo nedarbingumo diena, pabaigos.

Nauja ir tai, kad nuo 2015 m. spalio 2 d. darbdavys turi užpildyti ir pateikti SODRAI pranešimus NP-SD per 5 darbo dienas pasibaigus nedarbingumui, jei jis trunka iki 14 kalendorinių dienų ir už kiekvieną 14 dienų laikotarpį, jei nedarbingumas yra ilgesnis (buvo per 10 darbo dienų).

Sveikatos draudimo įmokų mokėjimas

Sveikatos draudimo įstatymo pataisos nustato, kad nuo 2016 metų pradžios visas privalomojo sveikatos draudimo įmokas (PSD) administruos Valstybinio draudimo fondo administravimo įstaiga (SODRA).

Šiuo metu dalį šių įmokų dar administruoja Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Šiai institucijai PSD įmokas, priskaičiuotas už 2015 metus, privalės sumokėti iki 2015 m. gruodžio 31 d. šie subjektai:

  • individualią žemės ūkio veiklą vykdantys gyventojai, kurių ūkio dydis yra 2 ir mažiau EDV;
  • individualią žemės ūkio veiklą vykdantys gyventojai, kurių ūkio dydis yra daugiau kaip 2 EDV ir kurie nėra pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėtojai;
  • gyventojai, vykdantys individualią veiklą su verslo liudijimais;
  • savarankiškai besidraudžiantys asmenys.

Asmenys, kurie PSD įmokas gali mokėti vieną kartą per metus (verslo liudijimus įsigiję asmenys, kurie patenka į apdraustųjų valstybės lėšomis sąrašą ir (ar) gauna su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusių pajamų), iki 2016 m. gegužės 1 d. PSD įmokas už 2015 m. turės sumokėti VMI.

Tokie pakeitimai turėtų gerokai supaprastinti įmokų administravimą ir padėti išvengti nesusipratimų, kadangi neretai pasitaiko, kai gyventojai PSD įmokas sumoka ne tam administratoriui. Tuomet pradedamos jų išieškojimo procedūros, asmenys patiria nepatogumų, nors PSD įmokas iš tiesų būna sumokėję. Nuo ateinančių metų visi PSD įmokų mokėtojai visais atvejais šias įmokas mokės tik SODRAI.

Nuo 2016 m. keičiasi ir sveikatos draudimo galiojimo sąlygos. Susidarius PSD įmokų įsiskolinimui, asmens sveikatos draudimas įsigalios tik sumokėjus visas nesumokėtas įmokas, bet ne daugiau kaip už 5 metus. Už gydymą gydymo įstaigose, sudariusiose sutartis su ligonių kasomis dėl sveikatos priežiūros paslaugų teikimo ir apmokėjimo, PSD apdraustiems žmonėms už gydymą mokėti nereikia. Nedrausti gyventojai už tai privalo susimokėti patys. Kiekvienas asmuo gali pasitikrinti Valstybinės ligonių kasos interneto svetainėje, ar jis yra draustas sveikatos draudimu.