23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/03
Prieskoninių augalų dauginimo galimybės
  • Nijolė MAROČKIENĖ, LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
  • Mano ūkis

Padidėjus ekologiškų produktų paklausai, auga susidomėjimas prieskoniniais augalais, populiarėja ir žalumyninės daržovės. Nors rinkoje gausu įvairių augalų sėklų, tačiau trūksta žinių apie jų biologines ir ūkines savybes, tad augintojai ne visada ryžtasi jas auginti.

Tačiau iš tiesų bijoti nereikėtų, nes daugelis beveik visų rūšių prieskoninių augalų agrotechninių dalykų yra tokie patys. Sniegui nutirpus būtina patręšti jau turimus daugiamečius prieskoninius augalus, o planuojamus pasisodinti - laiku pasėti ir užsiauginti kokybiškų daigų. Ilgos vegetacijos augalai sėjami jau kovą, o jautrūs pavasarinėms šalnoms - balandį ir gegužę. Vasaros pradžioje daigais pasodinti prieskoniniai augalai jau pirmaisiais metais išaugina derlių. Spartesnis ir pats augimas, daigais pasodinti augalai būna tvirtesni ir sveikesni, palyginti su tiesiai į lauką sėtais tos pačios rūšies augalais - tai patvirtina mūsų ilgalaikiai stebėjimai.

Kokybiškiems daigams išauginti šildomame šiltnamyje reikia 50-60 dienų. Optimalus sėjos laikas - balandis. Be to, nuo balandžio daigams augti nereikia naudoti papildomo apšvietimo. Svarbus žingsnis - tinkamos žemės parinkimas. Geriausia naudoti jau paruoštus substratus, skirtus daigams auginti. Optimalus substrato rūgštumas turėtų būti pH 5,8-6,6.

Daigų auginimo būdai

Daigus auginti galima dviem būdais. Pirmuoju būdu auginant daigus, sėklos sėjamos į dėžutes, pripildytas paruošto durpių substrato, o susiformavus 2-3 tikriesiems lapeliams, daigeliai pikuojami (persodinami). Patariama sėjai naudoti durpių substrato ir smėlio mišinį santykiu 3:1. Sėklos greičiau ir vienodžiau sudygsta. Priklausomai nuo sėklos dydžio, sėjama 0,5-1,5 cm gyliu į padarytus griovelius. Labai smulkias sėklas rekomenduojama sėti pakrikai.

Auginant daigus antruoju būdu, sėklos sėjamos į durpių substrato pripildytas kasetes, puodukus be pikavimo (nepersodinant). Sėjama į kiekvieną po 2-3 sėklas, o joms sudygus, paliekamas stipriausias daigelis. Lėčiau drėgmė garuos ir bus sudarytos palankesnės sąlygos sėkloms dygti, jei po sėjos bus įberta iki pusės centimetro storio smėlio ar smulkaus žvyro sluoksnis ir pridengta polietileno plėvele. Kasdien vėdinama, nukeliant plėvelę maždaug 2 valandoms. Galima panaudoti ir agrodangą. Sėkloms sudygus, plėvelė nuimama visai.

Laistyti ir vėdinti

Daigams auginti rekomenduojama naudoti smulkesnės struktūros (iki 20 mm) durpių substratą. Sėkloms dygti optimali oro temperatūra 8-25 ºC, visiškai sudygus, temperatūra mažinama. Kad daigai būtų tvirtesni, geriau formuotųsi šaknų sistema, geriausia palaikyti 16-18 ºC oro temperatūrą saulėtomis dienomis ir 12-14 ºC naktimis. Rekomenduojama dėžutes ar puodelius su daigais sudėti ant stelažų. Labai svarbu palaikyti tinkamą substrato drėgmę. Laistoma pagal poreikį vidutiniškai 25 ºC vandeniu. Geriausia tai atlikti pirmoje dienos pusėje. Šaltas vanduo jaunus daigelius veikia kaip stiprus nuodas!

Daigai pikuojami (išsodinami) į dėžutes vidutiniškai 5 cm atstumais. Kasetės lizdas taip pat turėtų būti ne mažesnio kaip 5 cm skersmens. Patalpa, kurioje auga daigai, nuolat vėdinama, tik svarbu nepadaryti skersvėjų. Likus maždaug savaitei iki sodinimo, palaipsniui daigai pratinami prie lauko sąlygų, mažiau laistomi.

Reikalui esant, daigai tręšiami per lapus, naudojant kalio ar tiesiog amonio salietrą: 20 g - 10 litrų vandens. Ar būtina tręšti, rodo daigų būklė: jeigu lapija šviesi, augimas silpnas - reikia azoto; jei pradeda gelsti lapijos pakraščiai ir silpnai formuojasi stiebai - trūksta kalio. Paprastai gerame substrate esančių maisto medžiagų daigams augti beveik pakanka.

Persodinimas į lauką

Į lauką sodinti daugiamečių prieskoninių augalų daigus pradedama gegužę, kol dirvoje yra pakankamai drėgmės. Kokybiškas daigas turi būti sveikas, 8-12 cm aukščio, su pakankamai lapų. Sodinant 70 cm tarpueiliais ir 30 cm atstumais tarp augalų, reikia išsiauginti apie 47 600 vnt./ha daigų, o sodinant 70 cm tarpueiliais ir 20 cm atstumais tarp augalų, reikia jau 71 500 vnt./ha daigų. Optimalus sodinimo tankis viename hektare yra 47 600 vienetų. Daigai įsodinami į žemę iki pirmojo sveiko tikrojo lapelio.

Kai kuriuos prieskoninius augalus geriausia dauginti vegetatyviai. Svogūninės daugiametės daržovės dauginamos dalijant 2-3 metų kerus ir paliekant po 5-7 svogūnėlius, taip formuojant naują kerą. Pirmaisiais augimo metais augalai sutvirtėja, o antraisiais jau žydi ir brandina sėklas. Laiškų derlius pjaunamas iki 4 kartų per vegetacijos laikotarpį.

Daugiamečius prieskoninius augalus geriausia dauginti daigais. Dalis jų dauginami ir vegetatyviai - dalijant 2-3 metų kerus, atlankomis, atžalomis, šaknų auginiais. Dauguma vienmečių prieskoninių augalų dauginami sėklomis, sėjama eilėmis tiesiai į gerai paruoštą dirvą.

***

Pikuojamas daigas turi būti sveikas, tvirtas, su gerai išsivysčiusia šaknele ir išauginęs pirmąjį tikrąjį lapelį. Ilgą šaknelę patariama patrumpinti, kad geriau augtų šoninės