23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/08
Išmaniosios naujovės
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Kaip iš telekomunikacinių ir informacinių technologijų išgauti kuo daugiau naudos - tokį prioritetinį uždavinį sau iškėlė kompanija „John Deere", kurdama 2016 metų sezono naujoves. Jų yra ne tik mašinų asortimente, bet ir teikiamų paslaugų pakete. Dalis naujovių pristatyta Austrijoje surengtoje tarptautinėje spaudos konferencijoje. „Desertas" numatytas Vokietijoje vyksiančioje parodoje „Agritechnica".

Ar 250 ha ploto ūkis gali tilpti kišenėje? „Tikrai taip", - atsako kompanijos „John Dere" pardavimų ir rinkodaros viceprezidentas Kristofas Vigeris (Christoph Wigger), iš kišenės traukdamas išmanųjį telefoną. Prieš kelerius metus pristačiusi išmaniojo ūkininkavimo strategiją Farm Sight, kompanija „John Deere" vis labiau plečia jos galimybes ir tarsi dėlionę dėlioja naują ūkio ir technikos valdymo paveikslą.

Farm Sight - tai bevielėmis telekomunikavimo sistemomis, kurios tarsi voratinklio tinklas į vieną visumą sujungia ūkio mašinas, jų operatorius, ūkininką, technikos pardavėją ar konsultantą, paremta tiksliojo ūkininkavimo strategija. Realiuoju laiku nuotoliniu būdu gali būti ne tik stebimas mašinų darbas, bet ir nustatomi jos darbo parametrai, patariama, kaip sumažinti degalų sąnaudas. Skaičiuojama, kad, naudojantis Farm Sight, maždaug 10-15 proc. galima sumažinti gamybos sąnaudas ir tiek pat padidinti ūkio pajamas. Tai tik maža dalis, ką gali Farm Sight. Jos išmanumo galimybės vis papildomos naujomis funkcijomis ir tikėtina, kad tai, ką ji galės rytoj, šiandien net sunku įsivaizduoti.

Ne vizija, o realybė

K. Vigerio teigimu, jau šiandien nematomais bevieliais saitais gali būti sujungtas visas ūkis - mašina, laukas, technikos operatorius, serviso specialistas, ūkio šeimininkas ar žemės ūkio darbų paslaugas teikiančios įmonės savininkas, konsultantas. „Šiais saitais perduodama informacija yra naudinga visiems, o svarbiausia, ji padeda optimizuoti logistiką, didinti mašinų darbo našumą, mažinti gamybos sąnaudas", - pabrėžia K. Vigeris pridurdamas, kad siekiant maksimumo turima informacija turi būti teisingai apdorojama, analizuojama ir pagal gautas analizes priimami vienokie ar kitokie sprendimai. Vien tik rinkti informaciją nepakanka.

Dar vienas esminis Farm Sight išmaniosios ūkininkavimo strategijos sėkmės elementas - užnugaris, t. y. John Deere technikos pardavimo įmonėse dirbantys specialistai, kurie ūkininkams turi įrodyti, padėti suprasti šios išmaniosios naujovės svarbą ir būtinybę, išmokyti ją taikyti ir naudotis jos privalumais. „Ar Farm Sight taps būtinu ūkininkavimo įrankiu, labai priklauso nuo to, ar šias technologijas diegia kompetentingi žmonės. Mes dedame daug pastangų, kad mūsų prekybos agentai gautų visas reikalingas žinias ir būtų tinkamai pasirengę šią strategiją įgyvendinti", - tikina K. Vigeris.

Jis neabejoja, kad į išmaniąją ūkininkavimo strategiją bus įtraukti ne tik John Deere technikos pardavėjai ir pirkėjai. Dideliuose ūkiuose ir žemės ūkio paslaugas teikiančiose įmonėse dirba įvairių gamintojų technika. „Siekiant išnaudoti visas išmaniojo ūkininkavimo ir kompiuterinių programų galimybes į šį darbą turės įsitraukti visi technikos pardavėjai, įrangos tiekėjai. Turėsime tapti atviresni ir išmokti komunikuoti, kad didžiausią naudą gautų žemės ūkio produkciją auginantys žemdirbiai, - įsitikinęs kompanijos „John Deere" viceprezidentas. - Pirmieji išmaniosios Farm Sight strategijos naudą turėtų įvertinti didelių augalininkystės ūkių ir žemės ūkio paslaugas teikiančių įmonių šeimininkai, kurie valdo nemažus plotus ir turi daug technikos". Apskaičiuota, kad, pavyzdžiui, jei per 150 val. trunkančią javapjūtę, kombainas stovi 10 val. dėl pilno bunkerio ir laukia, kol atvyks transportas jam iškrauti, per metus prarandama apie 3 000 eurų.

