23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/11
Kuriant žemdirbystės mašinas, gilinamasi į agronomines problemas
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Šiuolaikinės intensyvios augalų auginimo technologijos, dideli derliai ir nepastovios klimato sąlygos kelia naujus iššūkius žemės dirbimo mašinų gamintojams. Agronomines problemas bandoma spręsti mechaniniais būdais ir ten, kur augalų apsaugos priemonės bejėgės, siūloma taikyti intensyvias seklaus kultivavimo technologijas.

Aktyvi neariamosios žemdirbystės šalininkė Švedijos kompanija „Väderstad", gimtajame Vėderštate (Väderstad) surengusi naujų agregatų pristatymą, tik dar kartą išreiškė savo tvirtą nuostatą. Neariamajai žemdirbystei skirti padargai tebėra Starkų (Stark) šeimai priklausančios kompanijos prioritetas. „Mes kuriame ir gaminame tokią techniką, kuri lengvina darbą ir gerina augalininkystės ūkių rezultatus, t. y. tokią, kuri vienu važiavimu atlieka kelis darbus. Tai turi akivaizdžių privalumų - dirva paruošiama sėjai tinkamu laiku ir sudaromos optimalios sąlygos maksimaliam derliui. Be to, taupomas laikas, energija ir pinigai", - spaudos konferencijoje pabrėžė vienas iš kompanijos savininkų ir valdybos pirmininkas Kristeris Starkas (Crister Stark).

Neigiamos intensyvių augalų auginimo technologijų pasekmės

Šiandienis žemės ūkis susiduria su naujais intensyvių sistemų sukeltais iššūkiais. Pasak kompanijos „Väderstad" technikos koncepcijos eksperto Magnuso Samuelsono (Magnus Samuelsson), nemažai problemų kyla rapsų augintojams. „Hibridinių veislių rapsai labai derlingi, tačiau jų auginimas turi ir neigiamų pasekmių. Rapsų sėklose yra nemažai aliejaus, todėl jos gali išlikti gyvybingos dirvoje iki 20 metų", - tvirtina M. Samuelsenas. Tame pačiame lauke pasėjus rapsus naujai, užsilikusios dirvoje sėklos irgi gali sudygti, tačiau jų derlingumas bus gerokai mažesnis. Be to, sudygę seni rapsai eikvos dirvos maisto medžiagas, drėgmę, bus didesnė augalų konkurencija dėl šviesos ir kitų augimui reikalingų sąlygų. Dėl netolygaus augalų brendimo pasėlis bus netolygus, o derlius mažesnis, negu tikėtasi.

Pasak M. Samuelsono, kad laukas būtų „švarus" naujai rapsų sėjai, nuėmus derlių dirvą reikėtų sekliai (apie 3 cm gyliu) nuskusti. „Mes sukūrėme itin našų ir efektyvų agregatą Cross Cutter Disc, kuris montuojamas vietoj lėkščių Carrier skutiklyje. Tokiu kombinuotu padargu galima važiuoti 15 km/val. ir didesniu greičiu, degalų sąnaudos siekia tik 5-6 l/ha, - naujovės privalumus vardija specialistas. - Sekliai nuskutus dirvą, sudaromos geros sąlygos pabiroms bei piktžolių sėkloms sudygti, tad sudygusius daigus paprasčiau sunaikinti."

 

Seklus skutimas mažina ne tik „senų" rapsų, bet ir piktžolių kiekį dirvoje, taip mažėja ir ligų plitimo rizika. Be to, pastaruoju metu Europoje vis aktualesnė tampa kukurūzų kenkėjų, žiemojančių stiebuose, problema. Skutiklis su Cross Cutter Disc gerai sutraiško stiebus, nepalikdamas sveikos vietos kukurūzų kenkėjams per žiemą išgyventi.„Piktžolių ir kenkėjų atsparumas chemikalams tik didėja. Be to, griežtėja aplinkosaugos reikalavimai. Ten, kur augalų apsaugos priemonės bejėgės, tenka pasitelkti mechaninius jų naikinimo būdus. Naujasis padargas būtent tam ir pritaikytas", - akcentuoja M. Samuelsenas. Siekiant geriausio efekto, pirmą kartą rekomenduojama skusti sekliai iš karto nuėmus derlių, antrąjį - kai sudygusios rapsų pabiros yra dviejų lapelių tarpsnio.

