23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/03
Mokestis už parduotą žaliavinę medieną ir nenukirstą mišką
  • Lina MINKEVIČIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Nuo 2015 m. sausio 1 d. visi miško valdytojai turi mokėti privalomuosius 5 proc. atskaitymus į valstybės biudžetą iš pajamų, gautų už parduotą žaliavinę medieną ir nenukirstą mišką.

Šios nuostatos patvirtintos Vyriausybės 2014 m. gruodžio 3 d. nutarimu Nr. 1380 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. rugpjūčio 10 d. nutarimo Nr. 1229 „Dėl privalomųjų atskaitymų į Lietuvos Respublikos valstybės biudžetą iš pajamų už parduotą žaliavinę medieną ir nenukirstą mišką apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos aprašo patvirtinimo" pakeitimo.

Privalomuosius 5 proc. atskaitymus, apskaičiuotus nuo pajamų, gautų už parduotą žaliavinę medieną, paruoštą jų valdomuose miškuose, ir už parduotą jų valdomą nenukirstą mišką, į valstybės biudžetą privalo mokėti fiziniai ir juridiniai asmenys.

Valstybinio miško valdytojai (juridiniai asmenys) iš pajamų, gautų už parduotą žaliavinę medieną, paruoštą jų valdomuose miškuose, ir už parduotą jų valdomą nenukirstą mišką į valstybės biudžetą papildomai turi sumokėti privalomuosius 10 proc. atskaitymus. Šie atskaitymai bus naudojami bendrosioms valstybės biudžeto reikmėms tenkinti.

Nenukirstas miškas - augantys medžiai, sausuoliai, vėjavartos, vėjalaužos ir kita nenukirsta sumedėjusi miško augalija.

Pajamos pripažįstamos pagal buhalterinę apskaitą reglamentuojančiuose teisės aktuose nustatytus apskaitos principus. Miško valdytojai, fiziniai asmenys, nevykdantys individualios veiklos ir nesantys PVM mokėtojais, bei fiziniai asmenys, kurie savo individualiai veiklai nepriskyrė naudojamo ilgalaikio turto, gautas pajamas už medieną ir mišką turi pripažinti pagal pajamų principą, t. y. tada, kai fizinis asmuo gauna pinigus.

Fiziniai asmenys, vykdantys individualią veiklą ir įregistruoti PVM mokėtojais arba savo individualiai veiklai priskyrę ir joje naudojantys ilgalaikį turtą, gautas pajamas turi pripažinti pagal kaupimo principą - tada, kai išrašyta PVM sąskaita faktūra. Juridiniai asmenys taiko apskaitos principą, kuris nustatytas juridinio asmens buhalterinę apskaitą reglamentuojančiuose teisės aktuose.

Miško valdytojams, juridiniams asmenims, mokestinis laikotarpis yra mėnuo, fiziniams asmenims - pusmetis.

Miško valdytojai, kurie yra juridiniai asmenys, privalomuosius atskaitymus turi deklaruoti ir sumokėti Valstybinei mokesčių inspekcijai iki kito mėnesio 15 dienos, fiziniai asmenys - kalendoriniam pusmečiui pasibaigus, iki kito mėnesio, einančio po kalendorinio pusmečio, 15 dienos. Deklaruojant pateikiama Privalomųjų atskaitymų nuo žaliavinės medienos ir nenukirsto miško pardavimo pajamų deklaracija (FR 0463 forma (02 versija)). Deklaruoti galima per elektroninio deklaravimo sistemą (http://deklaravimas. vmi.lt) arba tiesiogiai įteikiant VMI teritorinio skyriaus darbuotojui, įmetant į AVMI patalpose esančią specialią dėžutę, atsiunčiant paštu (įmokos kodas 1001).

Jei miško valdytojas per mokestinį laikotarpį negauna pajamų už parduotą žaliavinę medieną ir už parduotą nenukirstą mišką, mokėti ir deklaruoti nereikia.

Šis mokestis naudojamas bendrosioms miškų ūkio reikmėms tenkinti: miškų inventorizavimui, apskaitai, valstybinių miškų miškotvarkos projektams rengti, bendrai, nepriklausomai nuo nuosavybės formos, valstybinei miškų priešgaisrinei sistemai organizuoti ir išlaikyti, stichinių nelaimių padariniams ir masinių ligų bei kenkėjų židiniams likviduoti, miško mokslo ir projektavimo darbams, privačių miškų savininkams konsultuoti bei mokyti, privačių miškų savininkų organizacinėms struktūroms kurtis, miško kelių ir susijusių miško žemės sausinimo sistemų įrenginių priežiūrai ir taisymui (remontui), informacijai apie miškus viešinti, Aplinkos ministerijai pavaldžių institucijų vykdomoms programoms miškų ūkio srityje bei kitoms bendrosioms miškų ūkio reikmėms finansuoti.

***

Žaliavinė mediena - miško žemėje nukirstų medžių stiebų mediena (pjautinieji rąstai, popiermedžiai, tarrąsčiai, malkinė mediena (neskaldytos malkos), plokščių mediena ir kiti apvaliosios medienos sortimentai), skirta medienos gaminiams ruošti. Gaminiai, pagaminti iš žaliavinės medienos (medžių stiebų), pavyzdžiui, lentos, skiedros biokurui, skaldytos malkos ir kiti, neturėtų būti atskaitymų iš pajamų pagal Miškų įstatymą objektas.