23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/09
Naujos technikos premjeroje – derliaus dorojimo mašinos
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Skaičiuojama, kad kas penktas pasaulyje, kas trečias Europoje ir kas antras Vokietijoje parduotas kombainas yra su „Claas" ženklu. Klasų (Claas) šeimos valdoma Vokietijos kompanija pelnytai vadinama javų derliaus dorojimo technikos lydere, taip pat gaminančia geros kokybės mašinas žoliniams pašarams ruošti, traktorius ir kitą techniką.

Ateinančio sezono vokiškos derliaus dorojimo technikos naujovės pademonstruotos viename Rytų Vokietijos Samsvegeno (Samswegen) ūkių. Šiaudų ryšuliais apstatytoje lauko arenoje daugiau kaip 100 žurnalistų iš 22 Europos valstybių buvo pristatytos svarbiausios kito sezono naujienos - nauji žoliapjovių Disco, stačiakampių ryšulių presų Quadrant, pjaunamųjų Vario, Cerio, Maxflex, kombainų Lexion 700 ir priekabų Cargos 9000 modeliai. Kaip jie dirba, demonstruota ir laukuose. Nors didžiausias dėmesys skirtas naujausioms javų ir žolinių pašarų derliaus dorojimo mašinoms, teigiamų pokyčių yra ir kitose kompanijos veiklos srityse.

Ilgalaikės partnerystės sutartis

Viena iš svarbių žinių, kurią pirmiausia skubėta pranešti Baltijos ir Skandinavijos šalių žurnalistams - abipusiai naudingas kompanijos „Claas" ir Suomijos bendrovės „Konekesko" susitarimas. Įmonės pasirašė naują ilgalaikio bendradarbiavimo sutartį, kuri, tikimasi, dar labiau sustiprins vokiškų mašinų pozicijas Baltijos šalių ir Suomijos rinkose. Sutartis įpareigoja oficialų „Claas" atstovą pardavinėti tik šios kompanijos savaeigę ir pašarų ruošimo techniką.

Nuo kitų metų visuose trijuose Baltijos valstybių „Konekesko" padaliniuose neliks kitų gamintojų savaeigių mašinų (traktorių, kombainų, savaeigių pašarų smulkintuvų), pašarų ruošimo technikos (presų, žoliapjovių, grėblių ir kt.) ir teleskopinių krautuvų. Kompanijos „Claas" regiono direktoriaus Jenso Skifterio (Jens Skifter) įsitikinimu, naujas susitarimas suteiks gerų perspektyvų įmonės pozicijoms Baltijos valstybėse ir Suomijoje stiprinti. „Su „Konekesko" dirbame nuo 1992 m. Turime daug planų ir ateinantiems dešimtmečiams. Toks bendradarbiavimas naujomis sąlygomis padės juos įgyvendinti, nes turėsime labai stiprų verslo partnerį", - sakė J. Skifteris, pridurdamas, kad nauja sutartis - tvirtas partnerystės sėkmės pagrindas.

Kompanijos „Konekesko" žemės ūkio technikos prekybos vadovas Juka Kelto (Jukka Keltto) itin gerai vertino tai, kad Claas traktoriai pagaliau pasieks ir Suomiją. Nors traktorių pardavimai šalyje jau keleri metai smunka, tačiau Suomijos ūkiai stambėja, ir, vertinant rinką pagal parduotų mašinų arklio galias, nuosmukis nėra labai dramatiškas. Tikimasi, kad šiemet Suomijoje iš viso bus parduota apie 1 800 traktorių. J. Kelto įžvelgė ir daugiau naujos sutarties privalumų. Koncentruotai dirbant su vienu tiekėju, galima pasiekti geresnių rezultatų.

Ir našesni, ir neteršia aplinkos

Kompanijos „Claas" veiklos istorijoje reikšmingiausia data - 1936-ieji, kai Harsevinkelio gamykloje buvo pradėta gaminti pirmoji Europos sąlygoms pritaikyta javų kuliamoji. Iki pirmo savaeigio kombaino praėjo dar 17 metų. „Claas" - ilgametę kombainų gamybos patirtį turinti įmonė, kuri gamina derliaus dorojimo mašinas su išskirtine hibridine kūlimo-separavimo technologija.