Gausios augalų liekanos naujiems padargams ne kliūtis

Tinkamai ir greitai paruošti dirvas žieminių augalų sėjai - svarbiausias tikslas, nuėmus derlių. Spaudžiant terminams, nemažai žemdirbių renkasi minimalią žemės dirbimo technologiją ir ražienas skuta.

Svarbiausia kito sezono „Väderstad" asortimento naujovė - Carrier L ir XL skutikliai. Pavadinime esančios raidės atspindi agregato konstrukcijoje esančių diskų dydį: L skutikliuose montuojami 51, o XL - 61 cm skersmens diskai.

Pasak įmonės specialisto Matijaso Hovnerto (Mattias Honvert), nauji skutikliai įgavo dar daugiau universalumo, o sustiprintas rėmas ir didesnio skersmens diskai įveikia bet kokią itin gausiomis augalų liekanomis padengtą ražieną. „Tai lankstus padargas, kurį galima pritaikyti prie įvairių sąlygų, dirbti ir sekliau, ir giliau. Stengiamės sukonstruoti tokią mašiną, kuri bet kokiomis sąlygomis savo darbą padarytų gerai", - pabrėžia M. Honvertas.

Carrier L ir XL skutikliai gali būti 4,25; 5,25; 6,25 ir 8,25 m darbinio pločio. Be to, galima rinktis trijų tipų, priklausomai nuo dirvos sąlygų, volus: plieninį, ardelinį arba dvigubą su U formos plieniniais žiedais. Specialisto teigimu, skutiklio universalumą didina ir galimybė pasirinkti skirtingas priekinių žemės dirbimo dalių sekcijas: šiaudų akėčias, Cross Cutter Knife padargą arba Cross Board Heavy lyginimo lentą. Galima užsisakyti skutiklį ir be jokio padargo.

Naujienų yra ir noraginių skutiklių pasiūloje. Visiškai nauji Väderstad Opus 600/700 skutiklių modeliai su 3 eilėmis 27 cm atstumu išdėstytais noragais gali dirbti iki 40 cm gyliu. „Galime pasiūlyti net iki 20 kaltelių ir verstuvių variantų. Tad kiekvienas ūkininkas gali sukomplektuoti tik jo ūkio dirvoms pritaikytą agregatą", - apie skutiklio universalumą kalba vadybininkė Marija Redvanz (Maria Redwanz).

Keičiami ir prie Opus skutiklio montuojami volai. Lengvesnėms dirvoms vadybininkė siūlo rinktis dvigubą su U formos žiedais tankintuvą, o sunkesnėms - plieninį. Jei nebūtina, volas gali būti visai nuimtas. Rėmo aukštis nuo dirvos - 80 cm. „Tai didelių ūkių, kuriuose reikalaujama didelio našumo, agregatas. 6 m darbinio pločio skutikliui reikėtų ne mažesnės kaip 250, o 7 m - 350 AG ir didesnės galios traktoriaus", - sako vadybininkė.

Pokyčiai ir išorėje, ir viduje

Pokyčių neišvengė ir Väderstad Rapid sėjamoji. Sėkmingiausioje Švedijos kompanijos mašinoje, kuri prilyginama įmonės istorijos legendai, nuo šiol bus įrengta šiuolaikinio dizaino sėkladėžė su pagerintu byrėjimo kampu. Pasak sėjos technikos specialisto Larso Tileno (Lars Thylen), taip pat bus lengviau pasiekti sėklų noragėlių ir dozavimo aparatą. „Hidraulinė dozavimo sistema didina sėjamųjų tikslumą, ją galima suderinti su GPS padėties nustatymo sistema. Technikos pirkėjai turėtų gerai įvertinti šias naujoves, nes dirbti su patobulintomis mašinomis bus patogiau", - priduria L. Tilenas.

