23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/04
Mobili lietinimo technika
  • Otilija MISECKAITĖ, ASU Prof. Vladimir ŽELIASKO, BVŽŪA
  • Mano ūkis

Mobili lietinimo technika gali būti naudojama ir smulkiuose, ir dideliuose ūkiuose, ir individualiuose sklypuose daržovėms, medelynams, vejoms ir kitiems plotams laistyti vandeniu arba srutomis. Šių mašinų modelių įvairovė ir komplektacija gana didelė.

Mobili lietinimo technika - tai laistymo ritės, kurias sudaro pneumatiniai (slėginiai) ratai, rėmas, ritė su hidrauline (mechanine) pavara, automatikos sistema, lankstus vamzdynas, apvyniotas aplink ritę, su prijungtu lietinimo įrenginiu ant vežimėlio arba ant rogučių. Ant važiuoklės sumontuotą ritę laistant suka hidraulinis variklis. Slėginio vamzdžio gale pritvirtintas lietinimo aparatas su ratiniu arba čiuožiamuoju rėmu. Lietinimo mašinos į laukus transportuojamos traktoriumi.

Juostinių mašinų konstrukcija

Pagrindinis juostinės lietinimo technikos pranašumas - mobilumas, joms nereikia vamzdynų. Pagrindinis trūkumas - netolygus vandens paskirstymas lietinant, labai priklausantis ir nuo vėjo stiprumo.

Pagrindinis konstrukcijos elementas yra ritė, sumontuota ant mobilios važiuoklės ir turinti galimybę pasisukti.

Juostinės lietinimo mašinos konstrukcija yra paprastesnė negu sijinės. Ją sudaro ant važiuoklės sumontuota ritė, laistant ją suka hidraulinis variklis. Ant ritės užvyniotas lankstus slėginis vamzdis. Vienas liejimo vamzdžio galas sujungtas su siurbliu, kitas - su lietinimo aparatu. Ritės krumpliaratis sujungtas su vandens turbinos sukamuoju krumpliaračiu arba su elektros variklio pavaros krumpliaračiu. Prie traktoriaus prijungiamas vežimėlis, ant jo yra laistymo įrenginys su susuktu liejimo vamzdžiu. Tempiant vežimėlį liejimo vamzdis nuvyniojamas nuo ritės. Paliejus plotą ritė su pritrauktu lietinimo įrenginiu perkeliama prie kito hidranto (vandens ėmimo įrenginio). Turbinos ir ritės sukimosi greitis reguliuojamas vožtuvu. Atsižvelgiant į liejimo normą, jis gali kisti maždaug nuo 10 iki 150 m/val. Prie mašinos vežimėlio ratukų yra prijungti diskai, jie įsminga į dirvą ir stabilizuoja vežimėlį.

Vanduo gali būti imamas iš hidrantų arba atvirų vandens telkinių (ežerų, upių, kanalų) stacionariomis arba mobiliomis siurblinėmis.

Vežimėlio su lietinimo įrenginiu judėjimą per lauką ritės kryptimi paprastai užtikrina vandens slėgis, judinantis ritės pavaros mechanizmą. Jis sukdamasis užvynioja iš anksto išvyniotą lankstų vamzdį. Pastarasis tuo pat metu yra ir traukos elementas, užtikrinantis vežimėlio su lietinimo įrenginiu judėjimą. Valdymo įrangai maitinti gali būti įrengta saulės baterija. Kai kurie gamintojai suteikia galimybę ritę valdyti nuotoliniu būdu, telefonu.

