23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/12
Naujos „Agritechnikos“ aukštumos
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Apie 450 tūkst. lankytojų, daugiau kaip 2 900 dalyvių iš 47 valstybių, iki 41 ha išaugęs paviljonų plotas - tokie nauji Vokietijoje lapkritį vykusios parodos „Agritechnica 2013" statistiniai rodikliai. Parodos organizatoriai - Vokietijos žemės ūkio asociacija (DLG) - skelbia, kad šiųmetė paroda ir vėl sumušė ankstesniųjų renginių rekordus.

Skaičiai iškalbingi: tarp tokio pobūdžio parodų pasaulyje „Agritechnica" įsiveržia į lyderio pozicijas. Daugiau kaip pusė dalyvių - iš užsienio valstybių. Parodoje pirmą kartą savo produkciją pristatė Baltarusijos, Šiaurės Airijos, Serbijos mašinų gamintojai. Dalyvavo taip pat ir 4 Lietuvos įmonės. „Užsienio kompanijų skaičius ir toliau auga. Tai rodo vis didėjančią šio renginio tarptautinę reikšmę. Galima teigti, kad pasaulis susitinka parodoje „Agritechnica" ir mes tuo labai didžiuojamės. Čia geriausia vieta kompanijoms prisistatyti, naujiems kontaktams užmegzti ir verslo partneriams susitikti", - sakė DLG generalinis direktorius Reinhardas Grandkė (Reinhard Grandke).

Po „Agritechnica" stogu išsitenka be išimties viskas, ko reikia šiuolaikiniam žemdirbiui: technika, technologijos, įrengimai ir žinios. Čia sukoncentruotos pažangiausios inovacijos. Sausakimšos ekspozicijos ir lankytojų apsuptos mašinos - tokį vaizdą buvo galima stebėti nuo pat ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro. Parodos dalyviai stebino ir viliojo lankytojus žadą atimančiais vaizdais. Padangas gaminančios bendrovės „Trelleborg" ekspozicijoje įvairius spalvotus vaizdus iš lašų piešė vandens krioklys, o kompanija „Claas" traktorius eksponavo ir ant sienų. Eilės driekėsi prie firmos „Vogel&Noot" stende įkurtos fotostudijos, kurioje kaip kirpykloje galėjai pasipuošti nauja javų, arimo, eurų ar skirtingų kultūrų derinio šukuosena. Atrakcijos organizatoriai žadėjo daugiausia balsų surinkusio atvaizdo savininkui trijų dienų kelionę dviem į Budapeštą. Kai kuriose ekspozicijose audringas emocijas kėlė aukcionų vedėjai, siūlydami įsigyti sumažintas eksponuojamos technikos kopijas.

Išradingiausiems - auksas ir sidabras

Nepriklausomai vertinimo komisijai šiemet buvo pateiktos 393 inovacijos, iš kurių aukso medaliais apdovanotos keturios, sidabro - trisdešimt trys. Daugiausia medalių atiteko Vokietijos kompanijos „Claas" naujovėms - iš trisdešimt septynių apdovanojimų aštuoni papuošė šios įmonės inžinierių kūrinius. Tiesiogiai su traukos ir krovos technika susiję 10 apdovanojimų: 2 aukso ir 8 sidabro (išsamiau skaitykite „Mano ūkis" Nr. 11 ir Nr. 12).

Vieną iš 4 aukso medalių gavo ir kompanijos „Grimme" naujovė - AirSep pneumatinė priemaišų (akmenų, grumstų) atskyrimo sistema. Tai reikšminga inovacija, kuri kombaine pakeis 4-6 žmonių rankų darbą. Ją numatyta įdiegti visuose Grimme bulvių kasimo kombainuose. Rankų darbą keičiančia sistema patobulintos mašinos Lietuvą greičiausiai pasieks tik 2016-aisiais.

Automatinio išberiamų trąšų srauto bei kiekio skenavimo ir diskų reguliavimo sistema Rauch AXMAT taip pat įvertinta aukso medaliu. Už diskų įrengti jutikliai skenuoja išberiamų trąšų srautą bei kiekį ir jei norma bei paskleidimo plotis neatitinka nustatytų dydžių automatiškai sumažina arba padidina dozatoriaus angą. Ši sistema labai pravers, dirbant kalvotose vietovėse, kai barstomajai pakrypus į vieną ar kitą pusę, padidėja arba sumažėja išberiamų trąšų kiekis ar jų paskleidimo plotis. Nemažai įspūdingų inovacijų ir sidabro medaliais apdovanotų naujovių sąraše. Apie jas skaitykite kituose žurnalo numeriuose.