Väderstad Rapid S/C mašinose įdiegtos inovacijos ne tik gerina jų technines savybes, bet ir taupo eksploatacijos išlaidas. Naujuose modeliuose montuojami nauji guoliai, kurių nereikia papildomai tepti. „Guoliai sutepami gamykloje. Jų korpusai su kombinuotais sandarikliais, pailginančiais guolių eksploatavimo laiką", - paaiškina sėjos technikos specialistas.

Pavasarinės sausros nebaisios

Kitąmet išsiplės ir pneumatinių Väderstad Spirit sėjamųjų pasiūla nauju Nordic modeliu. Pasak įmonės produktų grupės vadovo Bernto Martensono (Bernt Martensson), Spirit sėjamųjų paklausa auga kasmet. „Nuo šiol šios sėjamosios bus gaminamos su trijų tipų trąšų įterpimo sistema. Jos labiau pritaikytos lengvesnėms, Rapid - sunkesnėms dirvoms", - sėjamųjų skirtumus nurodo jis.

Naujame 6 m darbinio pločio Spirit 600C Nordic modelyje įrengtos kombinuotos sėjos eilučių sekcijos su trąšų diskais, įterpiančiais jas į pasirinktą gylį. Trąšos gali būti įterpiamos dviem skirtingais (2 ir 5 cm giliau už sėklą) gyliais 25 cm atstumu, nepažeidžiant sėklos guoliavietės. Sėjamoji gali būti pritaikyta ir rapsams sėti. Pasak B. Martensono, tokia universali kombinuota ir sėklas, ir trąšas įterpianti sėjamoji itin tinkama pavasarinei sėjai sausringuose plotuose.

Sėjamojoje Spirit Nordic prieš diskinius trąšų noragėlius sumontuota Cross Board Heavy lyginimo lenta, išlyginanti dirvą ir pačiomis sudėtingiausiomis sąlygomis. Sėkladėžės talpa 5 000 l. Dėl apkrovos kontrolės (LS-load sensing) hidraulinės sistemos ir nuožmaus noragėlių spaudimo sėklos tiksliai įterpiamos net ir nuokalnėse.

Prieš išvažiuojant į laukus, bandymai skaldos karjere

Švediškos Väderstad mašinos, prieš pradedant serijinę jų gamybą, išbandomos ne tik ūkininkų ūkiuose. Kad būtų aptiktos silpnosios konstrukcijos vietos, agregatai turi įveikti ne vieną hektarą skaldos. Naujų mašinų kūrėjų įsitikinimu, toks patikros būdas turi daug privalumų. Skaičiuojama, kad 100 ha darbo akmenynuose atitinka 400 ha darbo laukuose.

Ekstremaliomis sąlygomis dirbantys traktorių vairuotojai keičiasi kas 4 val. Padargas tikrinamas po kiekvieno įveikto 1 ha ploto, o diskai keičiami kas savaitę. Sėjamosios karjere dirba su pilna sėkladėže. Tokį technikos patikros būdą kompanijos savininkai pasirinko ir dėl to, kad bandymus galima atlikti ištisus metus, nepaisant oro sąlygų. Juk žiemą ar lietingą rudenį į dirvą neįvažiuosi. Tai labai efektyvus patikros būdas, nes mašina sudėvima pagreitintu būdu. Naujos mašinos nepradedamos gaminti serijiniu būdu, kol jų prototipai dulkėmis nepaverčia kelių tonų skaldos. Būdami tikri dėl kokybės, Väderstad mašinų gamintojai technikai suteikia 2 metų garantiją.

Daina STANIŠAUSKIENĖ

Mano ūkis, 2014/11