23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/04
Praktiškai išbandyta pomidorų auginimo technologija
  • Vytautas PĖSTININKAS, dr. Rimantas VAISVALAVIČIUS ASU
  • Mano ūkis

Privačiame šiltnamyje Alytuje ištobulinta savita technologija: uždaruose gruntuose integruotai auginamiems pomidorams parinktas optimalus tręšimo būdas, kasmet užtikrinantis puikią produkcijos kokybę ir gausų derlių. Gal ir jūs norite pamėginti taip užsiauginti pomidorų?

Tokia technologija tiktų norintiesiems ekologiškai užsiauginti pomidorų nedideliuose plėvele dengtuose šiltnamiuose.

Daigų auginimas

Pomidorų sėkloms sudygti reikia palaikyti tinkamą temperatūrą ir drėgmę. Tam naudojame specialiai paruoštą dėžę su automatiniu temperatūros palaikymo šildytuvu. Sėklos sėjamos į 3 cm3 substrato sėjai pripildytas kasetes, kurios sudedamos į dėžę daiginti. Hibridinės sėklos 25oC temperatūroje dygsta 4 paras. Kai tik pasirodo daigelių kilpelės, kasetės išnešamos į šviesą ir palaikoma 20oC temperatūra.

Pasirodžius pirmiems skilčialapiams, temperatūra mažinama iki 14-15oC ir švitinama lempomis 3 paras. Susiformavus skilčialapiams, temperatūrą pakeliame dienomis iki 20oC temperatūros, o naktimis palaikome 14-15oC temperatūrą. Pasirodžius pirmiesiems tikriesiems lapeliams, daigeliai išpikuojami į 200 ml plastikines stiklines, pripildytas universalaus substrato ir paliejami biofungicido Mykostopo 0,01 proc. tirpalu. Kitą kartą Mykostopu liejami į gruntą pasodinti daigai. Augindami daigus palyginti nedidelėse talpose, sutaupome daug vietos daigyne, o mažesnis substrato kiekis greičiau įšyla - tai skatina geresnį šaknų formavimąsi.

Kol daigai prigyja, palaikome 20oC temperatūrą visą parą, vėliau naktimis vėsiname iki 17oC. Šiuose puodeliuose daigeliai auginami porą savaičių, tad papildomai tręšti nereikės. Jei šiltnamiai gerai šildomi, paaugintus daigelius galima sodinti tiesiai į gruntą.

Vėsesniuose šiltnamiuose daigus dar reikia paauginti. Daigelius persodiname į 1 litro talpos plastikinius vazonus, pripildytus universalaus durpių substrato, ir išnešame į šiltnamį. Praėjus 3 savaitėms, daigai bus jau pakankamai stiprūs ir galime juos sodinti į gruntą ir vėsesniuose šiltnamiuose. Daigai laistomi tik šiltu vandeniu tiek, kad substratas būtų drėgnas, bet ne šlapias. Liejama rytais ir neleidžiama substratui visai išdžiūti. Perdžiūvusį substratą vėl sudrėkinti yra pakankamai sunku. Daigai porą kartų tręšiami skystomis kompleksinėmis ekologiškomis trąšomis. Vėliausiai į gruntą daigai sodinami, kai nuo sėjos praeina 55 dienos.

Grunto paruošimas

Ruošiant gruntą ekologiškai auginamiems pomidorams naudojama šiltnamio žemė, durpės ir perpuvęs kompostas, sumaišytas lygiomis dalimis. Gruntas homogenizuojamas naudojant maišyklę. 1 000 litrų paruošto grunto pridedama 1 600 g žuvų miltų, 1 700 g granuliuotų organinių trąšų Activit, 450 g kalio magnezijos ir 400 g kalio sulfato. Gautas maisto medžiagų kiekis: N 168 mg l-1, P 52 mg l-1, K 325 mg l-1, Ca 204 mg l-1 ir Mg 65 mg l-1. Skaičiuojama, kad vienam daigui sunaudojama 20 litrų paruošto grunto.

Šiltnamiuose paruošiama sodinimo vieta. Iškasamas 40 cm pločio ir apie 40 cm gylio griovys, kurio šonai apjuosiami 50 cm aukščio juoda polietilenine plėvele taip, kad 10 cm jos būtų virš grunto paviršiaus. Paruoštas lovys pripilamas grunto, o plėvelės šonai tvirtinami prie medžio juostelių, kurios išlaiko lovelio formą. Atstumas tarp lovių - 1,5 metro. Sodiname daigus po du kas 40 cm. Daigų tankis šiltnamyje - 2 daigai į kvadratinį metrą. Sodinant tankiau mažuose šiltnamiuose sunkiau užtikrinamos tinkamos augimo sąlygos ir greičiau plinta ligos.

