23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/01
Beržų lapų sausieji ekstraktai
  • Dr. Raimondas RAUDONIS, Prof. dr. Pranas VIŠKELIS, LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
  • Mano ūkis

Didėjantis augalinių vaistinių preparatų poreikis skatina ieškoti efektyvių technologinių sprendimų. Medicinos praktikoje augalinių preparatų sudėtyje dažnai naudojami sausieji ekstraktai. Kaip išdžiovinti sausąjį ekstraktą, kad jo kokybė būtų geriausia?

Sausieji ekstraktai - tai išdžiovintos vaistinės augalinės žaliavos ištraukos, turinčios birios masės konsistenciją. Jie gaunami pašalinus tirpiklį iš skystųjų ištraukų. Sausųjų ekstraktų veikliųjų medžiagų sudėtis ir savybės priklauso nuo technologinių veiksnių, pvz.: vaistinės augalinės žaliavos džiovinimo sąlygų, naudojamo ekstrakcijos metodo, ištraukų džiovinimo technologinių sąlygų.

Tarptautinius standartus atitinkantys sausieji ekstraktai iš vaistinių augalinių žaliavų turi daug pranašumų lyginant juos su tradiciniais skystos formos preparatais - užpilais, nuovirais, tinktūromis, skystaisiais ekstraktais. Sausųjų ekstraktų sudėtyje pasiekiamas didesnis veikliųjų medžiagų kiekis ir jų stabilumas. Taip pat atsiranda galimybė standartizuoti sausuosius ekstraktus, kad jie atitiktų tam tikrus reikalavimus, bei užtikrinti jų kokybės kontrolę. Be to, su sausaisiais ekstraktais patogiau dirbti, juos transportuoti, sandėliuoti, lengvai galima keisti jų formą - padaryti kapsules ar tabletes.

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijų laboratorijoje atlikti sausųjų ekstraktų gamybos technologiniai tyrimai, kuriuos finansavo Lietuvos mokslo taryba pagal projektą „Podoktorantūros stažuočių įgyvendinimas Lietuvoje". Tyrimų tikslas - įvertinti skirtingas beržų lapų ištraukų džiovinimo technologijas, džiovinimą šalčiu (liofilizacija) ir džiovinimą karščiu (purkštuvinė džiovykla). Ištirti gautų beržų lapų sausųjų ekstraktų technologinius parametrus bei ekstraktų kokybę.

Tyrimams naudoti karpotųjų beržų (Betula pendula Roth) lapai, džiovinti tamsioje, gerai vėdinamoje patalpoje. Beržų lapai susmulkinti ir užpilti 70 proc. alkoholiu. Ekstrakcija vykdyta kelis kartus dvi paras, kol buvo „ištrauktos" visos naudingos medžiagos. Po to ištraukos nufiltruotos ir džiovintos dviem skirtingais būdais - liofilizacija ir purkštuvine džiovykla.

Liofilizacija - tai džiovinimas šalčiu. Liofilizuojant sušalęs vanduo iš ištraukos pašalinamas jį išgarinant žemoje temperatūroje (-80 ºC) vakuuminėje kameroje. Procesas vyksta 2-3 paras be pertraukos. Į liofilizatorių yra dedami tik užšaldyti produktai. Reikalingas dar vienas technologinis žingsnis - alkoholio pašalinimas iš ištraukos. Tačiau liofilizacija laikoma etaloniniu metodu.

Pastaruoju metu iš augalinių žaliavų gaminami sausieji ekstraktai džiovinami purkštuvinėse džiovyklose, kuriose ištraukos išpurškiamos suspaustu oru ir tuoj pat išgarinamos įkaitinto oro srove. Šio metodo privalumai - gerokai trumpiau trunkantis procesas ir keletą kartų pigesnė įranga. Be to, nereikia iš ištraukų pašalinti alkoholio.

Gaminant sausuosius ekstraktus, svarbiausias parametras yra likutinė drėgmė, kuri neturi viršyti 5 procentų. Priešingu atveju galimas mikrobiologinis užterštumas - tai reiškia, sutrumpėja galutinio produkto galiojimo laikas. Abiem metodais išdžiovintų sausųjų ekstraktų miltelių likutinė drėgmė neviršijo leistinos ribos.

Augaliniai sausieji ekstraktai pasižymi didele drėgmės sugertimi iš aplinkos (higroskopiškumu), todėl juos reikia laikyti sandariose pakuotėse. Beržų lapų alkoholinės ištraukos sausasis likutis siekia 27,1 proc. Dėl sausųjų ekstraktų miltelių prilipimo prie džiovinimo įrangos dalių reali išeiga yra šiek tiek mažesnė.

Augaliniai sausieji ekstraktai - tai sudėtiniai mišiniai, kurių sudėtyje yra ne tik veikliųjų, bet ir balastinių medžiagų. Balastinės medžiagos gali keisti sausųjų ekstraktų fizikochemines savybes, lemti jų stabilumą laikymo metu. Beržų lapų sausųjų ekstraktų veikliųjų medžiagų sudėties kokybė ištirta efektyviosios skysčių chromatografijos (ESC) metodu. Tai šiuolaikinis metodas, kuris leidžia identifikuoti veikliuosius junginius bei įvertinti jų kiekį ekstrakte.

Atlikti tyrimai neparodė skirtumų tarp skirtingai išdžiovintų beržų lapų sausųjų ekstraktų. Veikliųjų medžiagų sudėties kokybė nepakito, tai parodo, kad beržų lapų veiklieji junginiai nėra jautrūs karščiui. Dėl savo privalumų, mažesnių kainos ir laiko sąnaudų purkštuvinė džiovykla yra tinkamiausia beržų lapų sausųjų ekstraktų gamybai. Gaunami žalsvi vienalyčiai (homogeniški) milteliai, kurie gali būti naudojami kaip natūralūs maisto priedai bei maisto papildų kūrimui.