23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/01
Parodoje atsispindėjo skandinaviška tvarka ir skrupulingumas
  • Dovilė ŠIMKEVIČIENĖ
  • Mano ūkis

Danijoje kas dvejus metus rengiama žemės ūkio paroda „Agromek" dydžiu ir apimtimis neprilygsta didžiausiems tokio pobūdžio renginiams, tačiau turi savo nišą ir yra neabejotinai svarbi Šiaurės Europos regionui. „Agromek 2014" reikšmę rodo gausus naujų technologijų produktų kiekis - šiemet buvo pristatytos 292 naujovės.

Žemės ūkis ir maisto sektorius užima itin svarbią Danijos ekonomikos vietą, todėl „Agromek" įgyja vis didesnę reikšmę. Parodos Herninge formatas per laiką kito: anksčiau vyko specializuotos parodos ir dažniau, tačiau prieš kelerius metus nutarta viską sujungti ir parodą rengti kas dvejus metus.

Pagal tokį formatą rengiamoje „Agromek" parodoje demonstruojama gyvulininkystės įranga, veisliniai gyvuliai, žemės ūkio mašinos ir padargai, bioenergijos sistemos, pašarų priedai, veterinarijos naujovės, pristatomos konsultavimo paslaugos ir kitos ūkininkavimui būtinos priemonės. 2014 metų parodoje, surengtoje lapkričio pabaigoje, vyko ir du tarptautiniai seminarai apie kiaulininkystę ir žemės ūkio techniką.

Paroda pateisino lūkesčius

„Agromek" paroda Danijoje labai populiari. Erdvus Herningo MCH parodų centro holas nuo ryto būdavo sausakimšas - žmonės stovėdavo eilėse prie bilietų ir įėjimo į parodą. Pažiūrėti buvo į ką - pristatyta visa žemės ūkio pramonė nuo įvairios visiems sektoriams skirtos technikos iki konsultavimo ir draudimo paslaugų.

Organizuodami parodą danai siekia išskirtinės kokybės. Regis, čia viskas apgalvota, kad būtų patogu ir dalyviams, ir lankytojams. Susigaudyti, kas ir kokioje salėje yra eksponuojama, padėjo labai aiškus visų salių planas su dalyvių sąrašu ir jų vieta parodoje. Ten, kur reikėjo iš vienos salės pereiti į kitą per lauką, organizatoriai nutiesė šildomus koridorius.

„Agromek" organizacinio komiteto vadovas Stenas Andersenas (Sten Andersen) pripažino, kad paroda pateisino visus lūkesčius, nors nerimo ją organizuojant dėl dabarties iššūkių buvo daug - Rusijos embargas pastaraisiais mėnesiais labai pablogino padėtį žemės ūkyje. Tiesa, parodoje svečių iš Rusijos buvo nemažai - jiems reikia Vakarų gamintojų produkcijos, ne tik Rusijos rinkos Vakarams. Apskritai užsienio svečiams parodoje skirta daug dėmesio, nes 65 proc. Danijos žemės ūkio pramonės produkcijos yra eksportuojama.

„Intensyviai dirbome daugelį metų, kad paroda būtų tokia, kokią matėme šiemet. Džiaugiuosi, kad mums pavyko sukurti visas žemės ūkio sritis apimančią parodą, pritraukti tiek daug tiekėjų. Ir tai ne tik mano nuomonė - man teko kalbėtis ir su dalyviais, ir su ūkininkais, kurie sakė parodoje tikrai daug sužinoję ir gavę naudos. Per keturias dienas buvo sudaryta nemažai sandorių dėl traktorių ir kitos žemės ūkio technikos", - tikino S. Andersenas.

Pasak jo, danai gerai žino, kad jų šalis gamina daug natūralių maisto produktų, o jų ūkininkai yra labai svarbūs pasaulinės gamybos kontekste, ypač kalbant apie ekologišką produkciją. Danijos ūkininkai yra pagrindinių sričių (gyvulių gerovės, vaistų naudojimo, energijos suvartojimo ir aplinkos „apkrovos" vienam pagamintam kilogramui pieno arba mėsos) pasaulinio sąrašo viršuje arba penketuke. „Todėl logiška, kad gamyba Danijoje turėtų būti didinama", - svarstė S. Andersenas.

