23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/08
Patobulinti stačiakampių ryšulių presai ir vyniotuvai
  • L. Špokas
  • Mano ūkis

Stačiakampių ryšulių presai našios, nepertraukiamai dirbančios mašinos, kurių konstrukcija skiriasi. Presai gali presuoti įvairaus dydžio ryšulius (iki 0,5; 1 ir 1,2 m pločio). Dažniausiai ryšuliai yra 0,7; 0,8 ir 0,9 m aukščio ir keičiamo nuo 1iki 3,2 m ilgio.

Pradėjus naudoti šiaudus biokuro gamybai, kompanijos „Claas", „Krone", „New Holland" ir kitos išplėtė asortimentą presais, kurie šiaudus suspaudžia į 1,2x1,3x3,2 m ryšulius (plotis x aukštis x ilgis). Tokio šiaudų ryšulio masė siekia apie 500 kilogramų.

Konstrukcijos naujovės

Kiekvienas gamintojas tobulina presų konstrukciją. Kompanija „Krone" gamina penkis skirtingo laidumo stačiakampių ryšulių presus su smulkinimo aparatu ir be jo. Daugiausia naujų sprendimų yra aukšto spaudimo prese Krone BIG Pack 1290 HDP II X-Cut ir šiaudams presuoti skirtame Krone BIG Pack 4x4 X-Cut. Pirmasis augalų masę suspaudžia į 1,2x0,9x(1-3,2) m, o antrasis į 1,2x1,3x(1-3,2) m ryšulius. Vokietijoje preso Krone BIG Pack 1290 HDP II X-Cut darbo metu (2013 m. žurnalo „Profi" duomenimis) nustatyta, kad renkant sausų kviečių šiaudų sangrėbas našumas siekė 74,2 t val.-1, o 2,4 m ilgio ryšulio masė - 498 kg, tankis - 190 kg m3. Presas yra apie 70 proc. laidesnis už anksčiau gamintas analogiškos modifikacijos mašinas, masės tankis ryšulyje apie 10 proc. didesnis. Presui traukti reikia 250-350 AG traktoriaus. Didesnis preso laidumas pasiektas dėl naujų techninių sprendimų.

Darbo metu preso galios velenas sukamas 1 000, o 608 kg masės smagratis 1 100-1 180 min.-1 dažniu. Atvykus į lauką, preso pavarą pradeda sukti hidraulinis variklis. Kai pasiekiamas 300 min.-1 sukimosi dažnis, automatinė valdymo sistema įjungia traktoriaus galios veleno pavarą ir išjungia hidraulinio variklio pavarą. Jeigu sangrėbose yra nedaug masės, galima sumažinti traktoriaus galios veleno sukimosi dažnį iki 800 min.-1

Prese įrengtas pažangesnės konstrukcijos 2,35 m pločio, penkių pirštų eilių rinktuvas, jo sukimosi dažnis padidintas 30 proc. Virš rinktuvo yra didesnio skersmens briaunotas volas, kuris prie rinktuvo pirštų spaudžia jų stumiamą augalų juostą. Volą prilaiko spyruoklės, jo padėtis yra keičiama. Tarp rinktuvo ir rotoriaus įtaisytas būgnas, kurio šoninės sraigės susiaurina rinktuvo pirštų stumiamą augalų juostą iki prieškamerės pločio, o išilginės juostos tolygiai stumia masę 0,72 m skersmens rotoriui, sudarytam iš penkių dantų diskų. Dantų plotis siekia 20 mm. Jie pagaminti iš labai atsparaus metalo. Masei užstrigus po rotoriumi ir rinktuvą pakėlus aukštyn, po juo esantis dugnas pastumiamas žemyn.

Po rotoriumi yra du dėklai, kiekviename po 16 peilių. Peilių skaičių galima keisti. Esant visiems peiliams darbo padėtyje, teorinis pjaustinio ilgis siekia 44 mm. Kai hidrauliniai cilindrai peilių dėklus nuleidžia žemyn, juos galima patraukti į skirtingas preso puses ir pakeisti peilius.

