23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/07
PVM kompensacinio tarifo taikymo pakeitimai
  • R. Veliulienė
  • Mano ūkis

Smulkieji ūkininkai kartais klaidingai mano, kad mokestinės lengvatos priklauso vien stambiems prekiniams ūkiams, ir apmaudžiai praranda galimybę sutaupyti. Norint pasinaudoti visomis įmanomomis lengvatomis, reikia nuolat tuo domėtis ir sekti naujausią informaciją.

Asmuo, parduodantis žemės ūkio produkciją ar teikiantis žemės ūkio paslaugas, turi teisę įsiregistruoti Ūkininkų, kuriems taikoma kompensacinio PVM tarifo schema, registre  ir iš pirkėjų gauti kompensacinį 6 procentų PVM tarifo priedą. Gauto priedo ūkininkas į biudžetą mokėti neturi, tačiau neturi teisės pasinaudoti ir PVM atskaita.

Pagal naujai įsigaliojusias  Fizinių asmenų įregistravimo ūkininkais, kuriems taikoma kompensacinio PVM tarifo schema, taisykles (įsigaliojo 2014 m. gegužės 5 d.), ūkininkas kompensacinio PVM tarifo gavėju gali būti registruojamas, jei atitinka šiuos reikalavimus:

Ø  bendra fizinio asmens ar fizinio asmens ir jo įsteigto ūkininko ūkio partnerių atlygio per paskutiniuosius 12 mėnesių už vykdant ekonominę veiklą patiektas prekes ir suteiktas paslaugas suma nėra didesnė kaip 155 000 Lt;

Ø  fizinio asmens ar bendra asmens ir jo ūkio partnerių įsigytų iš kitų Europos Sąjungos valstybių narių prekių vertė per praėjusius kalendorinius metus neviršijo 35 000 Lt ir einamaisiais kalendoriniais metais nenumato šios ribos viršyti;

Ø  fizinis asmuo ar nors vienas fizinio asmens įsteigto Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka ūkininko ūkio partneris neįregistruoti PVM mokėtojais;

Ø  fizinis asmuo turi dokumentus, patvirtinančius žemės suteikimą asmeniniam ūkiui, ar fizinis asmuo yra įregistravęs ūkį Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka ir asmeniniam ūkiui yra suteiktas žemės plotas arba registruotas ūkininko ūkio žemės plotas nėra didesnis kaip 7 ha (įskaitant nuosavybės teise turimus arba naudojamus nuomos ar panaudos sutarties pagrindu žemės plotus).

Neteisėtai gauto priedo grąžinimas  į biudžetą

Ūkininkas turi nuolat stebėti savo veiklą ir nustatęs, kad bent vienas iš nurodytų reikalavimų  bus neįvykdytas, turi kreiptis į VMI teritorinį skyrių, kurio registre jis buvo įregistruotas, ir pateikti prašymą išregistruoti.

Išregistravimą gali iniciuoti ir VMI, nustačiusi, kad ūkininkas neatitinka nustatytų PVM kompensacinio tarifo reikalavimų. Neteisėtai iš žemės ūkio produkcijos ir paslaugų pirkėjų gautą  kompensacinį priedą ūkininkas per 30 darbo dienų privalo grąžinti į biudžetą. Laiku to nepadariusiam asmeniui skaičiuojami delspinigiai, taip pat išieškomos ne tik einamųjų, bet ir 5 praėjusių metų negrąžintos kompensacinio PVM priedo sumos.

Produkcijos tiekimo įforminimas

Žemės ūkio produkcijos tiekimas ar  paslaugų teikimas pirkėjui, kai prekes tiekia ar  paslaugas teikia ūkininkas, kuriam taikoma kompensacinio PVM tarifo schema, turi būti įforminamas:

1.      PVM sąskaitas faktūra, kai žemės ūkio produkcijos pirkėjas yra PVM mokėtojas. PVM sąskaitą faktūrą išrašo žemės ūkio produkcijos pirkėjas, PVM mokėtojas, nesvarbu, kam ūkininkas tiekia žemės ūkio produkciją: perdirbėjams, tarpininkams, prekybinėms bendrovėms, visuomeninio maitinimo įmonėms ar kitiems subjektams;

2.      laisvos formos dokumentu, kai  žemės ūkio produkcijos ar paslaugų pirkėjas yra ne PVM mokėtojas. Tokiu atveju dokumentą išrašo pats ūkininkas. Ūkininko, kuriam taikoma kompensacinio PVM tarifo schema, išrašomuose laisvos formos žemės ūkio produkcijos ar paslaugų pardavimo apskaitos dokumentuose nuo 2013 m. gruodžio 1 d. turi būti nurodyti šie rekvizitai:

* ūkininko duomenys;

* žemės ūkio produkciją perkančio juridinio asmens pavadinimas, juridinio asmens registro kodas, buveinė;

* žemės ūkio produkciją perkančio fizinio asmens vardas ir pavardė, nuolatinė gyvenamoji vieta,  asmens kodas  arba individualios veiklos vykdymo pažymos numeris;

* apskaitos dokumento pavadinimas, numeris, data;

* parduotos žemės ūkio produkcijos ar paslaugų pavadinimas, mato vienetas, kiekis, kaina;

* kompensacinis 6 proc. PVM tarifas ir suma litais.

Naujų kodų suteikimas

Nuo š. m. gegužės 5 dienos įregistruotiems ūkininkams, kuriems taikoma kompensacinio PVM tarifo schema, suteikiami nauji kodai, t. y. vietoje galiojusio 13 skaitmenų kodo, kurio 1-11 skaitmenys buvo ūkininko asmens kodas, naujas kodas yra sudaromas iš dešimties ženklų unikalios sekos skaitmenų, kodo indekso, „2" ir kodo kontrolinio skaitmens. Ūkininkams, kurie buvo įregistruoti iki Taisyklių įsigaliojimo, nauji kodai bus suteikiami atlikus perkodavimą.

Pirkėjų prievolės

Tiek juridiniai, tiek fiziniai apmokestinamieji asmenys, neatsižvelgiant į tai, ar jie yra įsiregistravę PVM mokėtojais, ar ne, įsigiję žemės ūkio produkciją ar  paslaugas iš ūkininkų, kuriems taikoma PVM kompensacinio tarifo schema, kiekvieną mėnesį iki kito mėnesio 25 dienos VMI turi pateikti FR0617K formą. Iki šios datos ataskaitą privalo pateikti ir tie asmenys, kurių PVM mokestinis laikotarpis yra ne tik kalendorinis mėnuo, bet ir  pusmetis ar kitoks.

PVM mokėtojas įsigytos žemės ūkio produkcijos ir gautų žemės ūkio paslaugų apskaitos dokumentuose nurodytą kompensacinio priedo sumą turi teisę įtraukti į PVM atskaitą.

FR0617K forma gali būti pateikta tokiais būdais: naudojantis elektroninio deklaravimo sistema arba tiesiogiai įteikta VMI teritoriniam skyriui.

Rita VELIULIENĖ

Mano ūkis, 2014/07