Danai nori kooperuotis, o ne konkuruoti

„Agromek" vyko tuo metu, kai tarptautinėse rinkose krito mėsos, pieno ir grūdų kainos, o ūkininkams dėl to tenka grumtis su iššūkiais dėl labai sumažėjusių pajamų. Tačiau juos palaiko tikėjimas žemės ūkio ateitimi, nes maisto poreikis pasaulyje didėja ir didės dar daug metų.

Danijos žemės ūkio ir maisto tarybos pirmininkas Martinas Merildas (Martin Merrild) pabrėžė, kad šalies žemės ūkio verslas ir maisto sektorius yra tarp stipriausių pasaulyje. „Mūsų sėkmė, kad mes per ištisas kartas perduodame žinias, tobulinamės, norime kooperuotis ir matyti vieni kitus kaip kolegas, o ne besivaržančius tarpusavyje ūkininkus", - teigė M. Merildas.

Būtent tokios vertybės padėjo atsigauti Danijos žemės ūkiui po 2009 m. finansų krizės. 2012-ieji jau buvo sėkmingiausi metai Danijos žemės ūkioverslui.

Maisto poreikis pasaulyje didės po 2 proc. per metus ir tai, pasak M. Merildo, bus galimybė tiems, kurie reikiamu metu atsidurs reikiamoje vietoje ir turės reikiamus produktus. „Neabejoju, kad ir Danija ten bus. Tik turime įveikti situaciją, kurią sukėlė Rusijos embargas", - kalbėjo žemės ūkio ir maisto tarybos pirmininkas, pridūręs, kad ateitis priklauso pieno gamintojams.

Parodos laureatai

Iš beveik 300 parodai pristatytų naujų gaminių 3 žvaigždžių „Agromek" apdovanojimai įteikti septyniems iš jų keturiose kategorijose. Kiekvienos kategorijos vertinimo komitetą sudarė ūkininkai ir tos srities profesionalai. Vertinant labiausiai buvo atsižvelgta į praktinę naujovės reikšmę.

Lauko darbų kategorijoje apdovanojimus laimėjo trys bendrovės: „Grene Danmark A/S", „Dal-Bo A/S" ir „Geoteam A/S".

„Grene Danmark A/S" apdovanojimą gavo už dyzelino bako dangtelį Spy Cap, kuris saugo nuo traktorių, krautuvų ar kombainų kuro vagysčių. Apdovanojimo komitetas pabrėžė, kad šis bako dangtelis bus naudingas daugeliui ūkininkų.

Traktoriaus kuro bako dangtelis gali būti lengvai pakeistas „dangteliu sekliu" ir prijungtas prie traktoriaus rago ir žibintų. Neteisėtai atidarius kuro baką pasigirs tarsi žadintuvo garsas, kuris iškart atkreips dėmesį. Be to, aliarmo atveju sistema atsiųs SMS žinutę į ūkininko ar kitų atsakingų asmenų telefoną.

„Dal-Bo A/S" sukūrė itin stiprius volo žiedus. Snaigės (Snowflake) dizaino naujasis Kembridžo volo žiedas yra šešis kartus stipresnis, palyginti su ankstesnių žiedų stiprumu. Apdovanojimo komitetas pabrėžė, kad tai ūkininkams padės sutaupyti, nes nereikės keisti dažnai sulaužomų volo žiedų. Gamintojai mano, kad gaminys turi didelį potencialą tų užsienio šalių rinkose, kurių laukuose yra daugiau akmenų negu Danijoje. Snowflake volo žiedų skersmuo yra tik iki 65 cm.

„Geoteam A/S" pagamino fiksuotą droną UXS Drone, kuris gali skristi 80 km/h ir 750 m aukštyje. Vieno skrydžio metu, kuris trunka maždaug 50 minučių, naujasis aparatas gali apžiūrėti iki 1 000 ha. Pasėlių būklė užfiksuojama su infraraudonųjų spindulių (NIR) kamera, kuri ir buvo sukurta žemės ūkiui. Skrendant 100 m aukštyje, aparato rodmenys gali būti itin ryškūs ir labai tikslūs.