Rotorius susmulkintus augalus tiekia į 18 proc. talpesnę už ankstesnių modelių prieškamerę. Joje įrengtas rotorius su keturiomis tankesnėmis ir ilgesnių  dantų šukomis. Trys šukos juda nekeisdamos trajektorijos. Ketvirtosios šukos pakeičia judėjimo trajektoriją tik tada, kai prieškamerėje augalų tankis pasiekia nustatytąjį. Atidarius užtvarą, šukos augalus nustumia į presavimo kamerą. Nepriklausomai nuo traktoriaus važiavimo greičio, prieškamerėje suspaudžiamas vienodo tankio augalų sluoksnis. Panašios konstrukcijos prieškamerė yra ir kituose stačiakampių ryšulių presuose.

Masės suspaudimo laipsnis presavimo kameroje labiausiai priklauso nuo stūmoklio eigų skaičiaus ir kameros skerspjūvio ploto kitimo (kūniškumo). Preso gale kameros viršutinę ir šonines sieneles stumdo po du didesnio skersmens hidraulinius cilindrus. Kad stūmokliui grįžtant atgal suspaustas augalų sluoksnis nepasislinktų atgal, presavimo kameroje sumontuoti ilgesni laikikliai. Stūmoklio eigų skaičius 45 min.-1 Matuojama švaistiklių apkrova. Kai ji viršija leistinąją, hidrauliniai cilindrai pakeičia presavimo kameros sienelių padėtį, todėl masės tankis visame ryšulio ilgyje yra vienodas.

Ryšulys yra aprišamas ne šešiomis, kaip įprasta dabar gaminamuose presuose, o aštuoniomis raiščio vijomis. Panaudoti naujos konstrukcijos, siauresni dvimazgiai rišimo aparatai, tačiau raiščio sąnaudos nepadidėjo, nes vietoj 130 naudojamas 110 kg m-1 raištis. Atsarginės 54 raiščio ritės sudėtos preso šoninių gaubtų nišose. Ritėms sudėti gaubtai nuleidžiami žemyn. Dar 12 ričių gali būti patalpintos papildomose dviejose ertmėse. Kad rišimo aparatai neapsiveltų raiščio atplaišomis ir augalų dalelėmis, juos nuvalo kompresoriaus tiekiamos suspausto oro srovelės. Gali būti uždedami du mechanine pavara sukami ventiliatoriai, kurie valo visą aplink rišimo aparatus esančią ertmę.

Preso gale gali būti įtaisytos svarstyklės, o presavimo kameros šoninėje sienelėje - augalų drėgnumo jutiklis. Kai traktoriuje yra GPS sistema, gali būti sudarytas lauko derliaus žemėlapis ir kiekvienam ryšuliui pateikiamas duomenų pasas. Presas turi patikimą tandem tipo važiuoklę. Kelyje jį galima traukti 60 km val.-1 greičiu.

Braškynuose, fermose pakratams reikia labai susmulkintų šiaudų. Prieš preso rinktuvą gali būti pritvirtintas papildomas smulkintuvas. Smulkinimo aparatą sudaro 0,525 m skersmens būgnas, prie kurio lankstine jungtimi pritvirtinti 96 peiliai. Dviejose eilėse išdėstyti 47 priešpeiliai gali užimti penkias padėtis. Sukamas 3 000 min.-1  dažniu rotorius susmulkina šiaudus 21 mm teorinio ilgio gabaliukais ir juos meta ant rinktuvo. Preso technologinis procesas yra toks pat kaip ir aprašytojo. 

