23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/12
Renkasi gaminti produkciją mažesnėmis sąnaudomis
  • G. Kemežienė
  • Mano ūkis

Kiekvienam žemdirbiui aktualu žemės ūkio darbus atlikti ne tik kuo našiau, bet ir kuo mažesnėmis sąnaudomis. Vyraujant didžiulei traktorių, be kurių ūkiuose apsieiti neįmanoma, pasiūlai, vis daugiau ūkininkų atranda jau beveik 70 metų kuriamas čekiškas Zetor traukos mašinas.

Daugelyje šalių kelis dešimtmečius populiarūs traktoriai dar prieš 10 metų Lietuvoje buvo nežinomi. Tarp mūsų žemdirbių šio gamintojo techniką nuo 2006 m. populiarina panevėžiečių įmonė „Specagara". Šalies laukuose jau dirba per 700 šio ženklo traukos mašinų.

Bendrovės direktoriaus Renaldo Pelanio pastebėjimu, kasmet augančios pardavimų apimtys geriausias įrodymas, kad mūsų šalies ūkininkai vertina čekiškų traktorių patikimumą, universalumą, paprastumą ir ekonomiškumą. Praėjusiais metais apyvartos rekordą pasiekusi įmonė šiemet planuoja parduoti apie 130-140 čekiškų traukos mašinų, mat per devynis mėnesius realizuota 100 naujų Zetor traktorių.

„Traktorių registracijos duomenys rodo, kad pagal parduotų naujų vakarietiškų traktorių kiekį Zetor yra antroje vietoje. Vis dar pirmauja baltarusiški traktoriai, tačiau, mano supratimu, jie yra gerokai brangesni nei Zetor, nors jų kaina ir mažesnė. Jei sudėsi į juos tai, ką turi Zetor, ir jų kaina gerokai šoktelėtų. Žiūrėti reikia ne į piniginę išraišką, o į tai, už ką tie pinigai mokami", - įsitikinęs R. Pelanis. Jo nuomone, čekiškam traktoriui vertės suteikia ne tik kokybiškos komplektuojamosios dalys, bet ir jau standartinėje įrangoje montuojamas didesnis pavarų skaičius, elektrohidraulinis reversas, kondicionierius bei kiti komforto elementai.

Bendrovė „Specagra" dviem dešimtims ūkininkų suorganizavo kelionę į Čekiją, kur jie galėjo susipažinti su traktorių gamybos ypatumais, istorinės raidos tendencijomis, apžiūrėti gamyklą.

Istorija pristatoma moderniomis priemonėmis

Atokiau nuo Brno miesto įkurtoje gamykloje lietuvių delegaciją pasitiko tik šių metų birželį duris lankytojams atvėrusi „Zetor galerija", kur moderniomis priemonėmis, pasitelkiant garso, vaizdo ir šviesos efektus, projekcinius ir jutiklinius daugiafunkcius ekranus, pristatoma gamyklos istorija, modelių raidos ir gamybos tendencijos, traktorių galimybės. Kelių dešimčių gamyklos istoriją pasakoja ir nuotraukų, kurias susiuntė žmonės, siena.

Pastebėtina, kad gamyklos ir prekinio ženklo pavadinimas „Zetor" kilo panaudojus ginklų gamyklos „Zbrojovka Brno", kurioje 1946 m. buvo sukurtas pirmasis traktorius, logotipo raidę „Zet", prie kurios buvo prijungtas žodis „or", reiškiantis traktorių.

Dviejų aukštų 1 200 m2 pastate lankytojai gali ir realiai apžiūrėti istoriškai reikšmingiausių „Zetor" traktorių modelius, tarp kurių ir pirmasis 1946 m. sukonstruotas 25 AG traktoriukas (ratinė ir vikšrinė jo modifikacija), taip pat aštuntojo dešimtmečio tendencijas galingesniems traktoriams atspindintis 120 AG Crystal modelis. Beje, šis modelis išsiskyrė ne tik didesne galia, bet ir dizainu.

Didžioji naujojo pastato dalis yra skirta viešajam naudojimui. „Zetor galerijos" atstovų teigimu, joje jau apsilankė per 4 tūkst. lankytojų. Čia numatyta ir erdvė mokymams, susitikimams su klientais, prekybos atstovais.

Rengiamasi galingesnių traktorių gamybai

Aprodydamas 3 000 m2 užimančią gamyklą vadybininkas Michaelis Nevrlikas (Michael Nevrlik) atkreipė ūkininkų dėmesį, kad patalpoje, kurioje šiuo metu laikomos traktoriams surinkti reikalingos dalys, planuojama įrengti Maxterra serijos traktorių surinkimo liniją. Gamykla planuoja, kad 180 AG, 6 cilindrų traktoriai klientus pasieks jau 2015 metais.

