23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/12
Geriausiems traktoriams – žurnalistų „oskarai“
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Pusę metų trukęs konkursas „Metų traktorius 2014" finišavo Hanoveryje vykusioje parodoje „Agritechnica 2013". Iškilmingoje ceremonijoje buvo paskelbti ne tik nugalėtojų vardai, bet ir apdovanoti visi patekusieji į finalą. Iš viso varžėsi 7 lauko ir 4 specializuoti traktoriai.

Metų traktoriaus titulas atiteko Claas Axion 850. Specializuotų traktorių kategorijoje nugalėjo Aebi Viatrac VT 450 Vario, o auksiniu traktoriumi už dizainą nominuotas Lamborghini 130 Nitro.

Džiuginanti dovana šimtmečio proga

Pasak Vokietijos kompanijos „Claas" pardavimų ir serviso viceprezidento Jano-Hendriko Moro (Jan-Hendrik Mohr), geriausio traktoriaus titulą Claas Axion 850 gavo pelnytai. „Prie jo koncepcijos dirbo visa komanda. Jaučiamės labai laimingi. Neabejotinai ši nominacija labai svarbi ir visos Claas 800 serijos įvaizdžiui, ir mūsų kompanijos ženklui, - padėkos kalboje akcentavo J. H. Moras. - Mums dvigubai džiugu dar ir dėl to, kad šiemet „Claas" švenčia 100 metų jubiliejų ir 10 metų traktorių versle sukaktį." Kompanija „Claas" traktorius gamina Prancūzijoje buvusioje „Renault" gamykloje.

Claas Axion 850 - galingiausias iš naujos 800 serijos modelis, išvystantis 264 AG ir 1 132 Nm sukimo momentą. Serija sukurta, taikant Axion 900 serijos standartus, ir skirta augalininkystės ūkiams bei žemės ūkio paslaugas teikiančioms įmonėms. Claas Axion 850 traktoriai išsiskiria ilga ratų baze ir tolygiai (po 50 proc.) priekinei bei galinei ašiai paskirstytu svoriu. Kaip vieną iš svarbiausių privalumų gamintojas nurodo ir išskirtinio komforto darbo sąlygas - kabina erdvesnė, dėl didesnio įstiklinimo ploto geresnis matomumas ir priekyje, ir gale, porankyje integruotas CEBIS kompiuteris garantuoja patogų mašinos valdymą.

Axion 800 serijos modeliai - pirmieji Claas traktoriai, kurie atitinka galutinius Tier 4f deginių emisijų reikalavimus. Juose montuojami 6 cl, 6,7 l darbinio tūrio FPT varikliai su SCR ir DOC sistemomis, išvystantys iki 8 proc. didesnį sukimo momentą, t. y. generuojama daugiau galios, esant pastoviems variklio sūkiams, tai reiškia mažesnes degalų sąnaudas. Naujos serijos traktorius iš pradžių bus galima užsakyti su automatine Hexashift, vėliau - su bepakope Cmatic transmisija. Naujosios serijos modeliai užpildė Claas traktorių asortimento spragą tarp mažesnio galingumo Arion 500/600 ir galingųjų Axion 900 traktorių. Juose įkūnyti geriausi abiejų serijų „genai". Pirmieji Claas Axion 800 serijos traktoriai rinkoje pasirodys 2014 metais.

Dėl geriausio lauko traktoriaus titulo be apdovanotųjų (Claas Axion 850 ir Lamborghini 130 Nitro) dar varžėsi Fendt Vario 516, John Deere 6090 RC, Kubota M 110 GX, Massey Ferguson 6616, New Holland T 8.420 Autocomand.

Kalnų karalius

Geriausio specializuoto traktoriaus laimėtoją jo gamintojai - mažos Šveicarijos įmonės „Aebi Burgdorf" darbuotojai - vadina kalnų karaliumi. Į mini sunkvežimį išvaizda panašiam traktoriui Aebi Viatrac VT 450 Vario įveikiamos bet kokios kalvotos vietovės. „Nėra žodžių apsakyti mūsų džiaugsmui. Labai didžiuojamės gavę šį prestižinį apdovanojimą - tai geriausias mūsų darbo įvertinimas. Jis užims svarbią vietą mūsų kompanijoje", - sakė įmonės vykdomasis direktorius Markas Studeris (Marco Studer). Aebi geriausio specializuoto traktoriaus titulą buvo laimėjęs prieš 14 metų.

Traktoriaus Aebi Viatrac VT 450 Vario išskirtinė savybė - bepakopė transmisija, leidžianti net ir stačiuose šlaituose dirbti nepriekaištingai, geriau prisitaikyti prie kintamos apkrovos, efektyviau išnaudoti traktoriaus variklio galią, sumažinti degalų sąnaudas bei palengvinti operatoriaus darbą. Šveicariškų standartų traktoriuje montuojamas 98 AG VM R754 EU5 variklis, išvystantis 340 Nm sukimo momentą. Traktorius sveria 9,5 tonos ir gali pasiekti 50 km/val. greitį. Standartiškai mašinos gaminamos su priekiniais vairuojamaisiais ratais, tačiau galima užsisakyti ir su galiniais, visais keturiais arba vadinamąja vairavimo krabu sistema. Tai kalvotoms vietovėms pritaikyta mašina, kurioje įrengta automatinė lygio kontrolės sistema, neleidžianti pakrautam traktoriui nuvirsti. Aebi traktoriais galima atlikti ir žemės, ir komunalinio, ir miškų ūkio darbus, pasirinkus vieną iš 4 vairavimo režimų.

Į specializuotų mašinų finalą taip pat pateko Goldoni Quasar 90 Q+, Antonio Carraro TTR 4400 HST II ir Lamborghini RS 110.

Konkursas surengtas septynioliktąjį kartą

Metų traktorių renka tarptautinė komisija, kurią sudaro 23 Europos žemės ūkio leidinių (tarp jų ir „Mano ūkio") žurnalistų komisija. Šiemet pirmą kartą konkurso finalininkai buvo renkami iš oficialiai keturiolikos kompanijų gegužę pristatytų pretendentų (13 lauko ir 8 specialios paskirties modelių). Žurnalistai, kurių dauguma turi inžinerinį išsilavinimą, vertino traktorių variklį, transmisiją, hidraulinę ir elektroninę sistemas, dizainą, kabiną, inovatyvumą ir kitas savybes.

Kandidatus pelnyti „Metų traktoriaus 2014" ir geriausio specializuoto traktoriaus titulus pristatė kompanijos SDF, „Goldoni", ARGO, „Claas", JCB, „Massey Ferguson", „New Holland", „Case IH/Steyr", „Fendt", „John Deere", AEBI, BCS, „Antonio Carraro" ir „Kubota".

Metų traktoriaus rinkimai organizuojami nuo 1998 m. Šiemet jie vyko septynioliktąjį kartą. Idėją rengti tokį konkursą įgyvendino specializuotas vien tik traktoriams skirtas Italijos žurnalas „Trattori". Antri metai konkursą remia padangų gamintoja „Trelleborg".

Praėjusiais metais tarptautinė žemės ūkio leidinių žurnalistų komisija geriausiu iš septynių pretendentų pripažino kompanijos „Deutz Fahr" traktorių - Deutz Fahr Agrotron 7250 TTV. Jam atiteko ir auksinio traktoriaus nominacija už dizainą. Geriausiu specializuotu traktoriumi buvo išrinktas New Holland T 4060 F.

Daina STANIŠAUSKIENĖ

Mano ūkis, 2013/12