23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/04
Antrą šimtmetį dirbanti įmonė – patikimose rankose
  • D. Kamarauskienė
  • Mano ūkis

„Didžiuojamės, kad esame vieni pagrindinių žaidėjų šėrimo technologijų srityje", - sako Vokietijos žemės ūkio technikos gamintojos „Bernard van Lengerich Maschinenfabrik GmbH & Co.KG" vienas iš savininkų ir vadovų Bernardas van Lengerichas. Iš kartos į kartą van Lengerichų šeimos įmonė klesti daugiau kaip 150 metų. Pastaruosius penkis dešimtmečius ji specializuojasi tobulindama gyvulių šėrimo technologijas.

Sutrumpintu pavadinimu „BvL van Lengerich" žinomai gamyklai dabar vadovauja ketvirtosios ir penktosios kartos palikuonys - Vilhelmas van Lengerichas (Wilhelm van Lengerich), jo sūnus Bernardas van Lengerichas (Bernard van Lengerich) ir sesers sūnus Bernhardas Siveringas (Bernhard Sievering).

Įmonės veikla skaičiuojama nuo 1860 m., kai Gerhardas van Lengerichas (Gerhard van Lengerich) Emsbiurene atidarė kalvę ir pavadino ją sūnaus Bernardo vardu. Šis, baigęs kalvystės mokslus, tėvo įmonę perėmė 1883 m. ir pasuko ją kiek kita linkme: pradėjo gaminti plūgus ir prekiauti kita žemės ūkio technika.

Dabar didžiausias van Lengerichų pasididžiavimas - vertikalūs pašarų maišytuvai-dalytuvai. Būtent ši įmonė 1978 m. pagamino pirmąjį Europoje vertikalų maišytuvą.

Be žemės ūkio technikos (maišytuvų-dalytuvų, siloso pjautuvų, kreikimo priedų, prikabinamų kaušų) gamybos, gamykloje sėkmingai veikia aukštų technologijų paviršių apdorojimo cechas, taip pat - elektrotechnikos padalinys.

Ženklas „Pagaminta Vokietijoje" įpareigoja

„BvL van Lengerich" gamykla pastatyta 8,5 ha teritorijoje, apie 10 tūkst. gyventojų turinčiame Emsbiurene, Žemutinėje Saksonijoje. Įmonę nuo miestelio atskiria ją gaubianti miško juosta. Šioje Vokietijos dalyje yra įsikūrę daug žemės ūkio technikos gamintojų. Tai labai patogu įvairių šalių importuotojams, nes vienu metu gali pasikrauti skirtingų gamintojų techniką.

Metinė „BvL van Lengerich" apyvarta kasmet kyla, praėjusiais metais ji siekė 46 mln. eurų (158,7 mln. Lt). Tiesa, per ekonominę krizę 2009 m. apyvarta buvo smukusi nuo 42 iki 32 mln. eurų (nuo 145 iki 110 mln. Lt), tačiau tai neturėjo didelių pasekmių, o 2011-aisiais vėl prasidėjo kilimas.

B. van Lengerichas didžiuojasi, kad įmonėje sujungtos tradicijos ir inovacijos. „Turime savo vertybes. O kai jas sujungiame bendram labui, galime pasiūlyti geriausius sprendimus kiekvienam. Atrodo, užtektų pasakyti „Made in Germany" (angl. pagaminta Vokietijoje), nes tai daugeliui asocijuojasi su kokybe, bet už šio posakio slypi kai kas daugiau. Mums tai nėra kokybės patvirtinimas savaime, o įpareigojimas dirbti. Tai - didelės pastangos siekti aukščiausios kokybės, strategija ir mentalitetas. Dėl to mokome mūsų specialistus, visą komandą, kad pasiektume savo tikslus", - teigia Bernardas, į kurį įmonėje daugelis kreipiasi vardu.

„BvL van Lengerich" gamykloje dirba per 300 darbuotojų. 2005-aisiais jų dirbo apie 200, tad augimas akivaizdus. 15,3 proc. įmonės darbuotojų yra jauni žmonės, tarp jų - ir kvalifikuoti specialistai, ir studentai. Pasak B. van Lengericho, darbuotojai yra lojalūs įmonei ir dirba ne tik dėl atlyginimo. Jie visada tiksliai žino, kam skirta jų gaminama mašina ir kiekvienai iš jų įdeda savo širdies dalelę. „Tai nėra simbolinė frazė. Manau, tai didele dalimi lemia kokybę", - įsitikinęs įmonės vadovas.

