23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/10
Aukščiausių apdovanojimų vertos inovacijos
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Lapkričio pradžioje prasidėsianti svarbiausia žemės ūkio sektoriaus paroda „Agritechnica", kuri vyks Hanoverio parodų centre, neabejotinai pažers ne vieną medalio vertą naujovę. Tačiau technikos gamintojai mašinas tobulina ne vien tik dėl aukščiausių apdovanojimų. Svarbiausia, kad technikoje įdiegtos inovacijos mažintų žemdirbių išlaidas, didintų mašinų darbo efektyvumą ir gerintų operatorių darbo sąlygas.

Švedijos specializuotos žemės dirbimo ir sėjos mašinų kompanijos „Väderstad" naujovių sąraše tokių inovacijų šiemet gausu. Kas naujo technikos asortimente, pristatyta Vokietijoje, Magdeburge, vykusioje spaudos konferencijoje, kurioje buvo paviešintos ir kitos raudonai techniką dažančios kompanijos „Case IH" naujienos.

Mašinos jau gali ir skaičiuoti

Kompanijos „Väderstad" naujovių sąrašo viršūnėje - sėjamųjų inovacija. „Tai labai svarbus mašinų tobulinimo žingsnis, kuris atveria visai naujus sėjos technologijų horizontus", - pabrėžė vienas iš Švedijos kompanijos savininkų ir valdybos pirmininkas Kristeris Starkas (Crister Stark). Nuo kitų metų rudens sėjamosios Spirit R 300-400S, Rapid A 400-800S ir Rapid A 600-800C jau galės ne tik sėti, bet ir suskaičiuoti, kiek sėklų pasėta 1 m2. Sėklų skaičiuotuvas SeedEye - unikalios konstrukcijos prietaisas, kuris itin tiksliai suskaičiuoja sėjamas sėklas.

Pasak K. Starko, nustatant sėklų normą ne kilogramais 1 ha, o vienetais 1 m2, pasiekiamas kur kas geresnis sėjos tikslumas. SeeEye papildys kompanijos „Väderstad" įdiegtos sėjamųjų valdymo planšetėmis (E-Control) programos funkcijas, t. y. sėklų normą bus galima nustatyti bevielu ryšiu su sėjamąja sujungta planšete.

Jos ekrane pateikiama visa sėjos proceso informacija: jei sėklų skaičius neatitiks nustatyto, pasigirs garsinis signalas, ekane užsikišusio noragėlio piktograma užsidegs raudona spalva. Keičiant sėjamas kultūras ar veisles, sėjamosios nereikės reguliuoti, SeedEye tai padarys automatiškai, kai operatorius sėjamosios valdymo ekrane pakeis sėjos normą.

Prietaiso konstrukcija paremta infraraudonųjų spindulių sąveika su byrančiomis sėklomis. Sėklavamzdžiuose įrengti sėklų jutikliai, kuriuose esantys šeši optiniai tranzistoriai skleidžia infraraudonuosius spindulius ir fiksuoja, kai byrančios sėklos nutraukia spindulio srautą. Kompiuteris suskaičiuoja, kiek sėklų kirto infraraudonųjų spindulių srautą. „SeedEye sėklas suskaičiuoja 98-99 proc. tikslumu", - skaičiais prietaiso tikslumą pagrindė K. Starkas. Be to, senesnius minėtų sėjamųjų modelius bus galima atnaujinti ir juose įdiegti ne tik sėklų skaičiuotuvą SeedEye, bet ir kitas ne mažiau svarbias inovacijas.

Švediškų sėjamųjų naujovės

Viena iš sėkmingiausių ir žemdirbių itin gerai vertinamų „Väderstad" mašinų - sėjamoji Rapid. Pasak K. Starko, naujam sezonui kompanija pateiks dar labiau patobulintas Rapid A 400-800S sėjamąsias. „Pakeistas ne tik jų dizainas. Mašinos su unikaliu prietaisu SeedEye pačios skaičiuos sėklas. Įdiegta ir daugiau pažangių sprendimų", - sakė K. Starkas.

Dirbdami su patobulintomis sėjamosiomis ūkininkai galės sutaupyti laiko ne tik dėl to, kad nereikės jų kalibruoti. Mašinose montuojami priežiūros nereikalaujantys guoliai, kurie labiau apsaugoti nuo dulkių ir žemių, jų nereikia tepti. Kita naujovė, apsauganti sėklų tiekimo sistemą nuo taršos dulkėmis - sėkladėžėje integruotas ventiliatorius. „Kad operatoriui būtų lengviau dirbti tamsiuoju paros laiku, sumontavome papildomus, darbines dalis apšviečiančius žibintus, patogias kopetėles", - naujoves vardijo kompanijos valdybos pirmininkas. Taip pat patobulinta tarpinė privolavimo sistema ir priekiniai sutankinimo ratai. Kiekvienas priekinis sutankinimo ratas amortizuojamas atskirai (100 kg vienam ratui). Dėl individualios sutankinimo ratų amortizacijos sistemos jie darbą atlieka kokybiškiau, o sėjamoji yra stabilesnė.

