23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/04
Šėrimo sistemos: į tvartus žengia robotai
  • Dr. Rolandas BLEIZGYS, ASU
  • Mano ūkis

Kuriant modernų pieno ūkį, tikslinga didžiausią lėšų dalį investuoti ne į tvarto statybą, bet į šėrimo, melžimo, pieno aušinimo, mėšlo tvarkymo įrangą. Siekiant ekonominio efektyvumo, labai svarbu yra taupyti išlaidas tvartams prižiūrėti, mažinti eksploatacines ir darbo sąnaudas.

Karvidėse daugiausia laiko sugaištama melžimui. Tai sudaro beveik pusę viso darbo laiko. Šėrimui tenka apie 12, mėšlo šalinimui - apie 9, ūkio valdymui - 17, o kitiems darbams - 13 proc. visų darbo sąnaudų. Norint mažinti išlaidas, diegiami įvairūs nauji inžineriniai sprendimai. Sukurti robotai mėšlo, šėrimo takams, gyvulių guoliavietėms valyti. Taip pat automatizuojamas šėrimas, populiarėja automatinės melžimo sistemos. Vis dažniau taikomos sensorinės gyvulių monitoringo sistemos ligų prevencijai, ankstyvajai jų diagnostikai, gyvulių aktyvumo ir karvių rujos kontrolei. Tai padeda taupyti ne tik darbo laiką, bet ir iš anksto užkirtus kelią ligoms, gerina karvių sveikatą, mažina gydymo išlaidas ir patiriamus pieno gamybos nuostolius. Tokia įranga palengvina įvairių specialistų darbą tvarte.

Automatizacijos privalumai

Didelis efektas pasiekiamas automatizavus melžimą. Sumažinamos darbo sąnaudos, ne pagal griežtą darbo ritmą dirbantys darbuotojai gali daugiau laiko skirti gyvuliams prižiūrėti, savo laisvalaikiui. Be to, gerėja pieno kokybė, didėja karvių produktyvumas. Melžiant automatizuotai padidėja urėjos, baltymų, riebalų koncentracija piene, pastebima somatinių ląstelių skaičiaus mažėjimo tendencija. Taip pat pagerėja gyvulių sveikata, tvarte sumažėja kova tarp gyvūnų, jie tampa ramesni. Melžimo robotai jau senokai yra ne naujovė Lietuvoje, jų naudą pajuto visi įdiegusieji automatizuotą melžimą.

Automatizuotas šėrimas dar yra naujovė, kuri dažnai sukelia diskusijas: ar tikslinga diegti automatinę šėrimo sistemą, ar galima sėkmingai karves šerti taip, kaip šėrėme prieš 10 ar 30 metų. Ar, automatizavus melžimą, tikslinga automatizuoti ir šėrimą, ar gali būti efektyvus ir dalinis technologinių procesų automatizavimas?

Reikalavimai šėrimo technologijai

Galvojant apie šėrimo technologiją, svarbu nepamiršti pašarų ir šėrimo įrangos paskirties. Pašarai karvėms reikalingi organizmo funkcijoms palaikyti, prieaugliui užauginti ir pienui gaminti. Svarbiausias šėrimo uždavinys yra pagrindinį pašarą taip kombinuoti su koncentruotaisiais pašarais, kad būtų išsaugotas paveldėtas gyvulių produktyvumas ir kuo mažesnės būtų pašarų išlaidos produkcijos vienetui.

Išlaidos pašarams dažnai sudaro iki 40 proc. gamybos išlaidų. Tinkamai mechanizavę šėrimo darbus, ne tik sumažinsime darbo krūvį, pašarų nuostolius, bet ir sąlygines šėrimo išlaidas. Šėrimo technologiją labiausiai lemia karvių skaičius, taip pat laikymo sistema, tvarto tipas, kitų darbų tvarte mechanizavimo-automatizavimo lygis. Prieš projektuojant tvartą, jau turi būti apsispręsta, kokia šėrimo įranga bus naudojama. Nuo to priklausys šėrimo tako plotis, tvarto suplanavimas. Šėrimo tako plotis turi atitikti naudojamų pašarų išdavimo įrenginių matmenis, tačiau takas turi būti ne siauresnis kaip 1,5 m. Visais atvejais pašarų išdavimo technika neturi ratais važiuoti per išdalytus pašarus. Dvipusio šėrimo stalo plotis, naudojant mobilią pašarų išdavimo techniką, - 4,5-5,5 metro.

