23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/04
Veikla, įsigijus verslo liudijimą: ypatumai ir pakeitimai
  • Rita VELIULIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Mintys apie nuosavą verslą vilioja daugelį. Pradedant veiklą kyla klausimas, kokį jos tipą pasirinkti - registruoti individualią veiklą pagal pažymą ar įsigyti verslo liudijimą. Verslo liudijimas yra paprasčiausia veiklos forma, reikalaujanti mažiausiai žinių.

Verslo liudijimas - tai pažyma, suteikianti teisę nurodytu laikotarpiu verstis gamyba ar prekyba, teikti paslaugas, o mokesčiai yra sumokami iš anksto, o ne metams pasibaigus. Visi mokesčiai mokami atsižvelgiant ne į apyvartą ir pelną, o į asmens amžių, darbingumą, veiklos pobūdį ir vietą. Verslo liudijimą galima įsigyti mažiausiai 5 dienoms, išskyrus prekybą, nes šiai veiklai verslo liudijimą galima įsigyti net ir vienai dienai. Pasibaigus verslo liudijimo galiojimo laikui ir asmeniui neįsigijus naujo, laikoma, kad asmuo nutraukė savo veiklą. Labai svarbi sąlyga verslo liudijimą įsigijusiam gyventojui, kad jis gali vykdyti veiklą tik tuo atveju, jei neprivalo registruotis ir nėra įregistruotas pridėtinės vertės mokesčio mokėtoju, o nuomos atveju, jei pajamos iš nuomos per mokestinį laikotarpį neviršija nustatyto dydžio. Gyventojui vykdant kitokią, nei verslo liudijime nurodyta, veiklą, atsiranda prievolė sumokėti pajamų mokestį nuo verslo liudijime nenurodytos veiklos rūšies gautų pajamų.

Fiksuotas pajamų mokestis

Fiksuotus pajamų mokesčio dydžius nustato kiekvienos savivaldybės taryba atskirai kiekvienai veiklos rūšiai, todėl kiekvienoje savivaldybėje jie skirtingi ir kasmet gali keistis.

2015 m. minimalus fiksuotas pajamų mokesčio dydis - 540 Eur (12 x 300 x 15 proc.). Savivaldybių tarybos turi teisę nustatyti mažesnį fiksuoto dydžio pajamų mokestį teisės aktų nustatyta tvarka.

Jeigu verslo liudijimas išduodamas ilgesniam negu 1 mėnesio laikotarpiui ir pasikeitė duomenys, pagal kuriuos buvo apskaičiuotas pajamų mokestis, gyventojas per 10 kalendorinių dienų nuo duomenų pasikeitimo privalo pranešti apie tai teritorinei VMI. Jeigu dėl duomenų pokyčio susidaro pajamų mokesčio permoka, ji grąžinama. Pajamų mokestis grąžinamas arba įskaitomas ir tada, kai verslo liudijime įrašytos rūšies veikla nutrūksta ir ja nesiverčiama iki išduoto verslo liudijimo galiojimo laikotarpio pabaigos.

Valstybinio socialinio draudimo įmokos

Individualiai veiklai vykdyti verslo liudijimą įsigijęs gyventojas privalomai turi draustis valstybiniu socialiniu draudimu (VSD) bazinei pensijai gauti. VSD įmokos dydis pagrindinei pensijos daliai gauti - 50 proc. bazinės pensijos. Nuo 2015 m. sausio 1 d. bazinė pensija nustatyta 105 Eur, tad VSD įmokos dydis per mėnesį sudaro 52,5 Eur. VSD įmokos apskaičiuojamos proporcingai išduodamo ar pratęsiamo verslo liudijimo galiojimo laikui. Asmuo, įsigyjantis verslo liudijimą trumpesniam negu 3 mėnesių laikotarpiui, privalo iš anksto sumokėti VSD įmokas už visą verslo liudijimo galiojimo laikotarpį. Asmuo, įsigyjantis verslo liudijimus 3 mėnesių ar ilgesniam laikotarpiui, VSD įmokas moka kartą per ketvirtį, bet ne vėliau kaip iki kito ketvirčio pirmojo mėnesio 15 dienos.

VSD įmokų neprivalo mokėti patalpų nuomos verslo liudijimus įsigiję gyventojai. Gyventojai įsigiję verslo liudijimus gali nuomoti tik gyvenamosios paskirties patalpas, o VSD įmokų mokėti neprivalo.

Privalomojo sveikatos draudimo įmokos

Gyventojas, įsigijęs individualios veiklos verslo liudijimą, privalo mokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas, kurių dydis yra 9 procentai minimalios mėnesinės algos (MMA). Mokestis mokamas kiekvieną mėnesį. Nuo 2015 m. sausio 1 d. MMA dydis yra 300 Eur, todėl mėnesinė PSD įmoka yra 27 Eur (9 proc. x 300 Eur), metinė PSD įmokų suma - 324 Eur (27 Eur x 12 mėn.).

Gyventojui, kuris patenka į apdraustųjų valstybės lėšomis sąrašą ar gauna su darbo santykiais susijusių pajamų, PSD įmokos skaičiuojamos proporcingai išduoto verslo liudijimo galiojimo laikotarpiui, t. y. PSD įmokos mokamos tik už tas kalendorinio mėnesio dienas, kurios nurodytos įsigytame verslo liudijime.

Kaip VSD, taip ir PSD įmokų neprivalo mokėti patalpų nuomos verslo liudijimus įsigiję gyventojai.

Verslo liudijimą įsigijusio asmens teisės ir pareigos

Išduotas verslo liudijimas suteikia teisę verstis verslo liudijime nurodytos rūšies veikla nurodytoje teritorijoje. Prekybos verslo liudijimas suteikia teisę parduoti prekes tik gyventojams (tarp jų ir ne prekybos individualią veiklą vykdantiems gyventojams). Gamybos ir paslaugų verslo liudijimas suteikia teisę parduoti savo gamybos prekes ir teikti paslaugas juridiniams asmenims (išskyrus gyvenamosios paskirties patalpų nuomą), jeigu iš juridiniams asmenims parduotų savo gamybos prekių ir suteiktų paslaugų gautos pajamos per mokestinį laikotarpį nėra didesnės kaip 4500 Eur. Viršijus 4500 Eur sumą, visos iš juridinių asmenų gautos pajamos nuo pirmo euro apmokestinamos, kaip pajamos iš įregistruotos individualios veiklos.

Bet kokios veiklos rūšies verslo liudijimas suteikia teisę parduoti savo gamybos prekes ir teikti paslaugas juridiniams asmenims tik tuo atveju, jeigu veiklos, kuria gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, rūšis nėra viena iš veiklos, kuria faktiškai verčiasi juridinis asmuo, rūšių. Vadinasi, nei savos gamybos prekės nei paslaugos negali būti teikiamos ta pačia veikla užsiimančiai įmonei ar kitam juridiniam asmeniui.