23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/08
Į naujus modelius ir gamybos modernizavimą – milijoninės investicijos
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Pastaruosius trejus metus išsilaikiusios aukštos grūdų kainos papildė ne tik žemdirbių, bet ir technikos gamintojų sąskaitas. Augant apyvartoms, kompanijos nemažą jų dalį atseikėjo mašinų tobulinimo projektams, gamybiniams pajėgumams plėsti ir modernizuoti. Vokietijos kompanija „CLAAS" tam paskyrė 198 mln. eurų (per 680 mln. litų). Nemažai investuota į žolinių pašarų derliaus bei šiaudų dorojimo mašinų ir jų gamyklos Bad Zalgau (Bad Saulgau) Vokietijoje atnaujinimą.

Technikos registravimo duomenimis, apie 10 proc. žolių derliaus dorojimo mašinų parduodama 200 km spinduliu aplink Bad Zalgau. „Mes esame įsikūrę labai tinkamoje vietoje. 1969 m. įsigyta gamykla šiandien pelnytai vadinama žaliosios linijos technikos vystymo centru, kuriame dirba daugiau kaip 550 darbuotojų", -akcentuoja kompanijos „CLAAS" vykdomosios valdybos pranešėjas Teo Frėjus (Theo Freye).

Aukštosios mašinų gamybos technologijos

Žolinių pašarų ruošimo mašinų gamyba užima svarbią vietą „CLAAS Group" versle. Tai rodo ir šiam sektoriui skiriamos investicijos - daugiau kaip 40 mln. eurų (beveik 140 mln. litų) per pastaruosius trejus metus. „Mūsų pasididžiavimas - nauja Disco žoliapjovių pjovimo aparato Max Cut surinkimo linija. Moderni įranga leidžia pasiekti geresnę kokybę ir užkerta kelią bet kokioms gamybos klaidoms", - akcentuoja kompanijos produktų grupės vadovas Ulis Nikolas (Uli Nickol).

Pašarų ruošimo ir šiaudų tvarkymo technikos asortimentas pasipildė 39 naujais modeliais. Pasak U. Nikolo, naujovių yra beveik visose mašinų kategorijose. Jo teigimu, atnaujinant žoliapjoves, buvo atsižvelgiama ir į stambių, ir į smulkių ūkių poreikius. „Patobulinę diskinių žoliapjovių pjovimo aparatą, įžengėme į inovatyvią gamybos erą. Dabar galime pasiūlyti net 28 naujus nuo 2,6 iki 9,1 m darbinio pločio Disco žoliapjovių modelius", - apie asortimento plėtros mastus pasakoja produktų grupės vadovas.

Esminė Max Cut pjovimo aparato konstrukcijos naujovė - jo forma ir korpuso sujungimas. Gerą pjovimo kokybę ir sklandų darbą užtikrina banguojantis aparato profilis. Jo korpuso gaubtai ne suvirinti, o sujungti varžtais, kad prireikus būtų galima greitai išardyti ir pakeisti deformuotas ar kitaip pažeistas detales. Be to, esant negausiam derliui, numatyta galimybė sumažinti peilių sukimosi dažnį iki 850 aps. min.-1 Sumažinus sukimosi dažnį, galima sutaupyti iki 20 proc. degalų. Modernus pjovimo Max Cut aparatas su hidropneumatine kopijavimo sistema Active Float bus montuojamas į visus naujus Disco žoliapjovių modelius nuo 2015 metų.

Per 17 ha plotą užimančioje Bad Zalgau gamykloje surenkamos 275 skirtingos mašinos, o Disco šienapjovių konstrukcijos variantų gali būti net 124. Čia taip pat gaminamos savaeigių Jaguar smulkintuvų pjaunamosios. Bad Zaulgau gamykloje mašinos surenkamos 5 linijose. Per dieną pagaminama apie 180 mašinų. „Surinkimo sistema lanksti, todėl vienu metu gali būti gaminama 40 skirtingų modelių mašinų. Tai leidžia operatyviau reaguoti į paklausą ir laiku įvykdyti užsakymus", - pabrėžia U. Nikolas.

Kompanija „Claas" taip pat atnaujino rinktuvinių priekabų Cargos, stačiakampių ritinių presų Quadrant, vartytuvų Volto ir grėblių Liner asortimentą.

Traktorių verslas suklestėjo

Kompanija „CLAAS", palyginti su kitomis įmonėmis, traktorių rinkoje naujokė, mašinas su Claas ženklu pasiūliusi tik prieš dešimt metų, kai įsigijo „Renault" traktorių gamyklą Prancūzijoje. Nuo tada buvę Renault traktoriai pasikeitė neatpažįstamai ne tik dėl to, kad nusidažė kitomis spalvomis.

Pasak „CLAAS" įmonių grupės valdybos nario, atsakingo už traktorių segmentą, Lotaro Krišuno (Lothar Kriszun), nuo traktorių verslo pradžios į jį investuota apie 0,5 mlrd. eurų. „Mūsų pastangos tobulinti traktorius įvertintos ne vienu apdovanojimu. Claas Axion 800 serijos modeliai gavo ne tik „Metų mašinos", bet ir „Metų traktoriaus" titulus. Tai įkvepia mus padaryti dar daugiau", - apdovanojimus vertina L. Krišunas.