Lietinimo mobilia laistymo rite technologija

  • Ritė pastatoma į pradinę laistymo poziciją ir prijungiama prie vandens šaltinio.
  • Lankstus slėginis vamzdis nuvyniojamas nuo ritės traktoriumi ir lietinimo įrenginys pastatomas lietinamos juostos gale.
  • Valdymo pulte nustatomos lietinimo normos, lietinimo kryptis, lankstaus slėginio vamzdžio vyniojimo greitis ant ritės ir lietinimo įrangos (konsolinės sijos arba čiurkšlinio purkštuko) tempimo greitis ritės link lietinant.
  • Siurblinėje ir vamzdyne sukuriamas reikiamas slėgis; ritė, lankstus slėginis vamzdynas ir lietinimo įrenginys paruošiami dirbti.
  • Lietinama pagal nustatytą lietinimo normą, ritei sukantis ir tempiant link savęs lietinimo įrenginį: naudojant siurblį vanduo iš vandens šaltinio su slėgiu paskirstomas drėkinamajame plote judant vežimėliui, ant kurio įrengtas ilgačiurkšlis lietinimo įrenginys arba sija su trumpačiurkšliais antgaliais (purkštuvais).
  • Lietinimas sustabdomas automatiškai, kai slėginis vamzdis susisuka ant ritės.
  • Nuo slėginio vamzdyno (hidranto) atjungiami lietinimo įrenginiai.
  • Ritė pasukama nauja lietinimo kryptimi nuo to paties arba nuo kito hidranto, arba lietinimo įrenginys perstumiamas į naują vietą.

Vienos pozicijos lietinimo lauko dydis priklauso nuo visos lietinimo normos ir yra lygus lietinimo juostos pločiui. Lietinimo juostos ilgis yra lygus visiškai išvynioto slėginio vamzdžio ilgiui ir, priklausomai nuo lietinimo įrenginio konstrukcijos, gali būti nuo 200 iki 850 m ilgio, skersmuo - 40-300 mm. Lietinant su ilgačiurkšliu purkštuvu, į lietinimo lauko plotį neįtraukiama lauko dalis, kurioje iškrenta ne visa lietinimo norma.

Įrangos galimybės

Vieni iš populiariausių mobilių laistymo ričių gamintojų yra „Bauer", „Kifco", „Ocmis", „Javelin", „Irriland". Pavyzdžiui, „Bauer" mašinos Rainstar T-61 su ilgačiurkšliu purkštuvu SR 140 maksimalus lietinimo spindulys yra 43 m nevėjuotu oru (kai maksimalus slėgis 7 atm ir purkštuvo antgalio skersmuo 30 mm), o minimalus nevėjuotu oru (kai slėgis 3,5 atm, purkštuvo antgalio skersmuo 16 mm) - neviršija 20 m. Taigi, šio lietinimo įrenginio visos lietinimo juostos plotis gali kisti nuo 40 iki 86 m, priklausomai nuo vandens slėgio, susidarančio siurblinėje, ir lietinimo antgalio skersmens. Analogiški yra ir baltarusiškų ilgačiurkšlių lietinimo aparatų UD-2500, PDM-2500, PDM- 3000 ploto kitimai.

Lietinimo technikos su lietinimo įrenginiu, kurį sudaro dviejų sekcijų santvara su išdėstytais ant jos trumpačiurkšliais purkštukais, laistomosios juostos ilgis taip pat yra lygus laistymo žarnos ilgiui.

Pavyzdžiui, lietinimo technikos Irriland Raptor lietinimo įrenginys sumontuotas ant vežimėlio, kurio plotas 2,4 m. Prie jo prijungta dviejų sekcijų santvara.

Vieną sekciją sudaro 5 sijos, po 4,3 m kiekviena. Trumpačiurkšliai purkštuvai išdėstyti ant santvarų, pradedant nuo jų galų. Trumpačiurkšlių antgalių lietinimo spindulys yra 2,5 m, lietinimo plotas - 50,4 m. Juostinės lietinimo technikos vienos pozicijos lietinimo plotas apskaičiuojamas taip: f = 0,0001·L·B

(f - vienos pozicijos lietinimo plotas, ha; 0,0001 - m2 į ha keitimo koeficientas; L - lankstaus slėginio vamzdžio ilgis, m; B - lietinimo juostos plotis, m).

Mobili laistymo technika gali būti ir automatinė, naudojama vejoms, parkams, aikštynams, sodams laistyti. Kompanija „Perrot" siūlo robotą Rollcart-V. Jo matmenys 77 x 47 x 40 cm, reikalingas mažiausias slėgis - 3,5 bar, laistomas plotis - 28-36 m, ilgis - 120 m. Priklausomai nuo greičio, jis išlaisto 6,5-9 l/m. Naudotis robotu labai paprasta ir patogu, nes vežimėlis pradeda judėti, tik atsukus laistymui skirtą sklendę. Mašina juda ištisai pagal ištiestą virvę nuo 10 iki 20 m/val. greičiu. Pasiekęs galutinį tašką, automatiškai išsijungia.