23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/05
Paslaugų teikimo pagal kvitus sistemos ypatumai
  • V. Čereškaitė
  • Mano ūkis

Nuo balandžio 1-osios įsiteisėjo paslaugų pagal kvitus sistema. Žemės ūkio ir miškininkystės paslaugų teikimo pagal paslaugų kvitą įstatymas leidžia teikti atlygintinas žemės ūkio ir miškininkystės paslaugas fiziniam arba juridiniam asmeniui, kurioms teikti nereikia specialių įgūdžių, kvalifikacijos, nereikia turėti leidimų ar pažymėjimų, nereikalingi specialūs kursai ar mokymai.

Kokias paslaugas šie asmenys galės teikti, numato Žemės ūkio ir miškininkystės paslaugų, kurias paslaugų gavėjas turi teisę gauti, o paslaugų teikėjas turi teisę teikti pagal paslaugų kvitą, sąrašas.

Naujasis įstatymas gali būti naudingas ūkininkams, kadangi palengvina pavienių, sezoninių darbų įforminimą ir padeda išvengti biurokratinių procedūrų priimant ir atleidžiant darbuotojus. Asmenys, neturintys aukštos kvalifikacijos, gali būti skatinami teikti paslaugas ir gauti legalių pajamų. Pagal paslaugų kvitus galima atlikti akmenų rinkimo, žemės ūkio augalų sėjos ir sodinimo, derliaus nuėmimo rankomis, ūkinių gyvūnų auginimo ir priežiūros, miško sodmenų sodinimo, miško įveisimo, tvarkymo ir daugelį kitų darbų.

Paslaugų gavėjo ir teikėjo teisės ir pareigos

Paslaugų teikėjas (fizinis asmuo, kuris teikia žemės ūkio ir miškininkystės paslaugas pagal paslaugų kvitą) paslaugas pagal kvitą gali teikti vienam paslaugų gavėjui (pvz., ūkininkui) ne ilgiau kaip 60 dienų, o jei paslaugas teikia keliems paslaugų gavėjams - ne ilgiau kaip 90 dienų per kalendorinius metus. Sumuojant dirbtą laiką dienomis neatsižvelgiama į tai, kiek valandų per dieną buvo dirbta. Pavyzdžiui, vieną dieną darbininkas dirbo pas ūkininką 2, o kitą dieną - 6 valandas. Vadinasi, skaičiuojant dirbtas dienas per 2013 metus išeitų, kad darbuotojas pas ūkininką dirbo 2 dienas, nesvarbu, kad sudėjus dirbtas valandas gautųsi 1 darbo diena.

Paslaugoms pagal kvitus teikti paslaugų teikėjas negali pasitelkti trečiųjų asmenų pagalbos.

Paslaugų gavėjas privalo paslaugų teikėjui suteikti aiškią informaciją, kokios paslaugos yra užsakomos, kokio tikimasi rezultato, pateikti informaciją apie paslaugų teikimo sąlygas ir terminus, informuoti apie pajamų apmokestinimą. Taip pat paslaugų gavėjas, o ne teikėjas, privalo prižiūrėti, kad nebūtų viršytas 60 dienų terminas. Praleidus šį terminą, būtina sudaryti darbo sutartį su paslaugų teikėju.

Svarbu atsiminti tai, kad paslaugas teikėjas gali pradėti teikti tik po to, kai paslaugų kvite paslaugų gavėjas įrašo pirminius duomenis ir antrąjį kvito egzempliorių išduoda teikėjui.

Paslaugų kvito pildymo tvarka

Paslaugų kvitas - tai apskaitos dokumentas. Paslaugų kvitą išrašo paslaugas gaunantis asmuo. Kvitas pildomas dviem egzemplioriais, pirmasis - paslaugų gavėjui, antrasis - paslaugų teikėjui.

