23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/09
Naudotiems pesticidų purkštuvams plauti – speciali įranga
  • Doc. dr. Remigijus ZINKEVIČIUS, ASU
  • Mano ūkis

Senesniems naudotiems pesticidų purkštuvams, kuriuose nėra integruotų plovimo sistemų, yra siūloma speciali įranga. Ji kainuoja nuo 1 400 iki 1 600 EUR. Ar šios plovimo sistemos tinkamai veikia ir gerai atlieka darbą, įvertinta specialiu tyrimu, kurį padėjo atlikti Juliaus Kiūno (Julius Kühn) instituto (JKI, Vokietija) specialistai.

Ankstesniuose žurnalo numeriuose aprašytų prikabinamų traktorinių pesticidų purkštuvų testų rezultatai rodo, kad klasikinis, su pertrūkiais atliekamas lauko purkštuvų vidaus plovimas užtrunka, nes švaraus vandens tiekimas į plovimo purkštukus ir paplavų išpurškimas įjungiamas pakaitomis kelis kartus.

Pesticidų purkštuvų vidų plaunant nepertraukiamai, švariam vandeniui tiekti naudojamas atskiras siurblys, o paplavos išpurškiamos purkštuvo siurbliu. Taip plaunant pesticidų purkštuvų vidų galima sutaupyti net apie tris ketvirtadalius laiko.

Speciali plovimo įranga

Specialią, nepertraukiamai veikiančią, įrangą pesticidų purkštuvų vidui plauti siūlo firmos „Agrotop" ir „Herbst Pflanzenschutztechnik". Šių įmonių įranga buvo sumontuota dviejų tipų pesticidų purkštuvuose.

Abiejų purkštuvų vidaus plovimo sistemų veikimo principas yra panašus. Papildomas siublys (firmos „Agrotop" įrangoje naudojamas išcentrinis, o „Herbst Pflanzenschutztechnik" - stūmoklinis- membraninis) siurbia švarų vandenį iš rezervuaro ir tiekia vienam arba keliems plovimo purkštukams. Abiejų įmonių įrangos siurblių pavara hidraulinė, todėl galima lanksčiau pasirinkti jų montavimo vietą. Kad paplavas būtų galima tuoj pat išpurkšti, plovimo purkštukų našumas turėtų būti mažesnis už maksimalų naudojamų mažiausių purkštukų našumą.

Plovimo strategija

Nepriklausomai nuo įrangos gamintojo, pasiteisino tokia nepertraukiamo pesticidų purkštuvų vidaus plovimo strategija:

  • plovimo procesas pradedamas visai ištuštinus purkštuvo rezervuarą. Atskiras siurblys švarų vandenį ima tiekti į purkštuvo rezervuare įtaisytus plovimo purkštukus, o paplavos išpurškiamos lauk;
  • priklausomai nuo pagrindinio purkštuvo rezervuaro talpos arba švaraus vandens atsargų, operatorius palengva uždaro sekcijų valdymo čiaupus ir pagrindinį uždarymo čiaupą. Švarų vandenį tiekiantis siurblys veikia toliau ir plovimo skystis cirkuliuoja sistemoje, kad būtų išplautos ir grįžtamosios, ir cirkuliacinės linijos;
  • išjungus švarų vandenį tiekiantį siurblį, paplavos išpurškiamos lauk. Visai ištuštinus purkštuvo rezervuarą, vėl įjungiamas išcentrinis siurblys ir plaunama, kol baigiasi švarus vanduo. Taigi, operatoriui keletą kartų įjungiant purkštuvo sijos sekcijas ir išjungiant švarų vandenį tiekiantį siurblį, t. y. derinant pertraukiamą ir nepertraukiamą plovimą, didinamas plovimo proceso intensyvumas, nors plovimas užtrunka kiek ilgiau.

Sumontuoti plovimo įrangą labai paprasta. Svarbiausia dėvėti asmenines apsaugos priemones ir suderinti naudojamų bei plovimo purkštukų našumą.

Testo schema

Pesticidų purkštuvų vidaus plovimo testas buvo atliekamas pagal ISO reikalavimus. Pirmiausiai į purkštuvo rezervuarą buvo įpilta 1 proc. koncentracijos fungurano suspensijos. Sodininkystės ūkiams registruotas fungicidas funguranas tirpsta labai sunkiai ir labai greitai nusėda purkštuvo rezervuare ir jo vamzdynuose, todėl labai tinka plovimo įrenginių darbo kokybei patikrinti.

