23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/06
Augalininkystės technologijų analizė
  • Dovilė JAKELAITIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Augalininkystės technologijų analizė - ūkyje taikomų augalų auginimo technologijų lyginimas, kuris žemdirbiui gali padėti priimti sprendimus, gerinančius ūkio veiklos rodiklius. Analizuojama ūkio veikla, nustatomos buvusios ir esamos klaidos, pateikiami problemų sprendimo būdai.

Augalininkystės technologijų analizė atliekama naudojantis kompiuterine ūkio valdymo programa „e-GEBA" Augalininkystė, kuri sukurta remiantis ir vadovaujantis mokslininkų rekomendacijomis, Lietuvoje galiojančiais teisės aktais ir šalies žemdirbių siūlymais. Programa skirta ūkio veiklai planuoti, realiai situacijai ir veiklos rodikliams fiksuoti.

Programos dėka galima pasirinkti skirtingus analizės pjūvius: palyginti planą su faktu, skirtingus metus, analizuoti kintamųjų išlaidų savikainą.

Plano ir fakto lyginimas - tai planuojamų ir faktinių darbų lyginimas. Ši analizės dalis priverčia ieškoti atsakymų į klausimą „kodėl?".

Kintamų produkcijos išlaidų savikaina - šioje dalyje skaičiuojamos kiekvienam auginamam augalui planuojamos ir faktiškai patirtos išlaidos: sėklai, augalų apsaugos produktams, trąšoms, kurui ir kt. Taip pat apskaičiuojama technologinė produkcijos savikaina kiekvienam augalui atskirai. Atlikus šią analizės dalį, atsakoma į klausimus: kurio augalo savikaina buvo didžiausia (mažiausia); kokioms medžiagoms išlaidos buvo didžiausios (mažiausios). Ir ieškome atsakymo į klausimą, ar patirtos išlaidos pasiteisino.

Metų lyginimas - vienų, dvejų, trejų ir daugiau metų veiklos rodiklių analizavimas pagal konkrečius kriterijus (trąšų, augalų apsaugos produktų kiekį, jų kainas, derlingumus, pasėlių plotus ir t. t.). Atsakoma į klausimus, kaip keitėsi ūkyje naudojamų produktų kainos, produktų kiekiai, pasėlių plotai, auginamų augalų derlingumai ir kita. Augalininkystės technologijų analizė gali būti atliekama ir iš vienų metų duomenų, tačiau ji nebus išsami.

Dar viena augalininkystės technologijų analizės dalis - žemėlapiai. Juose matoma visa informacija: deklaruotų laukų ribos, vandens telkinių apsaugos juostos, vandens telkinių apsaugos zonos, Natura 2000 teritorija ir kita. Jeigu laukai patenka į tam tikras teritorijas, kuriose ūkinė veikla yra ribojama, augalininkystės konsultantai, atlikę analizę, suteiks visą reikalingą informaciją apie deklaruotiems laukams teikiamus apribojimus, kad nepažeistumėte teisės aktų reikalavimų ir negautumėte sankcijų.

Atlikus augalininkystės technologijų analizę, galima matyti priimtų sprendimų įtaką ūkio veiklos rodikliams, juos lyginti ir analizuoti kelerių metų laikotarpiu. Analizės rezultatai leis priimti tinkamus sprendimus, siekiant geriausių rezultatų.

Jūsų ūkio augalininkystės technologijų analizę gali parengti LŽŪKT rajonų konsultavimo biurų augalininkystės konsultantai arba tai padaryti galite ir savo jėgomis - įsigiję kompiuterinę ūkio valdymo programą „e-GEBA" Augalininkystė.