Gyvuliai prie ėdžių turi praleisti apie 20 proc. laiko, t. y. 3-5 valandas per dieną. Todėl svarbu gerai įrengti ėdžias. Norint sumažinti šėrimo ir ėdžių valymo darbo sąnaudas, tradicinės su vertikaliomis sienomis ėdžios šiuolaikiniuose tvartuose pakeistos šėrimo stalu.

Rūgštims atsparios šėrimo stalo pašarų išdavimo juostos mažiausias plotis turi būti 0,85-0,95 m. Priklausomai nuo svorio, vienai karvei reikia skirti 0,70-0,90 m ėdžių ilgio (šėrimo frontas). Ėdžių dugnas 0,15-0,20 m iškeliamas virš karvių stovėjimo vietos, tada gyvuliai lengvai pasiekia pašarus. Besaičio laikymo tvartuose šėrimo vietų skaičius turi atitikti galvijų skaičių garde, juos būtina šerti ne mažiau kaip du kartus per dieną. Galvijus šeriant prie šėrimo stalo ir kai pašarai ant jo būna visą laiką, šėrimo vietų skaičius turi būti ne mažesnis kaip viena vieta dviem karvėms, o melžiant jas melžimo robotuose - trim karvėms. Galvijai bet kuriuo paros metu turi turėti galimybę laisvai prieiti prie pašarų.

Šėrimo būdai

Technologiniai šėrimo procesai, jų mechanizavimas arba automatizavimas turi didelę įtaką darbo našumui, pašarų panaudojimo efektyvumui ir gyvulių sveikumui. Tai ypač svarbu didesnėse bandose. Šiuolaikinė pašarų dalijimo technika suteikia galimybes gerokai palengvinti darbą tvarte ir šerti gyvulius pagal jų produktyvumą. Pagrindiniu pašaru (silosu, šienu) galvijai visuomet šeriami ėdžiose, o kombinuotieji pašarai gali būti pateikti įvairiai: melžimo aikštelėje, automatinėse šėrimo stotelėse, mobilia technika.

Ekonomiška karves šerti kombinuotaisiais pašarais melžimo aikštelėje, tačiau melžimo trukmė riboja šėrimo trukmę, galima šerti tik du kartus per dieną. Tai ypač negerai produktyviems gyvuliams. Įdiegus tvarte automatizuotą (kompiuterizuotą) technologinių procesų valdymą, karvės dažniausiai šeriamos automatizuotose šėrimo stotelėse, kuriose 25-35 karvės individualiai gali pačios paėsti. Paprasčiausias ir pigiausias būdas - kombinuotuosius pašarus išbarstyti ėdžiose vagonėliu, tačiau šiuo atveju kiekvienam gyvuliui reikia individualios vietos prie ėdžių (geriausia su gyvulio fiksavimu), patiriami didžiausi pašarų nuostoliai (nes gyvuliai daug jų išbarsto), didelės darbo sąnaudos.

Vienas iš racionaliausių sprendimų - pašarų dalijimas mobiliais maišytuvaisdalytuvais. Šis būdas tinka saitiniuose ir įvairaus dydžio palaido laikymo tvartuose. Dalytuvuose galima paruošti pašarus (susmulkinti ir sumaišyti įvairius komponentus: šieną, šiaudus, silosą, kombinuotuosius pašarus ir įvairius pašarų priedus) ir juos išdalyti ėdžiose. Reikiamam įvairių mišinio komponentų kiekiui atseikėti nebūtina papildoma įranga, nes dalytuvuose įrengta tiksli svėrimo sistema. Toks šėrimo būdas efektyviausias, kai banda suskirstoma į produktyvumo grupes. Pašarų dalytuvai būna 5-20 m3 talpos. Dalytuvo gale įrengta hidrauline pavara valdoma freza, kuri skirta pašarams (silosui) pakrauti. Freza lygiai atpjauna silosą ir neleidžia dideliam oro kiekiui patekti pjovimo plokštumoje. Taip pat su kaušu galima pakrauti silosą ir nuo žemės. Priklausomai nuo jų konstrukcijos, pašarų dalytuvai gali atlikti įvairias operacijas: pašarus maišyti ir dalyti; smulkinti, maišyti, dalyti; pakrauti, smulkinti, maišyti, dalyti.

