23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/08
EXPO 2015 – lietuviškų produktų skonis
  • Jurga ZALECKIENĖ
  • Mano ūkis

Per patį vidurvasarį, liepos 15-ąją, pasaulinėje parodoje „Expo 2015" Milane buvo švenčiama Lietuvos nacionalinė diena. Tądien parodos lankytojams skambėjo lietuviškos dainos, šypsojosi Prezidentė Dalia Grybauskaitė, visi buvo vaišinami šviežiomis bulvėmis su žemaitišku kastiniu, juoda duona, varškės sūriu, burnoje tirpstančiu šakočiu ir gaiviais ledais.

"Italijoje turime išskirtinę galimybę pasauliui pristatyti savo šalį, parodyti tai, kuo didžiuojamės ir kas mus išskiria iš kitų pasaulio tautų. Lietuviška produkcija vis labiau vertinama ne tik dėl savo unikalios tradicijos, bet ir dėl išskirtinės kokybės", - sakė šalies vadovė kviesdama pasaulį „paragauti" Lietuvos.

Nacionalinės dienos išvakarėse viename iš svarbiausių Milano muziejų, Sforcų pilyje, atidaryta kilnojamoji Lietuvos Valdovų rūmų ekspozicija, joje eksponuojami unikalūs Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų gobelenai, autentiški senieji kokliai, keramikos ir kt. dirbiniai. Tomis dienomis parodoje „Expo 2015" ir Lietuvos paviljone lankėsi gausi Žemės ūkio ministerijos delegacija. Būtent ŽŪM koordinuoja tautinio paveldo ir eksportuotinos produkcijos pristatymus parodoje.

Gegužės 1-ąją atidarytos parodos tema - „Maistas planetai - energija gyvenimui". Taigi esminė jungiamoji grandis yra maisto produktai. Parodoje kiekviena šalis pristato savo išskirtinius gaminius. „Expo 2015" dalyvauja daugiau kaip 140 šalių iš viso pasaulio. Geriausias kulinarines tradicijas ir savo kultūrą šalys pristato didesniame kaip 100 ha plote, 56 šalys (tarp jų ir Lietuva) yra įsirengusios atskirus paviljonus. Mūsų šalies paviljonui „Balansas" parodoje skirta maždaug 11 arų. Jį projektavo jaunų architektų studija „JAS" iš Kauno, vadovaujama Virginijaus Juozaičio. Tai originaliai subalansuota dviejų tūrių kompozicija, leidžianti Lietuvą pristatyti kaip unikalių tradicijų ir technologinių inovacijų šalį.

„Džiaugiuosi, kad gebame suderinti ir mūsų pasiekimus, ir išlaikyti tradicijas. Nes jau ne visose šalyse sūris daromas iš natūralaus pieno, o duona kepama iš tikrų grūdų... Turime stengtis vengti sintetikos, siekti susilieti su gamta ją išsaugodami. Ši paroda skirta būtent tam. Džiugu, kad esame girdimi ir matomi čia, Italijoje, šalyje, kur maisto kultūra yra labai aukšto lygio", - kalbėjo Dalia Grybauskaitė.

Italai žavisi mūsų gardumynais

Pristatydama kulinarinį paveldą, Lietuva kiekvieną savaitę rengia lietuviško maisto degustacijas. Pasak paviljono generalinio komisaro pavaduotojos Rimutės Kėkštienės, per šešis mėnesius (tiek vyks paroda - iki lapkričio 1 d.) paviljone savo produkciją pristatys 32 gamintojai.

Pirmąją savaitę po „Expo 2015" atidarymo Lietuvos paviljone galima buvo paragauti lietuviškų sūrių, antrąją - Daujėnų naminės duonos, trečiąją - tradicinių obuolių sulčių iš Lietuvos soduose užaugintų obuolių. Birželio pradžioje Lietuvos paviljone buvo pristatomi mėsos gaminiai, o tikra degustacijų pažiba tapo skilandis - pirmasis lietuviškas gaminys, kuris dar 2010 metais įgijo saugomo produkto statusą, jam suteikta Garantuoto tradicinio gaminio nuoroda.

Lietuvos paviljone vyksta ir lietuviškų alkoholinių gėrimų degustacijos. Svečiams pasiūlyti gerai žinomi gėrimai: „Stakliškių midus", „Trejos devynerios" ir „Stumbro ekologiška degtinė". Lankytojai jau skanavo ir natūralaus lietuviško medaus, žemaitiško kastinio, šakočių, alaus.

Paviljono suvenyrų krautuvėlėje galima įsigyti tautinio paveldo meno dirbinių. Bene labiausiai perkami Česlovo Gudžiaus moliniai varpeliai, lankytojų dėmesį atkreipia skoningi Vytauto Mataičio juodosios keramikos dirbiniai, Vilmos Pleškutės mediniai angelai, spalvingi Agatos Granickos margučiai bei verbos, Vitos Babičienės austos juostos. Pasak Lietuvos liaudies menininkų draugijos Vilniaus skyriaus pirmininkės Ramutės Kraujalienės, užsieniečiai smalsiai klausinėja, kaip visos tos grožybės padarytos, ar tikrai iš natūralių medžiagų sukurtos.

Ne tik tradiciniai gaminiai, bet ir inovacijos

Mūsų paviljone - ne tik tradiciniai kulinariniai gaminiai, bet ir stulbinančios inovacijos: nuo pluoštinės kanapės nanokristalų iki išmaniojo šaldytuvo. Kauno technologijos universiteto Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centrui tarptautinėje parodoje atstovauja naujai sukurtas produktas - ekologiškas juodųjų serbentų aliejus, kurį galima naudoti tiek maisto, tiek ir kosmetikos pramonėje. Šio centro mokslininkai sukūrė ir tokias naujoves, kaip kosmetikai skirtą aliejų iš kavos tirščių ar iš pieno išrūgų pagamintą maistinę plėvelę, kuria padengus vaisius, prailginamas jų vartojimo laikas.

Lietuvos mokslininkai pristato liofilizuotas uogas ir daržoves, didelės galios šviesos diodus, kurie gerina daržovių vidinę kokybę, pluoštinės kanapės nanokristalus, iš kurių galima gaminti visiškai ekologiškas pakuotes, anodine plėvele padengtą foliją, kuri padeda išvengti bakterijų dauginimosi iki 35 proc. efektyviau negu įprastos folijos, ir kitas inovacijas.

„Expo 2015" organizatoriai tikisi, kad per pusmetį parodą aplankys 20 mln. lankytojų. Kaip rodo pirmųjų mėnesių patirtis, kasdien Lietuvos paviljoną aplanko apie 7 tūkst. žmonių, savaitgaliais šis skaičius šokteli iki 10 tūkst. ir daugiau. Taigi per pusmetį mūsų tradicinių gardumynų paragaus maždaug 2 mln. žmonių.

***

Pirmoji „Expo" buvo surengta 1851 m. Londone. Parodas organizuojanti nevyriausybinė organizacija Tarptautinis ekspozicijų biuras (BIE) didžiąsias pasaulines „Expo" (trunkančias iki 6 mėnesių) organizuoja kas penkeri metai, o tarp jų dar rengia mažesnes tarptautines specializuotas parodas. Artimiausia tokia specializuota paroda vyks 2017 m. Astanoje (Kazachstane), o pasaulinė - 2020 m. Dubajuje (Jungtiniuose Arabų Emyratuose).