23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/08
Vasariška nuotaika dešimtojoje „Agrovizijoje“
  • Mano ūkis

Žemės ūkio technologijų paroda „Agrovizija" žemdirbiškajai visuomenei yra vienas svarbiausių metinių renginių, kur galima apžiūrėti naujausių veislių bandymus, įvertinti augalų apsaugos produktų efektyvumą bei žemės ūkio technikos galimybes. Šiemet dešimtąjį kartą organizuota paroda sulaukė daugiau kaip 9 tūkst. lankytojų.

Kadangi paroda visada rengiama po atviru dangumi, tai patys didžiausi iššūkiai organizatoriams dažniausiai susiję su oro sąlygomis. Ko tik nebuvo per tuos dešimt metų - ir sausrų, ir liūčių, ir didžiulių karščių, ir rankas stingdančios vėsos. Tai labai aiškiai parodo, kokiomis sudėtingomis ir nuolat kintančiomis sąlygomis realiai dirba mūsų žemdirbiai. Šiemet jubiliejinė paroda dovanojo šiltą ir saulėtą orą, kėlusį nuotaiką ir dalyviams, ir lankytojams.

Puikus parodos organizatorių derinukas - Lietuvos augalų apsaugos asociacija, LAMMC Žemdirbystės institutas ir Lietuvos ūkininkų sąjunga - garantuoja verslo, mokslo ir praktikos vienybę. Mokslininkų indėlis į parodos „svorį" Vasariška nuotaika dešimtojoje „Agrovizijoje" Žemės ūkio technologijų paroda „Agrovizija" žemdirbiškajai visuomenei yra vienas svarbiausių metinių renginių, kur galima apžiūrėti naujausių veislių bandymus, įvertinti augalų apsaugos produktų efektyvumą bei žemės ūkio technikos galimybes. Šiemet dešimtąjį kartą organizuota paroda sulaukė daugiau kaip 9 tūkst. lankytojų. itin solidus: per 10 parodos organizavimo metų buvo surengta daugiau kaip 90 seminarų, kasmet pristatomos naujausios mūsų šalies selekcininkų sukurtos augalų veislės, pateikiamos naujausios rekomendacijos. Be to, gausus mokslininkų būrys visas tris dienas parodos metu yra pasirengęs atsakyti į lankytojų klausimus.

Drauge jau dešimtmetį

Prieš dešimt metų parodos organizatoriai kėlė sau tikslą - surengti tokią parodą, kokios Lietuvoje dar nebuvo. Ir tai tikrai pavyko. Pirmojoje „Agrovizijoje" 2006 m. dalyvavo devynios augalininkystės srities kompanijos: „Agrochema", „Agrodema", „Agrokoncernas", „Bayer Crop Science", BASF, „Kustodija", „Kemira GrowHow" (dabar „Baltic Agro"), „Makhteshim Agan" (dabar „ADAMA") ir „Syngenta". Technikos įmonėms atstovavo „Biržų žemtiekimas", C. Olsen Baltic" (dabar „DOJUS agro"), „Dotnuvos projektai", „Kesko Agro Lietuva", „Laumetris" ir „Raifagra" (dabar - „Agrokoncerno technika").

Šiemet parodos dalyvių skaičius perkopė pusšimtį. Išsiplėtė ir plotai - nuo 10 ha 2006-aisiais iki 30 ha šiemet. Bandymų laukelių šiemet įrengta daugiau kaip 600 (pirmosios parodos metu jų buvo 180). Kasmet daugėja ir lankytojų. Pirmojoje „Agrovizijoje" jų buvo apie 3 000, pernai apie 8 500, o šiemet - per 9 000 žemdirbių. Į renginį atvyko svečių iš Latvijos bei Estijos, dalyvavo baltarusių delegacija, vadovaujama šios šalies žemės ūkio viceministro, Veterinarijos ir maisto pramonės priežiūros departamento direktoriaus Vasilijaus Pivovaro.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė (beje, dalyvavusi visose „Agrovizijose"!), pabrėždama parodos reikšmę, sakė, kad žvelgiant į parodą labai aiškiai matyti, kaip per dešimtmetį keitėsi mūsų šalies žemės ūkis, kokia didžiulė pažanga padaryta. Ministrė neslėpė, kad jai didžiausią įspūdį daro augalų bandymų laukeliai, kurie parodo, kaip kruopščiai ir ilgai ruošiamasi parodai.

LAMMC direktorius Zenonas Dabkevičius prisiminė, kaip kažkada, važiuodami per Vakarų Europą, stebėdavomės idealiais pasėliais, o dabar tokie pat žaliuoja mūsų šalyje. LŪS pirmininkas Jonas Talmantas pripažino, kad „Agrovizija" prisidėjo prie mūsų ūkių suklestėjimo - juk čia vieta, kur žemdirbiai gali išsirinkti geriausias veisles, veiksmingiausius augalų apsaugos produktus ir moderniausią techniką.

Kėdainių r. meras Saulius Grinkevičius pasinaudojo proga pasidžiaugti Kėdainių krašto žemdirbiais, kurie garsėja kaip profesionalūs grūdų, cukrinių runkelių ir daržovių augintojai. „Aišku, be mokslininkų ir konsultantų tokių rezultatų nepasiektume. Tačiau geriems rezultatams ribų nėra. Linkiu, kad vizija virstų realybe", - sakė S. Grinkevičius.

Lietuvos augalų apsaugos asociacijos direktorė Aušra Beniulienė labiausiai dėkojo „platininiams" ir „auksiniams" dalyviams - tiems, kurie žengia drauge nuo pirmųjų parodų. Jiems visiems buvo įteikti simboliniai guminiai batukai, įspausti stikle.

Technikos naujovės

Parodoje vis daugiau dėmesio skiriama technikai. Šįkart pirmąją ir antrąją parodos dienas buvo demonstruojama žemės dirbimo ir šienainio gamybos technika. Pastarojoje demonstracijoje geriausius įvairių gamintojų techninius sprendimus rodė „SV Technika", „Specagra", „Agrokoncerno technika", „Dotnuvos projektai", „Žaibas".

Trečiąją parodos dieną vyko purkštuvų šou, kuriame svarbiausia buvo ne lenktyniauti, o pademonstruoti, kaip dirba skirtingų konstrukcijų mašinos tomis pačiomis sąlygomis. Parodos lankytojams purkštuvus pademonstravo 8 žemės ūkio technika prekiaujančios įmonės, pristačiusios 14 mašinų. Purškimo technikos rikiuotėje buvo įvairių kategorijų (prikabinamų, pakabinamų, savaeigių) mašinų. Demonstracinis ruožas buvo įrengtas laikantis tarptautiniais standartais reglamentuotų kliūčių aukščio, matmenų ir išdėstymo reikalavimų.

„Agrovizija", ko gero, pati spalvingiausia paroda, čia visada būna kur akis paganyti - dalyvių išradingumui apipavidalinant ekspozicijas ribų nėra. Pasipuošę ir pasitempę būna ir visi dalyviai: veiduose šypsenos ir nė lašo nuovargio, nors atlaikyti trijų dienų renginį, kartu su visais „atsikraustymo" ir „išsikraustymo" darbais, nėra taip paprasta. Vasariškai skaidri ir lengva nuotaika - vienas iš svarbiausių įrašų „Agrovizijos" vizitinėje kortelėje.