Šiaudų sangrėbos yra aukštos. Joms rinkti presuose Krone BIG Pack 4x4 X-Cut, kurie masę suspaudžia į 1,2x1,3x3,2 m ryšulius, prieš rinktuvą įrengtas didesnio skersmens briaunotas volas. Jis pastumtas aukštyn. Už rinktuvo įtaisytas priverstinai sukamas volas, kuris šiaudus nukreipia diskiniam dantytam būgnui. Preso prieškamerė padidinta. Jos rotorius yra su penkiomis tankiomis šukomis. Viena jų keičia judėjimo trajektoriją, kai prieškamerėje suspaustą šiaudų sluoksnį reikia nustumti į presavimo kamerą. Mašinos našumas apie 80 t val.-1 supresuotų šiaudų.

Sudėtinių ryšulių presai

Vakarų šalyse paklausūs yra presai Krone BIG Pack 1270 X-Cut Multiballe. Ryšulys (1,2x0,7x2,7 m) sudarytas iš 9 atskirų ryšuliukų, kurių ilgis 0,30 m. Ryšulį gali sudaryti ir du 1,35 m ilgio ryšuliai. Kiekvienas ryšuliukas apjuosiamas dviem raiščiais, o visas ryšulys - keturiais raiščiais. Ryšulį išardžius, atskirus mažesnius ryšuliukus patogiau pervežti fermoje.

Dabar jau gaminami Krone BIG Pack 870 HDP presai, kurie augalus suspaudžia į 0,8x0,7x2,7 m sudėtinius ryšulius. Mažųjų devynių ryšuliukų ilgis 0,3 m, kiekvienas aprišamas dviem, o visas ryšulys trimis raiščio vijomis. Prese yra 16 peilių, kurie augalus susmulkina 44 mm teorinio ilgio gabaliukais. Ryšulio augalų drėgnumą matuoja preso abiejose šoninėse sienelėse esantys jutikliai, o jo masę - keturi latako jutikliai. Preso galios sąnaudos 105/143 kW/AG. Jį galima traukti 60 km val.-1 greičiu.

Kad tankis būtų didesnis

Masės tankis ryšulyje yra vienas iš svarbiausių preso darbo vertinimo rodiklių. Tankį galima padidinti, tiekiant į presą nepertraukiamą augalų juostą, į presavimo kamerą smulkesnį augalų pjaustinį ir didinant masės suspaudimą. Tačiau tam reikia papildomos energijos. Firma „Kuhn" gamina laidžius stačiakampių ryšulių presus LSB 1290. Rinktuvo (plotis 2,3 m) tiekiamus augalus 23 peiliai susmulkina 45 mm teorinio ilgio gabaliukais. Pjaustinį presavimo kameroje į 1,2x0,9x3 m ryšulius suspaudžia stūmoklis, slankiojantis 46 min.-1 dažniu. Ryšulį šešiomis raiščio vijomis apriša originalios konstrukcijos rišimo aparatas.

Kompanija numato prese Kuhn LSB 1290 iD padidinti smagračio masę 40 proc. ir įprastą presavimo kameros stūmoklį pakeisti į sudarytą iš dviejų dalių. Presavimo kameroje vienu metu stūmoklis spaudžia ne visą augalų masės sluoksnį. Apatinė stūmoklio dalis stumia tik dalį sluoksnio, o vėliau - kitą. Presavimo kameroje diferencijuotas augalų sluoksnio suspaudimas leidžia padidinti masės tankį ryšulyje 25 procentais.

Kompanija „Claas" taip pat gamina skirtingo laidumo stačiakampių ryšulių presus. Šiaudams skirto preso rinktuvo plotis 2,35 m, smulkinimo aparato rotoriaus plotis 1,3 m, o skersmuo net 0,86 m. Peiliai sudėti į dėklą. Nuleidus dėklo laikiklį žemyn, dėklą galima pastumti į abi preso puses ir išimti visus 25 peilius. Kai darbo padėtyje yra visi peiliai, pjaustinio teorinis ilgis 45 mm. Peilių skaičių galima keisti. Gaminami šiaudų presai su 51 peiliu, tada teorinis pjaustinio ilgis siekia 20 mm. Dar labiau susmulkinami šiaudai, kai prese yra pritvirtintas papildomas smulkinimo rotorius su 90 peilių ir 90 keičiamų priešpeilių. Rotoriaus sukimosi dažnis 3 000 min.-1 Prieškamerėje suspaustos augalų masės tankis priklauso nuo užtvaro padėties ir leistino į jį šiaudų spaudimo. Claas presų rišimo aparato adatos trumpos ir juda greičiau negu kitų gamintojų presuose. Rišimo aparatai užima dvi padėtis. Visa tai garantuoja patikimą mazgo surišimą.

