23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/12
Nauja prievolė darbdaviui – pateikti informaciją apie darbuotojų profesiją
  • L. Minkevičienė
  • Mano ūkis

Nuo šiol darbdaviai įpareigojami teikti informaciją SODRAI apie samdomo darbuotojo atliekamo darbo profesinį pobūdį. Teikdami žinias, darbdaviai turi nurodyti kiekvieno esamo darbuotojo vardą ir pavardę, asmens kodą, socialinio draudimo pažymėjimo numerį bei profesijos kodą pagal profesijų klasifikatorių.

Tai vykdyti įpareigoja VSDF direktoriaus įsakymas Nr. V-286. Juo patvirtintas 14 -SD formos Pranešimas apie apdraustųjų asmenų profesijas pagal Lietuvos profesijų klasifikatorių. Pranešimui 14-SD pateikti skirtas keturių mėnesių terminas: nuo 2013 m. lapkričio 1 d. iki 2014 m. kovo 1 dienos.

Darbdaviams, kurie po 2013 m. lapkričio 1 d. į darbą priėmė naujus darbuotojus, reikia užpildyti ir pateikti SODRAI 1-SD Pranešimo apie apdraustųjų valstybinio socialinio draudimo pradžią 05 versiją. Jame be įprastinės informacijos apie samdomąjį darbuotoją (asmens kodo, socialinio draudimo numerio, vardo ir pavardės, priėmimo į darbo datos) reikia nurodyti ir profesijos kodą. Šiuos pranešimus bus galima teikti:

Ø  internetu per elektroninę draudėjų aptarnavimo sistemą EDAS;

Ø  paprastuoju paštu;

Ø  atvykus į SODROS teritorinį skyrių.

Jei po 14-SD formos pateikimo pas darbdavį pasikeičia dirbančio darbuotojo pareigos arba jis pradėjo dirbti kitą darbą toje pačioje darbovietėje, naujo pranešimo teikti nereikės.

Pranešimuose turi būti nurodomas keturženklis profesijos kodas (pirmuosius keturis šešiaženklio profesijos kodo skaitmenis) iš Lietuvos profesijų klasifikatoriaus.

Lietuvos profesijų klasifikatorius - tai elektroninė informacinė sistema apie profesijas, kurią administruoja Ūkio ministerija. Klasifikatoriuje pateikiami pagal tam tikrą struktūrą sudaryti profesijų ir jų grupių kodai, pavadinimai bei aprašai. Profesijų klasifikatoriaus paskirtis - rinkti, kaupti, tvarkyti ir saugoti teisės aktuose nustatyta tvarka duomenis apie profesijas. Klasifikatoriaus naudotojai gali būti  visi suinteresuoti juridiniai ir fiziniai asmenys.

Darbuotojo profesija, pildant pranešimus, turi būti suprantama kaip žmogaus atliekamas darbas, o ne jo turimas išsilavinimas ar kvalifikacija. Todėl, parenkant profesijos kodą, reikėtų perskaityti klasifikatoriuje pateiktą trumpą tos profesijos aprašymą ir pagrindinius darbus, kuriuos paprastai atlieka tos profesijos darbuotojai.

Nuorodą į Lietuvos profesijų klasifikatorių galima rasti SODROS, Ūkio ministerijos, Statistikos departamento internetinėse svetainėse.

Klasifikatoriuje reikia pasirinkti naujausią versiją, galiojančią nuo 2013 m. kovo 6 d.

Pavyzdys. Tarkime, pas ūkininką dirba traktorininkas, kurio išsilavinimas - elektromonteris. Tokiu atveju, nurodant profesijos kodą, reikia įrašyti traktorininko kodą - 8341. Melžimo įrangos operatoriaus kodas yra 6121, vairuotojo - 8332. Žemės ūkio darbų, kuriems atlikti nereikia tam tikros kvalifikacijos, kodai prasideda skaičiumi 92: lauko darbininkas - 9211, gyvulių šėrikas - 9212 ir t. t.

Surinkta informacija bus naudojama kuriant specialistų kvalifikacijų žemėlapį. Šį žemėlapį rengia Švietimo ir mokslo ministerija kartu su Ūkio ministerija. Gauti duomenys leis nustatyti, kokių specialistų daugiausia yra ir kokių specialistų trūksta tam, kad visos verslo sritys būtų aprūpintos tinkamos kvalifikacijos darbo jėga. Taip pat surinkta informacija bus naudojama priimant sprendimus švietimo įstaigose, rengiant tokias mokymo programas, kurios ruoštų reikalingiausių profesijų specialistus.  Tai leis formuoti darbo rinkos politiką, įvertinti profesinio užimtumo informaciją Lietuvoje, nagrinėti darbo jėgos migracijos, įdarbinimo ir kitas problemas.

Lina MINKEVIČIENĖ

Mano ūkis, 2013/12