Naujojo Maxterra nekantriai laukia ne vienas Lietuvos ūkininkas, nes neabejoja, kad ir už galingesnį traktorių reikės pakloti gerokai mažiau negu už kitų gamintojų panašios galios mašiną. Štai Kauno r. ūkininkas Viktoras Kočkinas prisipažįsta, kad prieš dvejus metus sūnaus iš parodos „Agritechnica" Hanoveryje parvežta Maxterra fotografija jį labai suintrigavusi, tikėjosi jis šią mašiną apžiūrėti ir gamykloje. „Lauksime 2015 m., iki to laiko ir pinigų patys susitaupysime. Kad galėtume dirbti našiau, ateityje galvojame pirkti didesnį trąšų barstytuvą, kuriam traukti reikės galingesnio traktoriaus", - planais dalijasi V. Kočkinas, kurio dukra Aušra Vitkauskienė viena iš pirmųjų Lietuvoje 2007 m. įsigijo Zetor Forterra 11414 traktorių.

Gamykloje „Zetor" šiuo metu gaminami 7 serijų traktoriai, apimantys 60-140 AG diapazoną. Be Lietuvoje jau žinomų Major, Proxima, Proxima Plus, Proxima Power, Forterra ir naujausios Forterra HSX serijų, taip pat gaminami Antar (65, 75, 90 AG) serijos traktoriai, kurie ypač paklausūs Afrikos šalyse. Beje, gamintojas siūlo ir Zetor traktorių Cabrio modifikacijas.

Per 67 traktorių gamybos metus iš viso pagaminta 1,2 mln. traktorių, iš kurių trys ketvirtadaliai eksportuoti. Zetor traktoriai parduodami 43 pasaulio šalyse penkiuose žemynuose. Lenkijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Šiaurės Amerikoje (Floridoje) gamykla turi antrines įmones. Didžiausia Zetor traktorių rinka - Lenkija, pirmose gretose jie ir Čekijoje. Į Šiaurės Amerikos šalis kasmet eksportuojama po 300-400 traktorių.

Prieš keturis dešimtmečius (apie 1970 m.) Brno gamykloje buvo gaminama apie 90 proc. traktorių komplektuojamųjų dalių, čia dirbo apie 10 tūkst. darbuotojų. Dabar nemažai dalių gaminama dviejose „Zetor" antrinėse įmonėse, kuriose dirba apie 300 darbuotojų. Brno gamykloje surenkami svarbiausi mazgai (variklis, transmisija, pavarų dėžės) ir patys traktoriai. Kitas komplektuojamąsias dalis, pvz., radiatorius, žarnas, kabinas, stiklus, ratus, gamykla įsigyja iš kitų gamintojų. Įdomu tai, kad „Zetor" gamykla viena pirmųjų pasaulyje pritaikė detalių standartizaciją skirtingų modelių traktoriams, o tai ypač palengvina ne tik gamybą, bet ir techninę jų priežiūrą.

Didelį stimulą gamyklai ir traktorių surinkimo linijoms atnaujinti davė Slovakijos įmonių grupė HTC, kurios nuosavybėn 2001 m. perėjo „Zetor" gamykla.

Visas vieno traktoriaus gamybos procesas (nuo variklio surinkimo iki galutinio traktoriaus paruošimo) užtrunka vieną savaitę. Vadybininko M. Nevrliko pastebėjimu, vienu metu linijoje surenkami tik vieno modelio traktoriai (ūkininkams lankantis gamykloje konvejeriu riedėjo Major modeliai). „Šiuo metu išnaudojama tik 50 proc. gamyklos pajėgumų, nes dirbama viena pamaina ir pagaminama tik 20 traktorių per dieną", - sako vadybininkas, pabrėždamas, kad per metus surenkama 5 tūkst. traktorių. Gamykloje dirba 850 darbuotojų.

Kokybei užtikrinti vykdomas trijų etapų testavimas. Pirmiausia tikrinamas kiekvienas mazgas atskirai, pvz., variklis testuojamas 1,5 val. specialioje kameroje esant tam tikrai temperatūrai. Tada tikrinamas sujungtų komplektuojamųjų dalių patvarumas. Paskutinis testavimo etapas, kai surinktą traktorių išbando vairuotojas, išvažiuodamas už gamyklos ribų.

