23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/08
Artojų lyderių niekas nepralenkė ir šiemet
  • Jurga ZALECKIENĖ
  • Mano ūkis

Kėdainių rajone, Mantviliškyje, vykusios tradicinės 17-osios Lietuvos artojų varžybos staigmenų nepateikė: kaip ir pernai, apverčiamųjų plūgų grupėje pirmąją vietą laimėjo Kazys Genčius, o tradicinių plūgų grupėje pirmasis buvo Audrius Plerpa.

Kaip ir kasmet, artojai varžėsi dviejose kategorijose - tradicinių bei apverčiamųjų plūgų grupėse. Mantviliškio kaimo laukus vagojo 14 geriausių Lietuvos arimo meistrų - po septynis abiejose plūgų grupėse. Šiais metais dalyvių atranka į varžybas šiek tiek keitėsi: jose be rajoninių varžybų etapo galėjo registruotis jau dalyvavę Lietuvos artojų varžybose arimo meistrai bei Respublikinio rudeninio arimo konkurso prizininkai. Be rajoninio atrankos etapo taip pat buvo kviečiami varžytis ir žemės ūkio mokyklų moksleiviai.

Apverčiamųjų plūgų grupėje rungėsi Romas Balčaitis (Raseinių r.), Vilius Tinteris (Pasvalio r.), Antanas Duoblys (Kretingos r.), Ernestas Katkūnas (Pasvalio r.), Algirdas Gerbutavičius (Kaišiadorių r.), Kazys Genčius (Kretingos r.), Eitvydas Utakis (Joniškio r.).

Tradicinių plūgų grupėje jėgas išbandė Kazys Joniškis (Akmenės r.), Rimantas Valeika (Ukmergės r.), Stanislovas Marcinkus (Jurbarko r.), Andrius Baublys (Šilalės r.), Valdas Dainys (Panevėžio r.), Paulius Čiupas (Kėdainių r.) ir Audrius Plerpa (Pakruojo r.). Varžybų teisėjams vadovavo Vaclovas Bogužas, Alfonsas Malinauskas, Darija Jodaugienė ir Virginijus Feiza.

Sausra trukdė net ir patyrusiems

Pasveikinti artojų susirinko gausus būrys garbių svečių. Žemės ūkio viceministras Albinas Ežerskis perskaitė ministrės Virginijos Baltraitienės sveikinimą, o švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė pasidžiaugė, kad tarp patyrusių meistrų šiemet rungiasi net keturi moksleiviai.

Artojus taip pat sveikino Ministro Pirmininko patarėjas žemės ūkio klausimais Adolfas Damanskis, Seimo Kaimo reikalų komiteto nariai Kazys Grybauskas ir Kazys Starkevičius, LŽŪBA prezidentas Jeronimas Kraujelis, LŪS vicepirmininkas Raimundas Jovarauskas, LAMMC direktorius Zenonas Dabkevičius, ASU prorektorė Laima Taparauskienė, Kėdainių r. savivaldybės administracijos direktorius Ovidijus Kačiulis ir kiti.

Nors varžybų rytą prapliupo lietus, tačiau jis nespėjo atgaivinti perdžiūvusių dirvų: visi varžybose dalyvavę artojai skundėsi itin kieta ir sausa žeme. Pasak jų, gamybinėmis sąlygomis tokios žemės niekas nė neartų. Kad būtų įmanoma įleisti plūgus iki reikiamo gylio, ant jų artojams teko pritvirtinti įvairius svorius. Dėl sausros perdžiūvusią žemę sunkiai sekėsi suarti ir praktinę arimo meistriškumo pamoką davusiam daugkartiniam arimo čempionui Rimui Kleivai.

Išsamią teorinę paskaitą apie arimą perskaitė vienas iš vyriausiųjų varžybų teisėjų, LAMMC mokslininkas Virginijus Feiza. Jis pabrėžė, kad tik ariant galima palaikyti 25 cm storio derlingą dirvožemio sluoksnį. „Jei kieme nebėra plūgo, tai ražieninė sėjamoji taip pat ilgai čia neužsibus", - sakė V. Feiza patikslindamas, kad bent kas 4 metus žemę reikėtų suarti.

Konkurentai kasmet stiprėja

Lietuvos artojų asociacijos prezidentas Alfonsas Malinauskas dar vykstant varžyboms žiūrovams siūlė atkreipti dėmesį į 3, 6 bei 8 laukelius - būtent juose meistriškumą rodė Kazys Genčius, Audrius Plerpa ir visiškai nedaug nuo jo atsilikęs Andrius Baublys. „Tai - geriausi mūsų šalies artojai. Norintieji įsitikinti ir pasimokyti, kaip turi atrodyti gražus arimas, turėtų eiti ir stebėti darbą būtent šiuose laukeliuose", - sakė A. Malinauskas.

