23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/10
Administracinių baudų tvarkymo taisyklės
  • Rita DABKUVIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Liepos 1-ąją įsigaliojo naujos Mokesčių mokėtojų baudų už administracinius teisės pažeidimus įskaitymo ir mokėjimo prievolių tvarkymo taisyklės bei Mokestinių nepriemokų ir baudų už administracinius teisės pažeidimus mokėjimo atidėjimo taisyklės.

Nuo šiol baudas Lietuvoje galima sumokėti paprasčiau: sukurtos elektroninės paslaugos, kurios leis prisijungus prie interneto atsiskaityti už padarytus nusižengimus. Valstybinei mokesčių inspekcijai įdiegus sistemoje „Mano VMI" naujas funkcijas, jos vartotojai prisijungę gali matyti jiems paskirtas administracines baudas ir jų mokėjimo statistiką, sumokėti baudas, už kurias jie nėra atsiskaitę.

Kaip įskaitomos baudos

Visos į Valstybinės mokesčių inspekcijos surenkamąsias sąskaitas sumokėtos baudos yra įskaitomos pagal mokėjimo nurodyme nurodytą įmokos kodą arba administracinio teisės pažeidimo identifikacinį kodą. Įskaitymai vykdomi nustatyta tvarka: pirmiausia padengiamos tos administracinių teisės pažeidimų mokėtinos baudos, kurių mokėjimo nurodyme asmuo yra įrašęs administracinio teisės pažeidimo identifikacinį numerį.

Po to padengiamos tos mokėtinos baudos, kurių mokėjimo nurodyme asmuo nėra įrašęs administracinio teisės pažeidimo identifikacinio numerio. Įskaitymas pradedamas nuo anksčiausiai susidariusių prievolių. Jeigu yra kelios vienodo termino prievolės, tai dengiama nuo mažiausios sumos. Jeigu yra kelios vienodo termino ir vienodo dydžio prievolės, tai pradedama dengti nuo prievolės, suformuotos pagal anksčiausiai pateiktą mokėjimo prievolės dokumentą.

Toliau dengiamos palūkanos ir padidintos palūkanos. Jų įskaitymas pradedamas nuo anksčiausiai susidariusių palūkanų skolų. Po jų dengiamos baudos, paskirtos pagal Mokesčių administravimo įstatymą ar kitus mokesčių įstatymus. Įskaitymas pradedamas nuo baudos, kurios mokėjimo prievolės sumokėjimo terminas anksčiausias.

Vėliausiai padengiami delspinigiai. Jų įskaitymas pradedamas nuo delspinigių, apskaičiuotų nuo anksčiausiai pagal mokėjimo terminą susidariusių prievolių.

Baudos mokėjimo atidėjimas arba išdėstymas

Asmeniui, turinčiam laikinų finansinių sunkumų ir negalinčiam sumokėti baudų ar mokesčių, yra numatytos finansinės būklės stabilizavimo priemonės:

  • baudos ar mokestinės nepriemokos sumokėjimo atidėjimas - kai asmuo visą sumą privalo sumokėti grafike nustatytą dieną;
  • baudos ar mokestinės nepriemokos sumokėjimo išdėstymas - kai mokėtina suma sumokama dalimis pagal nurodytą grafiką.

Kadangi nuo š. m. liepos 1 d. VMI tapo atsakinga už visų pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą paskirtų baudų administravimą, o šių baudų administravimui taikomos iš esmės analogiškos, kaip ir mokestinių prievolių atveju, procedūros, todėl nustatytos sąlygos pradėtos taikyti ir administracinio pobūdžio baudoms, tačiau su tam tikromis išimtimis:

  • baudos už administracinius teisės pažeidimus mokėjimas gali būti atidėtas arba išdėstytas ne ilgesniam kaip 2 metų laikotarpiui;
  • vienu metu dėl vieno asmens, kuriam paskirta bauda, gali būti priimti ir vykdomi ne daugiau kaip 3 sprendimai atidėti arba išdėstyti baudos mokėjimą;
  • sprendimas gali būti priimtas tik nustačius, kad, nedelsiant sumokėjus baudas, asmens finansinė būklė gali tapti kritinė arba asmuo gali turėti didelių sunkumų, vykdydamas kitus savo finansinius įsipareigojimus, o šios baudos mokėjimo atidėjimas suteiktų jam galimybę stabilizuoti savo finansinę būklę ir sumokėti ją vėliau - per mokesčių administratoriaus sprendime nustatytą laikotarpį.

Asmuo, norintis, kad jo prievolė būtų atidėta arba mokėtina suma išdėstyta dalimis, teritorinės VMI administratoriui turi pateikti prašymą. Prieš pateikdamas prašymą asmuo turi įvertinti savo galimybes ir nuspręsti, ar jis norės sumokėti visą sumą vienu kartu, ar mokės dalimis pagal nustatytą grafiką. Pateiktame prašyme turi būti nurodyti nutarimo, kuriuo paskirta bauda, rekvizitai, baudos dydis, mokėjimo terminas, laikotarpis, kuriam prašoma atidėti arba išdėstyti baudos mokėjimą, prašymo motyvai. Pateikus prašymą ir visus prašymui nagrinėti reikalingus dokumentus, mokesčių administratorius išnagrinėja šį prašymą ir per 30 dienų priima sprendimą, kurio pagrindu tarp asmens ir mokesčių administratoriaus sudaroma paskolos sutartis.

Jeigu asmuo, kuriam paskirta bauda, nesilaiko sutarties sąlygų ir laiku nemoka mokėtinos sumos, tai praėjus 5 darbo dienoms paskolos sutartis be atskiro įspėjimo gali būti nutraukiama ir pradedami taikyti priverstinio išieškojimo veiksmai.

Siekiant skatinti savanorišką baudų sumokėjimą, nustatyta galimybė prašymus dėl baudų mokėjimo atidėjimo priimti supaprastinta tvarka. Ši tvarka taikoma, jeigu pažeidėjas neturi kitų atidėtų baudų ir mokėjimą prašo atidėti ne ilgiau kaip iki 12 mėnesių. Mokesčių administratorius per 15 darbo dienų įvertina asmens prašymo pagrįstumą ir priima sprendimą tenkinti šį prašymą ar jo netenkinti.

Taigi asmenys, neturintys lėšų sumokėti baudų už administracinius teisės pažeidimus dėl iškilusių finansinių sunkumų, turėtų įvertinti savo galimybes ir kreiptis į mokesčių administratorių dėl mokestinės paskolos sudarymo. Mokestinės paskolos sutartis asmenims suteiks galimybę subalansuoti susidariusią skolų naštą ir stabilizuoti savo finansinius pajėgumus.