Kompanijos asortimente trys kombainų serijos: Lexion, Tucano ir Avero. Žinomiausias vardas - Lexion. Šios serijos kombainai gaminami jau 20 metų. „Turime didelę patirtį - ir konstravimo, ir gamybos, ir praktinio technikos naudojimo", - pabrėžė kompanijos „Claas" kombainų specialistas Kristianas Šultė (Christian Schulte).

Naujieji Lexion 700 serijos kombainai įveikė dar vieną deginių emisijos reikalavimų pakopą. Šios serijos modeliuose montuojami Tier IV standartus atitinkantys varikliai. Nauja ir tai, kad pasirinktas tik vienas variklių tiekėjas - kompanija „Mercedes Benz". Galingiausiuose Lexion 780 ir 770 modeliuose įrengti naujausios kartos 15,6 l darbinio tūrio Mercedes Benz varikliai. Asortimento galiūnas Lexion 780 išvysto net 626 AG pajėgumą.

Be kitų konstrukcijos keitimų, K. Šultė atkreipė dėmesį į naujos konstrukcijos smulkintuvą. „Smulkinimo priešpeilių poziciją galima nustatyti mechaniškai arba hidrauliškai Cebis terminalu, neišlipant iš kabinos. Tai gerina operatoriaus darbo komfortą", - paaiškino specialistas. Be to, „Claas" inžinieriai sukūrė didelės galios kombainų keturmatę 4D valymo sistemą, kuri pritaikyta dirbti kalvotose vietovėse. „Priklausomai nuo to, ar technika važiuoja įkalnėn ar nuokalnėn, automatiškai reguliuojamas oro srautas, šiaudų separatoriaus pobūgnio sparneliai atsidaro į vieną arba į kitą pusę", - pabrėžė K. Šultė. 4D valymo technologija veikia be operatoriaus įsikišimo ir yra įntegruota į kombaino valdymo sistemą Cemos Automatic. Beje, nuo šiol ji galės automatiškai reguliuoti ne tik javų, bet ir kukurūzų bei sojų derliaus dorojimo technologinius parametrus.

Operatoriaus darbą palengvins ir dar viena Lexion 700 kombainuose įdiegta inovacija: automatinė masės padavimo kontrolės sistema. „Kad iš anksto būtų nustatytos kūlimo-separavimo sistemos kritinės apkrovos ir jis neužsikimštų, patekus per daug masės, nuožulniajame transporteryje įrengtas jutiklis, pagal kurio parodymus reguliuojami variklio sūkiai, APS, Roto Plus sistemų technologiniai parametrai. Taip suvienodinamas tiekiamos javų masės srautas", - apie naujovę pasakojo kombainų specialistas.

Našumui užtikrinti - tinkama pjaunamoji

Pasak K. Šultės, siekiant efektyviai išnaudoti kombaino našumą, labai svarbu jam parinkti tinkamo dydžio pjaunamąją. Kompanija „Claas" atsižvelgė ir į vidutinio dydžio bei mažų ūkių poreikius ir išplėtė pjaunamųjų pasiūlą, pristatydama mažesniems Lexion, Tucano ir Avero modeliams skirtas Vario bei Cerio pjaunamąsias. Be to, pagamino didžiosioms (10,50 ir 12,30 m darbinio pločio) pjaunamosioms pritaikytą dviejų ašių, iš kurių galinė vairuojamoji, gabenimo vežimėlį.

