23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/11
Buliukų kastravimas: už ir prieš
  • A. Rutkauskas
  • Mano ūkis

Kai kuriose šalyse, kur išvystyta mėsinė galvijininkystė, veršelių kastravimas tampa įprastu reiškiniu. Lietuvoje ši procedūra dar nėra labai populiari, bet, daugėjant mėsinių galvijų augintojų, jie vis dažniau teiraujasi, kas gali atlikti šią operaciją, ar tai brangu? Prieš apsisprendžiant, kokią taktiką pasirinkti savo ūkio galvijams, būtina labai gerai įvertinti visus „už" ir „prieš".

Kastracija - tai patinų lytinių liaukų pašalinimas arba jų funkcijos sustabdymas. Jei kalbama apie patelės gimdos ir/ar kiaušidžių pašalinamą, tuomet naudojamas terminas „sterilizacija".

Lytinių liaukų funkcija gali būti sustabdoma įvairiais būdais: sutrikdant jų aprūpinimą krauju ir pažeidžiant nervus; vartojant cheminius arba hormoninius preparatus; švitinant radioaktyviais spinduliais; visiškai pašalinant lytines liaukas chirurginiu būdu.

Kai kuriose šalyse bulių kastracija plačiai paplitusi: Naujojoje Zelandijoje kastruojama iki 25 proc. mėsinių veislių veršelių ir iki 65 proc. - pieninių veislių. JAV, 2008 m. duomenimis, buvo kastruota 77 proc. buliukų, iš jų 75 proc. ankstyvuoju laikotarpiu.

Kodėl kastruojami buliai? Kastruoti veršeliai būna ramesni, jų skerdena švelnesnio skonio ir labiau vertinama. Jei parenkamas optimalus laikas kastracijai, tuomet galima tikėtis ir geresnio priesvorio. Kai kuriose užsienio šalyse buliai kastruojami tam, kad juos būtų galima ganyti kartu su telyčaitėmis ir išvengti nepageidaujamo susikergimo.

Dar vienas svarbus veiksnys, dėl kurio kastruojami galvijai, tai - pastaruoju metu supirkėjų iš užsienio šalių už kastruotų buliukų mėsą siūloma didesnė kaina. Tačiau šiuo atveju reikėtų įvertinti ir padidėjusias gamybos sąnaudas bei neigiamą streso poveikį gyvulio organizmui.

Svarbu tinkamai pasirinkti kastracijos laiką

Dažniausiai atliekama fizinė kastracija, kuomet lytinės liaukos (sėklidės) pašalinamos chirurginiu būdu. Kitas būdas - mechaniškai sutrikdoma kraujo apytaka, sėklidės tada atrofuojasi ir nebeatlieka savo funkcijos, t. y. nebegamina vyriško hormono testosterono. Kastruojant chirurginiu būdu gali būti naudojamas skalpelis, emaskuliatorius arba Burdico replės. Jei naudojamas chirurginis būdas, rekomenduojama naudoti vietinę arba bendrąją nejautrą. Kuo vyresnis galvijas kastruojamas, tuo didesnį skausmą jis jaučia (buvo atlikti bandymai matuojant kortizolio koncentraciją kraujyje), labiau pasireiškia uždegimo požymiai, ilgiau užtrunka gijimo procesas.

Kai kurie galvijų augintojai naudoja guminius žiedus, kurie uždedami ant kapšelio specialiomis replėmis. Tokiu būdu sutrikdoma kraujo apytaka, sėklidės atrofuojasi ir vėliau nukrenta. Tyrimais nustatyta, kad, jei guminiai žiedai veršeliams ant kapšelio užmaunami iki vienos savaitės amžiaus, gyvulys jaučia mažiausią skausmą. Vietoje guminių žiedų dar naudojamos elastinės juostelės. Tačiau abu šie kastravimo būdai (ir guminiais žiedais, ir elastinėmis juostelėmis) yra skausmingi ir ES šalyse draudžiami Gyvūnų gerovės įstatymu.

Kastracija švitinant radioaktyviais spinduliais ar suleidžiant chemines medžiagas  beveik nebepraktikuojama, tačiau vis daugiau tyrimų atliekama, kastracijai naudojant hormonines medžiagas. Šis būdas vadinamas imunine kastracija (Lietuvoje šis kastracijos metodas taikomas kuiliams, naudojant preparatą „Improvac"). JAV atliekami bandymai su šio tipo vakcina, siekiant išvengti chirurginio kastravimo metodo. Nors gautų tyrimų rezultatai teigiami, rekomendacijos kol kas dar nėra pateiktos.