Paslaugų kvitų knygelę, kurią sudaro 50 unikaliais numeriais pažymėtų kvitų komplektų, galima įsigyti SODROS teritoriniuose skyriuose, jos kaina 5,75 Lt. Paslaugų kvitas pradedamas pildyti prieš pradedant teikti paslaugas. Kvite įrašomi pirminiai duomenys: kvito išrašymo data, įrašomas paslaugų gavėjas ir teikėjas, paslaugų teikimo data, įrašomas paslaugų pogrupio kodas ar pavadinimas (iš Paslaugų sąrašo) bei atlygio mokėjimo būdas, įkainis ir mato vienetas.

Įrašius pirminius duomenis, pirmasis kvito egzempliorius lieka paslaugos gavėjui, o antrasis atiduodamas paslaugų teikėjui, kuris, atlikdamas paslaugas, su savimi privalo turėti kvitą.

Kai paslauga suteikta, prieš išmokant atlygį, paslaugų gavėjas paima iš paslaugų teikėjo antrąjį kvito egzempliorių ir abiejuose egzemplioriuose (savo ir paslaugų teikėjo) įrašo galutinius duomenis ir kvitą pasirašo. Pirmąjį kvito egzempliorių paslaugų gavėjas pasilieka sau, o antrąjį grąžina paslaugų teikėjui.

Paslaugų kvitas turi būti išrašomas kiekvieną paslaugų teikimo dieną. Tačiau jeigu paslaugų teikėjas ir gavėjas susitaria, kad paslauga bus teikiama nepertraukiamai keletą dienų, tokiu atveju paslaugų kvitas gali būti išrašomas kitokiam terminui, bet ne ilgesniam negu viena kalendorinė savaitė.

Pasibaigus paslaugų teikimo dienai ar sutartam terminui, paslaugų gavėjas privalo sumokėti paslaugų teikėjui kvite nurodytą atlygį. Abi pusės gali susitarti ir dėl ilgesnio apmokėjimo už paslaugas termino, bet jis negali būti ilgesnis kaip 5 kalendorinės dienos po paslaugos suteikimo. Už suteiktas paslaugas paslaugų gavėjas gali atsiskaityti grynais pinigais arba mokėjimo pavedimu.

Apmokestinimas

Jeigu paslaugų teikėjas per vienus metus gauna pajamų pagal paslaugų kvitą, kurios neviršija 6 000 Lt, jos nėra apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu. O jei suma viršija

6 000 Lt ribą, apmokestinama 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifu. Pajamas apskaičiuoja ir deklaruoja pajamas gavęs gyventojas.

Paslaugų gavėjas moka privalomojo sveikatos draudimo įmokas už per mėnesį paslaugas jam teikusius asmenis. Įmokos suma - 9 proc. nuo per mėnesį kiekvienam asmeniui išmokėtos atlygio sumos. Įmokų kodas - 352. Paslaugų gavėjas ne vėliau kaip iki kito mėnesio 15 dienos SODRAI pateikia užpildytą atitinkamą pranešimą, informuodamas apie asmenų pagal paslaugų kvitus suteiktas paslaugas. Pranešimas užpildomas apie visus paslaugų teikėjus, nurodant konkrečias paslaugų teikimo dienas ir per mėnesį gautas pajamas bei sumokėtas sveikatos draudimo įmokas.

Paslaugų teikėjai nebus draudžiami valstybiniu socialinių pensijų draudimu, nes paslaugų teikimas pagal kvitą nėra darbo santykiai, ir draudimu nuo nelaimingų atsitikimų darbe. Tačiau paslaugų gavėjai turi teisę drausti savo civilinę atsakomybę bei paslaugų teikėjo sveikatą ir gyvybę savanoriškąjį draudimą reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka.

Svarbu pabrėžti tai, kad jeigu paslaugas pagal kvitus pradeda teikti asmenys, užsiregistravę darbo biržoje, jie nepraranda bedarbio statuso ir gaunamų pašalpų. Taip pat jiems apskaičiuojant piniginę socialinę paramą į gaunamų pajamų sumą bus įskaičiuojama tik ta iš paslaugų pagal kvitus gauta suma, kuri viršija 6 000 Lt per kalendorinius metus.

V. Čereškaitė

Mano ūkis, 2013/05