Vario pjaunamųjų asortimentas pasipildė keturiais modeliais: 6,80; 6,20; 5,60 ir 5,00 m darbinio pločio. Pjaunamosios skirtos Lexion 600, Tucano 500 / 400 / 300 ir Avero 240 / 160 modeliams. „Vario pjaunamosios gaminamos su integruotais rapsų atpjovimo peiliais, todėl pritaikyti pjaunamąją rapsų derliui kulti užtrunka vos kelias minutes. Pjovimo stalas gali būti belaipsniškai reguliuojamas -10 ir +60 cm ribose", - technines pjaunamosios savybes pristatė K. Šultė. Trys nauji Cerio pjaunamųjų modeliai yra 6,80; 6,20 ir 5,60 m darbinio pločio. Sojoms, žirniams ir lęšiams skirtos Maxflex pjaunamosios, kurios palieka itin trumpą ražieną ir taip mažina nuostolius. Iki šiol buvo gaminamos Lexion kombainams skirtos 12,00 ir 10,50 m Maxflex pjaunamosios. „Pristatome 4 naujus šio tipo pjaunamąsias, kurios gaminamos jau ir 9,30; 7,70, 6,20 ir 5,20 m darbinio pločio. Be to, jos yra universalios, todėl gali būti pritaikytos grūdiniams augalams kulti ir naudojamos kaip įprastos Cerio pjaunamosios", - sakė K. Šultė.

Nors rinkos traukiasi, plėtra nelėtėja

Žemės ūkio technikos pristatymo renginyje neišvengta besitraukiančių rinkų temos. Kompanijos „Claas" Grūdų derliaus departamento vadovo Jano Hendriko Moro vertinimu, tam turi įtakos daug veiksnių, tačiau svarbiausias - ūkininkų pajamos. „Ūkininkai - mūsų darbdaviai, ir jie nenusiteikę investuoti tiek pat, kiek per pastaruosius penkerius metus. Šiemet prognozuojamas 2 mlrd. tonų derlius, t. y. šiek tiek mažiau negu pernai. Neabejotinai pieno ūkiams neviltį varo stipriai sumažėjusios pieno kainos", - kalbėjo J. H. Moras.

Remiantis prognozėmis, šiemet žemės ūkio mašinų pardavimai, nelygu regionas, dar mažės 5-10 proc. Kai kurios bendrovės skelbia net 25 proc. sumažėjusias apyvartas. Pernai kompanijos „Claas" apyvarta, palyginti su 2013-aisiais, išliko stabili ir siekė 3,8 mln. eurų. „Esant tokioms sąlygoms - tai labai geras rezultatas ir negalime skųstis, kad mums nesiseka. Tikėtina, kad ir šiemet pavyks išlaikyti tokias pat pajamas", - optimistiškai buvo nusiteikęs J. H. Moras.

Pasak jo, kompanija ir toliau išlaiko nemažus plėtros tempus ir plečia vokiškos technikos pardavimo tinklą. Įkurta nauja kompanija Kinijoje, duris atvėrė nauji prekybos centrai Austrijoje, Rumunijoje, Tailande, Airijoje, pradėta veikla Brazilijoje. Grūdų derliaus dorojimo departamento vadovas itin gerai vertino naują susitarimą su Suomijos prekybos bendrove „Konekesko". „Tai turės teigiamos įtakos užimamai rinkos daliai Baltijos šalyse ir Suomijoje", - sakė jis.

***

KOMENTARAS

Virginijus APŠEGA, „Konekesko Lietuva" žemės ūkio technikos pardavimų vadovas

Naują susitarimą vienareikšmiai vertinu tik teigiamai. Strategiškai tai labai geras sprendimas, garantuojantis palankias ateities perspektyvas. Be to, tai bus naudinga ir mūsų klientams, nes, dirbant su vienu prekės ženklu, pagerės ir įmonės teikiamų paslaugų kokybė. Nauja sutartis susijusi tik su savaeige ir žolinių pašarų gamybos mašinų linija, todėl mes nuo naujų metų nutraukiame sutartį su kompanija „Massey Ferguson", kurios technika prekiavome iki šiol. Visus įsipareigojimus žemdirbiams, įsigijusiems šios kompanijos mašinas, įvykdysime, t. y. atliksime garantinį technikos aptarnavimą, atsarginių dalių tiekimą ir kitus.