Praėjusieji metai „CLAAS" traktorių verslui buvo sėkmingi kaip niekad: parduota iš viso beveik 14 tūkst. mašinų. L. Krišunas pastebėjo, kad anksčiau daugiausia traktorių buvo parduodama Prancūzijoje. Šiandien pardavimo proporcijos atvirkštinės: vietos rinkoje realizuojama 30, užsienio - 70 proc. traktorių. Jie eksportuojami į 66 pasaulio valstybes.

Įmonės pardavimų, produktų ir rinkodaros padalinio vadovo Gilso Majerio (Gilles Mayer) teigimu, didinti mažesnės galios (iki 140AG) traktorių pasiūlą nuspręsta, išanalizavus jų panaudojimo galimybes. „Su 4 cl. traktoriais galima atlikti daug darbų, bet dažniausiai jie naudojami krovimui ir augalų apsaugai. Į tai orientavomės, kurdami Arion 400 seriją", - naujų traktorių paskirtį apibūdina G. Majeris.

Arion 400 serija išplėsta iki šešių modelių (Arion 410, Arion 420, Arion 430, Arion 440, Arion 450 ir Arion 460) nuo 90 iki 140 AG. Traktoriuose montuojamas 4 cl., 4,5 l, baigtinius Tier IV išmetamųjų deginių emisijų reikalavimus atitinkantis FPT variklis su common rail degalų įpurškimo ir SCR sistemomis. G. Majeris pabrėžia, kad šios serijos mašinoms siūlomos net 4 skirtingų tipų kabinos. „Krovimo darbams ypač patogi panoraminė kabina, kurioje stoglangio su priekiniu langu neskiria joks skersinis. Gerai matomas ne tik dangus, bet ir priekiniu krautuvu keliamas krovinys. Siūloma ir pažeminta kabina, su kuria traktoriaus aukštis siekia 2,48 metro", - naujoves pristato padalinio vadovas, pridurdamas, kad išskirtinė naujų modelių savybė - amortizuotas priekinis tiltas. Traktoriuose įrengta 16/16 Quadrishift transmisija.

110 AG Claas Arion 430 pateko į konkurso „Metų traktorius 2015" finalą. Daug su priekiniu krautuvu dirbantiems ūkiams siūloma unikali panoraminė kabina, kurioje stoglangio ir priekinio lango neskiria joks skersinis

Kompanija „CLAAS" gamina 15 serijų traktorius, iš viso 101 modelį nuo 47 iki 520 AG. L. Krišuno teigimu, augti dar yra kur, nes vakarų ir centrinėje Europoje Claas traktoriai užima 7-8 proc. rinkos. „Mūsų pajėgumai didesni. Galime pagaminti tiek traktorių, kad „atsiriektume" 20 proc. rinkos", - tikino jis, pridurdamas, kad pastaruoju metu veikla plečiama ir naujose rinkose - Rusijoje, Ukrainoje, Uzbekijoje, Turkmėnijoje.

Augančių rinkų laikai praėjo

Praėjusiais metais „CLAAS" įmonių grupės pardavimai vėl augo 12 proc., iki beveik 4 mlrd. eurų (13,82 mlrd. litų), tačiau, T. Frėjaus nuomone, augimo laikai pasibaigė ir rinkos stabilizuojasi, technikos pardavimas natūraliai mažėja. „Žemdirbių nuotaikos nėra blogos, tačiau per pastaruosius metus jie daug investavo, nes grūdų kainos buvo gana aukštos. Tiesiog tokia situacija natūrali. Be abejo, mūsų verslui turi įtakos Rusijos ir Ukrainos konfliktas. Tam tikra verslo stagnacija neišvengiama, tačiau mūsų verslas Rusijoje ir Ukrainoje paremtas ne politiniais dalykais Maskvoje, o dideliu šių šalių potencialu. Politika neturi įtakos mūsų sprendimams", - sako T. Frėjus.

Nors politinė aplinka Rusijoje įtempta, Klasų (Claas) šeimos valdoma „CLAAS" plečia gamybinius pajėgumus šioje šalyje ir investuoja į plėtrą. Kitąmet numatyta užbaigti Krasnodaro kombainų gamyklos modernizaciją. T. Frėjaus tvirtinimu, nepaisant šių dienų realijų ir smunkančių rinkų, ilgalaikės žemės ūkio verslo perspektyvos išlieka pozityvios: „Nesikartosiu, minėdamas, kad auga pasaulio gyventojų populiacija, gerėja jų mityba, plečiasi atsinaujinančios energijos gamybos įmonės. Miestuose gyvena daugiau kaip 50 proc. gyventojų. Taigi žemės ūkis buvo, yra ir bus reikšminga pasaulio ekonomikos dalis".

Daina STANIŠAUSKIENĖ

Mano ūkis, 2014/08