23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/12
2016-ųjų misteriai
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Šimtai kamerų ir žvilgsnių nukreipta į vieną pusę, visos sėdimos vietos užimtos, o tiems, kam jų neužteko, stoviniuoja už sėdinčiųjų nugarų - tai vaizdas ne iš prestižinio grožio konkurso. Nėra nei raudono kilimo, nei podiumo, nei akinančių žibintų šviesų, tačiau jaudulys ir įtampa nė kiek ne mažesni, nei laukiant Misis titulo laimėtojos paskelbimo. Ovacijos, aplodismentai, sveikinimai ir šūksniai lydi kiekvieną paskelbtą konkurso „Metų traktorius 2016" laureato vardą.

Pusmetį trukę geriausio traktoriaus rinkimai kulminaciją pasiekė parodoje „Agritechnika". Po intensyvaus 23 žemės ūkio leidinių žurnalistų darbo atplėšti vokai su keturių kategorijų nugalėtojų vardais: Fendt Vario 1050; Massey Ferguson 5713 SL; Valtra N 174 Versu; Same Frutteto S 90.3 ActiveDrive. Šių traktorių gamintojai gali didžiuotis ne tik gautais simboliniais prizais ir mašinas puošiančiais nugalėtojų ženklais. Toks pripažinimas - reikšmingas mašinoms tobulinti skirto darbo, laiko ir pastangų įvertinimas.

Sveikinimai ne tik nugalėtojams

Iškilminga nugalėtojų paskelbimo ir apdovanojimo ceremonija sutraukė didelį būrį traktorių gamintojų ir žurnalistų. Pagerbti buvo visi konkurso finalo dalyviai. Jiems įteiktos graviruotos plokštės su finalininko pavadinimu. Pasak komisijos pirmininko Fabijaus Dzamarečio (Fabio Zammaretti), patekti į konkurso finalą - taip pat nemažas laimėjimas.

Traktorių gamintojai žurnalistams buvo pateikę iš viso 19 pretendentų skirtingų kategorijų nominacijoms laimėti. Į konkurso finalą pateko visi pretendentai „Geriausio standartinio traktoriaus" (7 modeliai) ir „Geriausio specializuoto traktoriaus" (3 modeliai) nominacijai laimėti. Dėl „Metų traktorius 2016" titulo varžėsi taip pat septyni modeliai. Konkursas geriausiems traktoriams išaiškinti šiemet buvo išskirtinis, nes jame pirmą kartą savo kandidatą pateikė Kinijos žemės ūkio technikos gamintojas. Taip pat pirmą kartą į atskirą kategoriją „Geriausias standartinis traktorius" buvo išskirti universalūs, ne mažesnės kaip 70 AG traktoriai su 4 cl. varikliais, kurių darbinis svoris ne didesnis kaip 8 500 kg. Nauja konkurso nominacija - daugumos kompanijų pageidavimas. Universalūs, vidutinio galingumo traktoriai dažnai nepelnytai atsiduria autsaiderių gretose, nes svarbiausios ir pažangiausios inovacijos pirmiausia įdiegiamos galingiausiuose modeliuose.

Konkurso dalyvius sveikino Europos žemės ūkio mašinų gamintojų asociacijos CEMA prezidentas, kompanijos „Massey Ferguson" EAME regiono generalinis direktorius Ričardas Markvelas (Richard Markwell): „Žiūrėdamas į visus jus, į tai, ką jūs sukūrėte, jaučiu didelį pasididžiavimą". Pasak jo, inovacijos, techninis traktorių, kaip ir visų kitų mašinų, progresas būtinas ne tik dėl to, kad siekiama išsikovoti aukštesnes pozicijas konkurencinėje kovoje. „Svarbiausia, kad mūsų gaminama ir tobulinima technika duotų apčiuopiamą naudą žemdirbiams, kurie turi pamaitinti vis daugiau žmonių", - pabrėžė jis. R. Markvelo nuomone, tokie konkursai ir apdovanojimai už įdiegtas naujoves - gera motyvacija nesustoti modernizuoti mašinas, didinti jų efektyvumą ir našumą. CEMA vienija 4 500 žemės ūkio technikos kompanijų, kurios gamina apie 450 kategorijų mašinų. Bendra asociacijos narių apyvarta viršija 26 mlrd. eurų.

