23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/11
Naujas šilko kelias tarp Rytų ir Vakarų
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Vienas didžiausių Kinijos technikos koncernų „Foton Lovol International Heavy Industry Co. Ltd", kurio metinė apyvarta viršija 3 mlrd. eurų, skiria nemažas investicijas įžengti į Europą ir įsitvirtinti naujose, net tik ES šalių, rinkose. Atgaivinę buvusio Italijos gamintojo „Arbos" vardą, kinai į mūsų žemyną ketina tiekti traktorius, kombainus ir kitas žemės ūkiui skirtas mašinas. Ambicinguose koncerno planuose - tapti visos žemės ūkio mašinų gamos gamintoju. Neslepiama, kad šis tikslas bus lengviau pasiektas, įsigijus finansinių sunkumų turinčias Europos įmones.

Neabejotina, kad toks žingsnis šiek tiek supurtys Europos technikos rinką. Ar kinams pavyks pasiekti aukštus vakarietiškus gamybos standartus ir patenkinti reiklaus europiečio poreikius, parodys laikas. Pasaulinė Europai adaptuotos kinų technikos premjera įvyks lapkričio pradžioje per tarptautinę Hanoveryje vyksiančią parodą „Agritechnica". Joje numatyta atversti daugiau Kinijos koncerno verslo plėtros kortų ir pristatyti atgimusius Arbos 5000 serijos traktorius.

Tokį tarptautinį koncerno plėtros projektą jo iniciatoriai vadina naujuoju šilko keliu, kuris tiesiamas didelėmis investicijomis į infrastruktūrą, techninę kompetenciją, komunikaciją. Teigiama, kad kuriamas unikalus, moderniomis ir patikimomis gamybos technologijomis, inovatyvumu, išskirtiniu dėmesiu mašinų dizainui, operatoriaus komfortui pagrįstas verslo modelis.

Startas į kitas valstybes - iš Italijos

Kiniškos produkcijos startui į kitas Europos valstybes pasirinkta Italija. Prieš ketverius metus Bolonijoje „Foton Lovol International Heavy Industry Co. Ltd" įsteigė inžinerijos ir testavimo centrą, o šių metų rugsėjo viduryje ten pat oficialiai įregistravo centrinę Europos būstinę „Lovol Arbos Group SpA". Pasak jos prezidento dr. Šen Jango (Shen Yang), kokioje Europos šalyje įleisti šaknis (Italijoje, Prancūzijoje ar Vokietijoje), nuspręsta po išsamių studijų. Toks stambaus Kinijos gamintojo žingsnis buvo palaikytas ir paskatintas Kinijos vyriausybės, kuri ir inicijavo šį „Viena juosta, vienas kelias" pavadintą projektą. „Sprendimas atgaivinti „Arbos" vardą neatsitiktinis. Perimti Italijos gamintojo genai kartu su mašinų konstrukcijos brėžiniais bus tvirtas naujos įmonės pamatas", - įsitikinęs „Lovol Arbos Group SpA" prezidentas.

„Arbos" Italijoje žinomas kaip kombainų gamintojas, kuris savo veiklą nutraukė 1994-aisiais. Užsidariusios kompanijos istorija siekia 1919-uosius, kai įmonės „Bubba" įkūrėjas Pietras Buba (Pietro Bubba) pagamino pirmą paprastos konstrukcijos javų derliaus nuėmimo mašiną. Po ketverių metų buvo sukonstruotas ir traktorius. Ekonomikos krizių paveikta bendrovė 1964 m. nupirko dviračių gamyklą „Arbos" ir pasivadino „Arbos-Bubba". Dar vėliau ji atiteko amerikiečiams, iš kurių po 10 metų nuosavybės teisės vėl buvo perduotos italams.

