23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/07
Sėklinimo technologijos ir spermos pasirinkimas
  • Dr. Edvardas GEDGAUDAS Lietuvos galvijų veisėjų asociacija
  • Mano ūkis

Sėklinimas yra labai paplitęs biotechnologijos metodas, kuriuo gerinamas palikuonių genetinis potencialas, jeigu naudojami reproduktoriai yra veislės gerintojai. Nepaisant to, kad sėklinimo procesas išliko nepakitęs per kelis dešimtmečius, ūkininkams nuolat kyla klausimų apie karvių sėklinimą.

Sėklinamos visos naminių gyvulių rūšys, naminiai paukščiai, laboratoriniai gyvūnėliai, kai kurie vabzdžiai, kirminai. Metodo pritaikymas labai išplito ir, kaip juokauja veislininkystės specialistai, sėklinti praktiškai galima viską, kas juda.

Lietuvoje sėklinamos karvės, kiaulės, ožkos, avys, žirgai, lapės, paukščiai, šunys, katės, bitės. Pasaulyje sėklinama dar daugiau gyvūnų rūšių, iš egzotiškesnių - sliekai.

Plačiausiai naudojama įšaldyta sperma

Sėklinant karves reikia visada prisiminti senas tiesas. Pigiausias ir paprasčiausias metodas pastebėti palaidai laikomų karvių rują - stebėjimas. Stebėti gyvulius reiktų apie 20-30 min. tris keturis kartus per parą. Jeigu tai darysite dažniau, rezultatai bus dar geresni.

Palaidų gyvulių fermose rujoms nustatyti galima naudoti bandos valdymo programas, pedometrus. Pririštoms karvėms padeda stebėjimas, užrašai, nors jau sukurti pedometrai ir rišamiesiems gyvuliams. Bandos savininkas visada turi pastebėti karves, kurios elgiasi ne taip, kaip įprasta.

Karvėms sėklinti plačiausiai yra naudojama įšaldyta bulių sperma. Šiuo metu pasaulyje labiausiai paplitusi vadinamoji prancūziška - biotechnologijų kompanijos „IMV Technologies" sukurta technologija, kai sperma įšaldoma 0,25 ml šiaudeliuose.

Kitos galimos sėklinimo technologijos: „lietuviškoji" 0,25 ml, „amerikietiškoji" 0,5 ml, „Minitube" 0,25 ml (pasitaiko labai retai). Įšaldyta bulių sperma laikoma skystame azote 196oC temperatūroje.

Ūkininkams dažnai kyla klausimas, kiek ilgai tinkama naudoti taip įšaldyta bulių sperma. Jeigu sperma visą laiką buvo skystame azote, ja galima būtų sėklinti gyvulius ir po 20 ar net 100 metų, tačiau iškyla pagrindinė problema - mažėja buliaus veislinė vertė. Buliaus, kurio sperma įšaldyta prieš 10-20 ar daugiau metų, veislinė vertė jau labai žema ir ja sėklinti bandą yra neracionalu. Su tokia sperma ne tik nepagerinsi bandos, bet ir pabloginsi ją: gali sumažėti bandos primilžis, pablogės gyvulio eksterjeras ar kiti rodikliai. Taigi, panaudojus netinkamą buliaus spermą atstatyti bandos rodiklius užtruktų gana ilgai.

Vokietijos ūkiuose karvėms sėklinti plačiai naudojama atvėsinta bulių sperma. Tokia sperma saugoma +15 oC - +20 oC temperatūroje ir sperma privalo būti sunaudota per 5-6 dienas. Atvėsintos spermos laikyti azote negalima, likusi nesunaudota tiesiog brokuojama. Atvėsintai spermai naudoti būtina gera logistika, pakankamas gyvulių skaičius sėklinimui. Didelėse populiacijose ir gerai organizuojant sėklinimo darbą tai yra įvykdoma.

Sėklinant svarbu ir higiena, ir darbo kultūra

Lietuvoje gyvulius sėklinti gali tik licencijas turintys asmenys. Savo bandos karves galima sėklinti ir jos neturint, tačiau reikia išklausyti sėklintojų kursus.

Kiekvienas sėklinantis gyvulius privalo žinoti būtinus higienos reikalavimus, kurių reikia laikytis nuo pat šiaudelio paėmimo iki sėklinimo. Sėklinimui naudojamos vienkartinės movos ir ginekologinės pirštinės. Sėklinimo švirkštas, žirklutės, pincetas privalo būti švarūs. Visada verta turėti vienkartinių servetėlių, popierinių rankšluosčių ar vatos instrumentams nuvalyti, dezinfekuojamojo skysčio.

Prieš atšildant spermą visada verta pasitikrinti, ar būtent pageidaujamo buliaus sperma bus sėklinama karvė. Tai reikia padaryti prieš spermos atšildymą ir sėklinimą. Šiaudelis su sperma, ištrauktas su pincetu iš skysto azoto, gali būti laikomas virš diuaro indo kaklelio ne ilgiau kaip 10 sekundžių. Po to vėl dedamas į azotą 20-30 sekundžių.