Besidomintiems artojų varžybomis, Kazio Genčiaus pristatyti nereikia - kretingiškį galima drąsiai vadinti varžybų veteranu. Jis Lietuvos artojų varžybose dalyvavo jau 14-ąjį kartą, tiek pat kartų Lietuvos garbę gynė (ir vėl gins) Pasaulinėse artojų varžybose. Įdomu tai, kad pats artojas dirba visai ne su žemės ūkiu susijusį darbą - šiuo metu jis užima Klaipėdos teritorinės ligonių kasos vyriausiojo specialisto pareigas. Šiemetinėse varžybose K. Genčius surinko 238 taškus.

Artimiausias jo konkurentas, aręs apverčiamųjų plūgų grupėje, buvo taip pat kretingiškis Antanas Duobys, surinkęs 157 taškus - tai 25 metus ūkininkaujantis žemės ūkio specialistas, varžybose dalyvaujantis antrą kartą. Trečioji vieta skirta Ernestui Katkūnui, atstovavusiam Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio mokyklai ir surinkusiam 154 taškus.

Pirmosios vietos tradicinių plūgų grupėje laimėtojas Audrius Plerpa atstovauja Pakruojo r. Lygumų žemės ūkio bendrovei. Lietuvos artojų varžybose dalyvavo jau 13 kartų, Lietuvai atstovavo ir Pasaulinėse artojų varžybose. Lygumų ŽŪB dirbtuvių vedėju dirbantis A. Plerpa prisipažino, kad pastaraisiais metais už traktoriaus vairo prisėda vis rečiau - laiką pasiglemžia įvairūs organizaciniai darbai.

„Bendras visų dalyvių lygis kyla. Anksčiau ardavau atsipūtęs, o dabar jau reikia pasistengti, net prakaitas išmuša", - prisipažino artojas. Šiemet A. Plerpa surinko 229 taškus, o jam ant kulnų lipantis antrosios vietos nugalėtojas Andrius Baublys - 197,7 taško.

Trečiąją vietą tradicinių plūgų grupėje laimėjo Jurbarko r. ūkininkas Stanislovas Marcinkus, varžybose dalyvavęs jau 12-ąjį kartą. „Vieni žvejoja, kiti medžioja, o mano pomėgis - arimas", - linksmai paaiškino S. Marcinkus.

Iš jauniausiųjų varžybų dalyvių geriausiu pripažintas Panevėžio profesinio rengimo centro moksleivis Valdas Dainys. Šiais metais nuspręsta apdovanoti du geriausius artojus, arusius nesportiniais plūgais. Tradicinių plūgų grupėje geriausiuoju paskelbtas ukmergiškis Rimantas Valeika, o apverčiamųjų plūgų grupėje - kretingiškis Antanas Duoblys.

Renginio idėją palaiko entuziazmas

Artojų varžybas kasmet organizuoja Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba kartu su Lietuvos artojų asociacija, iniciatyvą palaiko Žemės ūkio ministerija, Lietuvos ūkininkų sąjunga, Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacija, bendrovė „Dotnuvos eksperimentinis ūkis".

Lietuvos agronomų sąjungos pirmininkė ir LŽŪKT direktoriaus pavaduotoja Giedrė Butkienė pabrėžė, kad svarbiausias varžybų tikslas - ne atrinkti kandidatus į Pasaulines artojų varžybas, bet apskritai kelti artojų meistriškumą.

„Čia nėra didelių piniginių ar daiktinių prizų, viskas laikosi tik didelio entuziazmo dėka. Tai, kad kasmet įvyksta varžybos, yra gero bendradarbiavimo tarp savivaldybių, konsultantų, mokslo įstaigų, žemės ūkio mokyklų pavyzdys", - sakė G. Butkienė ir pridūrė, kad yra planų kitais metais suburti atskirą dublerių komandą, kurioje galėtų savo jėgas išmėginti pirmą kartą varžybose dalyvaujantys artojai, jei jiems stoti į vieną gretą su patyrusiais meistrais kol kas nedrąsu.

Geriausieji šių metų varžybų dalyviai iškovojo teisę Lietuvai atstovauti Pasaulinėse artojų varžybose, vyksiančiose 2016 metais Anglijoje.