23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/05
Kilnojamojo pobūdžio darbas
  • Vilma ČEREŠKAITĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Prasidėjus žemės ūkio darbams, ūkininkai samdo daugiau darbuotojų. Neretai jie dirba ne tik sandėliuose ar kitose patalpose, bet ir lauko sąlygomis. Svarbu prisiminti, kad darbuotojams, kurių darbas yra atliekamas kelionėje, lauko sąlygomis, susijęs su važiavimais arba yra kilnojamojo pobūdžio, kompensuojamos su tuo susijusios padidėjusios išlaidos.

Ką reiškia darbas atliekamas kelionėje, lauko sąlygomis, susijęs su važiavimais? Valstybinės darbo inspekcijos teigimu, kilnojamojo pobūdžio darbu, darbu lauko sąlygomis, darbu, susijusiu su važiavimais ar atliekamu kelionėje darbdavys turi laikyti tokio pobūdžio darbą, kai darbuotojas darbo funkcijas vykdo ne nuolatinėje darbo vietoje arba lauko sąlygomis bent pusę jo nustatyto darbo laiko.

Tokios padidėjusios išlaidos gali būti kompensuojamos kaip komandiruočių išlaidos arba nustatant kompensaciją už faktiškai dirbtą laiką, bet neviršijant Vyriausybės nustatytų maksimalių dydžių. Svarbu atkreipti dėmesį, kad vienu metu taikomas tik vienas būdas. Jį pasirinkti turi įmonės vadovas, ūkininkas, įvertinęs savo darbuotojų darbo pobūdį ir atsižvelgdamas į tai, kokią darbo laiko dalį darbuotojas darbo funkcijas atliks lauko sąlygomis. Jei pasirenkamas būdas mokėti kompensaciją už faktiškai dirbtą laiką, konkretus jos dydis turi būti aptartas kolektyvinėje arba darbo sutartyje.

Šių išmokų dydis ir mokėjimo tvarka yra nustatyta Vyriausybės 2003 m. sausio 28 d. nutarimu Nr. 116 „Dėl Kompensuojamų išmokų dydžio ir mokėjimo tvarkos patvirtinimo". Gali būti kompensuojamos padidėjusios išlaidos iki 50 proc. mėnesinės algos ar valandinio tarifinio atlygio už faktiškai dirbtą laiką, bet ne daugiau kaip Finansų ministerijos patvirtinta komandiruočių į užsienį dienpinigių norma dirbant užsienyje arba ne daugiau kaip tarnybinių komandiruočių Lietuvos Respublikos teritorijoje dienpinigių norma dirbant Lietuvos teritorijoje. Vadinasi, dirbant Lietuvoje lauko sąlygomis kompensacija turi būti ne didesnė kaip 5,70 Eur už kiekvieną darbo dieną.

Kompensuojamosios išmokos mokamos kartu su darbo užmokesčiu tik už faktiškai dirbtą laiką. Šios išmokos neįskaitomos į darbuotojo vidutinį darbo užmokestį. Nuo šių išmokų neskaičiuojamos valstybinio socialinio draudimo įmokos. Darbas, atliekamas kelionėje, lauko sąlygomis, susijęs su važiavimais, turi būti pažymėtas darbo laiko apskaitos žiniaraštyje, kad būtų aišku, kiek laiko darbuotojas dirbo neįprastu grafiku.

Taip pat svarbu pabrėžti tai, kad šios kompensuojamos išmokos (kurios neviršija nustatyto dydžio, t. y. 5,70 Eur už kiekvieną dieną) bus traktuojamos kaip ūkininko leidžiami atskaitymai apskaičiuojant gyventojų pajamų mokestį, kadangi tai bus faktiškai patirtos bei tokiai veiklai įprastinės ūkio sąnaudos, būtinos pajamoms uždirbti ar ekonominei naudai gauti. Išmokos, viršijančios nustatytą dydį, bus priskiriamos neleidžiamiems atskaitymams.

PAVYZDYS  Ūkininkas priima į darbą du darbuotojus - Joną ir Antaną, kurie ūkyje dirbs ir lauko sąlygomis. Darbo sutartyje sutariama, kad už faktiškai dirbtą laiką lauko sąlygomis jiems bus mokama kompensacija 5,70 Eur už kiekvieną darbo dieną.

Darbuotojai gegužės mėnesį dirbo visas darbo dienas, t. y. 20 darbo dienų. Jonui priskaičiuotas 300 Eur mėnesinis atlyginimas (neatskaičius mokesčių) ir kompensacija už darbą lauko sąlygomis 114 Eur. Antanui priskaičiuotas 300 Eur mėnesinis atlyginimas (neatskaičius mokesčių) ir kompensacija už darbą lauko sąlygomis 200 Eur.

Jono kompensacijos sąnaudos bus priskirtos leidžiamiems atskaitymams visa suma, t. y. 114 Eur. Nuo šios sumos nebus skaičiuojamos valstybinio socialinio draudimo įmokos ir gyventojų pajamų mokestis.

Antano kompensacijos sąnaudos leidžiamiems atskaitymams bus priskirtos tik iš dalies. Kadangi kompensacija negali būti didesnė kaip 5,70 Eur už kiekvieną darbo dieną, o gegužė turėjo 20 darbo dienų, vadinasi, leidžiamiems atskaitymams bus galima priskirti 114 Eur (5,7 Eur x 20 d. d. = 114 Eur). Likusi dalis 86 Eur bus pripažinti neleidžiamais atskaitymais. Nuo šios likusios dalies bus skaičiuojamos valstybinio socialinio draudimo įmokos ir gyventojų pajamų mokestis.