Dažnai teiraujamasi, kiek spermos šiaudelių galima atsišildyti sėklinimui? Tai priklauso nuo aplinkos temperatūros, sėklinimo įgūdžių, sėklinamų gyvulių skaičiaus. Rekomenduojama atšildyti tiek šiaudelių, kiek pajėgsite sunaudoti per 10-15 minučių. Sperma jautri temperatūros svyravimui, ypač žiemos metu, kai atšildyta aplinkoje pradeda šalti, todėl reikia įvertinti situaciją ir neatsišildyti perdaug šiaudelių.

Jeigu sėklinimo metu švirkštas užsiteršė, būtinai jį nuvalykite ir nuplaukite vandeniu su muilu. Nuplovus sausai nušluostykite. Aišku, tokiu atveju labai praverčia atsarginis švirkštas, taip sutaupomas sėklinimo laikas. Karvės gimda yra puiki vieta bakterijoms daugintis, būtina stengtis, kad ji išliktų švari.

Kai kurie sėklintojai Lietuvoje jau naudoja individualias sanitarines rankoves - movas. Jų naudojimas pagerina darbo kultūrą, todėl rekomenduojama jomis naudotis.

Gyvulių savininkas turėtų pasirūpinti, kad sėklintojui būtų kur nusiplauti rankas, batus. Kai kurie ūkininkai Lietuvoje sėklintojui paruošia chalatą ir batus. Tai geras pavyzdys, o ir į tokį ūkį malonu atvykti. Tai parodo, kad ūkininkas labai rūpinasi biosauga ūkyje ir tuo pačiu - sėklintoju.

Panaudotoms movoms, pirštinėms ar kitam inventoriui pravartu ūkyje turėti šiukšliadėžę. Pagirtina, kai ūkyje atliekos yra rūšiuojamos. Tai daro vis daugiau Lietuvos ūkių.

Buliaus pasirinkimas - atsakingiausias etapas

Ūkininkams kartais kyla klausimas, ar tikrai karvė sėklinta to buliaus, kurio pageidauta, sperma. Kad būtų išvengta tokių abejonių, sėklintojams po sėklinimo patariama palikti šiaudelį, kuris buvo movoje sėklinimo metu, o ūkininkams - paprašyti, kad sėklintojas paliktų šiaudelį ar prisegtų jį prie sėklinimo pažymėjimo. Tokiu būdu bus išvengta nesusipratimų ateityje, kai karvės veršiuosis, taip pat nebus klaidų rašant sėklinimo pažymėjimą ar pildant ginekologinį žurnalą.

Buliaus pasirinkimas - vienas iš atsakingiausių etapų, kuris lemia būsimą ūkio pelną ateityje. Todėl ūkininkams visada patariama atidžiai rinktis bulių, įvertinant jo veislinę vertę, kuri parodo, ko galima tikėtis iš reproduktoriaus palikuonių. Toks kryptingas darbas, nuolat stebint bandoje naudojamus bulius, tikrai duos gerus rezultatus. O bulių pasirinkimas dabar tikrai labai platus: galima rinktis patikrintus bulius pagal dukteris, genominius bulius, seksuotą bulių spermą.

Sėklinimas genominių bulių sperma - tai praktiškiausias metodas gerinti bandą, nes naudojamasi didžiausiais genetikos pasiekimais. Genominės spermos panaudojimas pastaraisiais metais labai paplito pieninių karvių ūkiuose. O JAV, Vokietijoje tokia sperma sėklinama apie 70 proc. pieninės bandos. Greitai mėsinių genominių bulių sperma ateis ir į mėsinių galvijų ūkius.

Sėklinimą seksuota sperma renkasi ūkiai, kuriems reikalingas didesnis telyčių skaičius ūkyje, nes, naudojant tokią spermą, gaunama apie 90 proc. telyčių. Tai ypač svarbu atstatant bandą, taip pat ir prekiaujant veislinėmis telyčiomis.

Kilus neaiškumams, patarimo visada galima kreiptis į Lietuvos galvijų veisėjų asociaciją. Asociacija, pasinaudodama bulių parinkimo programa, galės parinkti tinkamiausią bulių jūsų ūkiui. Pastaruoju metu porų parinkimų vis daugėja, o ūkininkai mato teigiamus gerėjančios genetikos rezultatus savo ūkiuose. Galvijų sėklinimas suteikia galimybę pasinaudoti savo bandose geriausių pasaulio bulių sperma, kartu ir naujausiais genetiniais pasiekimais. Tai padeda kurti ūkio gerovę.

***

Viena iš geriausių knygų apie sėklinimą - tai prof. P. Pakėno vadovėlis „Gyvulių veisimosi biologija ir sėklinimas". Šią informatyvią knygą dar turi daugelis sėklintojų ir veterinarijos gydytojų. Taip pat galima paminėti dėmesio vertus ir žinių suteikiančius doc. E. Aniulio darbus apie žemės ūkio gyvulių sėklinimą, akušerines ir ginekologines problemas. Žinoma, per 30 metų nuo P. Pakėno vadovėlio išleidimo daug kas patobulėjo, veislininkystė nužengė į priekį, bet pats sėklinimo procesas išliko praktiškai nepakitęs.