Kompanija „John Deere" prieš dvejus metus savo klientams pristatė interneto portalą myJohnDeere.com. Kiekvienas ūkio ar paslaugas teikiančios įmonės šeimininkas gali susikurti ūkio paskyrą, su ja susieti mašinas, laukus, operatorius ir paskyroje sukauptą informaciją analizuoti skirtingais pjūviais, organizuoti darbus. „Su paskyra gali būti susietas ir technikos prekybos atstovas, serviso specialistas. Visa tai jau vyksta šiandien ir yra realybė", - apie neįtikėtinus informacinių technologijų plėtros mastus kalba K. Vigeris.

Dar daugiau susietų mašinų

Praėjusiais metais kompanija „John Deere" pristatė vadinamąjį „Susieto kombaino" (angl. „Connected Combine") paketą, į kurį įeina įvairios kombaino operatoriaus darbą lengvinančios informacinių technologijų sistemos ir paslaugos. Pavyzdžiui, per RDA programą (angl. Remote Display Access) mašinos valdymo monitoriaus vaizdą gali matyti ir vietos pardavimo įmonės technikos priežiūros specialistai, t. y. nuotoliniu būdu realiuoju laiku savo kompiuterio arba planšetės ekrane jie gali matyti tai, kas rodoma kombaino kompiuterio ekrane. Operatoriui iškilus neaiškumų ar prireikus patarimo, kaip sureguliuoti mašiną, pagalbos nereikės ilgai laukti. Taip pat daug sutaupoma mašinų remonto laiko, nes net nenuvažiavus į ūkį galima nustatyti gedimus ir reikalingą detalę pristatyti gerokai greičiau. Apskaičiuota, kad nuotoliniu būdu įvertinus gedimą, ūkis sutaupytų daugiau kaip 1 000 eurų per metus.

Kitąmet John Deere savaeigius purkštuvus perkantys žemdirbiai jau galės užsisakyti ir „Susieto purkštuvo" paslaugų paketą. „Susieto purkštuvo paslaugų paketą kol kas siūlysime tiems, kurie įsigys R4040i modelio savaeigius purkštuvus", - sako kompanijos produktų pardavimo specialistas Didžiosios Britanijos ir Airijos rinkoms Markas Džeimsas (Mark James). Kaip ir susieto kombaino operatoriai, dirbantieji susietu purkštuvu galės gauti visapusišką jo pardavėjo pagalbą mašiną eksploatuojant. Visa informacija apie jo darbą (purkštuvo rezervuaro pripildymo lygį, faktines chemikalų išpurškimo normas, nupurkštą plotą ir kita) keliaus į serverį. Ateityje numatyta pasiūlyti ir susieto John Deere traktoriaus paslaugų paketą.

Kompanija „John Deere" siūlo susieti ne tik mašinas, bet ir laukus. Pasak kompanijos integruotų sprendimų įgyvendinimo specialisto Džordžo Laršeido (Georg Larscheid), neabejotinai naudinga prie sistemos prijungti ir ūkio laukus. „Visi ūkio laukai gali būti vizualiai matomi kompiuterio ekrane. Laukų žemėlapyje skirtingomis spalvomis vaizduojama, kokie darbai pastaruoju metu juose atlikti", - pristato Dž. Laršeidas.