Norint kastruoti buliukus, labai svarbu tinkamai pasirinkti kastracijos laiką. Kaip jau minėta, mažiausią skausmą jaučia jaunikliai, jiems mažiau pasireiškia ir uždegimo požymių.

Vėliausias tinkamas laikas bulių kastracijai yra jam sulaukus 12 mėnesių amžiaus. Jei kastruojama vėliau, pablogėja galvijo augimas, gali pasireikšti ilgai išliekantys uždegimo požymiai, jis gali net nugaišti.

Rekomenduojami laikotarpiai, kada galima naudoti chirurginį kastravimo metodą

* ankstyvasis, kai kastruojama iki 3 mėnesių amžiaus;

* nujunkymo, kai kastruojami 6-7 mėnesių amžiaus buliukai;

* vėlyvasis, kai kastruojami bręstantys 8-10 mėnesių amžiaus buliukai.

Kokybiškesnė mėsa - streso sąskaita

Verta žinoti, kad nekastruoti buliukai sveria iki 5-15 proc. daugiau, palyginti su kastruotais. Remiantis Kanzaso (2003, JAV) universitete atliktų tyrimų rezultatais, įrodyta, kad ankstyvuoju laikotarpiu kastruoti veršeliai svėrė šiek tiek mažiau negu kastruoti nujunkymo laikotarpiu. Tai patvirtino kontroliniai svėrimai. Tačiau pirmuoju atveju (kastracija ankstyvuoju laikotarpiu) gyvuliai patyrė mažesnį stresą, nes 28 dienų laikotarpiu jų paros priesvoris po kastracijos buvo net iki 30 proc. didesnis, palyginti su kastruotų nujunkymo metu buliukų priesvoriu.

Dažniausiai rekomenduojama kastruoti jaunesnius nei 3 mėnesių amžiaus buliukus. Arkanzaso (JAV) universiteto mokslininkų 2012 m. atlikti tyrimai įrodė, kad skausmas, jaučiamas kastracijos metu, susijęs su amžiumi. Matuojant streso hormono kortizolio koncentraciją, įrodyta, jog skausmo pojūtis tiesiogiai susijęs su sėklidžių aprūpinimu krauju. Kuo vyresni buliukai kastruojami, tuo jie jaučia didesnį skausmą, be to, padidėja pašarų sąnaudos 1 kg priesvoriui gauti.

Kastruotų bulių mėsa yra minkštesnė, marmuringesnė. Tačiau skerdenos kokybei įtakos turi ir buliaus amžius kastracijos metu. Nustatyta, kad kastruotų vyresnių bulių skerdena yra mažiau marmuringa ir kietesnė, palyginti su jaunesnių kastruotų bulių skerdena.

Kastracija turi įtakos ne tik mėsos kokybei, bet ir priesvoriui. Kuo anksčiau veršelis kastruojamas, tuo mažiau patiria streso, po šios procedūros nepablogėja jo priesvoris.

Kai kurie autoriai tvirtina, kad vėlesnė kastracija yra naudingesnė, nes iki kastracijos momento yra išnaudojamas vyriško hormono testosterono poveikis, kuris lemia didesnį priesvorį. Tačiau yra įrodyta, kad didesnis stresas (kastruojant vyresnius bulius) turi ilgesnį neigiamą poveikį priesvoriui.

Įvairių tyrimų metu ieškota tarpusavio ryšio tarp kastracijos metodo ir priesvorio, tačiau nustatyta, kad labiausiai paros priesvorį po kastracijos lemiantis veiksnys yra amžius. Svarstant, ar kastruoti veršelį, verta žinoti:

  • ekologinės gamybos ūkiuose kastracija yra draudžiama, ją galima naudoti tik įprastinės gamybos ūkiuose;
  • nusprendus kastruoti buliukus, būtina pasirinkti tinkamą kastravimo metodiką ir laiką, pasikonsultuoti su veterinarijos specialistais;
  • jei bus kastruojami vyresnio amžiaus buliai, reikia nepamiršti, kad padidės pašarų sąnaudos, pablogės paros priesvoris;
  • pelningo kastratų pardavimo mėsai galima tikėtis tik tuo atveju, jeigu veršelis buvo kastruotas ankstyvuoju laikotarpiu, o supirkėjas už jį siūlo 20 proc. didesnę kainą.

Arūnas Rutkauskas

Mano ūkis, 2013/11