Vyniotuvai

Šios mašinos skirtos apvynioti plėvele vytintos žolės ritinius arba stačiakampius ryšulius. Dabar stambiuose ūkiuose naudojami ritinių presai su vyniotuvais, mažesniuose - pakabinamos arba prikabinamos prie traktoriaus mašinos. Nepaplito pervežami mažų ritinių vyniotuvai. Jie turi atskirą variklį, ritinių apvyniojimas valdomas nuotoliniu būdu. Traktorininkas su krautuvu atvežtą ritinį padeda ant vyniotuvo. Jis apvyniojamas ir nukeliamas nuo vyniotuvo, kol atvežamas kitas neapvyniotas ritinys. Dabar gaminama daugiau našių ritinių presų su vyniotuvais, tačiau renkant šiaudų sangrėbas juos galima nuimti. Šie presai dirba našiau, mažesnės degalų sąnaudos.

Stačiakampių ryšulių presai yra našesni už ritinius presuojančias mašinas. Jie buvo naudojami tik šieno ir šiaudų sangrėboms rinkti, nes nebuvo vyniotuvų apvytintos žolės ryšuliams apvynioti plėvele. Sudėtingiausia plėvele uždengti stačiakampio ryšulio kampus ir skirtingo ploto plokštumas. Vyniojimo metu ryšulys sukamas. Kad nenukristų nuo stalo, jį prilaiko abiejuose vyniotuvo galuose esantys nupjauto kūgio formos ritinėliai. Ant pakabinamo prie traktoriaus vyniotuvo stalo ryšulį uždeda traktorinis krautuvas arba prie prikabinamo vyniotuvo pritvirtintas šakinis kėliklis.

Kompanijos „MacHale", „Kuhn" ir kitos jau gamina prikabinamus prie traktoriaus universalesnius vyniotuvus. Jų priekyje esantis transporteris arba šone įrengtas šakinis kėliklis nuo dirvos paima stačiakampį ryšulį ir uždeda ant vyniotuvo. Vyniotuvas Kuhn SW 1604 apvynioja (0,8x(0,6-0,9)x1,8 m) ryšulius ir 1-1,5 m skersmens ritinius. Leistina maksimali ryšulio masė iki 1 000 kg. Apvynioti ryšuliai ir ritiniai atsargiai padedami ant dirvos. Apvyniojimo procesą valdo automatinė sistema arba jį galima valdyti rankomis.

Naujos kartos prikabinamuose vyniotuvuose ryšulį 1,2x(0,6-1)x2 m nuo dirvos paima sukimo volai. Volams sukant ryšulį, apie jį sukami du plėvelės laikikliai apvynioja plėvele, ryšulys padedamas ant dirvos. Ryšulio apvyniojimo technologinį procesą valdo automatinė sistema. Sudėtingesnės konstrukcijos vyniotuvai apvynioja du ryšulius, sunaudodami mažiau plėvelės. Apvyniotus ryšulius surenka specialios mašinos. Mažus stačiakampius ryšulius apvynioja prikabinami nesudėtingos konstrukcijos vyniotuvai. Juos dabar pradėjo gaminti dauguma įmonių.

Užsienio šalyse apvytintos žolės sangrėboms rinkti plačiai naudojamos rinktuvinės priekabos.  Jeigu pjaustinį reikia vežti toliau kaip 5 km, sangrėbos renkamos savaeigiais smulkintuvais, o masė vežama talpiose priekabose, kurias traukia greitaeigiai traktoriai.

Liudas ŠPOKAS

Mano ūkis, 2014/08