Vertina gerą kainos ir kokybės santykį

Dauguma Zetor traktorių turinčių ūkininkų sutartinai tvirtina, kad tai paprasti ir patikimi traktoriai, kurių pasirinkimą lemia geras kokybės ir kainos santykis, lyginant su kitų gamintojų siūloma technika. Šilutės r. ūkininko Alfredo Nausėdos teigimu, jo ūkyje prieš trejus metus įsigytas Zetor Proxima Power 105 labai pasiteisino. „Tai kokybiški traktoriai, kuriuose yra viskas, ko reikia. Nedaug elektronikos, tad ir gesti nėra kam, o jei ir sugenda, problemą pašalinti galima paskambinus telefonu serviso darbuotojams. Tai daugiafunkcis traktorius, prie kurio našumui padidinti šienapjūtės metu kabinu dvi šienapjoves, o kasdien naudoju jį pašarams į maišytuvą-dalytuvą krauti. Teko jį ir prie statybos darbų išbandyti", - pasakoja A. Nausėda, užsisakęs Zetor traktorių su priekine pakaba, darbiniu velenu ir krautuvu.

Ūkininko pastebėjimu, ypač pasiteisino gamintojo rekomendacija į galinius ratus pilti druskos tirpalą, kuris padidina galinių ratų svorį. „Traktorius tampa stabilesnis, tad geriau atlikti krovimo darbus, teko pastebėti, kad ir ariant naudinga, nes traktorius nebuksuoja, mažiau praslysta. Be to, ir ekonomiškumas didesnis", - aiškina šilutiškis.

Apie 130 ha žemės dirbantis ir per 80 gyvulių, iš kurių - 44 melžiamos karvės, laikantis ūkininkas teigia, kad gyvulininkystės ūkiams tai vienas tinkamiausių traktorių. Neatsitiktinai kone kiekvienoje seniūnijoje Šilutės r., kuriame vyrauja smulkūs gyvulininkystės ūkiai, dirba po kelis čekiškus traktorius.

Kad Zetor traktorius tinkamas pasirinkimas ir augalininkystės ūkiui, neabejoja Radviliškio r. per 200 ha dirbantis Jonas Lalas, auginantis salyklinius miežius, kviečius ir rapsus. Dvidešimt metų ūkininkaujantis J. Lalas pasakoja, kad svarbiausias pasirinkimo kriterijus buvęs nedidelė čekiško traktoriaus kaina. „Norint konkuruoti Europoje ir pasaulyje reikia kaip galima pigiau pagaminti produkciją. Kuo pigiau pagamini, tuo ir pelnas didesnis. Traktoriai genda visi, rinkausi Zetor, nes jo kaina nedidelė ir eksploatacija pigi. Be to, yra nemažai pliusų, lyginant su dar pigesne baltarusiška technika", - kaip jo ūkyje atsirado 140 AG Forterra  atskleidžia radviliškietis. Jis pabrėžia, kad komforto elementai (kondicionierius, patogi sėdynė) taip pat nėra antraeiliai dalykai, nes traktoriaus kabinoje tenka praleisti nemažai laiko. „Ypač darbo kokybė pagerėjo dėl šiuose traktoriuose montuojamų anglies filtrų, leidžiančių purškiant pasėlius kvėpuoti švariu oru. Kai purkšdavau su baltarusišku traktoriumi, jausdavausi labai pavargęs, kitą dieną plyšdavo nuo skausmo galva. Dabar net nereikia dujokaukės", - sako J. Lalas.

Čekiškas traktorius pasiteisino ir mišriame augalininkystės, sėklininkystės ir daržininkystės Tomo Baravyko iš Anykščių r. ūkyje. Šiuo metu jame darbuojasi 4 šio gamintojo traktoriai. „Daržovių ūkiui reikia mažesnės galios manevringo traktoriaus. Be to, nesinori švaistyti pinigų brangiai technikai. Tai gana pigus ir patvarus traktorius, kurio ir degalų sąnaudos nedidelės", - pastebėjimais dalijasi 400 ha dirbantis ūkininkas. Pirmasis 84 AG Zetor T. Baravyko ūkyje darbuojasi jau 12 metų, o naujausias pirkinys - prieš dvejus metus įsigytas 135 AG Forterra.

Pasak bendrovės „Specagra" direktoriaus R. Pelanio, pradėjus prekiauti čekiškais traktoriais populiariausi buvo patys galingiausi iki 130 AG modeliai. Direktorius svarsto, kad galbūt tai sutapo su paramos skyrimu, nes jauniems ūkininkams užtekdavo tos galios ir pinigų jiems įsigyti. Dabar Lietuvos ūkininkai atranda visų serijų nuo mažiausios iki didžiausios galios Zetor traktorius. „Nemažai ūkininkų, keisdami seną susidėvėjusią tarybinę techniką, vienu iš geriausių pasirinkimų laiko Zetor traktorius", - tendencijas įvardija R. Pelanis. Anot jo, „Specagra" gali pasiūlyti 28 skirtingų modifikacijų traktorius, nes siekiant sumažinti traktoriaus kainą nemažai darbų (pvz., frontalinio krautuvo montavimas, esant pageidavimui - puošyba) atliekama bendrovėje.

Gitana KEMEŽIENĖ

Mano ūkis, 2013/12