23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/07
Individualios veiklos patrauklumas gyventojams ir savivaldai
  • J. Žukovskis, A. Slavickienė
  • Mano ūkis

Pagrindiniu verslo atsigavimo varikliu mieste ir kaime gali tapti fizinio asmens individuali veikla. Dvi paprasčiausios verslo teisinio reglamentavimo formos - tai individuali veikla įsigijus verslo liudijimą ir individuali veikla su pažyma. Žinant jų privalumus ir trūkumus, galima geriau įvertinti atsiveriančias galimybes dėl nuosavo verslo įteisinimo ir mokesčių mokėjimo.

Šios dvi verslo įteisinimo formos nereikalauja įmonių steigimo, labai lengvai registruojamos vienoje valstybės institucijoje - Valstybinėje mokesčių inspekcijoje. Mokesčiai iš pajamų už šias veiklas skaičiuojami supaprastinta tvarka. Tai patrauklu jauniems žmonėms, kurie nori išbandyti save versle, nes nereikalauja didelių pradinių investicijų. Atsiradus galimybei per internetą įregistruoti ir išregistruoti veiklas, įsigyti verslo liudijimą ir sumokėti mokesčius, šios verslo įteisinimo formos gali tapti priimtiniausiomis smulkiajam verslui. Dabar asmuo, neišeidamas iš namų, gali įsigyti verslo liudijimą arba įregistruoti individualią veiklą pagal pažymą tokiam dienų skaičiui, kiek jis norėtų dirbti. Vadinasi, greitai ir be didelių biurokratinių kliūčių galima pradėti pardavinėti savo prekes ar teikti paslaugas.

Veikla įsigijus verslo liudijimą

Verslo liudijimo įsigijimo mokestis priklauso nuo veiklos teritorijos. Jei veikla apima visą šalį, mokestis vienoks, jei veikla vystoma tik konkrečioje savivaldybėje, mokestį nustato savivaldybė. Pavyzdžiui, Kauno rajono gyventojas metams gali įsigyti verslo liudijimą „Apgyvendinimo paslaugų (kaimo turizmo paslaugos) teikimas" (veiklos kodas 010). Gyventojas iš anksto turi sumokėti metinį gyventojų pajamų mokestį (toliau GPM) - 120 Lt. Tai reiškia, kad už kiekvieną vienų metų kalendorinę dieną gyventojas sumokės tik po 0,33 Lt. GPM. Jeigu dirbs trumpiau, mokestį yra galimybė perskaičiuoti, atsižvelgiant į darbo dienų skaičių. Kauno rajono savivaldybė yra numačiusi daugiau GPM lengvatų gyventojams: tėvams auginantiems tris ir daugiau vaikų iki 18 metų, mokiniams ir studentams, neįgaliesiems asmenims ir pan. Pavyzdžiui, neįgaliems asmenims suteikiama 100 proc. GPM lengvata.

Toms veikloms, kurios būtų vykdomos ne tik Kauno rajone, bet ir Kauno mieste ar visoje Lietuvoje, GPM už verslo liudijimą tam pačiam asmeniui kainuotų 1 530 Lt.

Be GPM gyventojas turi sumokėti sveikatos draudimo (1 080 Lt per metus) ir socialinio draudimo įmokas (2 160 Lt per metus). Iš viso mokesčiai ir įmokos vienai kalendorinei dienai sudarytų 9,14 Lt.

Veiklos rūšys pagal verslo liudijimą

Verslo liudijimą gyventojai gali įsigyti daugumai populiariausių veiklų. Sąraše, kuris yra kiekviename Valstybinės mokesčių inspekcijos skyriuje, yra įvardijamos 105 veiklos rūšys: nuo medienos ruošos, malkų ir kitokių prekių gamybos, prekybos, nuomos iki įvariusių paslaugų, pavyzdžiui, aplinkos tvarkymo ir gatvių valymo. Dauguma iš tų veiklų gali būti vykdomos bet kuriose Lietuvos vietovėse. Veiklų sąrašą, kaip ir kitą informaciją apie individualią veiklą, galima surasti interneto svetainėje www.vmi.lt.