Vario suspensija buvo išpurkšta JKI bandymų ūkio laukuose. Visai ištuštinus purkštuvą, buvo įjungta intensyviausia plovimo programa. Baigus plovimą, purkštuvo rezervuaras vėl buvo pripildytas švaraus vandens. Paskui purkštuvai 10 min. buvo įjungti, o per purkštukus ištekantis skystis surinktas ir grąžintas atgal į rezervuarą. Toliau ekspertai iš rezervuaro imdavo skysčio ėminį ir matuodavo jame fungurano koncentraciją. Maksimali leistina vario likučių koncentracija - 0,25 proc.

Kompanijos „Agrotop" pesticidų purkštuvų vidaus plovimo sistemoje naudojamas hidrauliškai varomas 100 l/min. našumo išcentrinis siurblys, kurio maksimalus darbinis slėgis 6 bar. Jo konstrukcija yra labai paprasta, todėl nereikalauja daug priežiūros. Kadangi siurblys nesavisiurbis, tai turi būti montuojamas kuo žemiau nuo švaraus vandens rezervuaro. Prie purkštuvo rezervuaro jungiama T formos antgaliu. Plovimo purkštukai sukamieji, iš nerūdijančio plieno. Jie švarų vandenį išpurškia 180° kampu aukštyn ir į šonus. Slėgio linijoje tarp švarų vandenį tiekiančio išcentrinio siurblio ir plovimo purkštukų integruotas atbulinis vožtuvas užtikrina, kad, esant pilnam purkštuvo rezervuarui, purškimo skystis per plovimo purkštukus nepateks į švaraus vandens baką, nes išcentriniai siurbliai neturi jokių vožtuvų. Švariam vandeniui ištekėti iš bako neleidžia atbulinis siurbimo linijos vožtuvas.

Srovės reguliatoriumi keičiant išcentrinio siurblio sukimosi dažnį, galima reguliuoti jo našumą. Taip gana paprastai plovimo purkštukų našumą galima priderinti prie purkštuvų išpurškiamo skysčio kiekio.

Testuoto prikabinamojo pesticidų purkštuvo išcentrinis siurblys buvo sumontuotas netoli švaraus vandens bako angos, grąžulo dešinėje. Nuo siurblio slėgio linija nukreipta aukštyn. Purkštuvo rezervuare buvo sumontuoti du sukamieji plovimo purkštukai, kurių kiekvieno našumas 28 l/min. Testuoto pakabinamojo pesticidų purkštuvo išcentrinis siurblys buvo pritvirtintas prie rėmo, tiesiogiai prijungtas prie švaraus vandens bako ir tiekė skystį dviem plovimo purkštukams, kurių našumas buvo 28 ir 20 l/min.

Testuojant pakabinamąjį purkštuvą, įjungus išcentrinį siurblį, buvo įjungtas maišiklis, išjungtos ir vėl įjungtos purškimo sijos sekcijos, o paplavos išpurkštos per purkštukus. Sunaudojus pusę švaraus vandens kiekio (maždaug po 20 s), švarų vandenį tiekiantis išcentrinis siurblys buvo išjungtas, o likusios paplavos išpurkštos per purkštukus. Paskui, išjungus maišiklį ir įjungus išcentrinį siurblį, purkštuvo rezervuaro vidus buvo nepertraukiamai plaunamas, kol baigėsi švarus vanduo.

Testuojant prikabinamąjį purkštuvą, švarų vandenį tiekiantis išcentrinis siurblys buvo įjungtas, išjungus maišiklį. Pirmą plovimo minutę buvo išjungtos purškimo sijos sekcijos ir pagrindinis uždarymo čiaupas. Išjungus išcentrinį siurblį, paplavos, įjungus sijos sekcijas, buvo išpurkštos per purkštukus. Po to vėl buvo įjungtas švarų vandenį tiekiantis išcentrinis siurblys, o paplavos buvo išpurkštos per purkštukus. Ketvirtą plovimo minutę buvo įjungtas purkštuvo maišiklis, o penktą - išjungtos purškimo sijos sekcijos ir pagrindinis uždarymo čiaupas. Išjungus išcentrinį siurblį, paplavos buvo išpurkštos per purkštukus. Paskui vėl buvo įjungtas švarų vandenį tiekiantis išcentrinis siurblys, o paplavos nepertraukiamai išpurkštos per purkštukus, kol pasibaigs švarus vanduo. Kiekvieną kartą kartojant testą, purškimo sijos sekcijos ir pagrindinis uždarymo čiaupas buvo išjungti ir įjungti po tris kartus. Testas buvo pakartotas 3 kartus.