Technikos pasirinkimo kriterijai

Renkantis pašarų dalytuvą, visų pirma būtina įvertinti pašarus, kuriais šersite galvijus, ir nuspręsti, kokias technologines operacijas jis turi atlikti. Svarbiausi pašarų dalytuvų vertinimo kriterijai: pašarų (siloso) pakrovimo trukmė, šiaudų (šieno) ritiniuose smulkinimo kokybė, maišymo trukmė ir tolygumas, reikalinga traktoriaus galia. Įvairių sistemų pašarų pakrovimo našumas yra panašus, tačiau pašarų maišymo kokybė gerokai skiriasi dėl skirtingo peilių ant sraigtų, sraigtų skaičiaus ir jų išdėstymo. Todėl skiriasi ir reikalinga traktoriaus galia, ryšulių ir ritinių smulkinimas, kuris labiausiai priklauso nuo peilių ir jų išdėstymo.

Galimi pašarų smulkintuvų-dalytuvų konstrukciniai sprendimai: dalytuvas su horizontaliu vienu, dviem, trim arba keturiais sraigtais. Taip pat dalytuve gali būti sumontuoti vertikalūs sraigtai. Jų būna vienas arba daugiau.  Nors mobilūs pašarų dalytuvai turi daug privalumų, palyginti su stacionaria šėrimo technika, tačiau pastaraisiais metais populiarėja stacionari šėrimo technika. Šiandien jau keliolika firmų („DeLaval", „Gea", „Cormall", „Lely", „Hetwin", „Pellon", „Schauer", „Wasserbauer" ir kitos) gali pasiūlyti automatizuotas šėrimo sistemas. Šėrimo robotų paklausa didėja.

Kai karves šeria robotai

Šėrimo robotai, panašiai kaip ir melžimo robotai, daro perversmą tvartuose. Jie išvaduoja darbuotojus nuo griežtos darbotvarkės, keičia darbo procesus, darbo sąnaudas, darbo jėgos poreikį, darbuotojų gyvenimo kokybę, darbų organizavimą ir kita. Visiškai automatizavus šėrimą, galima gerokai sumažinti darbo laiką ir šėrimo sąnaudas. Tereikia užprogramuoti šėrimo laiką, pašarų kiekį, karvių šėrimo grupes, ir šėrimo robotas atliks visus darbus.

Karvės šeriamos pagal jų poreikį. Šėrimo robotai tinka įvairiai suplanuotoms karvidėms, šėrimo vagonėlis gali judėti įvairiomis trajektorijomis. Automatizuota sistema ruošia ir dalija pašarus visą parą, taip pat šėrimo take pristumia pašarą arčiau karvių. Karvės šeriamos dažniau (iki 8-10 kartų per parą), todėl ėdžiose visada yra šviežių pašarų, gyvuliai geriau juos pasisavina, nekonkuruoja dėl pašarų, efektyviau panaudojami kombinuotieji pašarai ir silosas. Dažnesnis šėrimas lemia didesnį karvių produktyvumą, geresnę jų sveikatą.

Visos automatizuotos šėrimo sistemos stambiaisiais pašarais ir pašarų mišiniais remiasi galvijų šėrimu grupėmis. Robotizuotos sistemos dažniausia šeria dideles karvių bandas: įvairių firmų gaminamos automatizuotos šėrimo sistemos skirtos šerti iki 400-500 karvių arba net iki 1 200 karvių. Galima organizuoti iki 15 grupių karvių šėrimą. Šios sistemos taip pat gali būti pritaikytos ir mažesnėms grupėms (50-90 karvių).

Automatizuotą šėrimo sistemą sudaro du etapai: pašarų ruošimas (pašarų virtuvė) ir pašarų dalijimas. Pašarų virtuvėje yra pašarų talpos, kuriose laikomi įvairių rūšių pašarai. Čia ruošiami mišiniai iš įvairių komponentų: siloso, stambiųjų pašarų, koncentruotųjų pašarų ir kt. Galima naudoti ir nesmulkintus stambiuosius pašarus. Mišinius galima ruošti net iš 21 komponento. Įrengiamos kiekvienos rūšies pašarų, iš kurių ruošiami mišiniai, talpyklos. Pašarų bunkerių talpa tokia, kad pašarų užtektų 3-5 dienoms.