Augančių pomidorų priežiūra

Paaugę daigai palenkiami ir formuojama V formos struktūra. Daigus rišame prie grandinėlių plastikinėmis sąvaržėlėmis. Formuojame vieną stiebą, nuskabydami visas šonines atžalas ir palikdami ant jo 6-8 kekes. Sodinant daigus gegužės pirmomis dienomis, galima išauginti 8 kekes. Viršūnes būtina trumpinti, tada vaisiai greičiau sunoks ir neprarasime reikalingų maisto medžiagų.

Praėjus dviem savaitėms po daigų pasodinimo, pradedami skabyti lapai nuo apačios, kad nesiliestų su gruntu. Paprastai nuskinami du lapai. Du lapai, augantys po vaisių keke, neliečiami, kol nepradės vaisiai nokti. Ant pomidorų stiebo paliekame 24 lapus (skaičiuojant nuo viršūnės), o pradėjus nokti vaisiams, nuskiname po du lapus per savaitę.

Palaikoma tinkama oro ir grunto temperatūra. Esant didesnei kaip 31oC temperatūrai, nesudygsta žiedadulkės ir neužsimezga vaisiai arba būna nebūdingai maži, besėkliai. Tad šiltnamius būtina vėdinti, o reikalui esant - vėsinti. Vaisių mezgimą skatina augalų vibravimas ir žiedynų purškimas vandeniu rytais, iki 11 valandos.

Papildomas tręšimas ir ligų prevencija

Pomidorai kartą per savaitę papildomai tręšimi raugintų dilgėlių (N0,0484 P0,0076 K0,065) tirpalu. Pomidorai liejami rytais pašildytu vandeniu į polietileninius lovius. Tarpueiliai lieka sausi. Visą augimo laiką pomidorai mulčiuojami šviežiai pjauta vejų žole. Rekomenduojamas mulčio storis - 10 cm. Mulčias neturi liesti pomidorų stiebo.

Pradėjus žydėti trečiai kekei, pomidorai kas 10 dienų buvo purškiami vario, geležies, magnio sulfatų ir boro tirpalu (CuSO4-5g l-1, Fe SO4-5g l-1, Mg SO4- 10g l-1, B(OH)3-5g l-1), praskiestu 1:10. Nuo liepos vidurio pomidorai buvo purškiami pieno mišiniu (pienas - 100 ml l-1, muilas - 2 g l-1, spiritinis jodo tirpalas - 3 lašai l-1) kas 10 dienų.

Mikroelementai skatina žydėjimą ir geresnį vaisių mezgimąsi karštu oru, stabdo ligų plitimą šiltnamyje. Nors renkamės ligoms atsparius pomidorų hibridus, profilaktiškai purkšdami saugome nuo pomidorų maro.

Ekologiškai auginant pomidorus, geriau rinktis atsparius ligoms ir mažesniais vaisiais hibridus. Stambiavaisiai hibridai reikalauja didesnio maisto medžiagų kiekio, tad juos reikia dažniau tręšti. Mums pasiteisino šie hibridai: Loretto - slyviniai pomidorai 80 g svorio vaisiais, Gualdino - geltoni, 100 g, Sparta - apvalūs raudoni, 120 g, Esmira - avietinės spalvos, 190 g ir Buran - apvalūs raudoni 180 g svorio vaisiais.

Derlius - 5 kg iš vieno augalo

Nuo 2008 m. laikantis šių rekomendacijų mums pavyksta stabiliai išauginti 6 kekes pomidorų išgaunant vidutiniškai 5 kg vaisių nuo vieno augalo arba 10 kg iš vieno kvadratinio metro, nors daigai būna pasodinti birželio pirmomis dienomis. Pomidorus skiname pradėjusius rausti ir sudedame į kartonines dėžutes. Visiškai sunoksta po savaitės. Skinant pomidorus, skatinamas greitesnis likusių vaisių augimas, didėja derlius.

Rugsėjo pabaigoje nuėmus derlių ir ruošiant šiltnamius žiemai, polietileniniai loviai, kuriuose augo pomidorai, išimami. Akivaizdu, kad naudojant lovius, gruntas išlieka trupininės struktūros. Tarp šaknų susidaro oro tarpai, užtikrinantys gerą oro ir vandens patekimą į šaknų zoną. Pomidorų šaknys peraugo visą lovio gylį ir skverbėsi gilyn į gruntą. Naudojant šią pomidorų auginimo technologiją, pomidorų šaknys priverčiamos leistis žemyn, o ne pasklisti grunto paviršiuje.