Herbst pesticidų purkštuvų vidaus plovimo įrangoje naudojami savisiurbiai stūmokliniai-membraniniai siurbliai, todėl jų montavimo aukštis nepriklauso nuo švaraus vandens bako padėties. 12- 15 m darbinio pločio pesticidų purkštuvams yra siūlomas 40 l/min., 18-27 m darbinio pločio purkštuvams - 60 l/ min., o didesnio kaip 27 m darbinio pločio purkštuvams - 120 l/min. našumo stūmoklinis-membraninis siurblys. Visų modifikacijų siurbliai yra varomi hidrauliškai. Mažiausio našumo siurblys gali turėti ir elektrinę pavarą. Plovimo purkštukai - sukamieji, plastikiniai (iš teflono arba PVC), o jų našumas - 4, 8, 11 arba 20 l/min.

Darbinį slėgį galima keisti prie siurblio pritvirtintu reguliavimo vožtuvu. Sumontavus atitinkamas linijas, siurblys švarų vandenį gali tiekti ne tik pagrindinio rezervuaro vidų plaunantiems sukamiesiems purkštukams, bet ir preparatų bakelio bei pakuočių plovimo purkštukams. Papildomai yra siūloma įranga purkštuvų išorei plauti. Parinkus atitinkamą purkštuką ir apie 40 bar darbinį slėgį, purkštuvo išorė plaunama gana efektyviai ir taupiai naudojant švarų vandenį.

Abiejuose testuotuose purkštuvų vidui plauti buvo naudojami 60 l/min. našumo stūmokliniai-membraniniai siurbliai. Prikabinamajame purkštuve švarų vandenį tiekiantį stūmoklinį-membraninį siurblį buvo galima sumontuoti prieš pagrindinį rezervuarą ant rėmo. Siurblio siurbimo linija prie švaraus vandens bako buvo prijungta T formos antgaliu. Pagrindiniam rezervuarui plauti buvo panaudoti du 30 l/min. našumo plovimo purkštukai. Pakabinamojo purkštuvo rezervuarui plauti buvo naudojami du 20 l/min. našumo sukamieji plovimo purkštukai. Švariam vandeniui buvo naudojamas atskiras 58 l talpos bakas, o siurblys ant purkštuvo nebuvo montuojamas.

Testuojant pakabinamąjį purkštuvą, buvo įjungiamas švarų vandenį tiekiantis stūmoklinis-membraninis siurblys, o paplavos išpurkštos per purkštukus. Įjungus maišiklį, buvo išjungtos ir vėl įjungtos purškimo sijos sekcijos. Sunaudojus pusę švaraus vandens kiekio (maždaug po 20 s), siurblys buvo išjungtas, o likusios paplavos išpurkštos per purkštukus. Paskui, išjungus maišiklį ir įjungus stūmoklinį- membraninį siurblį, purkštuvo vidus buvo nepertraukiamai plaunamas, kol baigėsi švarus vanduo. Paplavos buvo išpurkštos per purkštukus.

Testuojant prikabinamąjį purkštuvą, įjungus maišiklį, buvo įjungtas švarų vandenį tiekiantis siurblys, o paplavos išpurkštos per purkštukus. Praėjus vienai minutei, viena po kitos buvo išjungtos purškimo sijos sekcijos ir pagrindinis uždarymo čiaupas. Išjungus stūmoklinįmembraninį siurblį, paplavos buvo išpurkštos per purkštukus. Paskui vėl buvo įjungtas stūmoklinis-membraninis siurblys, o paplavos išpurkštos per purkštukus, kol baigėsi švarus vanduo.

Testo rezultatai

  • Kompanijos „Agrotop" įranga labai gerai pesticidų purkštuvų vidų išplovė mažiau negu per 10 minučių, vieną ar du kartus nutraukdama procesą, kad būtų galima išpurkšti paplavas.
  • Firmos „Herbst Pflanzenschutztechnik" įranga purkštuvus išplovė greičiau, plovimą nutraukdama tik vieną kartą.

***

Purkštuvai, kuriuose buvo sumontuota įranga

  • 1993 m. gamybos pakabinamame Rau D2 purkštuve, kurio darbinis plotis 18 m, rezervuaro talpa 1 000 l, švaraus vandens bako talpa 60 l;
  • 2011 m. gamybos prikabinamame John Deere 740 purkštuve, kurio darbinis plotis 27 m, rezervuaro talpa 4 000 l, švaraus vandens bako talpa 400 l.

***

Apie tyrimą trumpai

  • Testuota speciali kompanijų „Agrotop" ir „Herbst Pflanzenschutztechnik" įranga pesticidų purkštuvų vidui plauti.
  • Abi sistemos pesticidų purkštuvų vidų išplauna labai efektyviai, nes vario likučių koncentracija plovimo skystyje buvo gerokai mažesnė už leistiną ribinę.
  • Montuojamos plovimo sistemos dirba geriau, negu kai kurių testuotų naujų pesticidų purkštuvų vidaus plovimo įranga.