Iš dviejų žodžių pavadinime liko tik vienas „Arbos", o nuo 1960-ųjų įmonė tapo specializuota kombainų gamintoja, pirmoji kombainų konstrukcijoje įdiegusi ne vieną reikšmingą inovaciją. Dar ir šiandien kai kuriuose Italijos ūkiuose galima pamatyti kombainų su „Arbos" ženklu. „Arbos" vardas ir žinomumas labai dera su mūsų keliamais tikslais ir naujos produkcijos gamybos strategija: patikima kokybe, europietišku stiliumi ir maksimalia investicijų verte", - pabrėžia „Lovol Arbos Group SpA" rinkodaros vadovas Alesandras Zambelis (Alessandro Zambelli).

Rimtus kinų ketinimus įsitvirtinti Europoje rodo ir dar vienas faktas. Pernai prieš pat Kalėdas „Foton Lovol International Heavy Industry Co. Ltd" įsigijo Italijos kompaniją „MatterMacc", kuri gamina sėjamąsias, kultivatorius, trąšų barstytuvus. „Mūsų tikslas - tapti visos žemės ūkio mašinų gamos gamintoju. Galvojame ir apie žolių dorojimo technikos, skutiklių gamybą. Ketiname įsigyti ir daugiau Europos įmonių", - apie ambicingus planus kalba Š. Jangas.

Auganti kompanija

Palyginti su Europos žemės ūkio technikos kompanijomis, kurios veiklos metus skaičiuoja šimtmečiais, „Foton Lovol International Heavy Industry Co. Ltd" yra jaunas koncernas, įkurtas tik 1998 m. Jame dirba apie 16 tūkst. darbuotojų. Nepaisant trumpos istorijos, bendrovė užima tvirtas pozicijas Kinijoje. Per metus pagaminama per 100 tūkst. ir per 50 tūkst. kombainų. Kinijoje „Foton Lovol" kombainai užima 32 proc., o traktoriai - 35 proc. rinkos. Skaičiuojama, kad šioje didžiausioje Azijos regione šalyje kombainų rinkos apimtys siekia apie 150 tūkst., o traktorių - apie 250 tūkst. Prieš dešimt metų iš 1,3 mlrd. kinų pusė vertėsi žemės ūkiu. Dabar žemės ūkyje dirba apie 400 mln. darbuotojų, ūkių skaičius siekia 200 mln., o gyventojų skaičius išaugo iki 1,4 mlrd. Nepaisant milijoninių statistikos skaičių, Kinija - viena iš svarbiausių maisto produktų importuotojų. Tai lemia ir mažas žemės ūkio produkcijos gamybos efektyvumas, ir tai, kad tik 10-15 proc. Kinijos teritorijos tinkama žemės ūkiui plėtoti.

Be žemės ūkio mašinų, „Foton Lovol International Heavy Insdustry Co. Ltd" gamina statybų techniką, 4 ir 6 cl. variklius, transmisijas, motorolerius ir kitas nedidelio greičio transporto priemones, teikia finansavimo, draudimo paslaugas. Apie pusę korporacijos apyvartos sudaro pajamos, gautos už parduotą žemės ūkio techniką. Didžioji (90-95 proc.) produkcijos dalis realizuojama Kinijoje. „Mūsų tikslas žemės ūkio mašinų pardavimo dalis vidaus ir užsienio rinkose suvienodinti, t. y. sieksime, kad iki 2020-2025 m. ir vidaus, ir užsienio rinkose būtų parduota po 50 proc. mūsų gaminamos technikos", - ambicingais planais dalijasi Š. Jangas, pridurdamas, kad nuo 2009 m. korporacija stabiliai auga maždaug po 12 proc. kasmet.