Jau beveik keturis dešimtmečius „BvL van Lengerich" koncentruojasi  į  vertikalių maišytuvų-dalytuvų V-Mix kūrimą bei gamybą ir siūlo 37 skirtingus jų variantus, 120 tipų, daugiau nei 4 tūkst. kombinacijų. Jų talpa - nuo 3,5 iki 46 m³. BvL asortimente yra užkraunami ir savikroviai maišytuvai-dalytuvai, kurie gali būti sukomplektuoti su šiaudų skleistuvais, taip pat - savaeigės mašinos. Gaminami ir šėrimo robotams pritaikyti dalytuvai.

Kai kuriuos techninius sprendimus įmonė yra užpatentavusi, vienas tokių - iškrovimo dalis. Daugeliui pašarų maišytuvų-dalytuvų naudotojų tolygus pašaro išdalijimas asocijuojasi su išdalijimo transporteriu.  BvL patentuota EDS maišymo talpos bei iškrovimo angų išdėstymo sistema leidžia tai daryti ir nenaudojant brangių sprendimų.

Didžiausias dėmesys - šėrimo technologijoms

Iš šio vakarų Vokietijos krašto kilusi van Lengerichų šeima ilgus metus labiausiai orientavosi į vietos rinką, tačiau pastaruoju metu vis daugiau mašinų eksportuojama. Savo pagamintą techniką „BvL van Lengerich" į kitas šalis pradėjo pardavinėti 1993 m. Šiandien eksportuojama 62 proc. produkcijos į 35 šalis, tarp jų - į Kiniją, Naująją Zelandiją, Japoniją, JAE, Tailandą, Čilę ir beveik į visą Europą. Pasak „BvL van Lengerich" eksporto vadovo Klauso Meklenburgo (Claus Mecklenburg), didžiausios ir labai svarbios eksporto rinkos yra Beniliukso šalys, taip pat Didžioji Britanija,  Prancūzija, Rusija, Šveicarija.

„Stengiamės visą laiką ieškoti skirtingų rinkų ir dairomės galimybių didinti eksportą", - sako K. Meklenburgas.

B. van Lengerichas patenkintas bendradarbiavimu su Baltijos šalimis. „Mūsų labui nemažai nuveikė Arūnas, kuris atstovauja mums jūsų regione", - BvL Baltijos šalių pardavimų vadybininką Arūną Šimkūną pristatė vienas iš kompanijos savininkų.

Pabaltijo regione jau dirba gerokai per 100 V-Mix maišytuvų-dalytuvų. K. Meklenburgas tikisi, kad pardavimai į Baltijos šalis didės. Be to, regione sparčiai daugėja ir BvL siloso pjautuvų, jie tampa vis populiaresni. Ši unikali siloso pakrovimo technologija labai padeda sumažinti nuostolius dėl antrinės fermentacijos siloso tranšėjose ar kaupuose. Prieš 41 metus pagamintas pirmasis BvL siloso pjautuvas tuo metu buvo didelis įvykis ir turėjo labai didelį pasisekimą. Dabar jų po pasaulį jau yra pasklidę kelios dešimtys tūkstančių. Kaip ir pašarų maišytuvai-dalytuvai, siloso pjautuvai gali būti pritaikyti konkrečiam ūkiui pagal esamas sąlygas.

Per ilgą „BvL van Lengerich" įmonės istoriją buvo gaminta įvairios žemės ūkio technikos. Tačiau paskutinius  45 metus didžiausias dėmesys nukreiptas į šėrimo technologijas ir dabar, B. van Lengericho teigimu, įmonė yra viena didžiausių maišytuvų-dalytuvų eksportuotojų. „Galvojame ir dirbame tam, kad galėtume pateikti pažangiausius sprendimus kiekvienam ūkininkui. Kiekvienos individualios mašinos gamyba mums yra mažas iššūkis. Mūsų technikos įvairiapusiškumas tobulinamas ne dėl to, kad mums patiems tai patinka, bet todėl, kad to reikia ūkininkui.  Mūsų atstovai skirtingose šalyse privalo surinkti pakankamai žinių apie to regiono ypatumus ir ūkininkų poreikius, nes mūsų tikslas parduoti ne 1-2 mašinas, o įeiti į tą rinką. Bendradarbiavimas su skirtingomis rinkomis mums suteikia daug patirties", - akcentavo Bernardas.