Paroda kaskart sutraukia ir nemažą mokslininkų būrį. Pasak Lietuvos Aleksandro Stulginskio universiteto mokslininko prof. Egidijaus Šarauskio, šiųmetėje „Agritechnikoje" dar labiau išryškėjo technikos gamintojų orientacija į Rytų Europą. „Mašinų darbinis plotis ir našumas tebedidėja. Taip pat kompanijos dar didesnį dėmesį skiria elektroninėms mašinų darbą valdančioms, kontroliuojančioms ir nustatymus atliekančioms sistemoms. Inovacijos nukreiptos į tai, kaip ūkininkauti dar tiksliau ir taip taupyti išteklius (trąšas, pesticidus, laiką, degalus), t. y. į gamybos sąnaudų taupymą", - parodos įspūdžiais dalijosi E. Šarauskis, pridurdamas, kad daugumoje mašinų tokios sistemos jau įdiegtos.

Jo teigimu, paroda naudinga visomis prasmėmis ne tik žemdirbiams. Surinkta iš gamintojų informacija apie pristatomą techniką vėliau naudojama paskaitose. Daug naujo galima sužinoti ir parodos metu vykstančiose konferencijose bei seminaruose, kuriuose gvildenamos šių dienų aktualijos. Vokietijos mokslo įstaigoms „Agritechnikoje" buvo skirtas visas paviljonas. „Pasidalijome patirtimi, užmezgėme naujų kontaktų, kurie ateityje gali išaugti į bendrus Vokietijos ir Lietuvos projektus", - apie mokslinę parodos pusę kalbėjo ASU mokslininkas.

Kas ketvirtas lankytojas - iš užsienio

Galutiniais organizatorių skaičiavimais, parodos lankytojų skaičius išaugo 7 proc., palyginti su 2011 m. renginiu. Kas ketvirtas lankytojas - užsienietis. Į „Agritechniką" automobiliais bei autobusais traukė ir lietuviai. Pakruojo r. Pelaniškių žemės ūkio bendrovės vadovas Edikas Drupas į parodą atvyko pirmiausia naujų mašinų pasidairyti: „Be to, labai įdomu, ir kokios tiksliojo ūkininkavimo sistemų galimybės". Ūkyje laikoma apie 1 000 galvijų, iš jų beveik 480 melžiamų karvių. Bendrovė dirba 1 500 ha žemės, neseniai šalia įsigijo dar vieną ūkį, tad dabar bendras dirbamos žemės plotas siekia pustrečio tūkstančio hektarų.

Ūkio vadovo nuomone, šiais laikais be investicijų į pažangią techniką ir technologijas neįmanoma žengti į priekį, o jos sparčiai tobulėja, tad norint neatsilikti, žemdirbiams reikia ne tik žinoti, kas naujo, bet ir diegti naujoves praktiškai, keistis patiems. „Akivaizdu, kad žemės ūkio ateitis - tikslusis ūkininkavimas, kuris paremtas elektroninėmis, informacinėmis technologijomis. Deja, visų žemės ūkio technikos galimybių mes dar neišnaudojame", - pripažino bendrovės vadovas.

Kuršėniškis Paulius Rimeikis į parodą atvyko su kitais penkiais jaunaisiais ūkininkais. Aleksandro Stulginskio universitete agronomiją studijuojantis jaunuolis kartu su tėvais dirba 200 ha. Augina tradicinius žemės ūkio augalus ir šiek tiek bulvių. „Į žemės ūkį atėjau savo noru, niekas neragino ir tėvai labai nespaudė. Parodoje pamačiau daug. Būtinai kažką pritaikysime savo ūkyje", - neabejojo jaunasis ūkininkas.

Verslo aplinką ir dalyviai, ir lankytojai vertino pozityviai

Kiekvienoje „Agritechnikoje" rengiama ir dalyvių, ir lankytojų apklausa. Apibendrinę jos atsakymus, organizatoriai patvirtino, kad dauguma dalyvavusiųjų apklausoje verslo aplinką vertina labai pozityviai. Ūkininkai nusiteikę investuoti, o technikos gamintojai neabejoja geromis verslo perspektyvomis. Didžiosios technikos kompanijos šiemet tikisi gauti rekordiškai daug pajamų. Pavyzdžiui, vienos iš didžiausių AGCO korporacijos apyvarta trečiąjį ketvirtį išaugo beveik 8 proc., o 9 mėnesių pajamos yra 9,2 proc. didesnės, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Parduoti rekordiškai daug traktorių tikisi ir stipriausias korporacijos ženklas - Vokietijos kompanija „Fendt". Pasak įmonės prezidento Martino Rihenhageno (Martin Richenghagen), tikėtina, kad šiemet žemdirbiai įsigis iš viso 18 tūkst. Fendt traktorių, t. y. beveik 4 tūkst. daugiau negu pernai.

Vokietijos žemės ūkio mašinų asociacijos duomenimis, šios šalies žemės ūkio technikos pramonė išgyvena aukso amžių. Vokiškų mašinų pardavimo apimtys vertinamos daugiau kaip 8 mlrd. eurų. Pirmojo pusmečio ekonominiai rodikliai yra 9 proc. aukštesni negu pernai. Panašaus augimo tikimasi ir kitąmet.

Kita paroda „Agritechnica" Hanoverio parodų centre vyks 2015 metų lapkričio 8-14 dienomis. Pirmą kartą ji buvo surengta 1985 metais.

Daina STANIŠAUSKIENĖ

Mano ūkis, 2013/12