23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/02
Savaeigės lietinimo sistemos
  • Otilija MISECKAITĖ, ASU Viktor LUKAŠEVIČ, BVŽŪA
  • Mano ūkis

Populiariausias Lietuvoje drėkinimo būdas - lietinimas. Lietinant, ypač didelius plotus, dažnai naudojamos savaeigės sistemos. Vanduo joms yra tiekiamas iš pagrindinio hidranto per centrinį arba šoninį hidrantą. Dažnai tokios sistemos juda dėl vandens hidraulinių jėgų.

Savaeigės lietinimo sistemos yra brangios, bet jų eksploatavimo išlaidos mažos. Joms reikia gana didelio vandens debito, todėl tenka naudoti siurblinę arba gręžinį. Paprasčiausią lietinimo sistemą sudaro stacionarus vandens ėmimo įrenginys (hidrantas), prie kurio pritvirtinta sija, besiremianti į kelias judančias važiuokles.

Įrenginiai gali būti įvairaus ilgio (nuo 27 iki 10 000 m). Jie tinkamiausi, kai drėkinamame lauke auga tie patys augalai. Savaeigiai lietinimo įrenginiai dažniausiai juda aplink įrengtą hidrantą (fiksuotą vandens tiekimo įrenginį) ratu, kitų įrenginių važiuoklės konstrukcija leidžia judėti pirmyn-atgal ir ratu.

Įranga su centriniu hidrantu

Jungtinių Amerikos Valstijų kompanijos „Lindsay Greenfield" lietinimo technika Mini-Pivot su centriniu hidrantu gali būti naudojama beveik visiems žemės ūkio augalams nuo 1 iki 30 ha plote drėkinti. Sistema Mini-Pivot veikia ratu. Konstrukciją sudaro atskirų sekcijų santvaros, kurios sujungtos šarnyriškai ir remiasi į centrinę atramą bei į atraminius vežimėlius (nuo 1 iki 9) su oro ratais, kurie turi atskiras elektros pavaras. Sijos gale yra pritvirtintas perteklinio vandens grąžinimo vamzdis ir valdymo stotis.

Centrinė atrama tvirtinama prie kvadratinės betoninės plokštės, kuri užtikrina konstrukcijos stabilumą sukimo metu. Vanduo tiekiamas vertikaliu stovu ir alkūne, pagaminta iš cinkuoto plieninio vamzdžio. Standartinė mašinos centrinės atramos plokštė yra 3,3 m. Kilnojamas dyzelinis generatorius perduoda elektros energiją atraminių vežimėlių pavaroms maitinti ir automatiniams darbams atlikti. Vežimėlių judėjimą viena linija užtikrina sinchronizavimo sistema. Apsaugos sistema sustabdo mašiną, kilus gedimams darbo metu, ir užkerta kelią avarinei situacijai. Kadangi sija juda apskritimu, jos atraminiai vežimėliai važiuoja skirtingu greičiu. Važiavimo greitį valdo kompiuteris. Laistymo norma reguliuojama atsižvelgiant į kraštinio vežimėlio judėjimo greitį.

Didelių plotų mašinos

Dideliems plotams laistyti (nuo 40 ha) gali būti naudojama ir sudėtingesnės konstrukcijos technika, pvz., Prancūzijos kompanijos „Lindsay Europe" įrenginys Zimmatic Omega 5-1/2 05 OM 510. Ši sijinė lietinimo technika skirta lietinti pašarinius, grūdinius, pramoninius, aukštaūgius augalus ir ganyklas. Iš kitų panašios paskirties ir konstrukcijos mašinų ji išsiskiria tuo, kad gali dirbti, esant mažam slėgiui ar jam staiga sumažėjus.

Mašina gali būti su savarankiška arba centralizuota elektros energijos tiekimo sistema: ant pagrindinio vežimėlio montuojamas vidaus degimo variklis, kuris suka generatorių, tiekiantį elektrą sijos atraminių vežimėlių elektros varikliams. Vanduo gali būti tiekiamas per lankstų slėginį vamzdį iš hidranto arba uždoriumi imamas iš atviro vandens kanalo. Vežimėlyje yra valdymo pultas, vandens tiekimo pagrindinis vamzdis, palydovinė antena ir kiti įrenginiai.

Ši lietinimo technika gali judėti skirtingomis trajektorijomis. Važiuoklės konstrukcija leidžia judėti į priekį, ratu, taip pat įvairiomis kryptimis, todėl galima lietinti įvairių kontūrų laukus.

Kad mašina judėtų tiesiai, įrengta kurso stabilizavimo sistema su nukreipiančiuoju žemės grioveliu, kuriame įtaisyti specialūs, su kurso stabilizavimo sistema sujungti strypai. Vienas strypas dirba judant į priekį, o antras - judant atgal.

Ši laistymo sistema leidžia drėkinti didelį plotą, bet kad ji gerai veiktų, hidrante turi būti didelis vandens slėgis (vandens debitas 19,2 l/s).

Kitame numeryje skaitykite apie lietinimo technikos priežiūrą

***

Teigiamos savaeigės lietinimo sistemos savybės

  • Nebrangi priežiūra.
  • Būtinam slėgiui užtikrinti nereikia daug energijos.
  • Tinka, kai reikia lietinti dažnai nedideliais kiekiais.
  • Vanduo tolygiai paskirstomas net vėjuotą dieną.
  • Galima drėkinti didelius laukus.
  • Sistema gali būti pritaikyta tręšti.

Apskritimu judančios įrangos privalumai.

  • Galima valdyti nuotoliniu būdu.
  • Minimalios darbo sąnaudos.
  • Geros kokybės drėkinimas.
  • Mažas lietinimo intensyvumas suteikia galimybę sudrėkinti dirvą iki reikiamos normos ir nesusidaryti paviršiniam nuotėkiui.
  • Technikos dalys padengtos korozijai atsparia danga, todėl į lietinamą vandenį galima pridėti trąšų.
  • Galima lietinti aukštaūges kultūras, nes po sekcijomis didelė erdvė.
  • Geras pravažumas (dėl guminių pneumatinių padangų).