Dalytuvus gamina tik pagal konkrečius užsakymus

Gamykla atnaujinta 2009 m., kai reikėjo plėsti gamybą. Iškilo dar vienas pastatas, įrengtas naujas surinkimo cechas, atsarginių dalių sandėlis. Dabar žemės ūkio technikos gamyboje dirba apie 180 žmonių.

Visos technikai reikalingos detalės gaminamos įmonėje. Jas pjausto lazeris, suvirina robotas, tačiau yra ir daug rankų darbo, nes atliekami individualūs užsakymai. „Kažkada bandžiau teirautis, gal vertėtų dalį smulkių detalių gamybos perkelti į Lietuvą, tačiau buvo griežtai atsakyta: „Ne". Vokiečių požiūris - negalime atsakyti už tai, ko nekontroliuojame. O savo gamykloje jie griežtai kontroliuoja visą gamybos procesą nuo pradžios iki pabaigos", - sako A. Šimkūnas.

Jo įsitikinimu, pašarų maišytuvas-dalytuvas ūkiui duoda labai daug, pradedant nuo galvijų sveikatos, baigiant produktyvumu. Per metus „BvL van Lengerich" pagamina 800-1 000 maišytuvų. Visi jie turi užsakovus, tad kiekviena gamykloje pagaminta detalė yra skirta konkrečiam maišytuvui-dalytuvui. Įmonės pajėgumai gana dideli, bet be užsakymo negaminama nė viena mašina. Dalytuvai gaminami pagal individualius kiekvieno ūkininko poreikius - pagal tvartą, traktorių, krautuvą, pašarus ir pan. „Labai skiriasi dalytuvai, pavyzdžiui, važiuojantys į Prancūziją ir Angliją, nes šiose šalyse yra skirtingos klimato sąlygos, naudojami kitokie pašarai. Prancūzai karvėms duoda daugiau sausų pašarų, anglai - gana drėgną žolės silosą, todėl yra kitokia maišytuvo konstrukcija", - paaiškina BvL atstovas Baltijos šalims.

Kartais reikia atsižvelgti net į „nacionalinius klientų ypatumus". Specialiai japonams konstruojami kitokios konfigūracijos laipteliai. Šerti mėsiniams galvijams Rusijoje pagamintas 30 m3 dalytuvas V-Mix su trimis sraigtais, specialiais ratais ir važiuokle, nes dirbs lauke. Pavyzdžiui, jeigu standartinė mašina per aukšta įvažiuoti į tvartą, gali būti pažemintos padangos arba vagonas. Mažąjį Agilo dalytuvą BvL konstruktoriai yra pritaikę viename Lietuvos ūkyje šerti 20 karvių mažame tvarte su 33 AJ mini traktoriumi.  

Arūnas tikina, kad dirbant su šia technika, remonto sąnaudos, bėgant metams, išlieka gana stabilios. Pirmajam Lietuvoje 2005 m. parduotam V-Mix dalytuvui peilių komplektas keistas tik 2013 metais. Be abejo, technikos ilgaamžiškumas priklauso ir nuo pašarų, ir nuo darbo sąlygų. Didesniuose ūkiuose ir tuose, kurie naudoja ritinių technologiją, dylančių dalių susidėvėjimas yra greitesnis. Išanalizavus atsarginių detalių pardavimus nuo 2005 metų, vidutinės metinės išlaidos aptarnavimui bei remontui tesudarė apie 3 Lt vienam sąlyginiam galvijui.

„Ši mašina greitai susmulkina pašarus, bet nepersmulkina, išlaiko jų struktūrą, gerai sumaišo, preciziškai išdalija. Ji ilgaamžė, priklausomai nuo ūkio dydžio, gali dirbti 10-15 metų. Tai paprasta, bet stipri konstrukcija, pagaminta iš aukštos kokybės medžiagų. Svarbiausia, kad mašina atliktų funkciją, kad ūkininkas ryte atsikėlęs be rūpesčių ir laiku pašertų karves. Technika turi dirbti bet kokiomis sąlygomis ir bet kokiu oru", - sako A. Šimkūnas, pridurdamas, kad tinkamai prižiūrima tai yra pigiausia ūkio mašina, atsižvelgiant į remonto sąnaudas.

