23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/09
Pasikeitė gazolių įsigijimo taisyklės
  • Lina MINKEVIČIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Nuo š. m. liepos 2 dienos galioja naujos Gazolių, skirtų naudoti žemės ūkio veiklos subjektams žemės ūkio produktų gamybai, įsigijimo taisyklės, patvirtintos Vyriausybės 2015 m. birželio 26 d. nutarimu Nr. 667. Svarbiausi pakeitimai susiję su gazolių įsigijimo ir naudojimo tvarka.

Naujose taisyklėse nurodyta, kad gazolius, skirtus naudoti žemės ūkyje, teisę įsigyti turi žemės ūkio veiklos subjektas, t. y. žemės ūkio veikla arba žemės ūkio ir alternatyviąja veikla užsiimantis fizinis ar juridinis asmuo arba fizinių ar juridinių asmenų grupė, taip pat Lietuvoje registruotas užsienio juridinio asmens filialas, kurio žemės ūkio valda yra registruota Lietuvos Respublikos žemės ūkio ir kaimo verslo registre. Vadinasi, asmenų, turinčių teisę įsigyti žymėto kuro, ratas išplečiamas, nes neliko reikalavimo registruoti ūkininko ūkį.

Kitas esminis pakeitimas nuo šiol leidžia žemės ūkio veiklos subjektams gazolius naudoti žemės ūkio produktų gamybai. Pagal Žemės ūkio, maisto ūkio ir kaimo plėtros įstatymą žemės ūkio gamyba laikoma veikla, apimanti pirminę gamybą ir (ar) jos metu gautų savo užaugintų žemės ūkio produktų perdirbimą. Ankstesnėse taisyklėse buvo vartojama sąvoka „žemės ūkio veikla", kuri apėmė ne tik žemės ūkio produktų gamybą ir perdirbimą, bet ir savo užaugintos produkcijos realizavimą, paslaugų žemės ūkiui teikimą ir (arba) geros agrarinės ir aplinkosauginės žemės būklės palaikymą.

Žemės ūkio veiklos subjektams leidžiamas įsigyti gazolių kiekis bus apskaičiuojamas ne tik pagal einamaisiais ūkiniais metais (taisyklėse ūkiniais metais vadinamas laikotarpis nuo einamųjų metų liepos 1 d. iki kitų metų birželio 30 d.) deklaruotą žemės ūkio naudmenų plotą, tinkamą tiesioginėms išmokoms gauti, bet ir pagal žemės ūkio augalų rūšis, grybų plotą, taip pat pagal praėjusiais ūkiniais metais Ūkinių gyvūnų registre registruotą vidutinį sutartinių gyvulių ir bičių šeimų skaičių, praėjusiais ūkiniais metais registruotą plotą, kuriame buvo auginamos sraigės ir sliekai. Informaciją apie deklaruotus žemės ūkio naudmenų plotus, sutartinius gyvulius, bites, plotus, kur buvo auginamos sraigės ir sliekai VMI gaus iš Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC). Gazolių, skirtų naudoti žemės ūkio produktų gamybai, kiekių vienam matavimo vienetui sąrašas pridėtas prie gazolių įsigijimo taisyklių.

Kaip ir anksčiau, taip ir naujose taisyklėse, norint gauti leidimą įsigyti gazolių, būtina pateikti prašymą dėl kortelės išdavimo. Prašymą galima pateikti bet kurios apskrities Valstybinėje mokesčių inspekcijoje, paštu (paprastu ar registruotu) arba internetu prisijungus prie „Mano VMI" sistemos. Naujas žemės ūkio veiklos subjektas einamaisiais ūkiniais metais prašymą gali teikti iš karto po to, kai įregistravo žemės ūkio valdą ar žemės ūkio veiklos įmonę ir einamaisiais metais deklaravo žemės ūkio naudmenas. Visi kiti žemės ūkio subjektai prašymą išduoti leidimą gali teikti prasidėjus ūkiniams metams, t. y. nuo liepos 1 d. Kreipiantis dėl kortelės nebereikia teikti pažymos apie subjekto veiklos pajamas iš žemės ūkio veiklos. Mokesčių administratorius, gavęs prašymą ir ŽŪIKVC duomenis, apskaičiuoja žemės ūkio veiklos subjektui per einamuosius ūkinius metus leistiną įsigyti gazolio kiekį ir išduoda VMI nustatytos formos kortelę.

Norėdamas įsigyti gazolių, skirtų naudoti žemės ūkio produktų gamybai, asmuo pardavėjui turi pateikti kortelę, o pardavėjas kortelėje turi pažymėti apie šio kuro pardavimą.

Jeigu visa valda perduodama valdos perėmėjui, jam gali būti perleistas ir neįsigytų gazolių kiekis. Tokiu atveju valdos perėmėjas mokesčių administratoriui turi pateikti prašymą ir valdos perleidimą patvirtinančius dokumentus, valdos perleidėjui einamiesiems ūkiniams metams išduotą leidimą ir apskaitos kortelę.

Žemės ūkio subjektas einamaisiais ūkiniais metais gali įsigyti papildomai iki 15 proc. didesnį gazolių kiekį, tačiau ateinančiais ūkiniais metais bus atitinkamai mažinamas įsigyjamo kuro kiekis. Jei leidime nustatytas gazolių kiekis buvo viršytas daugiau kaip 15 proc. arba šis kuras buvo naudojamas ne žemės ūkio produktų gamybai, žemės ūkio subjektas privalo deklaruoti ir sumokėti priklausančius akcizus. Asmuo turi užpildyti ir pateikti apskrities VMI akcizų deklaraciją FR0630A bei sumokėti akcizą ne vėliau kaip kitą darbo dieną po prievolės atsiradimo, t. y. įsigijimo, panaudojimo arba aplinkybių paaiškėjimo, dienos. Akcizai turi būti mokami įmokos kodu 1001. Nuo 2015 m. liepos 1 d. gazoliams, skirtiems naudoti žemės ūkio produktų gamybai, įskaitant akvakultūros ar verslinės žvejybos vidaus vandenyse veiklą, taikomas 21 euro už 1 000 litrų produkto akcizų tarifas, per vienus metus neviršijant Vyriausybės nustatytų gazolių kiekių.