Dar vienas žingsnis pirmyn - su laukais susieti ir kompanijoje gaminamo skystųjų organinių trąšų vertinimo matuoklio informaciją. Prietaisas realiuoju laiku 17 kartų per sekundę infraraudonaisiais spinduliais vertina skleidžiamose organinėse trąšose azoto, fosforo, kalio ir sausųjų medžiagų kiekį. Pagal rezultatą automatiškai gali būti keičiama tręšimo organinėmis trąšomis norma, mažinamas arba didinamas važiavimo greitis. „Priklausomai nuo to, kiek ir kokių medžiagų gavo dirvožemis iš skystojo mėšlo, nustatomos mineralinių trąšų normos, sudaromi atskirų laukų tręšimo žemėlapiai, kuriuos netolimoje ateityje tiesiogiai bus galima perduoti trąšas barstančiam traktoriui. Taigi, bus sutaupoma nemažai lėšų ir laiko", - garantuoja specialistas. Sujungti skystųjų organinių trąšų vertinimo prietaiso informaciją su myJohnDeere. com platforma jau bus galima nuo šių metų lapkričio.

Dar viena naujovė, kuri leis geriau organizuoti darbus ūkyje ar žemės ūkio išmaniesiems telefonams ir planšetiniams kompiuteriams skirta programėlė „Mano darbai" (angl. MyJobs). Programėle galima patogiai planuoti ir skirstyti darbus, realiuoju laiku siųsti užduotis operatoriams. Planuojama į ją įtraukti ir žemės ūkio poreikiams pritaikytą navigacijos sistemą su visais viešaisiais ir žemės ūkio keliais. Tai leis numatytą darbų vietą pasiekti greičiau. Programėlę ketinama patobulinti orų prognozėmis, pagal kurias bus koreguojamas atliekamų darbų eiliškumas.

Nėra kur laikyti ritinių - ne bėda

Nors Austrijoje vykusioje tarptautinėje spaudos konferencijoje dažniausiai skambėjo dviejų žodžių Farm Sight junginys, buvo pristatytos ir kitos, nė kiek ne mažiau svarbios kompanijos „John Deere" naujovės.

Kitam sezonui plečiamas vidutinės klasės 6R ir 6M serijų traktorių asortimentas, kuriame dabar iš viso yra keturiolika modelių nuo 110 iki 195 AG su 4 ir 6 cl. varikliais, kurie atitinka Tier IV deginių emisijų reikalavimus. Šiems traktoriams eksploatuoti reikalingas AdBlue tirpalas. Naujieji modeliai keičia mašinas su TierIII B standartus tenkinančiais varikliais.

Gyvulininkystės ūkių šeimininkų dėmėsio neabejotinai sulauks nauja apsauginė šieno ir šiaudų ritinių apvyniojimo danga B-Wrap. Ji pritaikyta 800 ir 900 serijos kintamos kameros presams ir gali būti naudojama vietoj tinklo. Dangos struktūra, ne tik leidžia masei kvėpuoti, bet ir apsaugo nuo drėgmės iš išorės. Šia danga apvynioti šieno ir šienainio ritiniai gali būti saugomi lauke ir neprarasti maisto medžiagų.

***

KOMENTARAS

UAB „DOJUS agro", atstovaujančios kompanijai „John Deere", vadybininkas Edvinas NAVICKAS

Pirmiausia atsižvelgėme į technikoje įdiegtas technologijas, kurių ūkininkai iki galo neišnaudoja dėl žinių trūkumo, ir atitinkamai papildėme „John Deere" siūlomų paslaugų paketus. Be „Susieto kombaino" paslaugos, kuri kol kas galima tik S serijos kombainams, Lietuvos ūkininkai gali rinktis ir kitus, pagal turimą techniką ir norimą gauti tikslą, paketus, pvz., mašinos darbingumo ar AMS įrangos palaikymo paketus. Visiems jiems galioja ta pati sąlyga - technikoje turi būti įdiegtos atitinkamos technologijos. Visų ūkininkų tikslas pagaminti produkciją už mažiausią savikainą, o to pasiekti galima tik panaudojant technikos galimybes visu 100 proc. Todėl visi išmaniojo ūkininkavimo paketai apima mokymus, konsultacijas, sistemų atnaujinimo darbus, nuotolinės prieigos prie mašinos darbo galimybę, leidžiančią matyti, kaupti ir vėliau analizuoti duomenis. Informacija apie šią strategiją, paketus bei techniką, kuriai jie galioja galima rasti naujame internetiniame puslapyje www.FarmSight.lt.