Esant poreikiui, BvL meistrai mašiną nudažo tokia spalva, kokios pageidauja klientas, nes yra tokių, kurie nori visą ūkio techniką turėti tos pačios spalvos. A. Šimkūnas juokauja, kad galima ir ramunėlėmis dalytuvą išpiešti, tik negalima jo nudažyti kitų gamintojų suderintomis spalvomis.

Savaeigiai maišytuvai-dalytuvai, pradėti gaminti 2007 metais, sudaro nedidelę dalį gamybos, ir kol kas buvo parduodami tik Vokietijoje bei Olandijoje. Nuo šių metų savaeigės mašinos keliaus ir į tolimesnį užsienį. Jų gamybos kompanija nevystė tol, kol nebuvo išrastas specialus pašaro paėmimo būdas - struktūrinis rotorius. Optimali pašaro struktūra - tai vienas svarbiausių principų, kurių laikosi BvL. Skirtingai nuo pašaro paėmimo frezų, struktūrinis rotorius ne tik nepersmulkina pašarų, bet ir nereikalauja intensyvios priežiūros. 

Savaeigius dalytuvus dažniausiai įsigyja paslaugas ūkininkams teikiantys žmonės. Olandijoje kai kurie jų per dieną nuvažiuoja po 150 km, nes aptarnauja maždaug 12 ūkių. Jie tuo pačiu naudoja ir šėrimo kontrolės sistemą „Dairy feeder", todėl ūkininko gali net namuose nebūti - visi reikalingi duomenys yra įvesti į kompiuterį.

Ši programa suteikia aiškų vaizdą, kaip ūkis dirba ir kur galima sutaupyti lėšų. „Manau, kad „Dairy feeder" į Baltijos regioną netrukus bus parduodama ne vienetais, o dešimtimis", - įsitikinęs A. Šimkūnas. Programa kontroliuoja, kas realiu laiku yra sukrauta į maišytuvą, atlieka pašarų sandėlio inventorizaciją. Taip pat analizuoja pieno kokybės rodiklius, produktyvumą ir paskaičiuoja savikainą. Tikslus šėrimas ne tik leidžia taupyti brangius pašarus, bet ir iki minimumo sumažina įvairius galvijų virškinimo trakto ir kitus susirgimus.

Didžiuojasi šeimos tradicijomis

„Įmonę vadiname 5 žvaigždučių kompanija. Juk tai šeimos verslas, jau antrą šimtmetį kartu su patirtimi perduodamas iš kartos į kartą, , be to, viskas pagaminta Vokietijoje, - šypsosi A.    Šimkūnas. - Ir klientų aptarnavimas yra aukščiausio lygio." Operatyviai spręsti klientų problemas leidžia išplėtotas pardavėjų tinklas, optimizuoti atsarginių detalių sandėliai bei regionuose dirbantys gamyklos atstovai. O ir pats įmonės vadovas, jeigu to prireikia, aktyviai dalyvauja sprendžiant iškilusias klientų problemas.

Bernardo šeimoje auga trys dar mažos dukros. „Sūnaus dar neturiu, bet žmona visą laiką pataria man priimti daugiau moterų į gamyklą, - juokiasi jis. - Iš tiesų merginos ar moterys taip pat gali vadovauti ir būti naudingos įmonei, nebūtinai joms reikia atlikti vyriškus darbus. Tikiuosi, dukros galės perimti mano pradėtus darbus."

Dviem įmonės padaliniams vadovaujantis Bernardo pusbrolis  Bernhardas Siveringas turi du sūnus. „Manau, kai ateis kitos kartos laikas, rasime tą šeimos žmogų, kuris sėkmingai tęs van Lengerichų įmonės veiklą. Bet tai - dar tik ilgalaikės perspektyvos planai. O dabar galime didžiuotis, kad beveik 155 metus esame rinkoje. Tai nereiškia, kad visada reikia būti atsigręžusiam į praeitį. Tu privalai žiūrėti į ateitį, bet turi nepamiršti, kas buvo padaryta per praėjusius šimtmečius, kad sugebėtum tęsti šeimos tradicijas", - sako B. van Lengerichas.

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Mano ūkis, 2014/04