Trys laimėjimai - vienose rankose

Visi svarbiausieji apdovanojimai atiteko AGCO korporacijai priklausančių kompanijų („Fendt", „Massey Ferguson" ir „Valtra") traktoriams. Pasak AGCO korporacijos prezidento ir valdybos pirmininko Martino Ričenhageno (Martin Richenhagen), iškovoti titulai tik įrodo stambaus koncerno, kuriam priklauso daug kompanijų, sėkmingą strategiją: „Suvienijus jėgas galima pasiekti daugiau. Kiekvienas mūsų prekės ženklas yra labai stiprus, o investicijos, kurias AGCO skiria inovacijoms, leidžia kiekvienai kompanijai gauti maksimalius, apdovanojimų vertus rezultatus".

„Metų traktorius 2016" kategorijos titulą laimėjo 517 AG Fendt Vario 1050. Rinkimų komisija išskyrė inovatyvią Vario Drive vairavimo sistemą, laiko patikrintą, efektyviausią rinkoje padalyto galios srauto bepakopę pavarų dėžę Fendt Vario, kuri yra pirmoji, pritaikyta didesnės kaip 400 AG traktoriams.

Nepaisant didelių matmenų (aukštis siekia 3,60 m, konstrukcinė masė - 14 t), šie galiūnai, palyginti su kitais tos pačios galios traktoriais, yra lengvesni ir manevringesni. Didelės galios mašina skirta ne tik sunkiems žemės ūkio darbams laukuose atlikti, bet ir pritaikyta transporto darbams - didžiausias greitis iki 60 km/ val. Dėl naujai suprojektuotų didelio skersmens ratų (galinių ratų skersmuo - 2,35 m), išskirtinių traktoriaus balastavimo galimybių ir į traktoriaus konstrukciją integruotos sistemos VarioGrip, kuri slėgį padangose gali keisti ne tik traktoriui stovint, bet ir važiuojant, gerokai padidėja traukos jėga ir efektyvumas, atliekant daug galios reikalaujančius darbus.

Fendt Vario 1050 - galingiausias standartinis traktorius. Jame montuojamas Tier 4f deginių emisijų standartus atitinkantis 12 419 cm3 darbo tūrio, 6 cl. variklis MAN D2676LE521. Standartinė degalų bako talpa 800 l, AdBlue tirpalui skirtas 84 l rezervuaras. Hidraulinės sistemos siurblio našumas siekia 442 l/min.

Naujos Fend Vario 1000 serijos traktorius ne tik tapo geriausiu 2016-ųjų metų traktoriumi, bet ir visų metų hitu. Parodoje „Agritechnika" prie jo rikiavosi eilės norinčiųjų įlipti į kabiną. M. Ričenhagenas pripažino, kad gauti tokį įvertinimą iš griežtų ir kritiškų plunksnos profesionalų, nemažas pasiekimas. „Be to, laimėjimas skatina išlikti kūrybingiems ir ateityje, motyvuoja siekti naujų aukštumų", - tikino M. Ričenhagenas.

Pirmą kartą surengtos „Geriausias standartinis traktorius" kategorijos laimėtojas - 130 AG traktorius Massey Ferguson 5713 SL. Pasak kompanijos „Massey Ferguson" pardavimo direktoriaus Kembelo Skoto (Campbell Scott), didelė garbė, kad įmonės gaminama mašina tapo pirmą kartą surengtų geriausio standartinio traktoriaus rinkimų nugalėtoja. „Į šios galios mašinų segmentą investavome daug, todėl iškovotas titulas dvigubai vertingesnis", - pabrėžė K. Skotas.