Individuali veikla su pažyma

Ši veiklos įteisinimo forma dar paprastesnė. Registraciją galima atlikti internetu, naudojant internetinę bankininkystę arba Valstybinės mokesčių inspekcijos interneto svetainės viešąją prieigą. Reikia išsiųsti tik vieną veiklos registravimo formą. Sudėtingiausia šioje procedūroje - nustatyti savo būsimos veiklos kodą. Tam reikia surasti atitinkamą veiklos kodą Ekonominių veiklų rūšių klasifikatoriuje (EVRK). Galima vykdyti visas veiklas, išskyrus tas, kurioms būtina steigti įmonę (licencijuotos veiklos). Mokesčių iš anksto mokėti nereikia. GPM ir kitos įmokos mokamos pateikus deklaraciją iki kitų metų gegužės 1 dienos.

Nustatyta pajamų riba

Nuo 2012 m. gegužės 1 d. išduotas paslaugų bei gamybos verslo liudijimas suteikia teisę teikti paslaugas bei parduoti savo gamybos prekes gyventojams (tarp jų ir prekybos verslo liudijimus įsigijusiems bei individualią veiklą įregistravusiems gyventojams), taip pat parduoti savo gamybos prekes ir teikti paslaugas (išskyrus gyvenamosios paskirties patalpų nuomą) juridiniams asmenims, jeigu iš juridiniams asmenims parduotų savo gamybos prekių ir suteiktų paslaugų gautos iš verslo liudijime nurodytos veiklos pajamos nėra didesnės kaip 15 500 litų per mokestinį laikotarpį.

Viršijus 15 500 litų sumą, visos (visuose verslo liudijimuose nurodytų veiklos rūšių) iš juridinių asmenų gautos pajamos apmokestinamos kaip pajamos iš įregistruotos individualios veiklos (su pažyma), t. y. taikant 5 proc., o laisvųjų profesijų veikloms - 15 proc. pajamų mokesčio tarifą, ir leidžiant atimti su tomis pajamomis susijusias išlaidas (faktiškai patirtas išlaidas, patvirtintas juridinę galią turinčiais dokumentais arba 30 proc. išlaidų - be juridinę galią patvirtinančių dokumentų), bei atitinkamai už tą laikotarpį turi būti mokamos privalomojo sveikatos draudimo ir valstybinio socialinio draudimo įmokos.

Nuo 2012 m. gegužės 1 d. individualią veiklą vykdantys gyventojai (tiek įsigiję verslo liudijimus, tiek įregistravę individualią veiklą (su pažyma) ir užsiimantys prekyba patalpose (ne lauko sąlygomis) savo veikloje privalo naudoti kasos aparatus.

Nauda savivaldybėms

Šios dvi verslo įteisinimo formos yra naudingos savivaldybėms. GPM, surinktas toje savivaldybės teritorijoje, patenka į savivaldybės iždą. Jeigu savivaldybė savo biudžete numatytų seniūnijų skatinimą atsižvelgiant į tai, kiek jų teritorijoje yra įregistruota įmonių, kitų veiklos formų arba kiek įsigyta verslo liudijimų, tai nauda galėtų būti dar didesnė. Šiame procese pralaimėjusių nebūtų: gyventojas vykdo savo veiklą, parduoda prekes ir paslaugas, uždirba pajamų, perka kitų prekes ir paslaugas. Seniūnija (ar savivaldybė) gauna dalį gyventojų pajamų mokesčio ir jį panaudoja savo infrastruktūrai tobulinti. Gyventojai realiai pamatytų, kur panaudojami jų sumokėti pinigai. Tai galėtų būti gatvių apšvietimo, apželdinimo, kelių remonto, tvarkos palaikymo bei kitos naudingos bendruomenės iniciatyvos. Gyventojai turėtų darbo, jiems nereikėtų mokėti pašalpų. Papildomų pajamų iš verslininkų įmokų gauna ir valstybiniai  Sveikatos draudimo bei Socialinio draudimo fondai. Valstybėje sumažėtų bedarbių. Galimybė užsiimti veikla suteiktų didesnę geresnio gyvenimo viltį. 

J. Žukovskis, A. Slavickienė

Mano ūkis, 2013/07