Pašarai gali būti maišomi stacionaria arba mobilia įranga. Esant stacionariai maišymo sistemai, maišymas ir dalijimas atskirti. Stacionariame maišytuve pašarai ruošiami nepertraukiamai, iškraunant paruoštą mišinį, maišytuve galima pradėti ruošti kito raciono mišinį. Priklausomai nuo gamintojų, stacionarūs maišytuvai būna nuo 2 iki 50 m3 talpos. Kai kurių modelių įranga gali susmulkinti ir šieno ritinius. Paruoštas pašarų mišinys transportuojamas konvejeriu į dalytuvą. Konvejeryje ir dalytuve integruotos svarstyklės pašarų kiekiui kontroliuoti.

Mobili sistema pašarus maišo ir išdalija arba tik išdalija. Dažniausia pašarai maišomi ir vėliau paskleidžiami ant šėrimo stalo. Mobilios maišymo sistemos būna su horizontaliais arba vertikaliais sraigtais. Jų talpos kinta nuo 0,8 m3 mažiems ūkiams iki 8 m3 didelėms fermoms. Pašarus dalija vagonėlis, kuris būna pakabintas ant bėgių arba juda taku. Esant bėginei sistemai, vagonėlis važiuoja prie stacionarių maišytuvų ir ten pripildomas pašarų. Dalytuvuose dažniausia instaliuota elektrinė pavara arba maitinama akumuliatoriumi. Reikalinga galia nuo 2 iki 15 kW. Dalytuvui - iki 50 kW. Tačiau jie gali būti ir savaeigiai, pvz., su dyzeliniu varikliu. Jis valdomas grindyse esančiomis indukcinėmis vielomis ir jutikliais. Pašarų maišytuvai-dalytuvai dažniausia būna 2,0-3,5m3 talpos.

Iš maišytuvo pašarai į šėrimo taką gali būti tiekiami ir juostiniu transporteriu. Transporterio juosta gali būti ėdžių dugnas, arba juosta įrengiama virš tako ir nuo jos nužeriamas pašaras į ėdžias.

Pašarų ruošimo ir šėrimo automatizavimo lygiai

Pašarai į stacionarų pašarų maišytuvą kraunami įprastomis mechaninėmis priemonėmis, kurias valdo žmogus. Maišytuve pašarai susmulkinami ir išmaišomi. Paruoštas mišinys transporteriu tiekiamas į dalytuvą, kuris išdalija pašarą ėdžiose.

Stambieji pašarai į stacionarų pašarų maišytuvą kraunami įprastomis mechaninėmis priemonėmis, o koncentruotieji pašarai ir įvairūs priedai tiekiami automatizuota sistema. Kai kontrolė automatizuota, pašarai maišomi, paruošiami jų mišiniai ir išdalijami.

Esant visiškai automatinei pašarų ruošimo ir dalijimo sistemai, automatiškai kontroliuojamas ir valdomas tikslus pašarų krovimas į maišytuvą, maišymo procesas ir paruošto mišinio išdalijimas.

Automatizavus šėrimą, pašarų ruošimui ir karvių šėrimui sugaištama labai mažai laiko. Pagrindinis žmogaus rūpestis - talpas pripildyti pašarų. Pašarus paruoš ir išdalys robotas. Procesai automatizuotoje šėrimo sistemoje gali būti valdomi ir nuotoliniu būdu. Sistemos programoje kaupiami duomenys apie pašarų rūšis, sudėtį, karvių grupes, racionus kiekvienai karvių grupei, šėrimo dažnumą.

***

Mobilių pašarų maišytuvų-dalytuvų privalumai, palyginti su stacionariais

  • Mobili mašina atlieka daugiau pašarų ruošimo ir skirstymo operacijų: su tuo pačiu įrenginiu galima pašarus pakrauti, smulkinti, maišyti, transportuoti ir pan.
  • Šios mašinos gali paruošti pašarų mišinius iš įvairių komponentų. Gali būti naudojami ne tik jau susmulkinti stambieji pašarai, bet ir į ryšulius supresuotas šienas ir šiaudai. Technika pati juos susmulkina.
  • Su vienu įrenginiu galima šerti karves keliuose tvartuose.
  • Sugedus mobiliam pašarų dalytuvui, jį nesunku pakeisti kitu panašiu.