Pirmas blynas europiečių stalui

Naujomis spalvomis nudažytų ir konstrukciškai pritaikytų europiečiams Arbos traktorių, kurie buvo kuriami trejus metus, debiutas numatytas parodoje „Agritechnica". Ir išoriškai, ir vidumi pasikeitusius Lovol traktorius pirmieji išvydo Metų traktoriaus rinkimų komisijos nariai kompanijos centrinėje būstinėje Tianjine (Kinija) surengtoje spaudos konferencijoje. Arbos 5130 - vienas iš septynių „Geriausias standartinis traktorius" nominacijos finalininkų. Šią traktorių seriją su Europos deginių emisijos Tier 4f standartus atitinkančiais Kohler 4 cl. varikliais, kuriuose įdiegtos SCR bei DOC išmetamųjų deginių nukenksminimo sistemos, ir ketinama pirmiausia parodyti visam pasauliui. Beje, Kohler 3140 variklis, kurį pasirinko kinai, pripažintas konkurso „Dyzelinis variklis 2015" laureatu.

Naujoji Kinijos kompanijos serija apima keturis modelius: 100, 110, 120 ir 130 AG. „Tai universalus traktorius, skirtas įvairiems ir augalininkystės, ir gyvulininkystės darbams atlikti", - traktoriaus paskirtį nurodo A. Zambelis. Kinijos rinkai ir šalims, kuriose netaikomi giežti deginių emisijų standartai, Arbos 5000 traktoriai bus komplektuojami su Tier IIIA normatyvus atitinkančiais Lovol varikliais ir gaminami Kinijoje visai naujoje surinkimo linijoje. Beje, serijinė Kinijos rinkai pritaikytų modelių gamyba jau įsibėgėja. Europos žemdirbiams skirti Arbos traktoriai bus gaminami Kinijoje, tačiau baigiami surinkti Europoje. Kur tiksliai, A. Zambelis neatskleidžia. „Užsakymus Arbos traktoriams priimsime 2016-ųjų padžioje. Kur jie bus surenkami, paviešinsime oficialiame mašinų pristatyme parodoje „Agitechnica", - garantuoja rinkodaros vadovas.

Jis pabrėžia, kad Arbos traktorių konstrukciją ir dizainą kūrė Europos specialistai, kuriems teko nelengvas uždavinys patenkinti dviejų skirtingų kultūrų, Rytų ir Vakarų, poreikius, suprojektuoti tokią mašiną, kuri būtų patraukli ir Europos, ir Azijos šalių žemdirbiams. „Vadovavomės pažangiausiais vakarietiškais standartais. Kiekviena Arbos traktoriaus dizaino detalė - sunkaus darbo rezultatas", - tikina jis ir priduria, kad buvo kuriamas ne tik naujas traktorius, bet ir naujas gamybos procesas.

Pasak A. Zambelio, europiečiams gaminami žaliai balti Arbos traktoriai bus apie 15-20 proc. pigesni už tos pačios klasės kitų gamintojų mašinas. „Patrauklus kokybės ir kainos santykis - svarbiausias mūsų privalumas konkurencinėje kovoje, - tvirtina jis. - Žinoma, mes nepretenduojame į tokią, kaip Fendt traktorių kokybę, ir orientuojamės į tuos, kuriems reikia ganėtinai geros kokybės mašinos už priimtiną kainą".

Apšilę kojas su vidutinės galios traktoriais, kinai europiečiams pasiūlys ir galingesnes Arbos mašinas: 140-200 AG Arbos 6000 ir 200-260 AG Arbos 7000 modelių serijinė gamyba numatyta 2017 m. Kinijos kompanijos planuose pirmuosius 4, 5 ir 6 kratiklių Arbos kombainus Europos šalių rinkai numatyta pristatyti 2017-2018 metais.

Kaip kinai platins mašinas Europoje, kol kas nėra apsispręsta. Jei bus rasti sąlyčio taškai su Foton technikos prekybos tinklu, Arbos mašinos bus parduodamos per jį. „Tai priklausys ir nuo konkrečios šalies. Be to, „MatterMacc" turi 120 prekybos vietų. Galutinis sprendimas kol kas nepriimtas", - neslepia Š. Jangas. Pasak jo, daugiau detalių apie verslo plėtrą Europoje numatyta paskelbti per parodą „Agritechnica".