23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/12
Atostogos – laikas pailsėti ir susigrąžinti darbingumą
  • R. Juodgalvienė
  • Mano ūkis

 

Darbo kodekso (DK) nustatyta, kad kasmetinės atostogos darbuotojui suteikiamos už darbą, už kiekvienus darbo metus. Kasmetinės atostogos - tai kalendorinėmis dienomis skaičiuojamas laikotarpis, suteikiamas darbuotojui pailsėti, susigrąžinti darbingumą. Per šį laikotarpį darbuotojui mokamas jo vidutinis darbo užmokestis ir jam paliekama darbo vieta (pareigos).

Kasmetinės atostogos yra minimalios (28 kalendorinių dienių; 35 kalendorinių dienių, kai asmuo vienas augina vaiką), pailgintos (58 kalendorinių dienų, kai darbas susijęs su didesne nervine, emocine, protine įtampa bei profesine rizika, taip pat kai darbo sąlygos yra specifinės) ir papildomos (kai darbuotojas turi didesnį kaip 10 metų nepertraukiamąjį darbo stažą toje darbovietėje, jam suteikiamos 3 kalendorinių dienų trukmės kasmetinės papildomos atostogos).

Kasmetinės atostogos darbuotojui suteikiamos už darbą, todėl jų trukmė jokiu pagrindu (pvz., už darbo drausmės pažeidimus ar pan.,) negali būti mažinama. Pagal DK, į kasmetines atostogas turi teisę visi darbuotojai, dirbantys įmonėje, įstaigoje ar organizacijoje, kurie dirba darbo sutarties pagrindu.

Darbo stažas atostogoms gauti - tai faktiškai dirbtas laikas, per kurį pagal įstatymus išsaugoma darbo vieta ir visas darbo užmokestis, išskyrus laiką, kai:

darbuotojas yra išėjęs vaiko iki 3 metų priežiūros atostogų;

darbuotojas gavo ligos, motinystės ar tėvystės (bet ne motinystės-tėvystės) pašalpą;

mokamos kasmetinės atostogos;

nemokamos atostogos iki 14 kalendorinių dienų;

suteiktos nemokamos atostogos iki 30 kalendorinių dienų neįgaliesiems;

nemokamos atostogos iki 30 kalendorinių dienų, kurios suteikiamos asmenims, slaugantiems neįgalųjį;

priverstinės pravaikštos laikas, kai darbuotojas teismo būdu grąžintas į ankstesnįjį darbą;

teisėto streiko laikas ir kiti laikotarpiai.

Kai darbas laikinas arba sezoninis, kasmetinės atostogos negali būti suteikiamos. Atleidžiant iš darbo tokius darbuotojus už nepanaudotas atostogas išmokama piniginė kompensacija.

Yra dar viena išskirtinė atostogų rūšis - nemokamos atostogos. Nemokamų atostogų trukmę reglamentuoja DK 184 straipsnis, kuris nusako, kad nemokamos atostogos gali būti suteikiamos:

darbuotojams, auginantiems vaiką iki keturiolikos metų - iki 14 kalendorinių dienų;

darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų - iki 30 kalendorinių dienų;

moters nėštumo ir gimdymo atostogų metu tėvui jo pageidavimu (motinai - tėvo atostogų vaikui prižiūrėti, kol jam sueis 3 metai, metu); šių atostogų bendra trukmė negali viršyti trijų mėnesių;

neįgaliajam - iki 30 kalendorinių dienų per metus;

darbuotojui, vienam slaugančiam neįgalųjį, kuriam Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos sprendimu nustatytas nuolatinės slaugos būtinumas - iki 30 kalendorinių dienų per metus šalių suderintu laiku;

darbuotojui, slaugančiam sergantį šeimos narį, - tokiam laikui, kurį rekomenduoja gydymo įstaiga;

santuokai sudaryti - ne mažiau kaip 3 kalendorinės dienos;

mirusio šeimos nario laidotuvėms - ne mažiau kaip 3 kalendorinės dienos.

Nemokamos atostogos dėl kitų priežasčių suteikiamos kolektyvinėje sutartyje nustatyta tvarka (DK 185 str.). Remdamiesi šiuo straipsniu, darbdavys ir darbuotojas gali susitarti bei įrašyti į darbo sutartį, kad, pavyzdžiui,  darbuotojui pateikus prašymą ir darbdaviui sutikus, papildomos nemokamos atostogos gali būti suteikiamos ir kitais negu DK 184 str. numatytais atvejais. Šiuo atveju svarbu, kad būtų įvardytos priežastys ir aiškiai išreikšta darbuotojo valia dėl nemokamų atostogų suteikimo. Įvykus susitarimui ir prašymą patenkinus, t. y. išleidus nemokamų atostogų, darbdavys Darbo laiko apskaitos žiniaraštyje tokias atostogas žymi skiltyje ,,Kitų rūšių atostogos", pagrindas - DK 185 str., sutartinis žymėjimas - KR (vietoje įrašų skiltyje ,,nemokamos atostogos, pagrindas - DK 184 str., sutartinis žymėjimas - ,,NA").

Beje, nemokamos atostogos yra suteikiamos darbuotojo prašymu, o ne darbdavio pasiūlymu. Darbdavys neturi teisės reikalauti, kad darbuotojas išeitų nemokamų atostogų, pavyzdžiui, kad nėra darbo, sumažėjo darbo krūvis ar kitais pagrindais, kai būtų tenkinami ne darbuotojo, o pačio darbdavio tikslai. Darbdaviui už prievartinį reikalavimą dirbančiajam išeiti nemokamų atostogų gali būti skirta piniginė bauda (nuo 500 iki 5 000 Lt) pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 41 straipsnio 1 dalį.

DK nereglamentuoja nemokamų atostogų pasirinkimo laiko. Reikėtų vadovautis nerašyta taisykle - darbdaviai ir darbuotojai turi laikytis įstatymų, gerbti bendro gyvenimo taisykles bei veikti sąžiningai, laikytis protingumo, teisingumo ir sąžiningumo principų, nepiktnaudžiauti savo teise.

Darbdavys, suteikęs darbuotojui nemokamas atostogas arba leidęs jam neatvykti į darbą, privalo pranešti SODRAI apie apdraustojo nedraudiminį laikotarpį. Nedraudiminis laikotarpis - tai laikotarpis, kurio metu apdraustasis negauna pajamų, negali gauti ligos pašalpos.

Regina JUODGALVIENĖ

Mano ūkis, 2013/12