Nesudėtingos konstrukcijos UXS Drone gali būti naudojamas ir lauko žemėlapiams sudaryti, įvertinti melioracijos būklę, taip pat miškininkystės darbams atlikti arba nustatyti pasėlių žalos dydį.

Gyvulininkystės kategorijoje apdovanojimas atiteko „Stenderup Maskiner A/S" sukurtam pašarų maišytuvui-dalytuvui Trioliet - tai naujas trijų pakopų pavarų sistemos pašarų maišytuvas. Apdovanojimą skyrusiame komitete buvo trijų galvijininkystės ūkių savininkai, kurių teigimu, šviesi ateitis nusimato tik tiems pieno gamintojams, kurie sugebės kokybišką pieną pagaminti įmanomai mažiausiomis sąnaudomis. Todėl jie pasirinko „Trioliet", nes reikia mašinų, kurios būtų ir efektyvios, ir iš dalies nebrangios. Trijų pakopų pavarų dėžė užtikrina trumpesnį maišymo laiką, o tai, gamintojų teigimu, leis sutaupyti maždaug 20 proc. kuro, palyginti su kitais maišytuvais.

Du apdovanojimai Kiaulininkystės produktų kategorijoje už kiaulių šėrimo sistemų inovacijas skirti kompanijoms „Vissing Agro" ir „Skiold A/S".

„Vissing Agro" sukurtas savitarnos ir pašaro dozavimo derinys paršavedėms palengvina mažų grupių šėrimą. Ši sistema yra saugi, lengvai įdiegiama visose ūkių šėrimo sistemose, reikalauja mažai priežiūros ir yra gana paprasta naudoti. Manoma, kad jaunos paršavedės lengvai įpras prie naujos sistemos.

„Pigsaver" koncepcija grindžiama tuo, kad naujai sukurta „Skiold A/S" paršelių šėrimo sistema kartu su kasdieniu valdymu padeda ūkininkams mažinti paršelių mirtingumą žindymo laikotarpiu. Sistema moko paršelius greičiau pradėti ėsti patiems ir užtikrina sklandų ir saugų nujunkymą. „Pigsaver" tiekia mažas porcijas daug kartų per dieną, taip paršeliai suėda daugiau pašarų, todėl gerėja priesvoriai ir sveikatingumas.

„Agromek" apdovanojimą (Kitų produktų kategorija) gavo „Stemas Maskinsalg A/S" už elektra varomą krautuvą Weidemann. Jis itin tinka naudoti patalpose, nes neišskiria išmetamųjų dujų ir nekelia triukšmo. Su visiškai įkrauta baterija krautuvas be perstojo gali veikti dvi valandas.

***
Danijos žemės ūkis labai modernizuotas, jame užimti apie 3 proc. visų dirbančiųjų. Šalyje yra maždaug 40 tūkst. ūkių. Daugiau negu pusė šalies teritorijos, neskaitant Grenlandijos ir Farerų salų, yra naudojama žemės ūkiui (maždaug 2,64 mln. ha). Iš šio ploto maistu būtų galima aprūpinti apie 15 mln. žmonių - beveik tris Danijos dydžio šalis. Iš gyvulių daugiausiai auginama kiaulių, galvijų ir arklių. Ši šalis yra viena didžiausių kiaulienos gamintojų pasaulyje. Danijos žemės ūkio eksportas, Europai atsigavus po 2009 m. krizės, sudarė 16 mlrd. eurų.

***

Savo produktus „Agromek 2014" pristatė 560 dalyvių, o tarp eksponatų buvo 292 nauji produktai ir technologijos. Tai - rekordinis skaičius. Visiškai užpildytą 46 tūkst. m2 plotą Herningo MCH parodų centre pirmą kartą teko praplėsti lauko stendais, kuriems skirta dar 1,8 tūkst. m2 ploto. Parodą aplankė beveik 47 tūkst. žmonių, 1,2 tūkst. buvo atvykę iš užsienio šalių.