Traktorius įvertintas už išskirtines darbo sąlygas, kurios itin svarbios, kai viena mašina dirbama daug skirtingų darbų, ir už variklyje įdiegtą unikalią deginių emisijų mažinimo sistemą „All in One", į vieną visumą jungiančią dvi kenksmingas medžiagas apdorojančias sistemas. Taktoriuje montuojamame 4,4 l darbinio tūrio, 4 cl. AGCO Power variklyje, kuris atitinka Tier 4f emisijų reikalavimus, įrengtos išorinės taršos mažinimo priemonės: oksidacinis DOC ir selektyvinio katalitinio redukavimo katalizatorius SCR. Išleidimo sistemoje jos įrengtos nuosekliai (viena paskui kitą) ir sujungtos į vieną mazgą. Tai itin geras sprendimas, pritaikytas kompaktiniame traktoriuje, kuriame vietos papildomoms priemonėms įrengti labai stinga. Traktoriaus ratų bazės plotis - 2,55 m, svoris - 4,8 t. Mašiną galima užsisakyti su Dyna- 4 arba Dyna-6 transmisijomis.

„Auksinio traktoriaus" už dizainą apdovanojimu ypač džiaugėsi Suomijos kompanijos „Valtra" komanda. „Mums tai labai svarbus pripažinimas", - pakylėtų emocijų neslėpė kompanijos rinkodaros direktorius Mikas Lehikoinenas (Mikko Lehikoinen). 185 AG Valtra N 174 Versu - visai „šviežia", rugsėjo viduryje nuo konvejerio pradėjusi riedėti mašina, kuri yra galingiausia iš naujos, jau visai Europai pristatytos Valtra N serijos gamos. Galimybę pasukinėti šių traktorių vairą ir atlikti realius darbus turėjo daugiau kaip 12 tūkst. žmonių. Jų atsiliepimai apie naujas mašinas džiugina ir jų gamintoją, ir pardavėjus.

Valtra N 174 Versu traktorius su 4 cl. AGCO Power varikliu, kuris atitinka Tier 4f emisijų reikalavimus, ne tik patraukliausias, bet ir pajėgumu nė kiek nenusileidžia mašinoms su 6 cl. varikliu. Automatinė transmisija Versu leidžia naudotis visais bepakopės transmisijos privalumais. „Tai iš esmės naujas traktorius, o ne dėl sugriežtėjusių deginių emisijų reikalavimų šiek tiek patobulinta ankstesniojo versija", - pabrėžė M. Lehikoinenas ir pridūrė, kad svarbiausi traktoriaus komponentai (transmisija, variklis ir kiti) gaminami „Valtra" priklausančiose įmonėse. Jo dizainą kūrė taip pat Suomijos specialistai.

Devyniolika augimo metų

Per 19 konkurso „Metų traktorius" organizavimo metų žurnalistų komisija iš viso įvertino 189 traktorių modelius. Praėjusiais metais geriausio traktoriaus titulą iškovojo Case Magnum CVX 380, geriausiu specializuotu traktoriumi pripažintas New Holland T3.75F, o auksinio traktoriaus titulas už dizainą atiteko Deutz-Fahr 9340 TTV. Geriausio traktoriaus rinkimus remia padangų gamintoja „Trelleborg", kuri oficialiai patvirtino pratęsianti bendradarbiavimą su „Metų traktorius" konkurso organizatoriais dar ketveriems metams.

Pasak konkurso koordinatoriaus F. Dzamarečio, per 19 metų gerokai išaugo ne tik traktorių techninis lygis, bet ir komisijos narių profesionalumas. Tikėtina, kad žurnalistų komandą papildys nauji nariai. Kitąmet prisijungs dar vieno Vokietijos žurnalo „Traction" atstovas. Ieškoma kvalifikuotų kandidatų Ukrainoje. „Esame nepriklausomi ir siekiame aukštų mūsų darbo standartų. Nauji žmonės mus tik dar labiau sustiprins", - apie komisijos kolektyvo pokyčius kalbėjo F. Dzamaretis.

Naujas geriausio traktoriaus rinkimų etapas prasidės ateinančių metų gegužę. Finišą pasieks Italijoje, Bolonijoje 2016- ųjų lapkričio 9-13 dienomis vyksiančioje parodoje EIMA.