23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/04
Sodų purkštuvų nustatymas ir darbo optimizavimas
  • Dr. Remigijus ZINKEVIČIUS, ASU
  • Mano ūkis

Kad purkštuvai dirbtų nepriekaištingai, taupytų chemikalus, mažiau terštų aplinką, juos būtina teisingai sureguliuoti. Tam pasitelkiamos ne tik matematinės formulės, bet ir kitos priemonės.

Norint teisingai ir tiksliai nustatyti pneumohidraulinį sodų purkštuvą, reikia žinoti šiuos veiksnius: važiavimo (darbinį) greitį (km/val.); purkštuvo darbinį plotį (m) arba purkštukų skaičių (vnt./m); tirpalo išpurškimo normą (l/ha); visų purkštukų našumą (l/min.).

Tikrasis važiavimo (darbinis) greitis, išmatavus laiką, per kurį traktorius pastoviais sūkiais nuvažiuoja tam tikrą atstumą (ne mažesnį kaip 100 m), apskaičiuojamas taip:

Reikiamą važiavimo (darbinį) greitį, kai kiti veiksniai yra žinomi, galima apskaičiuoti ir pagal šią formulę:


Dažniausiai būna žinoma tirpalo (vanduo + preparatas) išpurškimo norma hektarui (nurodoma preparato naudojimo instrukcijoje). Tuomet visų purkštukų našumą litrais per minutę, žinant purkštuvo darbinį plotį ir tikrąjį važiavimo greitį, galima apskaičiuoti taip:

Purkštukų išpurškimo norma

Purkštukų išpurškimo norma tikrinama prieš darbų sezono pradžią bandomojo purškimo metu. Į rezervuarą įpilama mažiausiai 100 l vandens. Išmatuojama, per kiek laiko pastoviais variklio ir darbo veleno sūkiais bei nustatytu darbiniu slėgiu išpurškiama 100 l vandens. Visų purkštukų našumas (l/min.) apskaičiuojamas taip:


Kai tiksliai žinomas tikrasis važiavimo (darbinis) greitis, visų purkštukų našumas (l/min.), tirpalo išpurškimo norma (l/ha) apskaičiuojama taip:

Reikiamą purkštukų našumą galima pasiekti, keičiant darbinį slėgį. Kartais tenka rinktis kito dydžio purkštukus.

Ruošiant darbinį skiedinį, būtina vadovautis preparato gamintojo rekomendacijomis. Preparatams sverti bei dozuoti reikia naudoti tik specialius matavimo indus ir prietaisus. Augalų apsaugos produktų naudojimo instrukcijose pateikiama tirpalo norma hektarui.

Purškiant ištisai, preparato kiekis vienam purkštuvui pripildyti apskaičiuojamas taip:

Čia: K – preparato norma, kg arba l/ha; V – purkštuvo rezervuaro talpa, l; M – reikiamas vandens kiekis, l/ha.

Preparato veikliosios medžiagos kiekis vienam purkštuvui pripildyti apskaičiuojamas analogiškai.

Jei preparato norma nurodoma procentais(pvz.,0,5 proc., o rezervuaro talpa 600 l), tai jo kiekis vienam purkštuvui pripildyti apskaičiuojamas taip:

Purkštuvus nustatyti patogu, naudojantis rodyklėmis, kurias pateikia purkštukų gamintojai.

Kitos priemonės

Norint pasiekti optimalų sodų purkštuvais purškiamo skysčio vertikalų pasiskirstymą, galima panaudoti labai paprastas priemones:

  • 4 m ilgio matuoklę;
  • 2 m ilgio matavimo ruletę;
  • 2  m  ilgio strypą purkštukų padėčiai reguliuoti;
  • ženklinimo juostą;
  • medžiagines juostas (viena 2 cm pločio ir 2 m ilgio bei dvi 2 cm pločio ir 0,5 m ilgio).

Paprastai sodų purkštuvai nustatomi taip, kad apatinė apipurškiamo ruožo riba būtų apie 20 cm virš žemės paviršiaus, o viršutinė – apie 30 cm virš aukščiausio sodų medžio. Oro srauto kreipikliai yra reguliuojami purškimo agregatą pastačius nuo vėjo apsaugotoje vietoje. Ant matuoklės pažymimos apatinė ir viršutinė apipurškiamo ruožo ribos. Nustatomas maksimalus purkštuvo ventiliatoriaus sukimosi dažnis. Prie strypo pritvirtinama ilga medžiaginė juosta. Strypą pridedant prie atitinkamų oro srauto kreipiklių, pagal žymas ant matuoklės nustatomos reikalingos jų padėtys.

Matuoti rekomenduojama toje purkštuvopusėje, į kurią sukasi ventiliatorius (pvz., paveikslėlyje į kairę). Nustatytą oro srauto kreipiklių padėtį reikėtų pasižymėti arba išsimatuoti ir užsirašyti jų pastatymo kampus. Jei kairėje ir dešinėje kreipiklių padėtis nesimetriška, tai sodų purkštuvas yra su turbulentiniu oro srautu. Jei kreipiklių padėtis simetriška, tai reikia patikrinti oro srauto ištekėjimo simetriškumą apipurškiamo ruožo viduryje. Kairėje ir dešinėje pusėse prie vidurinių purkštukų pritvirtinamos trumposios medžiaginės juostelės ir įjungiamas ventiliatorius. Jei juostelių kryptis nesimetriška, tai purkštuvas yra su turbulentiniu oro srauto judėjimu, o jei simetriškas – tai su laminariniu.

Purkštukų padėtis kairėje ir dešinėje sodų purkštuvo pusėse priklauso nuo oro srauto judėjimo pobūdžio. Sodų purkštuvuose su turbulentiniu oro srauto judėjimu oro tekėjimo asimetriškumas yra kompensuojamas priešiniu purkštukų padėties asimetriškumu. Apipurškiamas ruožas padalinamas į vienodas atkarpas.

Sodų purkštuvuose su turbulentiniu oro srauto judėjimu atkarpos ilgis apskaičiuojamas, apipurškiamo ruožo plotį padalinus iš purkštukų skaičiaus, o purkštuvuose su laminariniu oro srauto judėjimu – purkštukų skaičių reikia sumažinti vienetu. Šiuos dydžius patartina užsirašyti. Apskaičiuotos atkarpos pažymimos ant matuoklės. Strypas uždedamas ant purkštuko korpuso ir sukiojant nukreipiamas į atitinkamą tašką ant matuoklės. Sodų  purkštuvuose su turbulentiniu oro srauto judėjimu purkštukų padėtis kairėje ir dešinėje pusėje turi būti asimetriška, o purkštuvuose su laminariniu oro srauto judėjimu – simetriška. Po reguliavimo kai kurie purkštukai gali būti net iš dalies pridengti, tačiau apskritai purkštuvo darbinės dalys neturėtų būti apipurškiamos. Purkštukų padėtį reikėtų pažymėti arba išsimatuoti ir užsirašyti jų pastatymo kampus, nes šie svarbiausi nustatymai ateityje nebus keičiami. Pri- siderinant prie medžių aukščio, purkštukai bus atjungiami poromis.

Labai tiksliai vertikalų sodų purkštuvais purškiamo skysčio pasiskirstymą galima nustatyti tik su specialiu stendu, kurį yra įsigijęs Aleksandro Stulginskio universiteto Žemės ūkio inžinerijos ir saugos institutas. Progresyvios augalininkystės inžinerijos laboratorijoje yra visa reikalinga įranga sodų ir laukų purkštuvų techninei būklei patikrinti bei darbo kokybei optimizuoti.