Prieš ketverius metus pristatyta kukurūzų ir kitų stambiasėklių augalų sėjamoji Tempo pateisino gamintojo lūkesčius. Per tą laiką sulaukta kelių naujų modelių, kurie pritaikyti saulėgrąžoms, sorgams, sojoms, medvilnės sėkloms, moliūgams, rapsams sėti. „Naujoji sulankstoma Tempo V - ketvirtoji šios mašinos versija, su kuria galima padaryti dar daugiau. Ta pati mašina ankstyvą pavasarį gali sėti cukrinius runkelius, vėliau - kukurūzus ar saulėgrąžas, o baigiantis vasarai - rapsus, - tvirtino kompanijos produktų koncepcijos specialistas Larsas Tylenas (Lars Thylen). - Toks mašinos universalumas ypač naudingas žemės ūkio paslaugas teikiančioms įmonėms, kurių technika per vieną dieną turi vykdyti kelių ūkių užsakymus ir sėti skirtingus augalus". Didžiausias Tempo V sėjos eilučių skaičius 12, tačiau mašinos konstrukcija leidžia keisti eilučių skaičių, priklausomai nuo sėjamų sėklų. Pavyzdžiui, galima sėti su 12 eilučių 45 atstumu tarp jų arba eilučių skaičių sumažinti iki 8, tarpus tarp jų padidinus iki 75 cm. Beje, galima pasirinkti ir nelyginį eilučių skaičių.

Tempo V gali būti septynių skirtingų modelių. Priklausomai nuo modelio, sėjamoji gaminama nuo 6 iki 12 eilučių, jos darbinis plotis, priklausomai nuo tarpueilių pločio, siekia nuo 4,2 iki 6,6 m. Kompanijoje gaminamos šio tipo sėjamosios išsiskiria itin tikslia sėja, net ir važiuojant dideliu greičių. „Atstumai tarp sėklų išlieka vienodi. Sėjant kukurūzus įprastomis mašinomis, galima važiuoti 7-8 km/ val. greičiu, o rekomenduojamas greitis su Väderstad Tempo - 12-14 km/val.", - apie mašinos privalumus kalbėjo L. Tylenas. Tikslaus sėjimo sėjamoji gali būti parduodama su lokalaus trąšų įterpimo įranga, tačiau, pasak specialisto, trąšų bunkeris (2 200 arba 2 700 l) negali būti integruotas į mašiną, o turi būti montuojamas traktoriaus priekyje. Naujoji Tempo V gaminama su aliuminio sėklų dozatoriumi ir naujais trąšų noragėliais, kurie yra siauresni, juos galima montuoti 45 cm tarpueiliais, paprasčiau nustatyti skirtingą sėjos gylį.

Ateinančiam sezonui kompanija „Väderstad" pasiūlys dar vieną naują sėjos mašiną - 3 ir 4 m darbinio pločio Spirit R300-400S. Pasak kompanijos pardavimo ir rinkodaros direktoriaus Matijaso Hovnerto (Mattias Hovnert), sėjamojoje montuojama korozijai atspari, iš lieto plastiko pagaminta 2 800 l talpos sėkladėžė. „Sėjamoji gali būti valdoma E-Control planšete, taip pat ji gali būti gaminama su sėklų skaičiuotuvu SeedEye", - pabrėžė jis. Mašina sukonstruota taip, kad būtų kuo patogiau pasiekti įvairias konstrukcijos dalis.

Išplėtė noraginių skutiklių asortimentą

Naujienų yra ir noraginių skutiklių pasiūloje. Pernai pristatytų Opus 600/700 skutiklių asortimentą papildė du mažesnio darbinio pločio (4 ir 5 m) modeliai Opus 400/500. Padargai 3 eilėmis su 27 cm atstumu išdėstytais noragais gali dirbti nuo 5 iki 40 cm gyliu. „Galime pasiūlyti net iki 20 kaltelių ir verstuvių variantų. Tad kiekvienas ūkininkas gali sukomplektuoti tik jo ūkio dirvoms pritaikytą agregatą", - apie skutiklio universalumą kalbėjo vadybininkė Marija Redvanc (Maria Redwanz).

Pasak jos, prie Opus skutiklio montuojami volai gali būti keičiami (SoilRunner arba SteelRunner), priklausomai nuo poreikio ir dirvos sąlygų. Jei nebūtina, volą galima visai nuimti. Skutiklio rėmo aukštis nuo dirvos - 80 cm. „Tai mašina, kuri lengvai sudoroja ir sumaišo su žeme gausias augalų liekanas", - pabrėžė specialistė.