23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/06
Mokestinės prievolės mirus ūkininkui
  • Lina MINKEVIČIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Mirus mokesčių mokėtojui ūkininkui, šeimos nariams ir kitiems paveldėtojams kyla klausimų, kam, kaip ir su kokiomis institucijomis jiems tenka pareiga atsiskaityti.

Civiliniame kodekse nustatyta, kad paveldėjimas - tai mirusio fizinio asmens turtinių teisių, pareigų ir kai kurių asmeninių neturtinių teisių perėjimas jo įpėdiniams pagal įstatymą arba (ir) pagal testamentą. Taigi paveldėtojui atitenka ne tik tam tikras turtas, bet ir palikėjo teisės ir pareigos pagal sutartines prievoles, pvz., pirkėjo ir pardavėjo, nuomotojo ir nuomininko, skolintojo ir skolininko teisės ir pareigos, mokestinės prievolės.

Prievolė pateikti mokesčių deklaracijas nėra paveldima, mirusio mokesčių mokėtojo įpėdinis nėra mokesčių mokėtojo atstovas, todėl jis negali užpildyti ir pateikti nei Metinės pajamų mokesčių deklaracijos GPM308, nei Pridėtinės vertės mokesčio deklaracijos FR600 už mirusį asmenį. Taip pat įpėdinis negalės tikslinti mirusio asmens pateiktų, bet klaidingai užpildytų deklaracijų.

Mokesčių mokėtojai išregistruojami iš Mokesčių mokėtojų registro, jeigu jie miršta ar įstatymų nustatyta tvarka yra paskelbti mirusiais. Jie išregistruojami pagal Gyventojų registro pateiktus duomenis per 5 darbo dienas. Išregistravimo data yra tolygi mirties datai.

Nors įpėdiniams teikti deklaracijų nereikia, Mokesčių administravimo įstatymo (MAĮ) 92 straipsnis teigia, kad mirusio fizinio asmens mokestinę nepriemoką privalo padengti šio asmens turto paveldėtojai Civilinio kodekso nustatyta tvarka. Mirusiam mokesčių mokėtojui priklausantį mokėti mokestį apskaičiuoja mokesčių administratorius, remdamasis mokesčių mokėtojo pateiktomis deklaracijomis, apskaitos bei kitais dokumentais. Mokesčių administratorius gali atlikti ir mirusio mokesčių mokėtojo veiklos patikrinimą. Patikros rezultatai fiksuojami patikrinimo akte ir tvirtinami patikrinimo pažymoje. Šiuo atveju MAĮ nuostatos, susijusios su patikrinimo akto ir pažymos įteikimu mokesčių mokėtojo teisių perėmėjams, taikomos pagal galimybes. Po vieną minėtų dokumentų egzempliorių turėtų būti įteikiama įpėdiniams, pateikusiems notaro išduotą paveldėjimo teisės liudijimą ar kitą dokumentą, įrodantį mirusio asmens turto palikėjo palikimo priėmimą.

Kai dėl mirusio asmens mokestinių prievolių kreipiasi jo įpėdiniai arba kai apie tai sužinoma iš trečiųjų asmenų pateiktų duomenų, mirusiam mokesčių mokėtojui priklausančius mokėti mokesčius turi apskaičiuoti mokesčių administratorius, remdamasis mokestį išskaičiuojančių asmenų pateiktomis deklaracijomis, išmokas išmokėjusių asmenų pateiktais duomenimis bei įpėdinio pateiktais dokumentais.

Mokėtina pajamų mokesčio suma apskaičiuojama iš atitinkamo mokestinio laikotarpio individualios veiklos pajamų atėmus patirtas išlaidas, priskiriamas leidžiamiems atskaitymams, kurie turi būti pagrįsti dokumentais. Jei buvo taikomas kaupimo apskaitos principas, tai atimami ir mokestiniai nuostoliai. Įpėdinio pasirinkimu, vietoje patirtų išlaidų gali būti atimama 30 proc. gautų (uždirbtų) individualios veiklos pajamų. Pasirinkus pastarąjį būdą nereikės pateikti išlaidas pagrindžiančių dokumentų.

Mokesčių administratorius patikrinimo metu įvertina, ar teisingai buvo apskaičiuotos ir sumokėtos privalomojo sveikatos draudimo bei socialinio draudimo įmokos ir, jei miręs asmuo buvo pridėtinės vertės mokesčio mokėtojas, apskaičiuoja paskutinio mokestinio laikotarpio mokestinę prievolę.

Jei paveldėtojas ketina toliau vykdyti mirusio asmens vykdytą ekonominę veiklą ir yra ar įsiregistruoja PVM mokėtoju, tai mirusio asmens PVM apmokestinamoje veikloje nenaudotų prekių ir paslaugų pirkimo (importo) atskaita neturėtų būti tikslinama. Tokiu atveju laikoma, kad ekonominės veiklos perėmėjas tokių prekių pirkimo PVM arba jo dalį įtraukė į savo PVM atskaitą ir jau jam tenka prievolė tikslinti PVM atskaitą.

Jeigu mokesčių administratorius nustato, kad mirusio gyventojo privalomi sumokėti mokesčiai nesumokėti, jis gali kreiptis į notarą dėl mirusio asmens įpėdinių išaiškinimo.

Jei miręs mokesčių mokėtojas buvo permokėjęs mokesčius, tai įpėdinis turi teisę teikti prašymą grąžinti (įskaityti) mokesčio permoką (skirtumą) FRO781 ir teises į jį (ar į visą mirusiojo turtą) patvirtinantį paveldėjimo teisės liudijimą, kad būtų grąžintos įpėdiniams palikėjo permokėtos mokesčių sumos.

Ūkininkui mirus, jeigu įpėdinis tęsia ūkio veiklą, savivaldybės administracijai pateikiami mirusio ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimas ir prašymas įregistruoti ūkį įpėdinio vardu kartu su tai patvirtinančiais paveldėjimo dokumentais ir kitais dokumentais (asmens tapatybę patvirtinantis dokumentas, ūkininku registruojamo asmens žemės nuosavybės ar kitais pagrindais naudojamos žemės valdymo ir naudojimo teisę suteikiančių dokumentų kopijos, registruojamo asmens nuosavybės teise turimo ar kitais pagrindais naudojamo žemės sklypo plano arba schemos kopija, dokumento, patvirtinančio asmens profesinį pasirengimą ūkininkauti, kopija).

Jei veikla netęsiama, ūkio paveldėtojas per 1 mėnesį po ūkio paveldėjimo dokumentų įforminimo dienos pateikia rašytinį prašymą išregistruoti ūkį ir mirusio ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą. Ūkį iš Ūkininkų ūkių registro išregistruoja savivaldybės administracija per 10 darbo dienų.